T. C. İNÖNÜ ÜNİversitesi MÜhendiSLİk faküLtesi İNŞaat mühendiSLİĞİ BÖLÜMÜ



Yüklə 28,04 Kb.
tarix06.09.2018
ölçüsü28,04 Kb.
#78017



T.C.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

409-İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI-I

GEOTEKNİK ANABİLİM DALI DENEY FÖYÜ

2013-2014
MALATYA

ZEMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
Zemini oluşturan taneler, çaplarına göre değişik isimler alırlar. Belli aralıktaki çapa sahip taneye, belli ad verilir. Bu adlandırma ülkeden ülkeye değişmekte olup, en sık rastlanılanları aşağıdadır (Çizelge 1). Bu ders kapsamında laboratuvar ortamında elek analizi ve kıvam limitleri deneyleri yapılacaktır. Yapılan deney verileri kullanılarak aşağıdaki sınıflama sistemlerine göre zemin örneği sınıflandırılacaktır.


  1. Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırma Sistemi’ne (USCS) göre sınıflandırma (ASTM standardı)

  2. İngiliz Standartları Enstitüsüne göre sınıflandırma (BS)

  3. Alman Endüstri Normlarına göre sınıflandırma (DIN)

  4. Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’ne göre sınıflandırma (TS)

  5. Amerikan Karayolları’na (American Association of State Highway and Transportation Officials-AASHTO) göre zemin sınıflandırma sistemi

  6. Massachussets Teknoloji Enstitüsüne göre sınıflandırma (M.I.T.)

  7. Üçgen sınıflandırma

Zeminleri sınıflandırabilmek için aşağıdaki özelliklerini bilmek gerekir:



  1. Dane boyu (granülometri) dağılımı

  2. Kıvam limitleri

Çizelge 1. Çeşitli sistemlerde, zemin tanelerinin çaplarına göre sınıflandırılması





LABORATUAR DENEYLERİ


  1. Elek Analizi

Laboratuvarda yapılacak elek analizi deneyleri için aşağıdaki gibi bir deney föyü kullanılabilir. Sonuçların hesaplanmasından sonra elde edilebilecek granülometri eğrilerine örnek Şekil 1’de verilmiştir.


Elekler büyükten küçüğe doğru sıralanıp elek sarsma makinasına konulur. En alt kısma ise elek altı yerleştirilir. Bir miktar numunemizi tepsiye koyduktan sonra tepsinin darası alınır. Daha sonra numune agregamızı tartıp elek sarsma makinasından üstten boşaltarak makine çalıştırılır ve eleme işlemine başlanır. Numunenin tam olarak elendiğinden emin oluncaya kadar beklenir ve sonra makine durdurulur. Böylece agrega bileşenlerine ayrışmış olur. Daha sonra her eleğin üzerinde kalan numune tek tek tartılır. Bu işlem elek kabının darası alınarak bulunur. Bulunan değerler tabloya yazılır ve bu tablo yardımı ile granülümedir eğrisi çizilir, standart eğrilerle mukayese edilir.

Çizelge 2. Elek analizi hesaplamalarında kullanılabilecek örnek tablo




Şekil 1. Granülometri eğrilerine örnek



  1. Kıvam Limitlerinin Belirlenmesi Deneyi

Bu ders kapsamında zemin örneğinin Plastik Limit’i ve Casagrande yöntemi kullanılarak Likit Limit’i hesaplanacaktır. Bu hesaplamaları yapabilmek için aşağıda örnek bir deney föyü verilmiştir. İstenirse bu tablo kullanılarak sonuçlar üzerinde işaretlenebilir.


Likit limit deneyini yapmak için zeminden bir miktar numune alınarak kurutulur. Kurutulan zemin 40 numaralı elekten elenerek. Elenen numune bir miktar kap içerisine konulur. Çok az miktarlarda damıtık su kademeli olarak numuneye ilave edilir. ve her defasında iyice karıştırılır. Casagrande aleti deney öncesinde iyice temizlenir. Casagrande aletinin tası sert plastiğe oturtularak, içine hazır durumdaki numuneden spatula ile bir miktar alınarak prinç tasının içersine yerleştirilir.Yerleştirme sırasında numunenin içinde hava kabarcıkları kalmamasını özen gösterilir. Tas içerisine yerleştirilen numunenin yüzeyi yatay olacak şekilde düzeltilir. Tas içerisine yerleştirilen numunenin ortasından standart oyuk açma bıçağı ile bir yarık açılır. Numune pastasının içerisinde yarık açılırken özen gösterilmeli ve yarığın gayet düzgün olması sağlanmalıdır. Alet elle çalıştırılan bir türden olduğu için hep aynı tempo ile çevrilmeli ve düşüşler sayılmalıdır. Bu sırada numune pastasının ortasında açılmış olan yarığın tabanındaki kapanma dikkatle izlenmelidir. Alet durdurulduktan sonra kuru ve temiz bir spatula kullanılarak kapanmanın olduğu bölgeden bir miktar numune pastası alınarak küçük metal bir kaba konulur. Terazide tartılarak kütlesi kaydedilir ve su içeriğinin belirlenmesi için etüve konulur. Deneyler en az üç kez tekrarlanarak, üç tane düşüş sayısı (N) ve bunlara karşılık gelen su muhtevası (w) elde edilmelidir. N değerlerinden iki tanesi 25’den küçük bir tanesi de 25’den büyük olmalıdır. Bu sağlanamamışsa ilave deneyler yapılarak bu koşul yerine getirilmelidir. Deneylerde numunenin su içeriği sürekli olarak arttırılarak yapılmalıdır.
Plastik limit deneyi için kurutulmuş ve 40 nolu elekten elenmiş malzeme den bir miktar alınarak su ilave edilir yavaş yavaş karıştırılır. Ne zaman plastik kıvama geldi o zamana kadar karıştırılır. Misket boyutunda malzeme alınır. Düz bir zemin üzerinde yuvarlatılır. Yuvarlatma sırasında malzeme incelir. Bu incelme 3mm’e geldiğinde malzemede çatlama oluyorsa gerekli miktarda olduğunu düşündüğümüz anda bir kaba ıslak malzemeler alınır.24 saat etüvde bekletilir. Etüv sonrası kuru ağırlıklar belirlenir.
Çizelge 3. Likit limit hesaplamalarında kullanılabilecek örnek tablo

Çizelge 4. Plastik limit hesaplamalarında kullanılabilecek örnek tablo



SONUÇ ve DEĞERLENDİRME
Yapılan elek analizi ve kıvam limitleri deneylerinin verileri kullanılarak ilk başlıkta bahsedilen 7 farklı sınıflandırmanın her biri için zemin numunesi sınıflandırılacaktır.
Bu ders kapsamında, her öğrenci yaptığı deney verilerini kullanarak elde ettiği sonuçları rapora dökerek bir hafta içerisinde teslim etmelidir. Bu çalışması daha önce belirtilen rapor yazım kurallarına bağlı kalmak zorundadır. Öğrenciler önceden ilan edilen gruplarında derse katılmalıdır. Ders öncesi kısa sınav yapılabilir.

ÖRNEK RAPOR

  1. Kapak Sayfası:

  • Deneyin adı

  • Senin adın

  • Eğitmenin adı

  • Deneyin yapıldığı ve raporun sunulduğu tarih

  1. İçerik Sayfası

  1. Açıklama / Amaç

Deneyin amacını ve ne yapılmak istendiğini açıklayan yazıdır. Deneyde yapmayı, bulmayı hedeflediğiniz noktayı ya da neden yaptığınızdan özetle bahsetmeniz gerekmektedir.

  1. Teorik Bilgi

Deneyinizin konusuna uygun, deneyinizde kullanacağınız işlemlerin teorik bilgisinden bahseden yazıdır. Teorik bilgi çok detaylı olabilir ama siz o bilgiler arasından direkt olarak sizin deneyinizle ilgili kısmı alıp kullanınız.

  1. Malzemeler

Deneyde kullanacağınız gerekli bütün malzemeleri yazın.

  1. Metod / Deneyin Yapılışı / Prosedür

Bu bölümde deneyde kullanacağınız özel bir metot varsa adını ve sırasıyla işlem metodun basamaklarını yazmanız ve ardından da deneyin yapılışı anlatılmalıdır. Deneyinizin yapılışını paragraf halinde değil de liste halinde yazarsanız daha akılda kalıcı ve uygulaması daha kolay olur. Ayrıca burada dikkat etmen gereken bir diğer nokta da yeteri kadar detaylı açıklama yapman gerektiğidir.

  1. Deney Sonuçları

Deneyiniz de elde ettiğiniz verileri yazdığınız kısım. İsterseniz bu verileri bir tablo halinde de yazabilirsiniz.

  1. Yorum / Tartışma

Elde ettiğiniz sonuçları yorumladığınız kısımdır. Elde edilen deney sonuçlarından birbirinden farklı yorumlar yapılacaksa yorum kısmı ayrı ayrı başlıklara bölünerek anlatılmak istenen konular bu başlıklar altında anlatılmalıdır.

  1. Referanslar

Deneyin amacını, teorik bilgiyi yazarken veya başka bölümlerde de dış kaynaklardan yararlandıysanız hangi kaynaklardan yararlandığınızı tam olarak belirtmeniz gereken bölümdür.

Alıntı: (https://www.volkanatabey.com.tr/post/casagrande-yontemi-ile-likit-limit-deneyi)



Yüklə 28,04 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin