T. C. Kirklareli ÜNİversitesi Mİmarlik faküLtesi Mİmarlik böLÜMÜ ders iÇERİkleri



Yüklə 0,65 Mb.
səhifə1/6
tarix12.09.2018
ölçüsü0,65 Mb.
#81697
  1   2   3   4   5   6

T.C.

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ

MİMARLIK BÖLÜMÜ

DERS İÇERİKLERİ

1

I.SINIF I.YARIYIL



Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

MIM14101

Temel Tasarım

2

4

0

4

8

Ders İçeriği

Soyut düşünme bilincinin geliştirilmesi ve bu sürecin doğru ifade edilmesine yönelik temel tasarım ilklerine dayalı alt yapının oluşturulması

Tasarımın konusu olan mekân ve insan ilişkisi yaratıcı bakış acıyla ortaya konarak, bu ilişki; nokta çizgi, düzlem, hacim, doku, örüntü, renk, ışık, biçim gibi tasarım elemanları ile düşünsel ve algısal kavramlar üzerinden soyutlanarak ifade edilir. Tasarımın herhangi bir ölçeği ve aşamasında ilişkiler sisteminin algılanması, anlamlandırılması ve aktarılmasına yönelik yaratıcı yöntemler geliştirilir. Tasarım felsefesinin bir düşünce süreci olarak nasıl ele alınması gerektiği ve algıya dayalı temel kavramlarının bu süreçteki rolü belirlenerek daha sonraki proje derslerini destekleyecek temel alt yapı oluşturulur.





Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

MIM14103

Anlatım ve Sunum Teknikleri-I

2

2

0

3

4

Ders İçeriği

Mimari çizim araçları tanıtılır ve bu araçları kullanma esasları anlatılır, çizgi ve yazı uygulamaları yaptırılır. Çizim teknikleri, iz düşüm kavramı, ölçek, farklı ölçeklerde çizim teknikleri, avan proje tekniği konuları anlatılır. Geometrik şekillerin iki boyutlu çizim teknikleri öğretilerek bir objenin iki boyutlu görünüşlerini dik izdüşüm metodu ile çizme becerisi kazandırılır. Daha sonra tasarımını yapacakları projelere ait plan, kesit ve görünüş sunumlarına hazırlık olması amacı ile plan, kesit ve görünüş çizim teknikleri öğretilir ve uygulamalarla pekiştirilir. Öğrencilerin çizimle anlatım tekniklerinin kullanımında yetkinleşmelerinin yanı sıra izdüşüm olgusu, izdüşüm düzlemleri: kapalı (3 boyutlu) ve açık (2 boyutlu) düzlemler; açık izdüşüm düzleminde cisimlerin (ön, üst, yan) görünüşlerinin 2 boyutlu olarak çizimi, kapalı izdüşüm düzleminde örnek cisimlerin 3 boyutlu görünüşlerinin çizimi anlatılarak uygulamalar ile öğretilir.

Üç boyutlu nesne algısını güçlendiren çizim teknikleri ve farklı ifade şekilleri konusunda bilgi verilir. Plan ve kesit olarak basit nesnelerin çizilmesinden başlanarak, karmaşık formların perspektif görünüşlerinin çıkarılmasına kadar uzanan çizim teknikleri anlatılır. Üç boyutlu tasarlama ve uluslararası çizim standartlarına uygun iki boyutlu anlatımı, kurallı grafik iletişim ve anlatım teknikleri, ilgili standartlar, grafik anlatım dilindeki ortak kabuller, uluslararası proje standartları anlatılır.





Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

MİM14107

Mimarlık Bilgisi-I

2

0

0

2

3

Ders İçeriği

Mimar ve mimarlığın tanımı, teori ve pratikte mimarlığın kapsamı, mimarlığın diğer sanatlardan farkları, ilişkili disiplinlerin ve tarihsel gelişim bağlamında mimarlığın değerlendirilmesi, mimarlıkta temel kavramlar (oran - simetri–modül-ritim-doku-ışık–renk-birlik), mimarlığın bileşenleri (yer-işlev-biçim-teknoloji-malzeme–ekonomi vb.), mimarlığı biçimlendiren faktörler (doğal ve yapılı çevre faktörleri, sosyo-kültürel faktörler, insan ve kullanıcı gereksinimleri vb.), mimari planlama ve tasarım süreci, tasarım kuram ve yöntemleri, mekân kavramı, insan-mekan ilişkileri, insan boyutları, eylemler ve eylem alanları, insan-bina kabuğu ilişkileri, mimari mekân ve biçim organizasyonu, bina ihtiyaç programı, işlev şemaları.



Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

MIM14105

Sanat ve Mimarlık Tarihi I

2

0

0

2

3

Ders İçeriği

Mimarlığının prehistorik dönemden antikite sonuna kadar değişim ve gelişim çizgisinin kavranması. Farklı uygarlıkların mimari karakteristik özelliklerinin belirtilmesi. Aynı yapı tiplerinin farklı uygarlıklardaki uygulamalarının karşılaştırılması. Yunan ve Roma mimarlığının birbiri ile kıyaslanarak benzerlik ve farklılıkların ortaya konması. Yunan ve Roma mimarlığının Avrupa ve dünya mimarlığına etkilerinin incelenmesi. Mimarlığın Prehistorik dönemden antikite sonuna kadar gelişim ve değişim süreci: Prehistorik dönem, Mısır, Mezopotamya, Anadolu Uygarlıkları, Eski İran, Eski Ege, Yunan, Etrüsk ve Roma mimarlığı



Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

UNV13101

Türk Dili I

2

0

0

2

2

Ders İçeriği

 Türk Dili Dersi, öğrencilere Türk dilinin özelliklerini ve işleyiş kurallarını örnekleriyle göstermeyi; duygularını, düşüncelerini, tasarladıklarını, izlenimlerini, gözlemlerini, yaşantılarını söz ve yazıyla doğru ve etkili olarak anlatma becerisi ve alışkanlığı kazandırmayı; yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla kelime hazinelerini geliştirmeyi; okudukları metinleri ya da dinledikleri programları doğru olarak anlayabilme kurallarını öğretmeyi; kişiler ve kitleler arasındaki iletişimin temeli olan dil becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.


 
Anlatım, Uygulama, Soru-Cevap, Tartışma





Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

UNV13103

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I

2

0

0

2

2

Ders İçeriği

  Atatürk’ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

TAtatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinin amacı, dersle ilgili kavramlar, Türk İnkılâbını Hazırlayan Gelişmeler, Osmanlı Devleti’nin Yıkılışı, Osmanlı Devleti’ni Kurtarma Çabaları, Osmanlı Devleti’nde Yenilik Hareketleri, Osmanlı Devleti’nde Fikir Akımları, XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti’nin Savaşa Girişi ve Savaştığı Cepheler, Ermeni Tehciri, Gizli Anlaşmalar, Wilson İlkeleri, Savaşın Sona Ermesi ve Barış Antlaşmaları, Savaşın Sonuçları, Mondros Ateşkes Anlaşması ve İlk İşgaller, Milli Mücadele’ye Hazırlık Dönemi, Mondros Ateşkes Antlaşması Sonrasında Ülkenin Durumu ve Azınlıkların Faaliyetleri, Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan Sonra Kurulan Cemiyetler (Milli Varlığa Zararlı Cemiyetler, Milli Cemiyetler), İzmir’in İşgali ve İşgale Karşı Tepkiler, Genelgeler, Kongreler Dönemi ve Büyük Millet Meclisi’nin Açılması (Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’a Gelişi ve İstanbul’daki Faaliyetleri, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı ve Samsun’daki Çalışmaları, Mustafa Kemal Paşa’nın Havza’daki Çalışmaları, Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi, Yurt Genelinde Yapılan Diğer Kongreler, Amasya Görüşmeleri ve Protokolü, Heyet-i Temsiliye’nin Ankara’ya Gelmesi, Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin Toplanması ve Misak-ı Millî Kararlarının Alınması ve Faaliyetleri, İstanbul’un İşgali, Meclis-i Mebusan’ın Dağıtılması ve Bu Duruma Mustafa Kemal’in Tutumu, Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İlk Çalışmaları ve Özellikleri, Milli Mücadele Döneminde Ayaklanmalar, İtilaf Devletleri’nin Türkiye’yi Paylaşma Tasarıları, Kurtuluş Savaşı’nda Cepheler (Güney Cephesi, Doğu Cephesi, Batı Cephesi), Lozan Konferansı ve Barış Antlaşması.




Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

UNV13105

İNGİLİZCE I

4

0

0

4

4

Ders İçeriği

  

Bu derste öğrenciye somut ihtiyaçları dile getiren günlük hayattaki alışıldık ifadeleri ve basit cümleleri anlayabilme ve bunlarla kendini ifade edebilme; kendini ve başkalarını tanıtabilme, başka insanların kişisel bilgilerine yönelik (nerde oturdukları, kimleri tanıdıkları gibi) sorular sorabilme ve bu türden sorulara yanıt verebilme; konuştuğu kişilerin yavaş ve anlaşılır konuşmaları ve yardıma hazır olmaları halinde basit şekilde anlaşabilme becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 Lecture, Question-Answer, Discussion,



Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

MAT14151

MATEMATİK

3

0

0

3

4

Ders İçeriği

 

Matematik Analiz ile ilgili temel kavramlar verilerek, tek değişkenli fonksiyonlarda limit, süreklilik, türev kavramlarının ve uygulamalarının verilmesi, Belirsiz integralin öğretilmesi, integral alma metotları, Belirli (Riemann ) integralinin özellikleri, ilgili teoremler, Belirli integralin uygulamaları (Alan, yay uzunluğu, hacım hesabı, yüzey alanı hesabı) Genelleştirilmiş integraller ve özelliklerinin verilmesi, seriler, yakınsaklık, düzgün yakınsaklık kavramlarının verimesi

Fonksiyonlar ve özel fonksiyonlar, Reel sayı dizileri, yakınsaklık, alt ve üst limitler, Sürekli fonksiyonların özellikleri, Türev kavramı, Yüksek mertebeden türevler, Türevin geometrik ve fiziksel anlamı, Türevle ilgili teoremler, Belirsiz şekiller, eğri çizimleri, Belirsiz ve belirli integral, integral uygulamaları, diziler, seriler, yakınsaklık kriterleri


I.SINIF II.YARIYIL



Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

MIM14102

Mimari Proje-I

2

6

0

5

10

Ders İçeriği

Bu stüdyo, yerle etkileşimli, basit programlı ve farklı işlevde seçilen konularla yapının, yer-yapı-mekân ilişkileri, esnek program ve malzeme+strüktür+performans kriterleri doğrultusunda tasarım sürecinin deneyimlenmesini içerir.



Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

MIM14104

Anlatım ve Sunum Teknikleri-II

2

2

0

3

4

Ders İçeriği

“Anlatım Teknikleri-I” dersinin devamı niteliğindeki bu derste Örnek cisimlerin görünüşlerini (ön, üst, yan görünüş kapsamında) oluşturma ve ölçülendirme tekniği anlatılır. Perspektif kavramı, Perspektif yöntemleri, konik perspektif, ışınlar metodu, köşe perspektif metodu, basit ve karmaşık cisimlerin izometrik perspektif yöntemine göre görünüşlerinin oluşturulması; kesit alma kavramı, kesit ara yüzü olgusu ve görünmez alanların tanımlanması, tarama alanı oluşturma ve tanıtma; tasarım betimlemesi yaklaşımı uygulamalar ile öğretilir.



Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

MİM14108

Mimarlık Bilgisi-II

2

0

0

2

2

Ders İçeriği

Farklı bina türlerinin tarihsel gelişimi içinde tanıtılması, planlama ilkelerinin ve tasarım süreçlerinin verilmesi, mekânsal analizlerinin örnekler üzerinden tartışılması, mimari tasarımda farklı teknik ve yaklaşımlar, mimaride değişebilirlik ve dönüşebilirlik, ekolojik parametrelerin mimari tasarıma etkilerini araştıran teoriler ve kavramların örnekler üzerinden analiz edilmesi.




Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

UNV13106

İNGİLİZCE II

4

0

0

4

4

Ders İçeriği

  

Bu derste öğrenciye somut ihtiyaçları dile getiren günlük hayattaki alışıldık ifadeleri ve basit cümleleri anlayabilme ve bunlarla kendini ifade edebilme; kendini ve başkalarını tanıtabilme, başka insanların kişisel bilgilerine yönelik sorular sorabilme ve bu türden sorulara yanıt verebilme; konuştuğu kişilerin yavaş ve anlaşılır konuşmaları ve yardıma hazır olmaları halinde basit şekilde anlaşabilme becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

The verb "to be"; Possession; Present Simple; Expressing existence; Prepositions of place; Expressing ability; Past Simple; Irregular Verbs; Timeexpressions; Count/Uncount nouns; Comparison; Present Continuous; Possessive pronouns; Expressing purpose; Adjectives/Adverbs; Present Perfect; Countries; Everyday objects; The family; food and drink; Jobs; Leisure activities; Rooms; Things in a house; Places in a city; Countries and languages; Relationships; Clothes; Describing people; The weather; Describing feelings; Past participles




Kodu

Dersin adı

T

U

L

Kredi

AKTS

UNV13102

TÜRK DİLİ II

2

0

0

2

2

Ders İçeriği

  

 Türk Dili Dersi, öğrencilere Türk dilinin özelliklerini ve işleyiş kurallarını örnekleriyle göstermeyi; duygularını, düşüncelerini, tasarladıklarını, izlenimlerini, gözlemlerini, yaşantılarını söz ve yazıyla doğru ve etkili olarak anlatma becerisi ve alışkanlığı kazandırmayı; yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla kelime hazinelerini geliştirmeyi; okudukları metinleri ya da dinledikleri programları doğru olarak anlayabilme kurallarını öğretmeyi; kişiler ve kitleler arasındaki iletişimin temeli olan dil becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.

 Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma

Yüklə 0,65 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin