KARARIN ÖZÜ :
Kartal, Kordonboyu Mahallesi 59 pafta 674 ada 3 parsel üzerinde Belediye Hizmet binası yapılması.
TEKLİF :
Fen İşleri Müdürlüğü’nün 26.02.2010 tarih, 2010/345 sayılı teklifi.
BAŞKANLIK MAKAMI’NA; İLGİ: Özel Kalem Müdürlüğü’nün 24.02.2010 tarih ve 2010/87 sayılı yazısı ve eki İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yazısı ve Encümen Kararı.
Mülkiyeti Kartal Belediyesine ait olan Kartal, Kordonboyu Mahallesi 59 pafta 674 ada 3 sayılı parsel üzerinde Belediye Hizmet Binası olarak kullanılmak üzere ilgi yazı ve eki Encümen Kararı gereğince geçici inşaat izni verilmiştir. Söz konusu Belediye Hizmet Binasının, 59 pafta 674 ada 3 sayılı parsel üzerinde İnşaat alanı 250 m2 olmak üzere ve Başkanlık Lojmanı olarak kullanılması için karar alınmak üzere evrakın Belediye Meclisine havalesini arz ederim. (Teknik Başkan Yardımcısı.)
RAPOR :
İmar Komisyonu’nun 02.03.2010 tarihli raporu.
BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI’NA KARTAL; KONUNUN İNCELENMESİ: 01.03.2010 tarihli Meclis Toplantısında komisyonumuza havale edilen Kordonboyu Mahallesi 59 pafta 674 ada 3 parsel üzerinde Belediye Sosyal Tesis yapılması ile ilgili teklif görüşmeye açıldı.
KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Yapılan değerlendirme sonucunda; Kartal Kordonboyu Mah. 59 pafta 674 ada 3 sayılı parsel 1/1000 ölçekli 19.09.2006 TT’li Kartal güney imar planı kapsamında, Kartal Alt Merkez Kentsel Proje Alanında kalan yerin mülkiyeti Kartal Belediyesine aittir. Encümenin 11.02.2010 tarih 164 sayılı kararında da H. Max 6,50 max inş. alanı 250 m2’yi geçmemek kaydıyla geçici inşaat talebi Belediye Hizmet Binası olarak yapılması kararı alınmıştır.
3194 sayılı İmar Kanunun 33.maddesi gereğince 10 yıl süre ile İmar Yönetmeliği’nin 11.01 - 11.02 ve 11.03 maddeleri gereğince geçici ruhsat ile Belediye Hizmet Binasının yapılması ve bu konuda tapu kütüğüne şerh düşülmesi kaydıyla komisyonumuzca uygun bulunmuştur. Yüce Meclisin Onayına Arz Olunur. (İmar Komisyonu Başkanı ve Üyeler.)
MUHALEFET ŞERHİ
-----------------------------
"Kartal, Kordonbayou Mah. 59 pafta 674 ada 3 parsel sayılı yerde 1/1000 ölçekli 19.09.2006 t.t'li Kartal Güneyi İmar Planı kapsamında, Kartal Alt Merkez kentsel Proje alanında kalmakta olup, plan çalışmaları devam etmektedir" denilen Encümen kararında belirtilen yer adı geçen plan alanından çıkartılmış ve bu yerden 9 Palmiyeye kadar devam eden Kartal Merkezi ile beraber şuan planı bulunmayan alan olarak görülmektedir. Bu alana geçici ruhsat Belediye Encümenince İmar Kanunu'nun 33. Maddesine göre verildiği beyan edilmiştir.
-İmar Kanu'nun 33 Maddesinde; geçici ruhsat verilen yerin imar planı olmalı, planda normal şartlarda yapı izni verilmemesi (yeşil alan, park) Belediyece bu alanda yapılacak, faaliyet (5 yıllık çalışma) planında olmaması gerekmektedir.
-Ruhsat verilecek kadarstral parselin bir imar parseli gibi kabul edileceği ve dolayısıyla ruhsat işlemi sırasında imar parseli için ön görülen koşullara uyulması gerektiği (Danıştay 6.daire 31.12.2006 gün ve 2003/2992 sayılı karar) kararına uymak zorunluluktur.
-Parselin net parsel olarak sınırlarının belli olması ve çekme mesafelerine uyulması gereklidir.
-Encümen Kararı ile geçici ruhsat verilen yerlerde ruhsatın hangi amaç için verileceğinin belirtilmesi kanuni zorunluluktur. Oysa bu yer ile ilgili hazırlanan evraklarda bu bilgi tam olarak belirtilmemiştir. Sunum yazılarında Belediye Hizmet Binası, ve Başkanlık Lojmanı, Belediye Sosyal Tesisi, Belediye Hizmet Binası olarak adlandırılmıştır. Öncelikle bu konunun bir açıklığa kavuşturulması gereklidir. Bizler mecliste hangi başlığı görüşüyoruz. Eğer hizmet binası ise yeni bir hizmet binasına ihtiyacımız yoktur. Hepimizin bildiği gibi Kartal Meydanında hizmet binamız mevcuttur hem de dolapları, masalarına kadar hazır. Buyurun burada hizmet verebilirsiniz. Hem Kartal halkı da çok sevinecektir. Kira vermekten, yeni bina için ödenek ayırmaktan, hem de kiracılar ile uğraşmak zorunda kalmaktan kurtulursunuz. Bekliyoruz. Eğer sosyal tesis ise mahallelerde olan Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezleri kullanılmalı, olmayan mahallelerde ise planları hazır olan mahallelerde bu binalar biran önce yaptırılarak mahallelerin hizmetine sunulmalıdır. Başkanlık Lojmanı ise, bu yer hem konum olarak uygun değildir hem de max. 10 yıl için böyle bir harcama yapılması kamu zararı oluşturacaktır. Ayrıca geçici ruhsat ile yapılacak kadar önceliği olan bir konu değildir. Kiralık bir yerin bulunması maliyeti çok çok düşürecektir. İyi etüt edilmeden verilmiş bir karardır.
-İşin etik tarafından bakarsak Belediye kamu kuruluşudur, bulunduğu yerde halka hizmet eder. Yaptığı her hizmette, uygulamada örnek teşkil eder. Böyle bir alanda, diğer mülk sahipleri planlar yapılsın, onaylansın diye beklerken, yıllarca bir çivi çakmadan beklemişken ve halen daha beklemekteyken, siz bina yapıp ben yaptım siz bekleyin mi diyeceksiniz? Nasıl diyebileceksiniz? Merak ediyorum normalde halkın işinin görülüp Belediye zorluk çekecekken, siz tersini yapıyorsunuz. Bu hoş değil, hem de hiç hoş değil.
-Yukarıda anlattığımız nedenlerden dolayı bu yere geçici ruhsat verilemeyeceği ve bizlerinde bu gündem maddesine muhalefet ettiğimizi bildiririz.
-İBB’den gelen ekteki yazı ile de bu bölgede geçici ruhsat verilemeyeceği, verilenlerin iptal edilmesi, inşai faaliyetlerin mühür altına alınmasını bildiren yazıda bizim fikirlerimizi doğrulamaktadır. (Mimar Temel YAZ,) (Y.Mimar Hüsna BALCI )
SONUÇ :
Kartal, Kordonboyu Mahallesi 59 pafta 674 ada 3 parsel üzerinde Belediye Hizmet Binası Tesis yapılması ile ilgili teklifin İmar Komisyonu Raporu doğrultusunda AYNEN KABULÜNE Kartal İlçe Belediye Meclisinin 2010/MART AYI TOPLANTISININ 05.03.2010 TARİHLİ 3.BİRLEŞİMİNDE OYÇOKLUĞU İLE KARAR VERİLDİ.
|