Teori ile Uygulama Aras›ndaki Mesafe
21 Aral›k 2001 Cuma günü 450 üst düzey yöneticimizin kat›l›m›yla gerçekle.tirilen büyük toplant›, liderlerimizin, dünyayla birlikte Türkiye’ye ve Koç Toplulu¤u’muzun gelece¤ine umutla bakt›klar›n› gösteriyordu. Sa-y›n Rahmi M. Koç’tan ba.layarak, Say›n Temel Atay, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa V. Koç, Stratejik Planlama Grubu Ba.kan› Mehmet Ali Berkman, Bilgi Grubu Yürütme Komitesi Ba.kan› Ali Y. Koç’un ko-nu.malar›ndan da anla.›laca¤› gibi, “Tüketiciye En Yak›n Topluluk” olan Koç Toplulu¤u, güçlü insan kaynaklar› ve mali yap›s› ile devlete, i. or-taklar›na ve di¤er herkese kar.› tüm taahhüt ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecek. Güçlü ol-du¤umuz i.lere odaklanarak yol al-d›¤›m›z bu büyük serüvende pro-ak-tif, risk alabilen ve katma de¤er yaratabilen liderlerimizle ve yetenekli çal›.anlar›m›zla 2002 y›l›na giriyoruz. 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren Koç Holding CEO görevini üstlenen Sa-y›n Bülend Özayd›nl›’y› en içten duygular›mla, tüm “Bizden Haberler” okurlar› ad›na kutluyorum.
“Bu Bir Dönü.üm Projesidir” Dedik Ve...
“Bu bir dönü.üm projesidir!” ba.l›-¤›yla yay›mlamaya ba.lad›¤›m›z ve “‹nsan Kaynaklar› Politikalar›na Yön Verme Projesi”ni detaylar›yla tan›tan yaz› dizimiz, bu say›m›zla noktalan›-yor. Yaz› dizimiz noktalan›rken, yepyeni bir süreç ba.l›yor ve Üst Düzey Yöneticiler Toplant›s›’nda Sa-
Sayg› ve sevgilerimle,
Tu¤rul KudatgobilikKoç Holding A...Endüstri ve Halkla ‹li.kiler Ba.kan›
3
y›n Mehmet Ali Berkman’›n da alt›n› çizdi¤i gibi, her kademedeki yöneticilerimiz, ‹nsan Kaynaklar› Yöneti-mi’ni birinci öncelik olarak ajandala-r›n›n ilk maddelerine almaya haz›rla-n›yor. Yine Say›n Berkman’›n dedi¤i gibi, çok .eyi bilip, çok do¤ru analizler yap›p da, yine i.lerin yo¤unlu¤u nedeniyle “do¤ru fikirleri” uygulamaya bir türlü geçiremeyenler, bu yeni süreçte ba.ar›n›n, “teoriyle uygulama aras›ndaki en k›sa mesafe” oldu¤una bu pratik sistem sayesinde s›k s›k ta-n›k olacaklar.
75. Y›l, Öncesi ve Sonras›...
Koç Toplulu¤u’nun 75. Y›l›’n›, bu y›-la gelinceye de¤in ya.ad›¤› onurlu tarihini kapsaml› bir çal›.mayla gözler önüne seren kitab›m›zdan hepimizin ö¤renece¤i çok .ey oldu¤unu dü.ünüyorum. Kurucumuz ve .eref Ba.kan›m›z Sa-y›n Vehbi Koç’un eseri olan Koç Toplulu¤u 75 ya.›n› doldururken, O’nun yol arkada.lar›ndan birini da-ha kaybettik. Toplulu¤umuzun sa¤lam temellerinin at›lmas›nda büyük eme¤i geçmi. olan ‹sak Eskinazis, 92 ya.›nda vefat etti. Ba.ar›lar›m›z›n o kurucu ilk ekibin emekleri üzerinde yükselerek anlam kazand›¤›n›n bilincindeyiz. Ruhlar› .ad olsun. Türk insan›n›n daha müreffeh bir ortamda ya.amas› için hiçbir fedakâr-l›ktan kaç›nmayan Toplulu¤u-muz’un, 2002 y›l›nda hedeflerine biraz daha yakla.aca¤›na olan inanc›-m›z tamd›r.
2002’de Daha Güçlü BirKoç Toplulu¤u
Koç Top-Geleneksel 15. Koç Toplulu¤u Üst Düzey “Önceli¤imiz
lulu¤u Üst ‹hracat!”
Düzey Yö-Yöneticiler Toplant›s›’nda 2002 y›l›na ili.kin Y›l sonunu yakla.›k 9
15.
neticiler Toplant›s›, hedefler ve stratejiler payla.›ld›. milyar dolar ciro ile ka
21 Aral›k 2001 tarihinde, Koç Allianz Salonu’nda gerçekle.tirildi. 450 üst düzey yöneticinin kat›ld›¤› toplant›da, Koç Holding Yönetim Kurulu Ba.kan› Rah-mi M. Koç, yapt›¤› aç›l›. konu.ma-s›nda, Toplulu¤un çal›.malar› ve 2002 y›l›na ait hedefleri hakk›nda ayr›nt›l› bilgi verdi ve 2001 y›l›nda, dünyaya ve Türkiye’ye damgas›n› vuran olaylar hakk›nda görü.lerini aç›klad›. Dünya lideri olan ABD’nin 11 Ey-lül’de ya.ad›¤› terörist sald›r› ile büyük bir .ok ya.ad›¤›n› belirten Koç, bu olay›n ülkeler aras› i.birli¤inin önemini art›rd›¤›n›, Amerika ve Av-rupa’n›n olu.an bu farkl› tabloda yeni politikalara yöneldi¤ini ifade etti. 2001 y›l›nda birbirini izleyen ekonomik krizlerle Türkiye’nin ekonomik ve mali yap›s›nda büyük sar-s›nt›lar ya.ad›¤›na i.aret eden Rahmi
M. Koç, bu krizin henüz atlat›lmad›-¤›n› vurgulayarak Topluluk olarak bu dönemi en az hasarla atlatma yönünde çal›.malar›n› sürdürdüklerini söyledi. Rahmi M. Koç, güçlü mali yap› ile temellerini sa¤lamla.t›rm›. Koç Toplulu¤u’nun planl›, ölçülü ve tasarrufu öne ç›karan bir uygulama ile yoluna devam edece¤ini de ifade etti.
5
patacaklar›n› aç›klayan Koç, yeni y›lda mü.teri memnuniyetini, tasarrufu, verimlili¤i, kârl›l›¤› ön planda tutan bir yol izlenmesini ve ihracat› geli.tirmek için yürütülecek çal›.malar›n hayati bir öneme sahip oldu¤unu belirtti. Rahmi M. Koç, ay-r›ca 1 Ocak 2002 tarihi itibariyle, Bülend Özayd›nl›’n›n Koç Holding CEO görevini üstlenece¤ini aç›kla-yarak kendisine ba.ar›lar diledi.
Tüketiciye En Yak›n Topluluk!
Rahmi M. Koç’un ard›ndan söz alan Koç Holding CEO-Yönetim Kurulu Ba.kan Vekili Temel Atay ise ko
Koç Holding CEO-Yönetim Kurulu Ba.kan Vekili Temel Atay: “2002 y›l› temam›z, ‘Tüketiciye En Yak›n Topluluk’ olmak!”
“Geni. i. portföyümüzü, yeni ko.ullara göre yeniden yap›land›rmam›z zorunludur. Güçlü oldu¤umuz ortak becerilerimizi daha da geli.tirecek i.lere odaklanmal›y›z”.
nu.mas›nda ülkenin son bir y›lda ya.ad›¤› ekonomik krizi .öyle özetledi: “Bir y›ldan az bir süre içerisinde % 100’ün üzerinde ya.anan devalüasyon nedeniyle, iç talebin a.›r› k›s›l-mas› ekonomiyi rekor derecede bir darbo¤aza soktu. Gayri Safi Milli Has›la (GSMH) ise 9 ayda, reel bazda % 8.3 oran›nda bir küçülme kaydetti. Bu küçülme oran›, tarihimizde ‹kinci Dünya Sava.›’ndan beri ya.anan en büyük daralmad›r.” Program kapsam›ndaki reformlar
alan›nda önemKoç Holding li ilerlemeler Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa V. kaydedildiKoç: “Girdi¤imiz ¤ini, bütçe her i.te piyasa lid-disiplinieri olmal›y›z!”
sa¤land›¤›-n›, ha-zine bonosu faizlerinin dü.ü.e geç-ti¤ini, faiz d›.› harcamalar konusunda hedeflerin gerçekle.ti¤ini, cari dengenin iyile.me gösterdi¤ini belirten Atay, bu geli.melerin göreceli de olsa iyimserlik yaratt›¤›n› belirtti. ABD’deki 11 Eylül olaylar›n›n yaratt›¤› olumsuz tepki ve sonuçlara kar-.›n, Türkiye’nin program› uygulama do¤rultusundaki kararl›l›¤› ve artan stratejik önemi ile birle.ince beklenen finansman a盤›n›n uluslararas› çevrelerin deste¤i ile yeniden sa¤-lanmas› sonucunda, piyasan›n iyile.me sürecine girdi¤ini vurgulayan Temel Atay, “Krizden h›zl› ç›k›., reel ekonominin bir an evvel canlan-d›r›lmas› ile sa¤lanabilir” dedi. Koç Toplulu¤u’nun bu zor dönemeci tedbirli risk yönetimi, likiditeyi muhafaza ederek, ihracat ve döviz kazand›r›c› faaliyetlere yönelerek, verimlili¤i art›rarak a.t›¤›n›, yeti.mi. insan kaynaklar›n› korudu¤u-
nu ifade
eden Atay
.unlar›
söyledi:
“Koç Top
6
lulu¤u devlete, i. ortaklar›na ve di-¤er herkese kar.› tüm taahhüt ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmi.tir. Sonuç olarak kriz süresince de Türkiye’nin en itibarl› kurumlar›ndan biri olma hedefimizi sürdürdük.” Atay, Toplulukta son bir y›lda yap›lan stratejik planlama çal›.mala-r›n›n sonuçlar›na ili.kin olarak “Tüketiciye En Yak›n Topluluk” temas›-n›n seçildi¤ini aç›klad›.
‹. Portföyünde Yeniden Yap›lanma
Ortaya ç›kan yeni ko.ullar do¤rul-tusunda, Koç Toplulu¤u’nun gele-ce¤ine ili.kin görü.lerini yöneticilerle payla.an Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa V. Koç, “Geni. i. portföyümüzü, yeni ko.ullara göre yeniden yap›land›rma-m›z zorunludur” dedi. Geni. bir yelpazeye sahip ürün ve hizmetlerin, yayg›n bayi ve servis a¤› ile birle.erek tüketici ile kuru-lan ileti.ime ivme kazand›rd›¤›n› ve böylece Toplulu¤un, taklidi güç, ayr›cal›kl› bir konuma sahip oldu¤unu belirten Mustafa V. Koç, sözlerini .öyle sürdürdü: “Güçlü oldu¤umuz ortak becerilerimizi daha da geli.tirecek i.lere odaklanmal›y›z: Nihai tüketicinin süreklilik arzeden, önemli boyuttaki ürün ve hizmet ihtiyaçlar›na cevap veren, katma de¤eri yüksek i.lere öncelik vermeliyiz. Girdi¤imiz her i.te piyasa lideri veya en az ikincisi olmal›y›z. Kaynaklar›m›z›, marka, teknoloji ve da¤›t›m kanal-lar›nda belirleyici olmak üzere kul-lanmal›y›z.” Mustafa V. Koç, Top-lulu¤un temel performans hedeflerini ise, nihai tüketicinin gönlündeki ve bütçesindeki pay›n› art›rmak, çevre ülkelerdeki pazarlara girmek, kazan-kazan felsefesine uygun i. modelleri geli.tirmek, .effaf bilgi payla.›m ortamlar› yaratmak, insana, e¤itime, bilgi ve teknolojiye yat›r›m yapmak olarak tan›mla-d›.
¤umuzun yeti.mesinden ve .irketlerin rekabet gücünden tutun da devletlerin yönetim tarz›na kadar haya-t›m›z›n her alan›na nüfuz edecek.” Ali Y. Koç, e-dönü.üm projesinin bili.im teknolojilerini kullanarak i. süreçlerinin elektronik ortama ta.›n-mas› ile verimlilik art›.› ve maliyet tasarrufu sa¤lanmas›n› hedefleyen bir kültürel de¤i.im oldu¤unu belirterek projenin metodolojisi, yönetimi, kriterleri ve organizasyonu hak-k›nda ayr›nt›l› bilgi verdi. Toplant›n›n son bölümünde ise, Te-mel Atay’›n ba.kanl›¤›nda, Mustafa
V. Koç, Mehmet Ali Berkman, Ali Y.Koç ve Erdal Y›ld›r›m’›n kat›l›m›yla “Soru-Görü.-Öneriler Paneli” gerçekle.tirildi. Toplant› Rahmi M. Koç’un kapan›. konu.mas› ile sona erdi.
Koç Holding Stratejik Planlama Grubu Ba.kan› Mehmet Ali Berkman: “Ba.ar›, teori ile uygulama aras›ndaki en k›sa mesafedir.”
2001 Y›l› Özel Hizmet Ödülleri
Koç Toplulu¤u geleneksel Üst Düzey Yöneticiler Toplant›s›’n›n gündüz oturumunun ard›ndan düzenlenen ak.am program›, Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekle.tirildi. Topluluk’ta, 20, 25, 30 ve 35. çal›.-ma y›l›n› dolduran üst düzey yöneticilere, düzenlenen özel bir törenle Hizmet Ödülü Plaketi sunuldu. Bu y›l 35. hizmet y›l›n› tamamlayan Koç Holding CEO-Yönetim Kurulu Ba.kan Vekili Temel Atay, Özel Hizmet Ödülü’nü Rahmi M. Koç’dan ald›. 2001 y›l›nda Hizmet Ödülü al
Üst Düzey Yöneticiler Toplant›s› kapsam›nda düzenlenen ak.am yeme¤inde, Topluluk’da 20., 25., 30. ve 35. çal›.ma y›l›n› dolduran üst düzey yöneticilere, Özel Hizmet Ödülü Plaketi sunuldu.
H›z (Aygaz Genel Müdür Yard›m-c›s›), Orhan Erçek (Türk Demirdöküm Genel Müdür Yard›mc›s›)
25. Y›l:Selçuk Gezdur (Koç Holding Yan Sanayi ve Di¤er Otomotiv .irketleri Ba.kan›), Günel Ba
.er (Koç Allianz Sigorta ve Koç Allianz Hayat Sigorta Murahhas Aza), Kaz›m Basan (Arçelik LG Klima Genel Müdürü), Turgay Durak (Ford Otomotiv Sanayi Genel Müdürü), Alpaslan Uçur (Ramstore Azerbaycan Genel Müdürü), Can Gürocak (Koç Holding Yan Sanayi ve Di¤er Otomotiv .irketleri Ba.kan’a Yard›mc›), Ferhat Erçetin (Arçelik Üretim Sistemleri Direktörü), Oktay Be-ken (Dökta. Genel Müdür Yar-d›mc›s›), Ufuk Güçlü (Ford Otomotiv Sanayi Genel Müdür Yar
Koç Toplulu¤u’nda 30. y›l›n› dolduranlar, Özel Hizmet Plaketlerini d›mc›s›), Mehmet Ali Önal (KoçRahmi. M. Koç ve Temel Atay’dan ald›lar. (Soldan sa¤a) Orhan Erçek, Mehmet H›z, Sistem Genel Müdür Yard›mc›s›),Temel Atay, Nezih Olcay, Rahmi M. Koç ve Davut Ökütçü Aziz Bulgu (Migros Genel Müdür
maya hak kazanan üst düzey yöne-Genel Müdürü) Yard›mc›s›), Ender Alkaya (Mig
30. Y›l:Davut Ökütçü (Koç Hol-ros Genel Müdür Yard›mc›s›), Sav
ticilerimiz:
35. Y›l:Temel Atay (Koç Holding ding Tüketim Grubu Ba.kan’a Yar-let Gürsel (Otoyol Sanayi Genel CEO-Yönetim Kurulu Ba.kan d›mc›), Nezih Olcay (Tofa. Fabrika Müdür Yard›mc›s›), Emrullah Za-Vekili), Erdem Sönmez (Koç Yap› D›. ‹li.kiler Direktörü), Mehmet lo¤lu (SEK Genel Müdür Yard›m-c›s›)
20. Y›l: Prof. Dr. Yavuz Alangoya (Koç Holding Ba. Hukuk Mü.aviri), Sait Tosyal› (Koç Ece Genel Müdürü), Y›lmaz Ünal (Mogaz Genel Müdürü), Kür.ad Öçel (Koç Tüketici Finansman› Genel Müdürü), Y›lmaz Ünal (Mogaz Genel Müdürü), Niyazi A¤ao¤lu (Porsuk Ticaret Genel Müdürü), Talha Öztekin (Tek-‹z Genel Müdürü), Deniz Ünal (Zinerji Genel Müdürü), Haluk Ye.ilo¤lu (Amerikan Hastanesi Genel Müdür Yar
Koç d›mc›s›), Ali Tayyar (Arçelik Mali Toplulu¤u’nda ‹.ler Direktörü), Serdar Kitapç›
35. y›l›n› doldu-
(Arçelik), Ahmet Sak›zl› (Arçelik
ran
Temel Atay (Koç Ürün Direktörü), Arif Nuri Bulut Holding CEO-
Yönetim Kurulu (‹zocam Genel Müdür Yard›mc›s›), Ba.kan Vekili) ve Yalç›n Kayal›o¤lu (Koç Yap› Ge-Erdem nel Müdür Yard›mc›s›), O¤uz
Sönmez’e (Koç Yap› Genel Mü-Mang›t (Samkoçauto Genel Mü
dürü) Özel dür Yard›mc›s›)
Hizmet Ödülüverildi.
Uygulama, Yayg›n E¤itim veBilgilendirmelerle Ba.lad›!
edebiliyoruz ama ancak
oç Toplulu¤u hedef Koç Holding Stratejik Planlama Grubu
ve ilkeleri çerçeve-yüzde 5’ini uygulamaya çe
sinde hem çal›.an-Ba.kan› Mehmet Ali Berkman, virebiliyoruz. Bu hastal›¤› lar, hem de üst yönetim ta-Koç Holding Üst Düzey Yöneticiler yenebilmenin yegane yolu raf›ndan uzun zamand›r ya-hiç vakit kaybetmeden de-p›land›r›lmas› istenen ve Toplant›s›’nda ‹nsan Kaynaklar› ¤i.imi gerçekle.tirmek ve “Bu bir e-dönü.üm projesi-Politikalar›na Yön Verme Projesi’nin uygulamay›, bizzat sizlerin, dir” ba.l›¤›yla dergimizde tüm safhalar›n› anlatt›. ajandan›z›n birinci maddesidizi yaz› halinde yay›mlan-ne koyman›zd›r” dedi. maya ba.lanan “‹nsan Kaynaklar› Politikalar›na Yön ile Uygulama Aras›ndaki En K›sa Üst Yönetim de, Çal›.anlar Verme Projesi”, uygulama takvi-Mesafedir” yaz›l› slayt› göstererek, da Fikir Birli¤i ‹çinde miyle birlikte Üst Düzey Yöneticiler Amerika’da tan›nm›. üniversitelerin Mehmet Ali Berkman, Koç Toplulu-Toplant›s›’nda, Koç Holding Stratejik “Management” fakültelerinde bilme-¤u’nun 26 kurulu.undan 59 yöneti-Planlama Grup Ba.kan› Mehmet nin uygulamaya nas›l dönü.türülme-cinin katk›lar›yla haz›rlanan projeyi Ali Berkman taraf›ndan sunuldu. si gerekti¤ine dair kurslar verildi¤ini yönlendiren unsurlar›n ba.l›calar› Berkman, projeyi tüm safhalar›yla hat›rlatt› ve “Çünkü genel bir hasta-aras›nda Say›n Rahmi M. Koç’un anlatt›¤› sunumunda, “Ba.ar›, Teori l›k var. Çok .eyi biliyoruz, analiz dile getirdi¤i istekler oldu¤unu söy
“Hem Say›n Rahmi M. Koç’un, hem de yöneticilerimizin yönlendirmeleri bizim ‹nsan Kaynaklar› politikalar›m›z› yeniden gözden geçirmemiz gerekti¤ini söylüyordu. Biz de bunu yapt›k.”
duklar›n› ifade ederek, “10 y›ll›k bir öngörü içersinde Stratejik Plan›m›z›n gerçekle.mesi 4 temel kritik unsura dayanmaktad›r” dedi ve bu unsurlar› .öyle aç›klad›:
-
• ‹nsan Kaynaklar›m›z› etkin kullanmak,
-
• Hedefe do¤ru çal›.anlar› yönlendiren ücret ve ödüllendirme politikala-r›n› olu.turmak,
-
• Bilgi Veri Taban› ve Karar sistemleri deste¤iyle ba.ar›y› do¤ru ölçmek ve takip etmek,
-
• Organizasyonumuzu da StratejikPlanlar›m›z do¤rultusunda etkin bir .ekilde yap›land›rmak.” Bütün bunlar› birle.tirecek olan unsurun da 75 y›ll›k birikimden do¤an “Koç Toplulu¤u Ortak De¤erleri” ol-du¤unu vurgulayan Berkman, ko-nu.mas›n› .öyle sürdürdü: “Projenin ba.lang›c tarihi 8 May›s’t›r. Bu tarihte, önce CEO’ya i.in kapsa-m›n› ve yöntemini anlatarak onay al-d›k. Daha sonra s›ras›yla;
-
• .irketlerimizdeki uygulamalar› inceledik,
-
• ‹nsan Kaynaklar› Yönetimine ili.kin politika taslaklar›n› haz›rlayarak, prensipleri CEO ve Ba.kanlar›m›za onaylatt›k.
-
• Sonra i.in kapsam›n› ve çal›.mayönetimini Genel Müdürler, Genel Müdür Yard›mc›lar› ve ‹nsan Kaynaklar› yöneticilerimize aktard›k.
-
• Ve nihayet projenin yayg›n uygu-lanmas›n›n ancak a.a¤›dan yukar›ya do¤ru bir çal›.ma sonucu gerçekle-.ece¤ini bilerek, .irketlerimizin çal›-.anlar›ndan proje ekipleri olu.turduk.
-
• Proje, Toplulu¤un bütün i. birimlerini temsil eden 26 .irketin 59 temsilcisi vas›tas›yla hayata geçirildi. Böylece 10 i.birimimizin hepsi ve toplulu¤un % 80’i temsil edilmi. oldu.”
7 Aral›k’ta Üst Yönetimin Onay›na Sunuldu
Projenin takvimine harfiyen uyularak, 7 Aral›k 2001 tarihinde Koç Holding üst yönetiminin onay›na sunulledi. 24 Kas›m 2000 tarihli toplant›da Rahmi M. Koç’un sözleri video görüntüsüyle tüm kat›l›mc›lar taraf›n-dan dinlendi. Mehmet Ali Berkman, konu.mas›n› .öyle sürdürdü: “Say›n Rahmi M. Koç, 24 Kas›m 2000 tarihli toplant›m›zda ‘Performans Yönetimi’ konusunda “testiyi k›ranla getirenin” ay›rdedilmesi gerekti¤inin alt›n› çizmi.; “‹.e Eleman Al›m›” konusunda da d›.ar›dan yönetici alma-m›z gerekti¤ini ve Toplulu¤umuza d›.ardan kat›lan genç arkada.lar›m›-z›n Koç Grubu’nda çal›.man›n bir ayr›cal›k oldu¤unu anlamalar› ve fe-dakârl›k yapmalar› gerekti¤ini ifade etmi.tir. Yine ayn› toplant›da Say›n Rahmi M. Koç, “Kariyer Planlamas›” konusunda da gerekti¤i kadar zaman ayr›lmad›¤›n› ifade ederek, bu durumdan Koç Holding Üst Yönetiminin sorumlu tutulmas› gerekti¤ini de söylemi.tir.” Mehmet Ali Berkman, Rahmi M. Koç’un bu dü.üncelerinin yan› s›ra “Yeni Ekonomide Liderli¤e Do¤ru Anketi”nin de bu projeyi tetikleyen unsurlardan oldu¤unu ifade ederek konu.mas›n› .öyle sürdürdü: “Geçen y›l bu anket arac›l›¤› ile yöneticilerimiz görü.lerini aç›klad›. Yöneticilerimiz ücret politikalar›n›n iyile.tirilmesini isterken, ‘kariyer plan-lamas›’n›n da üzerinde durdu. Performans de¤erlendirmesinin sonuca yönelik olmas›, yani etkinli¤inin art›-r›lmas› hususunda genel bir mutabakata varan yöneticilerimiz, ayr›ca 2000’li y›llardaki yöneticinin hangi vas›flara sahip olmas› gerekti¤ini .öyle tan›mlad›: “Giri.imci, pro-aktif, cesur, payla-.›mc›, risk alabilen, global dü.ünebilen, demokratik, teknolojiyi takip eden, tutarl›, motive edebilen, katma de¤er yaratan...” Dolay›s›yla, hem Say›n Rahmi M. Koç’un, hem de yöneticilerimizin yönlendirmeleri bizim ‹nsan Kaynaklar› politikalar›m›z› yeniden gözden geçirmemiz gerekti¤i-ni söylüyordu. Biz de bunu yapt›k.”
“Fark› Yaratan ‹nsand›r”
Koç Holding Stratejik Planlama Grubu Ba.kan› Mehmet Ali Berkman, bu çal›.may› sürdürürken iki y›la ya-k›n bir süredir devam eden Stratejik Planlama çal›.malar›n› da sonuçlan-d›rmak üzere olduklar›n› ve her iki çal›.ma aras›nda bir paralellik kurdu¤unu ifade eden Berkman, ayr›n-t›lar›n› daha önce “Bizden Haberler Dergisi”nde yay›mlanan ‹nsan Kaynaklar› Politikalar›na Yön Verme Projesi’nin üç ana bölümünü ana hatlar›yla tan›tt›. Berkman, sistemi hemen uygulayacak olan .irketlerin “Tofa., Koç Allianz ve Otokoç” ol-du¤unu belirterek Bilgi Grubu’nda da süreçlerin tümünü hemen uygulamaya almak üzere çal›.malara ba.-land›¤›n› bildirdi. Uygulaman›n tamam›n›n web orta-m›nda olaca¤›n› ifade eden Koç Holding Stratejik Planlama Grubu Ba.kan› Mehmet Ali Berkman, “art›k ka-¤›t y›¤›nlar› ve bürokrasi içerisinde kaybolmayaca¤›z. Bunun için k›sa e¤itimler gerekli” diyerek sistemin kullan›m› konusundaki bilgilendirmelere ili.kin takvimi de .öyle aç›k-lad›: “Ocak 3. haftas›nda Genel Müdürler, Ocak 4. haftas›nda Genel Müdür Yard›mc›lar›, .ubat’›n 1 ve 2. haftala-r›nda ‹K Yöneticileri, .ubat-Mart ay-lar›nda Di¤er Yöneticiler, sistemin kullan›m› konusunda bilgilendirileceklerdir.”
Dostları ilə paylaş: |