Tefsir
|
2. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:
“Amatör (Sportif) Su Ürünleri Avcılığı (Amatör (Sportif) Balıkçılık)”, Sadece spor ve dinlenmek amacıyla yapılan maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen (kişisel ihtiyacı karşılayabilecek) avcılık faaliyetlerini anlatır.
“Av Jurnali”, Mesleki su ürünleri avcılık faaliyetleri sırasında gemi sahibi, kaptanı veya yöntemine göre yetkili kılınan herhangi bir balıkçı tarafından tutulan ve avcılık faaliyeti ile av, yer, zaman, miktar ve türlerini gösteren notları anlatır.
“Bakan”, Su ürünleri faaliyetleri ile görevli Bakanı anlatır.
“Bakanlar Kurulu”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunu anlatır.
“Bakanlık”, Su ürünleri faaliyetleri ile görevli Bakanlığı anlatır.
“Balıkçı Barınağı”, Her boy ve su kesimindeki balıkçı teknelerine hizmet vermek amacı ile dalgakıranlarla korunmuş, yöre balıkçılarına yetebilecek büyüklükte basen ve kara alanına sahip, yükleme, boşaltma, bağlama rıhtımları ile içme suyu, elektriği, saha aydınlatması, ağ kurutma sahası, tekne bakım ve onarım tesisi, balıkçı lokali, soğuk hava deposu, buz üretim tesisi ve deniz ürünleri pazarlama ve satış yerleri bulunan kıyı yapılarının yer aldığı alanı anlatır.
“Barınma Yeri”, Çeşitli boy ve su kesimindeki balıkçı teknelerinin kötü hava şartlarında veya ihtiyaç duydukları zaman barınmaları amacı ile dalgakıranlarla çevrilmiş bulunan ve barınan teknelerin manevra yapabilecekleri kadar su alanı ve derinliğe sahip, faydalanan teknelerin demirleme veya baştan karaya bağlanarak belli zamanlarda konakladıkları, balıkçı barınağında yer alanlara benzer önemli alt ve üst yapısı bulunmayan kıyı yapılarını anlatır.
“Çekek Yeri”, Balıkçı barınakları içerisinde veya küçük bir kıyı kesimini koruma amacı ile inşa edilen mahmuzun koruduğu, kıyıda veya dalga tesiri olmayan koylarda yer alan, balıkçı teknelerinin bakım ve onarımlarının yapılması için karaya alınmasına imkan sağlayacak teçhizat bulunan ve faaliyetlere yetecek kadar geri sahası ile doğal kumsal veya betonlaşmış meyilli alana sahip kıyı yapılarını anlatır.
“Daire”, Su ürünleri faaliyetleri ile görevli Daireyi anlatır.
“Devlet”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devletini anlatır.
”Gemi”, Kullanılması, deniz ve iç sularda hareket etmesi olanağına bağlı bulunan, hacmi ve nitelemesi ne olursa olsun, su ürünleri avcılığında, işletilmesinde, üretim ve avcılık yerlerine ulaşımında, eğitim ve araştırmalarda kullanılan, insan gücü dışında bir güçle hareket eden her türlü yüzer vasıtaları anlatır.
“Gemi Jurnali”, Mesleki su ürünleri avcılık faaliyetinde kullanılan gemilerde, gemi kaptanı tarafından tutulan ve yaptığı seferi anlatan notları anlatır.
“Gırgır Avcılığı (Çevirme Ağları)”, Genellikle sürü oluşturan balıkların etrafını çevirmek ve bunları ağ içerisinde toplamak suretiyle avlanmasını sağlayan faaliyeti anlatır.
“İç Sular”, Konumu itibarıyla, deniz nitelikleri taşımayan ve karasal coğrafyada yer alan göller, yapay göller, bentler, akarsular ve su ürünleri üretme ve yetiştirme yerlerini anlatır.
“Mansaplar”, Akarsuların göl veya denizlere açıldığı bölgelerde akarsuyun etkisi altında kalan sahaları anlatır.
“Mesleki Su Ürünleri Avcılığı (Mesleki Balıkçılık)”, Geçimini kısmen veya tamamen su ürünleri avcılığından sağlamak amacıyla yapılan, maddi ve ticari amaç güden avcılık faaliyetini anlatır.
“Müdür”, Su ürünleri faaliyetleri ile görevli Daire Müdürünü anlatır.
“Ortasu Trolü”, Genellikle göçmen balık pelajik balıkların avlanmasında kullanılan, dip ile teması olmadan orta suda veya su yüzeyine yakın olarak bir ya da birden çok gemi tarafından çekilebilen trol ağları ve bu ağlarla yapılan su ürünleri avcılığını anlatır.
“Su Ürünleri”, Yaşamlarının (gelişmelerinin) tamamını ya da bir kısmını (yaşamının herhangi bir safhasını) sucul ortamda geçiren ve çeşitli yöntemlerle bu ortamdan alınarak gıda veya başka, çeşitli ekonomik amaçlarla kullanılan, her türlü bitkisel ve hayvansal canlıları, bunların ölülerini ya da bunlardan imal edilen ürünleri anlatır.
“Su Ürünleri Üreticisi” Denizlerde, mansaplarda ve iç sularda su ürünlerini avlayan, yetiştiren, besiye alan, işleyen gerçek ve tüzel kişileri anlatır.
“Su Ürünleri Üretimi”, Denizlerde, mansaplarda ve iç sularda su ürünlerini avlama, yetiştirme, besiye alma veya işleme faaliyetlerini anlatır.
“Su Ürünleri Üretim Yerleri”, Su ürünleri üretimine elverişli olan içinde veya üzerinde herhangi bir üretim aracı kurulabilen veya kullanılabilen su alanlarını anlatır.
“Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Kültür Balıkçılığı, Akuakültür)” Denizlerde, mansaplarda ve iç sularda su ürünlerinin besiye alınması, yumurtadan pazar boyuna ulaşıncaya kadar yetiştirilmesi için yapılan faaliyetleri anlatır.
“Trol Avcılığı”, Hareketli bir veya birden çok gemiye bağlı olan üretim aracının zemin üzerinde veya su içerisinde sürüklenmesi suretiyle avın torbada toplanması esasına dayanan avcılık faaliyetlerini anlatır.
“Üretim Araçları”, Su ürünleri üretiminde kullanılan gemiler ile her türlü ağ diğer araç gereç, donanım, aletler, yemler, takım ve oltaları anlatır.
“Yapay Resif (Balık Yuvaları)”, Deniz canlılarının ve yaşam alanlarını korumak ve geliştirmek, sığınma, barınma ve üremelerini sağlamak için organizmalara herhangi bir şekilde zarar vermeyecek değişik doğal ya da yapay, (beton, cam elyaflı plastik PVC, pişmiş toprak) bu Yasanın 16’ncı maddesinin (1)’inci fıkrası uyarınca imal edilmiş ve 16’ncı maddesinin (2)’inci fıkrası kuralları çerçevesinde belirli alanlarda zemine yerleştirilmiş özel yapıları anlatır.
|