Stadskansliet



Yüklə 191,55 Kb.
səhifə1/4
tarix26.10.2017
ölçüsü191,55 Kb.
#13281
  1   2   3   4

stadskansliet

IT Strategi Göteborgs stad
Sammanfattning

1. Inledning

2. IT ur Göteborgs stads perspektiv

3. Ansvar och organisation

4. Sektorsövergripande samverkan

5. Säkerhet, sårbarhet och integritet

6. Elektronisk handel

7. Internet och intranet

8. Samordning av tekniska plattformar

9. Kompetensutveckling

Bilagor

A. Ansvar och organisation



B. Sektorsövergripande samverkan

C. Säkerhet och sårbarhet

D. Elektronisk handel

E. Internet och intranet

F. Samordning av tekniska plattformar

G. Kompetensutveckling



Sammanfattning

IT hjälper till att skapa framtidens Göteborg

Informationsteknik (IT) är ett viktigt medel för att skapa goda förutsättningar för människor att leva och arbeta i Göteborg. Rätt använd skapar IT en förbättrad service till medborgarna och främja ett aktivt demokratiskt engagemang. IT ger också konkurrenskraft och bärkraft för Göteborgsregionen.



IT-strategin visar vägen i de stora frågorna

IT-strategin för Göteborgs stad utgår från en vision om hur IT kan påverka arbetet med att skapa framtidens Göteborg. Den tar ett samlat grepp på centrala IT-frågor som rör hela stadens verksamhet och som därför skall samordnas. Dessa presenteras i sju olika insatsområden.




Sju centrala insatsområden

För att få den önskade kraftfulla effekten av IT-användningen får inga viktiga frågor falla mellan stolar. I det första insatsområdet definieras därför ansvar och organisation av arbetsuppgifter relaterade till IT, både på central och lokal nivå. Detta gör det också enklare för personer som arbetar med IT-frågor att utbyta erfarenhet.

Framtidens arbete måste förändras för att vi skall klara kraven från myndigheter och medborgare. Det måste bli enklare för flera förvaltningar att samarbeta kring en gemensam fråga och information måste lättare kunna flöda mellan enheter med olika huvudmän. Sektorsöverskridande samverkan kommer att krävas i ännu högre grad än tidigare, varför det andra området beskriver hur införandet av IT som stödjer detta arbetssätt säkerställs. Detta gäller främst hur ärenden hanteras inom förvaltningar och bolag, men även det politiska arbetet och uppgiften att presentera information som utgår från medborgarens behov.
Utbyte av information måste givetvis ske på ett säkert sätt som tar hänsyn till den personliga integriteten. Systemen och informationen måste skyddas mot insyn, intrång och skadegörelse. Område tre behandlar därför säkerhet, sårbarhet och integritet.

Under ett år köper Göteborgs stad många varor och tjänster vilket resulterar i en mycket stor mängd dokument som skall skickas mellan olika enheter. Det fjärde området presenterar därför hur inköpsprocessen kan förenklas genom att utnyttja elektroniska handel i förvaltningar och bolag, vilket skapar förutsättningar för ökad lönsamhet och samverkan med näringslivet. På detta sätt kan handeln dessutom kontrolleras enklare genom ett gemensamt agerande mot leverantörerna, uppföljningen blir bättre och hanteringskostnaderna minskar.

Internet och intranet kan förändra verksamheter på flera sätt t.ex. vad gäller var man arbetar, hur arbetet går till och vilka personer som gör vad. Hur detta skall ske i Göteborgs stad behandlas i det femte området. Även här krävs emellertid samordning vad gäller teknik och verktyg, men även angående vilken information som skall presenteras och var.

För att samarbeta måste man snabbt och enkelt kunna utbyta information vilket i sin tur ställer krav på att olika tekniska system kan kommunicera med varandra. Det sjätte området presenterar hur samordning av gemensamma tekniska plattformar skall ske för att på ett kostnadseffektivt sätt kunna utnyttja teknikens möjligheter. Detta gäller såväl nätverk som program.

Rätt använd kan IT få många positiva effekter, men då krävs kunskap och kompetens. Det avslutande insatsområdet beskriver därför hur kompetensutveckling gör det möjligt för ledare, medarbetare och medborgare att hantera IT och påverka dess användning. Utbildning är en viktig typ av insats, men det finns många fler.

Fler detaljer presenteras av de lokala verksamheterna själva

IT-strategin fokuserar endast övergripande områden. Den ger viss vägledning för de lokala enheterna vad gäller hur de skall utforma lokala IT-strategier, men innehållet, dvs vad som konkret skall göras inom verksamheten, måste enheten själv formulera. De lokala IT-strategierna kommer därför att beskriva hur verksamheter som t.ex. skolan, äldreomsorgen och sjukvården tänker utnyttja IT för att möta framtidens krav och möjligheter.



1. Inledning

Den strukturomvandling som nu sker i hela industrivärlden och som till stor del drivs av informationsteknikens utveckling påverkar Göteborg som samhälle och därmed Göteborgs stads verksamheter. En förståelse för dessa omvärldsförändringar med de möjligheter och hot som dessa innebär ger staden förutsättningar att bättre påverka utvecklingen.

Syftet med denna IT-strategi är att ange hur Göteborgs stad med dess förvaltningar och bolag via informationstekniken (IT) skall stödja en vision om ett framtida gott göteborgssamhälle med bra organisation och arbetsformer i stadens verksamheter.

IT-strategins utformning

Detta dokument består av ett inledande kapitel som beskriver varför IT är strategiskt viktigt. Kapitlet utmynnar i en IT-vision för Göteborgs stad. I de följande kapitlen beskrivs sedan ansvar och organisation för arbetet med att nå IT-visionen. Därefter följer ett antal betydelsefulla insatsområden som kräver samordning inom stadens verksamheter för att visionen skall nås. Mer detaljerade beskrivningar av dessa insatsområden görs i bilagor till IT-strategin. I bilaga finns även anvisningar för hur förvaltningar och bolag kan skriva sina egna IT-strategier.



IT-strategins användningsområde

Ett grundläggande krav på IT-strategin är att den skall vara ett underlag för handling, både på lång och kort sikt. Strategin skall leda till att följande aktiviteter genomförs:



  • Gemensamma insatser genomförs enligt de riktlinjer som beskrivs i IT-strategin

  • Lokala IT-strategier utformas

  • IT-strategin skall hållas levande och vidareutvecklas mot bakgrund av de erfarenheter som görs och den allmänna utveckling som sker vad gäller både verksamhet och IT

Målgrupp för IT-strategin utgör i första hand beslutsfattare inom Göteborgs stad, men även medborgare och andra intresserade ingår i målgruppen.

2. IT ur Göteborgs stads perspektiv - vision för IT-användning

Den tekniska utvecklingen inom IT-området har under senare år varit synnerligen snabb i jämförelse med all annan utveckling. IT-utvecklingens möjligheter har medfört genomgripande förändringar i förutsättningarna för så gott som alla samhällssektorer. Särskilt påtagligt har detta så här långt varit för den finansiella sektorn, banker, försäkringsbolag, finans- och varubörser och teleindustri men även för utbildningssektorn och sjukvården.

De geografiska avståndens hinder för samarbete och gemensamt arbete kommer att begränsas. IT-samhället med digitala nätverk och internet har nämligen givit och kommer att ge nya förutsättningar för kommunikation och dialog. Kunskapsnätverk (lokala/nationella/internationella) och virtuella organisationer med IT som främsta arbetsverktyg kommer att bli en stark drivkraft för samhällsutvecklingen. Virtuella organisationer, såsom banker utan fysiska bankkontor och utbildningsföretag utan utbildningslokaler, kommer att finnas i nätet och basera hela sin verksamhet på nättekniken.

En fortsatt snabb IT-utveckling är säkerligen att vänta under överblickbar tid med omfattande prestandaförbättringar på IT-utrustning och nätteknologi. Programvaruutvecklingen kommer att underlättas av det pågående europeiska och internationella standardiseringsarbetet inom IT-området och ny teknik för programvaruutveckling. Programvaruprodukter som blivit standard därför att de är marknadsdominerande underlättar arbetet för IT-användare och systemutvecklare. Kommande generationer IT-användare, som använt IT-teknik i skolan och hemmet, ställer nya och starkt ökade krav på IT-tillämpningarna. Det är troligt att IT-industrin i sig blir en allt större och viktigare samhällssektor bl a vad gäller kvalificerade arbetstillfällen. För regionens samlade utveckling och den lokala arbetsmarknaden kommer lokala IT-företag därför att ha stor betydelse.

IT förändrar alltså förutsättningarna och ger nya möjligheter inom många områden där Göteborgs stad verkar eller påverkar. Några områden kommer att belysas här i IT-strategin, medan andra med stor sannolikhet är förbisedda då utvecklingen säkert kommer att ta vägar som idag är svåra att förutsäga.

Det är dock viktigt att betona att IT inte enbart skall ses som ett inre fenomen som ger möjlighet att förändra stadens egna arbetsätt utan att den kommer även att förändra göteborgarna och deras vardag och därmed göteborgarnas krav på sin stad. Exempelvis handlar IT på daghem inte bara om datorers vara eller inte vara på daghemmen, utan rör även hur barnomsorg kan arrangeras på ett bra sätt för föräldrar som med hjälp av IT kan arbeta plats- och tidsoberoende.

Stadens möjligheter att påverka utvecklingen beskrivs nedan med utgångspunkt i de tre dimensioner som staden som offentligrättsligt organ agerar inom


  • Stadens roll som samhällsbyggare - samhällsledare

  • Inriktning och omfattning på stadens verksamhet - resursfördelare

  • Stadens sätt att organisera arbetet - arbetsgivare

Nedan ges några konkreta exempel på områden inom dessa dimensioner där användning av IT kommer att få stor påverkan. Tillsammans utgör de bakgrund till den vision som presenteras i slutet av kapitlet.

Stadens roll som samhällsbyggare - samhällsledare

Rollen som samhällsbyggare omfattar bland annat planering och byggande av fysisk infrastruktur samt engagemang i för staden viktiga tillväxtfrågor såsom forskning och utveckling liksom även former för demokratisk styrning av lokalsamhället.



Framtidens arbete

Industrialismen har under hela 1900-talet haft en stor betydelse för Göteborg och göteborgarna. Göteborgsregionen är en industrität region, med en hög andel producerande företag. Tillverkningsindustrin kommer inte att förlora sin ekonomiska betydelse för det svenska samhället och regionen under en överskådlig framtid, däremot kommer andelen sysselsatta inom denna sektor att minska.

Många experter anser dock att en expansion av tjänstesektorn med arbeten med högt teknik- och kunskapsinnehåll är att vänta om rätt förutsättningar skapas. Göteborgs stad behöver därför verka för att vara en förebild och bidra till att dessa förutsättningar skapas. Det är viktigt att Göteborgssamhället är i IT-utvecklingens framkant vad gäller utbildning, utveckling och forskning.

Vårt samhälle har strävat efter tydliga regler, lagar och värderingar om hur livet i industrisamhället skall levas. Det finns arbetsgivare och arbetstagare. Arbete och fritid är geografiskt och tidsmässigt skilda från varandra. Man är hemma eller "på jobbet", arbetar eller har fritid. I tjänstesamhället blir denna gränsdragningen förmodligen mera diffus. Det är inte lika självklart att arbete skall utföras i en lokal som är skild från hemmet eller att arbete sker under en välbestämd 8-timmarsperiod under dagen. Fler och fler arbetar på distans: hemifrån, från bilen, hotellrum eller sommarstugan. För detta samhälle finns få tydliga regler ännu.

I senare studier av ungdomars värderingar kan man se en förskjutning från

Staden har i egenskap av samhällsledare ett ansvar för att de möjligheter som de förändrade värderingarna innebär tillvaratas på ett meningsfullt sätt och med en framsynt samhällsplanering ge göteborgarna förutsättningar till ett bra liv. Staden - som arbetsgivare - kommer att påverkas och måste skapa förutsättningar för att tillgodose de krav som kommer att ställas. Staden kommer då även i framtiden att vara en attraktiv arbetsgivare och kan på så sätt tillhandahålla tjänster med hög kvalitet.



IT och medborgarna

Genom IT kan Göteborgs stad få en ökad närhet till medborgarna, förenkla och förbättra sin information och service till invånarna. Människorna som lever och bor i Göteborg skall på ett samlat sätt via det som idag kallas internet kunna få upplysningar om och beställa olika typer av offentlig service såsom färdtjänst, begära bygglov, socialtjänst, beställa tid i tandvården och sjukvården m.m. Detta kan ske i nya former - i anslutning till bibliotek, serviceterminaler, skolor etc. eller genom att erbjuda tjänster över kabel-TV och telenätet.

Äldreomsorg och hemsjukvård är områden som kommer att få än större betydelse i framtiden. IT skall användas på ett sådant sätt att förutsättningarna ökar för möjlighet till mänsklig kontakt samt kvalitet i vården. I en väl fungerande vårdkedja skall medarbetare vars uppgift är att vårda gamla och sjuka, under förutsättning att vårdtagaren själv givit sin tillåtelse, ha tillgång till relevant information och medicinsk expertis med hjälp av integrerade informationssystem. IT kan på så sätt medverka till att tryggheten för gamla och sjuka ökar.

IT, jämställdhet och jämlikhet

Idag har medborgarna längre utbildning, större ansvar och större tillgång till information än någonsin tidigare. Trots detta kan man konstatera att IT liksom många andra företeelser kan bidra till ökade klyftor mellan olika samhällsgrupper. En alltför stor grupp inom samhället uppvisar kunskapsluckor och bristande förmåga att använda IT och på så sätt utnyttja mediets informations- och kommunikationsmöjligheter.

IT kan således, om den inte används och görs tillgängligt på ett ansvarsfullt sätt, bidra till en ny segregering i samhället. Rätt använd kan dock IT ge helt nya möjligheter att förbättra jämställdhet och jämlikhet. Detta gäller olika dimensioner som t.ex. utbildning, handikapp, ekonomiska möjligheter, kön och var man bor i staden.

För att motverka riskerna och ge en god grund för de som växer upp i Göteborg är det viktigt att prioritera användning av IT inom skolverksamheten. Skolan skall ge eleverna förtrogenhet att använda informationsteknikens verktyg, men även förbereda dem för de förändrade arbetsformer och krav på livslångt lärande som det framtida samhället kommer att innebära. Att stödja distansarbete och distansutbildning med hjälp av IT är ett annat exempel på hur skillnader kan utjämnas. Att göra medborgarinformation tillgänglig på internet är ett tredje exempel.

Emellertid är det viktigt att tillse att investeringar, utformning och användning av IT också sker på ett jämställt och jämlikt sätt. Det finns annars en möjlighet att IT bidrar till att förstärka skillnader. Alla samhällsgrupper skall få ta del av IT-utvecklingen och så många som möjligt måste få vara med och påverka den.

Detta innebär exempelvis att användningen av IT och inte tekniken i sig bör fokuseras. Det är också speciellt viktigt att jämställdhet och jämlikhet beaktas i IT-projekt vid



  • val av verksamhet som systemet skall utvecklas för att stödja,

  • utformning av systemet,

  • tillsättning av projektdeltagare och ledare,

  • val av metoder för att genomföra projekt

  • utformning av stöd för lärande.

Den kommunala verksamheten måste kontinuerligt beakta frågor som berör IT i relation till jämställdhet och jämlikhet. Nämnder och bolag har här ett viktigt ansvar. Utvecklingen av riktlinjer som dokumenteras i t.ex. jämställdhetspolicies och lokala IT-strategier bör främjas. Det är också viktigt att ge stöd till de enheter som bevakar jämställdhets- och jämlikhetsfrågor vad gäller t.ex. kompetensutveckling i IT-frågor.

Generationsfrågan är ytterligare ett område där tekniken spelar en viktig roll och som skall beaktas i lokala IT-strategier. Samtliga medarbetare måste ges möjlighet att utveckla IT-kompetens oavsett ålder och erfarenhet. Mot bakgrund av vikten att kunna hantera IT för att utnyttja den service som erbjuds genom stadens verksamhet är det också viktigt att beakta betydelsen av IT-kompetens för alla åldrar. Hög ålder är därför aldrig ett skäl för medarbetarna inom stadens verksamheter att inte utveckla kompetens inom IT-området. Det är också viktigt att ta hänsyn till generationsfrågan vad gäller satsningar på kompetensutvecklande åtgärder för medborgare.

Genom att ansvara för skolverksamheten, vara en stor arbetsgivare och ha ett samhällsbyggaransvar har Göteborgs stad en bra förutsättning att öka den enskilda individens motivation och förmåga till ett livslångt lärande.

Medborgarnas möjlighet till kontroll av den demokratiska processen kan även förbättras med hjälp av IT. Genom att göra information tillgänglig skapas insyn i verksamheten. Interaktion via IT möjliggör också snabb återkoppling.



Inriktning och omfattning på stadens verksamhet - resursfördelare

Staden har även möjligheter att påverka IT-utvecklingen genom inriktningen och omfattningen av sitt engagemang inom verksamheterna. Inom vilka områden skall staden verka? Samhällsutvecklingen gör att nya områden pockar på stadens uppmärksamhet och att andra minskar i betydelse.



Framtidens kommun i ett föränderligt samhälle

Offentliga sektorns verksamhet är huvudsakligen orienterad mot tjänsteproduktion gentemot medborgarna. Traditionellt har denna verksamhet organiserats på samma sätt som industrisamhällets organisationer - skolor, kontor och sjukhus byggda och styrda som fabriker. IT skapar redan idag, och i ännu större utsträckning i framtiden, förändrade förutsättningar för ett nytt sätt att se på arkitektur, organisation och arbete. Tjänstesamhället blir ett samhälle med mötesplatser och torg. Ett rörligare, öppnare samhälle som är mer orienterat mot brukarvärde och kvalitet än tidigare.

Under de senaste åren har förutsättningarna för den kommunala verksamheten förändrats på grund av ett antal faktorer. Nya ansvarsområden har ålagts kommunerna från staten samtidigt som den ökade arbetslösheten och de därmed förenade kostnaderna har inneburit stora påfrestningar på den kommunala ekonomin. Påfrestningar som inte kan kompenseras genom ett högre skatteuttag.

I Göteborg bedrivs i dagsläget ett omfattande effektiviseringsarbete med syfte att fortsätta utveckla en högkvalitativ service till medborgarna samtidigt som dessa kommunala tjänster skall levereras på ett kostnadseffektivt sätt. Detta förutsätter att man skapar mekanismer som möjliggör en effektiv informationshantering, samverkan och ledning inom alla kommunala verksamhetsområden.

IT spelar en viktig roll i detta förändringsarbete, som alltså påverkar både verksamhetens omfattning och organisation. Detta dokument beskriver den IT-strategi som används för att skapa förutsättningarna för en effektiv och innovativ IT-användning i Göteborgs stad.

Göteborg och omvärlden

Nya former av samverkan mellan kommuner och regioner i olika delar av Europa har växt fram under de gångna åren och genom denna utveckling finns ett stort utrymme för att gemensamt kunna skapa välfungerande strukturer och samarbetsformer för att bibehålla och utveckla demokrati och välfärd.

Göteborg har genom sitt geografiska läge goda förutsättningar att delta i olika samverkansformer på regional, nationell och internationell nivå. Samarbetet på inom alla dessa nivåer kan ske på olika sätt. Att Göteborg aktivt deltar i olika samarbetsorgan och nätverk för att tillvarata Göteborgs intressen är därför viktigt.

Ur samarbetsperspektiv är IT är viktigt både som ett medel för samverkan och som ett område att samverka kring.



Stadens sätt att organisera arbetet - arbetsgivare

IT ger inte bara möjligheter till nya former av verksamhet, utan även möjligheter att utföra befintlig verksamhet på annat sätt. Högre kvalitet, mer värde, bättre service och högre effektivitet kan uppnås genom att utföra arbete på nya sätt där IT ingår som en del. Genom att välja verktyg påverkar även staden utvecklingen inom IT-området, eftersom användning leder till förslag till förbättringar och nya användningsområden.



IT-stöd för basverksamheter

En teknisk plattform och infrastruktur som också ger stöd för arbete i grupp gör det möjligt för basenheter att själva ombesörja sin ekonomi-, personal- och verksamhetsadministration. Elektronisk post, delade informationsresurser och ett gränsöverskridande arbete över verksamhets- och förvaltningsgränser skapar ett sammanhållande kitt i organisationen. Varje enhet och anställd skall kunna nå all information som är gemensam för verksamheten eller staden och snabbt och smidigt kunna lämna underlag för uppföljning och värdering, samt bidra med sina kunskaper och erfarenheter till en hög kvalitet i hanteringsprocessen.



Ny kommunal organisation i Göteborg

Göteborgs stad har som alla andra stora organisationer i västvärlden, företag och offentliga verksamheter, haft en hierarkisk och centraliserad organisation. Inom både näringsliv och offentlig sektor har man under senare tid upplevt brister i denna organisationsform som resulterar i stela beslutsmekanismer, ett stort avstånd till verksamhetens intressenter och bristande samverkan över organisatoriska gränser.

Som en av de första storkommunerna i Sverige genomförde Göteborg 1990 en stadsdelsnämndsreform med en omfattande decentralisering. Stadsdelsreformen har inneburit mycket dynamik och nya former av nätverkande mellan de olika verksamheterna.

En decentraliserad organisation skapar dock nya utmaningar med avseende på interorganisatorisk samverkan, kvalitetsutveckling och framförallt effektiv informationshantering. IT förändrar förutsättningarna för alla organisationsformer, för den hierarkiskt uppbyggda men även för den decentraliserade.

Framgångsrika organisationer bör för att öka sin kvalitet och effektivitet använda ny teknik och koordinera olika kompetenser. I en tid där man ofta pratar om att ägna sig åt sin kärnverksamhet leder detta till olika typer av allianser med andra organisationer och företag. Framgångskonceptet är ett mer projektorienterat arbetssätt som ger möjlighet till att skapa tillfälliga, virtuella organisationer för att lösa olika uppgifter.

De flesta tjänster som staden erbjuder har producerats och organiserats traditionellt. Ett mer process- och projektorienterat arbetssätt ger möjligheter till radikala förändringar inom en sådan stor organisation som Göteborgs stad utgör. Många frågor kan lösas genom samverkan över förvaltnings och nämndgränser. Detta leder till nya roller för förvaltningar och nämnder. IT är för förvaltningsledningarna och för basverksamheterna ett viktigt verktyg för att skapa förutsättningar för en ny kommunal organisation och ett nytt arbetssätt.



Politikernas IT-stöd

Politiker i kommunfullmäktige, nämnder och bolag skall på samma sätt som tjänstemännen ha tillgång gemensam information för verksamheten och staden. IT skall stödja nämnder och styrelser, samt underlätta för såväl heltids- som fritidspolitiker att arbeta i grupp på tid och plats som passar den enskilde. Genom att sprida information om pågående ärenden och beredningar och deras framskridande i ett tidigt skede till politikerna kan hanteringstiden förkortas och eventuella frågor och klargöranden införas vilket kan bidra till kortare handläggningstider.



IT vision för Göteborgs stad

Som föregående avsnitt visar, utgör förbättrad och utökad användning av informationsteknik en väsentlig del i strävandena att göra Göteborg till en stad med goda livsvillkor för medborgarna. Den vision som skall vara vägledande för det fortsatta arbetet kan därför sammanfattas på nedanstående sätt.

Göteborgs stads användning av IT skall främja:


  • ett aktivt medborgarskap genom att förbättra stadens information till medborgarna och öka det demokratiska engagemanget

  • kostnadseffektivitet och hög kvalitet i stadens verksamhet

  • förbättrad service till medborgarna och de förtroendevalda

  • konkurrenskraft och bärkraft för göteborgsregionen

  • att Göteborgssamhället är i IT-utvecklingens framkant vad gäller utbildning, utveckling och forskning.

  • samverkan inom och mellan stadens förvaltningar och bolag, samt mellan staden och omvärlden för att på så sätt öka effektiviteten och hitta nya former för verksamheten

  • jämställdhet och jämlikhet

  • den personliga utvecklingen hos stadens medarbetare

Visionen pekar ut mål att sträva mot vad gäller användning av IT. Användningen av IT är starkt förknippad med verksamhetsfrågor. Många av de val som måste göras vad gäller IT måste därför genomföras lokalt. Emellertid finns vissa aspekter av IT där samverkan krävs för att uppnå visionen. I följande kapitel presenteras sju sådana områden som kräver gemensamma insatser, nämligen:

  • ansvar och organisation

  • sektorsövergripande samverkan

  • säkerhet och sårbarhet

  • elektronisk handel

  • internet och intranet

  • samordning av tekniska plattformar

  • kompetensutveckling

Dessa områden kräver samverkan för att skapa kostnadseffektivitet och tillse att alla enheter får likvärdiga möjligheter. Samarbete medger också ett snabbare och bättre kunskapsutbyte, vilket är mycket betydelsefullt inom ett så expansivt och komplext område som IT. Samverkan kring större investeringar ger också möjlighet till större påverkan vad gäller utformning av produktion och service samt kostnader.

Varje område presenteras i ett kapitel som belyser följande aspekter varför området är prioriterat, pågående insatser samt mål med kommande insatser. En mer detaljerad beskrivning av området, speciellt vad gäller mer konkreta frågeställningar och beslut ges i den bilaga som finns till varje kapitel.



Yüklə 191,55 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin