TREKKİNG BRANŞININ KİŞİ ÜZERİNDE SAĞLADIĞI OLUMLU GELİŞMELER
Trekking doğada, genelde gruplar halinde yapılan, bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı yapılan, hafif tempolu sportif yürüyüşlerdir. Yürüyüş için uygun ekipman, su ve yeterli gıda alınarak, belirli saatlerde mola verilir ve güzergaha göre toplamda oldukça zorlu iniş, tırmanış ve yürüyüşler gerçekleştirilir. Trekking, İngilizce trek kelimesi ve -ing ekinden üretilmiş bir kelimedir. Türkçede kullanımı yaygın olmakla beraber, bu kelime yerine doğa yürüyüşü kavramı da kullanılır.
PLANLAMA AŞAMASI
Zaman Planı, Bürokratik İşlemler, Ulaşım, Hava Durumu, Giyim
Araç-Gereç ve Ekipman gibi unsurları gezi yapmadan göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
TREKKING ÇEŞİTLERİ
Dayhiking : Günübirlik doğa yürüyüşleri. Genelde orman patikalarında yapılmaktadır.
Hiking : Genelde yaylalarda yapılan, gerektiğinde konaklama da yapılan sırt çantalı orta yürüyüşler.
Backpacking: Konaklamalı, genelde dağcılık maksatlı sırt çantalı uzun yürüyüşlerdir.
Ormanda Trekking Ormanda yapılan trekkingler çoğunlukla vadi tabanına yakın yerlerde ve patikalarda yapılırlar. En çok yapılan trekking yeridir.
Dağlık Alanda Trekking Zaten genelde dağcılığa girmektedir. Kondisyona ve malzemeye dayalı bir spordur. Kayalara, çarşak bölgelere, yükseklerdeki soğuğa, hipotermiye ve düşmemeye dikkat etmek gerekir.
Açık Alanda ( geniş yayla ve ovalarda ) Trekking Yaylalar arası geçişler ve yürüyüşlerdir. Çoğunlukla kamplıdır. Dikkat edilmesi gerekenler genelde çoban köpekleri ve açık hava şartlarıdır.
Kanyon veya Dere Yatağında Trekking Oldukça zorlu, özellikle kanyon geçişlerinde daha fazla teknik bilgi gerektiren, kondisyon ve efor sarf ettiren, malzemeye dayalı bir aktivitedir.
Rotasız Keşif / Macera Yürüyüşleri Özellikle ormanlık ve dağlık alanlarda yapılan, belli bir rotası olmayan, keşfe dayalı, kamp donanımı gerektiren süresi sınırlandırılmamış, yüksek dikkat, efor ve kondisyon isteyen yürüyüşlerdir. Rehber bile nelerle karşılaşacağını bilmez.
OLUMLU GELİŞMELER
Yürüyüş, bulunduğunuz ortam nedeniyle benzersizdir. Kafa karışıklığı, gerginlik, öfke ve depresyon duygularının önemli ölçüde azaltır. Doğa ve egzersizin birleşimi, diğer egzersizlerle elde edilemeyen gelişmiş bir duygusal durum yaratır. Şehirden ayrılıp, doğanın eşsiz güzelliği içinde yürümek, motive edici bir gün olması ile birlikte vücut üzerindeki fiziksel ve duygusal baskıyı da azaltmaya yardımcı olur. Doğada yürürken aşılan çeşitli seviyelerdeki zorluklar, engeller, kişinin sağlamlığını arttırır, yaşam gücünü ve enerjisini arttırır. Gittikçe vücut daha mukavim hale gelir ve daha uzun mesafeler kolaylıkla kat edilebilir, zorluklar, engeller daha rahat aşılabilir. Kişinin kendi hareket edebilme seviyesine uygun bir doğa yürüyüşü yapmak kalp sağlığına iyi gelir. Sabah erken saatlerde yapılan yürüyüşlerin genellikle yumuşak kemiklere ve iskeletteki şekil bozukluklarına sebebiyet veren vitamin-d eksikliği riskini azaltığı ve osteoporozun (kemik erimesi) etkilerini azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmektedir. Kanser Riskni Azaltır. Bazı doktorlar ise kişilerin alzheimer'a karşı daha dirençli olmaları, daha hafif etki altında yaşayabilmelerine yardımcı olmak için doğa yürüyüşlerini tavsiye etmektedirler. Doğa yürüyüşü, özellikle tüm fast food türü yiyecekleri sevenler veya bu tür beslenmek zorunda kalanlar için, şişkinlikle sonuçlanan tüketilen tüm bu fazla kalorilerin yakılmasına yardımcı olur. Doğa yürüyüşü sırasında çalışan kasların gelişimine bağlı olarak vücut duruşunuzun (Postür) düzgün ve dik olmasına yardımcı olur. Bilim insanlarının yaptıkları yeni araştırmaların sonuçlarına göre, doğada bulunmak veya açık havada zaman geçirmek kişinin yaratıcılığını arttırmaktadır. Doğa yürüyüşü, tansiyonunuzun (kan basıncınız) ve yürüyüş sıklığınıza bağlı olarak kolesterolünüzün kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.