T. C. Kaymakamliği lisesi 2013–2014 EĞİTİM-ÖĞretim yili



Yüklə 0,6 Mb.
səhifə1/7
tarix28.07.2018
ölçüsü0,6 Mb.
#61084
  1   2   3   4   5   6   7


T.C.

……………………. KAYMAKAMLIĞI

…………………… LİSESİ
2013–2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİ

EYLÜL-EKİM ZÜMRE TOPLANTISI TUTANAĞI


TOPLANTI TARİHİ : …./09/2013

TOPLANTI YERİ : Okul kütüphanesi

TOPLANTIYA KATILANLAR : ............., ............., ............., ............., ............., .............


GÜNDEM MADDELERİ:


  1. Açılış ve Yoklama ve Kurul Yazmanının Seçimi

  2. Yıllık Çalışma Takviminin İncelenmesi

  3. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun incelenmesi, 2487 sayılı Tebliğler Dergisi’nden Milli Eğitimin Genel Amaçları’nın okunması, 2488 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Atatürkçülük konularının incelenmesi

  4. Türk Dili ve Edebiyatı müfredatının incelenmesi, Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı müfredatının gözden geçirilmesi (2574 sayılı Tebliğler Dergisi, Temmuz 2005)

  5. Dil ve Anlatım ve Türk Edebiyatı Derslerinin Özel ve Genel Amaçlarının Okunması

  6. Bir Önceki Dönemin Değerlendirilmesi, Bir önceki yılın zümre kararlarının gözden geçirilmesi

  7. Takip Edilecek Ders Kitaplarının Tespit Edilmesi

  8. Öğretmenlerin Hangi Şubelere ve Derslere Gireceğinin Belirlenmesi

  9. 2551 sayılı (Ağustos 2003) Tebliğler Dergisi’ndeki yıllık planlarla ilgili yönergenin incelenmesi ve ünitelendirilmiş yıllık planlar ile ders planlarının hazırlanması

  10. Öğretmen El Dosyalarının İçeriği

  11. Öğrencilerin Edebiyat Dersine Bakışının Nasıl Olması Gerektiği Hususu

  12. Derslerin İşlenişine İlişkin hususlar; Metot ve Tekniklerin Belirlenmesi

    a) Öğretmenin hazırlığı;

     b) Öğrencinin ders hazırlığı,



     c) Uygulanacak metotlar,

  1. Derslerde kullanılacak araç ve gereçlerin tespit edilmesi,

  2. LYS ve YGS sınavlarının değerlendirilmesi. Derslerin YGS-LYS ile ilişkilendirilerek işlenmesi

  3. Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği

  4. Ölçme ve Değerlendirme;

  1. Yazılı ve sözlü yoklamalar; sayı ve nitelikleri, ilgili düzenlemeler,

  2. 14 Aralık 2010 tarihli Talim Terbiye Kurulu Genelgesi

   b) Yıllık ödevler, günlük ödevler

  1. Edebi ve kültürel etkinlik planının hazırlanması

  2. Önemli Gün ve Haftaların Tespiti ve Yapılacak Etkinlikler

  3. Millî Eğitim ve Diğer Kurumların Düzenleyeceği Yarışmalara Hazırlık

  4. Başarıyı arttırma yolları

  5. Kitap Okutma Çalışmaları ve Kütüphaneden Nasıl Yararlanılacağının Belirlenmesi

  6. 100 Temel Eser (MEB Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı /Ağustos 2004 ) ve100 Temel Eserde değişiklik (2008 / 23 nolu) genelgelerin değerlendirilmesi

  7. Duvar gazete ve panolarının düzenlenmesi

  8. Öğrencilerde yazma alışkanlığı oluşması için yapılabilecek çalışmalar,

  9. YGS-LYS Türkçe ve Edebiyat çalışmaları

  10. Şiir ezberletme çalışmaları

  11. Yeni ders çizelgesinin dersimizle ilgili kısmının görüşülmesi (TTK 20.07.2010 ve 76 nolu kararı)

  12. Akıllı tahta kullanımı

  13. Kütüphanemimizin zenginleştirilmesi çalışmaları

  14. 15.08.2011 TARİH ve 114 sayılı Ortaöğretim Dil ve Anlatım Dersi ile Türk Edebiyatı Dersi (9-12. Sınıflar) Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması konulu T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı kararının incelenmesi

  1. Dilek ve temenniler


GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ:
GÜNDEMİN BİRİNCİ MADDESİ: Açılış ve yoklama ve Kurul Yazmanının Seçimi:
............. 2011–2012 eğitim öğretim yılının hayırlı ve başarılı olması temennileriyle toplantının açılışını yaptı. Konuşmasında, yeni programla birlikte dil ve edebiyat derslerinin öneminin arttığına dikkat çekti. Bunun gereği olarak da kitap okuma /okutma ve yazı yazdırma çalışmalarının daha etkin ve yoğun bir şekilde yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Kurul yazmanlıklarına ............. ve ............. seçildiler.
............. tarafından yapılan yoklamada zümre öğretmenlerinin hazır bulundukları tespit edildi.
Okulumuza yeni gelen ............. ve ............. hocalarla tanışıldı.
Diğer gündemlere geçildi.
GÜNDEMİN İKİNCİ MADDESİ: Yıllık Çalışma Takviminin İncelenmesi:
.............: “Arkadaşlar, valilikçe hazırlanarak okullara gönderilen “Yıllık Çalışma Takvimi”ni inceleyerek eğitim öğretim işlerimizi bu takvime göre yapalım. Hangi çalışmayı ne zaman yapacağımıza buna göre karar vermemiz gerekmektedir. Ünitelendirilmiş yıllık plânlarımızı bu takvime göre hazırlayalım. Birinci dönem sonu, ikinci dönem başı, öğretim yılı sonu ve tatil olan günler gibi eğitim öğretimimiz için dönem boyunca kilometre taşı niteliğindeki noktaları böylece tespit etmiş olalım. Dersin konularını ağırlığı oranında haftalara buna göre paylaştırmış oluruz.”
.............: “Bayram tatilleri, önemli günler ve haftalar, resmi tatiller gibi araların derslerimizin planlanmasına ve işlenişine etkisi oluyor. Bu açıdan yıllık çalışma takvimimiz her zaman gözümüzün önünde olmalıdır.”
.............: “Bu Yıllık Çalışma Takvimi’ni incelediğimizde resmi tatil günlerinin; dinî ve millî bayramların eğitim öğretimi çok fazla etkilemediği görülmektedir. Artık Ramazan Bayramı yaz tatilinde kalıyor. Kurban Bayramı bir haftayı tamamen kapatmıyor ama o hafta pek ders işlenmez. Bu yıl Ocak 3 hafta. Şubat ise dört hafta. 19 Mayıs Cumartesi ve Pazar tatillerinde yapılacak. Okulun kapanacağı tarih geçen yıldan bir hafta erken. Haziranda sadece bir hafta ders işleyeceğiz. Çalışma Takvimi’nde tatil günlerinin ve dönem başı ve sonlarının belirlenmiş olması bizim iyi bir yıllık plan yapmamıza kolaylık sağlamaktadır.”
Çalışma Takvimine Göre Önemli Günler, tatiller ve ayların hafta sayıları:

Eylül Ayı:

Öğretim Yılının başlaması

2 hafta
Ekim Ayı:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

4 hafta
Kasım Ayı:

5 hafta


Kurban Bayramı tatili

Atatürk’ü Anma Günü 10 Kasım

Öğretmenler Günü 24 Kasım
Aralık Ayı:

4 hafta
Ocak Ayı:

Yılbaşı Tatili 1 Ocak

3 hafta


1.Dönemin Sona Ermesi

Şubat Ayı:

2.Yarıyıl Başlangıcı

4 hafta
Mart Ayı:

4 hafta
Nisan Ayı:

4 hafta

Ulasal Egemenlik ve Çocuk Bayramı


Mayıs Ayı:

4 hafta


Emekçiler Bayramı 1 Mayıs

19 Mayıs Cumartesi günü Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı


Haziran Ayı:

1 hafta


Öğretim Yılının Sona Ermesi



Toplam İşgünü/hafta:180/36

Birinci dönem: 90

İkinci dönem: 90

Gündemin diğer maddesine geçildi.





GÜNDEMİN ÜÇÜNCÜ MADDESİ: 2487 sayılı Tebliğler Dergisi’nden Mili Eğitim’in amaçları Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ............. tarafından okundu ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu incelendi.
............. “Milli Eğitim’in bizlerden beklediklerini hep birlikte okuduk. Gençlerimize sağlam bir temel hazırlamak, geleceklerini teminat altına alabilmek için bu amaçlarımıza ulaşmamız şarttır. Hepimiz bu konuda titiz davranmalıyız.”
Daha sonra 2488 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki Atatürkçülük konuları incelendi.
Atatürkçülük Konularının Derslere Yansıtılması:

.............: “Biz bu aziz vatanın fertleri olarak, aynı zamanda milletimizin geleceğini kuracak gençleri yetiştirenler öğretmenler olarak Atatürkçülük üzerinde önemle durmalıyız. Çünkü o, milletimizin tarih sahnesindeki yerini yeniden almasında “Ben varım!” sözünün bir gereği olarak kurulmasında öncülük etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ü gençlerimize sevdirmeli, onun uzağı gören ve aydın düşünce kişiliğinin gençlere model teşkil etmesini sağlamalıyız. Bu devlet, hangi şartlar altında ve hangi hedefleri benimseyerek kurulmuş bunu öğrencilerimiz bilmelidir. Geçmişini, atalarını bilmeyen bir nesilde vefa duygusu, geçmişine sahip çıkma duygu ve düşüncesinin olması düşünülemez. Bu sebeple, Atatürk’ün düşüncelerini öğrencilerimize yeri geldikçe anlatmalı onların bunları benimsemelerini sağlamalıyız. Bunu 9, 10., 11. Ve 12. sınıflar için, Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı derslerin müfredatlarının yayımlandığı 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde belirtilen hususları dikkate alarak yapmalıyız. Burada ilgili derslerin hangi konularına paralel olarak Atatürkçülük konularından hangisinin işleneceği o programda belirtilmiştir.”


............. : “Atatürkçülük konularını öğrencilere anlatırken örneklemelere önem verip Kurtuluş Savaşı yılları ve bu zor dönemlerde başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere verilen mücadeleyi yaşanan tarihi olayları anlatarak öğrencilerimizi bilinçlendirmemiz gerekmektedir. Zaten ders kitaplarımızda Atatürkçülüğe değinmemizi sağlayacak metinler mevcut. Bu metinleri göz önüne alarak ve yıllık plan içindeki hedefleri de gözeterek Atatürk’ün düşünce ve idealleri sınıf içinde konuşulabilir.”
.............: “Bu konuda gerekli çalışmalar yapılacaktır. Atatürk ilke ve inkılâplarının en iyi şekilde derslere yansıtılacağını belirtmek isterim.”
.............: “Türk gençliğinin Atatürk’ün düşünceleri ve inkılâpları ile yetiştirilmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Burada da bunun yapılmış olduğunu gördüm.”
............. : “Atatürkçülük konuları ilgili haftalara yansıtılmıştır. Tarih zümresiyle de konuyla ilgili iş birliği yapabiliriz. Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı dersi Atatürkçülük konularının öğrencilere aktarılması ve kavratılması adına en uygun derslerdendir.”
............., ayrıca 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası, 24 Kasım Öğretmenler Günü, Çanakkale Zaferi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Haftası, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi gün ve haftalarda Atatürk’ün konuyla ilgili düşüncelerinin vurgulanması gerektiğini belirtti ve zümre üyelerine teşekkür etti.
Gündemin diğer maddesine geçildi.
SONUÇ ve KARARLAR:

  1. Atatürkçülükle ilgili konuların 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde yer alan Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım dersleri müfredatlarında belirtildiği gibi Ünitelendirilmiş Yıllık Planlarda yer almasına,

  2. Atatürk’ün düşüncelerinin öğrencilerimize yeri geldikçe anlatılmasına, onların bunları benimsemelerinin sağlanmasına,

  3. Bunun 9, 10., 11. Ve 12. sınıflar için, Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı derslerin müfredatlarının yayımlandığı 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde belirtilen hususları dikkate alarak yapılmasına,

  4. Atatürkçülük konularını öğrencilere anlatırken örneklemelere önem verip Kurtuluş Savaşı yılları ve bu zor dönemlerde başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere verilen mücadeleyi yaşanan tarihi olaylar anlatılarak öğrencilerimizin bilinçlendirilmesine,

  5. Gerektiğinde Tarih zümresiyle konuyla ilgili iş birliği yapılmasına,

  6. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası, 24 Kasım Öğretmenler Günü, Çanakkale Zaferi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Haftası, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi gün ve haftalarda Atatürk’ün konuyla ilgili düşüncelerinin vurgulanmasına,

Karar verilmiştir.
GÜNDEMİN DÖRDÜNCÜ MADDESİ: 2575 sayılı ders programlarını içeren Tebliğler Dergisi incelendi.

Türk Dili ve Edebiyatı müfredatının incelenmesi, Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı müfredatının gözden geçirilmesi:

Temmuz 2005/2574 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan Ortaöğretimin Yeniden Yapılandırılması çerçevesinde dört yıla çıkarılan liselerde Türk Dili ve Edebiyatı bünyesinde kabul edilen Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı derslerinin müfredatı ile Ağustos 2005/2575 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan program ve haftalık ders dağılım çizelgesi incelendi.


2005–2006 eğitim-öğretim yılında 9. sınıfa başlamış olan öğrencilerle birlikte uygulanmaya başlanan Dil ve Anlatım 9 müfredatı 6 ünite, Türk Edebiyatı 9 müfredatı 4 ünite; Dil ve Anlatım 10 müfredatı 3 ünite, Türk Edebiyatı 10 müfredatı 3 ünite; Dil ve Anlatım 11 müfredatı 3 ünite, Türk Edebiyatı 11 müfredatı da 4 ünite; Dil ve Anlatım 12 müfredatı 4 ünite, Türk Edebiyatı 12 müfredatı da 4 üniteden oluşmaktadır.

Haftalık Ders Dağılım Çizelgesine göre 12. sınıfların “ortak” ve “alan” derslerinin haftalık dağılım çizelgesi ise aşağıdaki gibidir: FEN BİLİMLERİ ALANI



DERS KATEGORİLERİ

DERSLER

11. SINIF

12. SINIF

ORTAK DERSLER

DİL VE ANLATIM

2

2

TÜRK EDEBİYATI

3

3


TM VE SOSYAL BİLİMLER ALANI

DERS KATEGORİLERİ

DERSLER

11. SINIF

12. SINIF

ORTAK DERSLER

DİL VE ANLATIM

-

-

TÜRK EDEBİYATI

-

-

ALAN DERSLERİ

DİL VE ANLATIM

5

5

TÜRK EDEBİYATI

4

4


Ancak Talim Terbiye Kurulunun 20.07.2010 ve 76 nolu kararı ile haftalık ders çizelgesi yeniden düzenlenmiştir. Yeni ders çizelgesinin uygulanmasına tedricen geçilecektir. Bu yıl 9. , 10. Ve 11. sınıflarda uygulama devam edecektir. Gelecek yıl ise tamamen bu program kullanılacaktır. Yeni haftalık ders çizelgesine göre ise Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım derslerinin haftalık dağılım çizelgesi şöyledir:



DERS KATEGORİLERİ

DERSLER

9. SINIF

10. SINIF

11. SINIF

12. SINIF

ORTAK DERSLER

DİL VE ANLATIM

2

2

2

2

TÜRK EDEBİYATI

3

3

3

3

SEÇMELİ DERSLER

DİL VE ANLATIM

-

(2)

(2)(3)

(2)(3)

TÜRK EDEBİYATI

-

(1)

(1)

(1)


NOT: Yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak ders Dil ve Anlatım dersidir.
NOT: Zümremizin görüşü 2+3 olmasına rağmen 11. Sınıf Dil ve Anlatım dersi idarece 2+2=4 saat şeklinde kararlaştırılmıştır
Konu gündemin 27 maddesi olarak tekrar değerlendirilecektir.
GÜNDEMİN BEŞİNCİ MADDESİ: Derslerin Özel ve Genel Amaçlarının Okunması:
............., Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı derslerine ait genel amaçları ilgili dersin müfredatlarından okudu. Bu derslerin genel ve özel amaçlarını birleştirdiğimiz zaman aşağıdaki hususlar çerçevesinde derslerin işlenmesi gerektiğini vurgulayarak “Aşağıda okuyacağım hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Sizlerin bu konuda hassasiyet göstereceğinizi biliyorum.”
.............: “Derslerimizin genel amaçlarının çok önemli olduğunu biliyorum. Özellikle dersimizin bir kültür dersi, hayat tarzı olması üzerinde durmamız ve dersimizin bu özelliğinin öğrencilerimize sıklıkla hatırlatılması gerektiğine inanıyorum.” dedi.
Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı derslerinin genel amaçları Tebliğler Dergisi’nin 2575 nolu sayısında belirtildiği şekliyle aşağıya çıkarılmıştır:

Dil ve Anlatım dersinin genel amaçları aşağıda sıralanmıştır.

1.Dilin rolünü ve önemini kavratmak, 2. Dil-kültür ilişkisini kavratmak, 3. İletişim aracı olarak dilin işlevlerini kavratmak, 4. Türkçeyi doğru ve güzel kullanma yeteneği kazandırmak, 5. Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini kavratmak, 6. Kelime, cümle ve metin düzeylerinde dil-anlam ilişkisini kavratmak, 7. Günlük hayatın ihtiyaçlarını karşılayacak yazma ve konuşma becerisi kazandırmak, 8. Metin ve metin parçalarını, doğru ve güzel okuma, doğru anlama ve yorumlama becerileri kazandırmak, 9. Anlatım türlerinin özelliklerini kavratmak, 10. Her anlatım türünde yazma becerisi kazandırmak, 11. Metin türlerinin özelliklerini kavratmak, 11. Dinlediklerini ve okuduklarını doğru inceleme ve anlama becerisi kazandırmak, 12. Türkçenin kendine özgü ses, yapı ve anlam özelliklerini metinler çevresinde kavratmak, 13. Dil bilgisi kurallarını; ses, kelime, kelime grubu, cümle ve metin düzeylerinde doğru uygulama becerisi kazandırmak, 14. Sanat metinlerini anlama, inceleme ve değerlendirme becerisi kazandırmak, 15. Tartışma, değerlendirme becerisi kazandırmak, 16. Türkçenin köklü bir dil ailesinden geldiği bilincini kazandırmak , 18. Türk diliyle edebî zevk ve estetik değerler taşıyan eserler verildiğini kavratmak, 19. Türkçenin millî birlik ve bütünlüğümüzün vazgeçilmez unsurlarının başında geldiğini benimsetmek, 20. Dinleme, konuşma, okuma ve yazma faaliyetlerinde Türkçenin yazım kurallarına, söyleyiş özelliklerine ve inceliklerine özen göstermelerini sağlamak, 21. Dinlediklerini, okuduklarını, anladıklarını, düşündüklerini söz ve yazıyla planlı, etkili, akıcı, anlaşılır biçimde ifade edebilmelerini sağlamak, 22. Konuşurken ve yazarken anlatım kurallarına uymalarını sağlamak


Türk Edebiyatı dersinin de genel amaçları aşağıdaki gibidir:

1.Edebiyatın kültürel ve tarihî olandan hareketle dille gerçekleşen bir güzel sanat etkinliği olduğunu kavratmak, 2. Edebî eser ve metinlerin, ortaya çıktıkları dönemi, güzel sanatlara özgü duyarlılıkla yapı, tema, dil ve anlatım bakımlarından temsil ettiklerini sezdirmek, 3. Edebî metinleri yapı, tema, dil, anlatım ve anlam bakımlarından yazıldıkları dönemin zihniyetiyle ilişkilendirmek, 4. Ulusal ve evrensel değerlerin sanat eseri olan edebî metinlerde zenginleşerek varlıklarını nasıl sürdürdüklerini kavratmak, 5. Türkçenin, tarihî akış içinde yaşanılan medeniyet daireleri çevresinde nasıl zenginleştiğini ve edebiyat dili hâline geldiğini kavratmak, 6. Toplumsal hayatın ve her türlü bireysel değerin edebî metinlerde nasıl yansıdığını belirlemek., 7. Türkçenin, Türk ulusunun kimliği olduğunu kavratmak, 8. Yeni düşünceler üretebilme yeteneğini geliştirmek, 9. Okuma zevki ve alışkanlığını geliştirmek, 10. Araştırma, tartışma, anlama, değerlendirme ve yorumlama yeteneklerini geliştirmek, 11. Öğrencilerin sanat zevk ve anlayışlarını geliştirmek, 11. Dille gerçekleştirilen sanatın etkinliklerini anlayabilecek zevk ve bilgi birikimini kazandırmak, 12. Dil ve edebiyat ilişkisini kavratmak, 12. Edebiyat ile diğer çalışma alanları ve bilim dalları arasındaki ilişkiyi kavratmak, 13. Zamanın akışına paralel olarak -en eski dönemden bugüne- Türk yaşama tarzını, düşüncesini, dil zevkini ve kültür hayatına özgü gelişmeleri edebî metinler çevresinde değerlendirmek, 13. Edebî metinlerden hareketle Türk kültür hayatının, tarihinin ve edebiyatının birbirinden ayrılmaz bir bütün oluşturduğunu kavratmak, 14. Edebî metinlerin zamanın getirdiği değişmelerle zenginleştiğini ve geliştiğini kavratmak, 15. Edebî eserler çevresinde Türk insanının kültür, anlayış ve zevk bakımından gelişmesini kavratmak, 16. Öğrencilerin; kazandıkları yöntem ve dikkatle karşılaştıkları her türlü yazılı ve sözlü metni anlamalarını, değerlendirmelerini ve yorumlamalarını sağlamak, 17. Başta sanat metinleri olmak üzere her türlü metinde ulusal ve evrensel kültür, düşünce ve zevk ögelerini belirlemek; bunlar arasındaki ilişkiyi kavratmak, 18. Her türlü insan etkinliğinin edebî eserlerde, sanata has duyarlılıkla dile getirilerek değerlendirildiğini kavratmak, 19. Öğrencilerin Türk ulusunun yaşadığı medeniyet daireleri ile Türk edebiyatının dönemlerini bu günden geçmişe yönelen bir dikkatle değerlendirip yorumlayacak düzeye ulaşmalarını sağlamak, 20. Sıralanan bu amaçları gerçekleştirmek üzere, ünitelerde belirtilen kazanım, önerilen etkinlik ve verilen açıklamalar doğrultusunda, metinlerin incelenmesi ve yorumlanmasıyla öğrencilerin; eleştirel düşünme, sorunları çözebilme, yaratıcı düşünme, araştırma-sorgulama, iletişimde bulunma becerilerini kazanmaları, bu becerileri geliştirmeleri hedeflenmiştir. Ayrıca öğrencilerin özellikle bilgi teknolojisinin imkânlarını kullanma konularında da beceri kazanmaları düşünülmüştür. Edebiyat dersi için hemen her metnin ve her çalışmanın, dilin doğru ve güzel kullanılmasına imkân veren beceriler kazandırdığı da unutulmamıştır. Öğrencilerin sözlü ve yazılı anlatımda etkili olabilmenin yollarını fark etmeleri amaçlanmıştır.


Konuyla ilgili söz alan .............: “Gireceğimiz derse ait amaçları bizler önceden bilmezsek neyi, nasıl ve niçin anlatacağımızı ve sonuçta öğrencilerimize ne vermemiz gerektiğini bilemeyiz. Bu sebeple derslerin amaçlarını burada konuşmamız, müzakere etmemiz yararlı oldu.” dedi. Söz alan .............: “Bu maddelerden, derslerde nasıl bir hedef doğrultusunda konuları işleyeceğimi anladım.” dedi. Söz alan .............: “Zümrenin bir anlamının olmasını sağlayan önemli bir unsur olarak görüyorum. Bu sebeple okunmasını yararlı buldum.” dedi. Gündemin diğer maddesine geçildi.

Yüklə 0,6 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin