Vosganian: Nu avem perspective certe pentru reactoarele 3 şi 4
Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
Oficialii caută totuşi noi investitori, deşi reducerea consumului de energie pune sub semnul întrebării construirea unor noi reactoare nucleare
Cu toate acestea, se ia din nou în calcul construirea unei noi centrale nucleare în centrul ţării, unde riscul seismic este scăzut
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a recunoscut ieri că nu există "perspective certe" pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar că încă se caută investitori, luându-se în calcul şi posibilitatea construirii unei noi centrale nucleare în centrul ţării, "unde riscul seismic este scăzut". Pe de altă parte, după cum a spus ieri ministrul la un seminar pe teme nucleare, reducerea consumului de energie ar putea pune sub semnul întrebării construirea unor noi reactoare nucleare.
"Nu avem perspective certe, căutăm investitori, colaborăm cu Ministerul Marilor Proiecte şi cu Ministerul Energiei. Avem păstrată în evaluare deschiderea unei centrale nucleare în centrul ţării, unde riscul seismic este scăzut. Guvernul are toată susţinerea pentru energia nucleară şi încă nu a abandonat ideea de a mai construi o centrală nucleară, în centrul ţării, chiar dacă la nivel naţional consumul de energie este în scădere, ceea ce ridică problema oportunităţii investiţiilor în noi capacităţi de producţie a electricităţii", a spus Vosganian.
Referindu-se la participaţia extrem de mare pe care o deţine statul în compania de proiect EnergoNuclear, cea care, la un moment dat, ar putea construi unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi la retragerea investitorilor străini din acest proiect, Vosganian a opinat faptul că investiţia în unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu a fost continuată nu este un eşec, "ci doar un impas".
"Sunt un susţinător al programului nuclear în România.(...) Nu doresc să evoc acum motivele pentru care investiţia în reactoarele 3 şi 4 nu a mai fost continuată. Nu socotesc un eşec fără ieşire ceea ce s-a întâmplat cu parteneriatul pentru reactoarele 3 şi 4, ci doar un impas din care sper să ieşim", a declarat ieri Vosganian la simpozionul NucInfo' Day.
Construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea costa 7,7 mld. euro
Nuclearelectrica deţine în prezent 84,65% dintre titluri, ceilalţi acţionari din cadrul companiei mixte de proiect EnergoNuclear fiind Enel (Italia), cu 9,15%, şi ArcelorMittal România, cu 6,2%.
În 2008, EnergoNuclear era formată din Nuclearelectrica, cu o participaţie de 51%, şi din societăţile CEZ (Cehia), RWE (Germania), GDF Suez (Franţa) şi Enel (Italia), fiecare cu câte 9,15% dintre titluri, şi din ArcelorMittal România şi Iberdrola (Spania) cu câte 6,2%.
Valoarea investiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la patru miliarde de euro în 2008, este reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentru anul 2019.
Astfel, potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat în şedinţa AGA a Nuclearelectrica spre sfârşitul anului trecut, dar neaprobat încă, se prevede că valoarea investiţiilor necesare realizării unităţilor 3 şi 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adică aproape dublu faţă de ultimele estimări din 2008 - 4 mld. euro.
Studiul elaborat de Ernst&Young şi proiectul de HG privind elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului unităţilor 3 şi 4, precum şi a altor măsuri necesare pentru continuarea proiectului, aduc şi o serie de modificări ale proiectului iniţial.
De ce nu s-a aprobat studiul de fezabilitate
Studiul de fezabilitate nu a fost încă aprobat pentru că Fondul Proprietatea a cerut în luna august a anului trecut preluarea celor 786,715 tone de apă grea de către rezerva de stat.
Motivul acestei solicitări îl constituie faptul că, fiind acţionar al Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea ar fi trebuit să participe cu sume de bani la majorarea de capital a Nuclearelectrica pentru a-şi păstra procentul deţinut. Altfel, prin majorarea capitalului Nuclearelectrica cu contravaloarea celor peste 780 tone de apă grea, Fondul Proprietatea ar pierde acţiunile pe care le deţine.
Statul deţine 90,28% din capitalul social al Nuclearelectrica, diferenţa de 9,72% aparţinând Fondului Proprietatea.
Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 16 Mai 2013. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, participă la Simpozionul NucInfo' Day 2013
de Departamentul EconomicPublicat la: 14.05.2013 15:54 Ultima actualizare: 14.05.2013 15:55
Agenţia Nuclearǎ şi pentru Deşeuri Radioactive, cu sprijinul Agenţiei de presă Mediafax şi gandul.info, organizează, miercuri, simpozionul "NucInfo' Day 2013-Stakeholders involvement, international cooperation, public acceptance – requirements for sustainable nuclear investments".
Simpozionul ca ave loc la Palatul Parlamentului, în sala C.A.Rosetti, începând cu ora 9.00, fiind aşteptaţi să participe următorii lectori: Varujan VOSGANIAN – Ministru, Ministerul Economiei; Mihai Adrian ALBULESCU – Secretar de Stat, Ministerul Economiei; Jon Rowan PHILLIPS – INPRO, IAEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomica de la Viena); Constantin POPESCU – Preşedinte, Comisia Naţionalǎ pentru Controlul Activitǎţilor Nucleare; Daniela LULACHE – Director General, Societatea Naţionalǎ Nuclearelectrica S. A.; Florin Constantin TǍTAR – Preşedinte, Agenţia Nuclearǎ şi pentru Deşeuri Radioactive; Iulian IANCU – Preşedinte, Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor.
NucInfo' Day este un eveniment tradiţional al domeniului nuclear din România, dedicat în principal diseminării informaţiei referitoare la beneficiile şi provocările specifice implementării aplicaţiilor energiei nucleare în slujba publicului larg, precum şi cu privire la principalele progrese tehnico-ştiinţifice din zona aplicaţiilor paşnice ale energiei nucleare. Totodată, simpozionul este un bun prilej pentru numeroşi reprezentanţi oficiali reprezentând mediul politic, administraţia publică centrală, institutele de cercetări, potenţialii investitori, operatorii industriali, ONG-uri din domeniu, mass-media, precum şi orice alte persoane interesate de a participa în mod constructiv la dezbateri pe marginea unor probleme de interes reciproc.
Simpozionul NucInfo' Day s-a bucurat încă de la primele ediţii de popularitate, atât pentru specialiştii din domeniul nuclear, cât şi pentru cei interesaţi de acest domeniu – mass media, cadrele universitare, studenţi, reprezentanţi ai mediului politic românesc şi ai autorităţilor locale - acest eveniment reprezentând o reală oportunitate pentru un schimb informaţional şi de experienţă. În cadrul celor mai recente ediţii evenimentul a cunoscut o amploare atât din punctul de vedere al numărului şi diversităţii participanţilor, cât şi din punctul de vedere al complexităţii temelor abordate.
În cadrul evenimentului de anul acesta se va dezbate implicarea stakeholder-ilor din acest sector, cooperarea internaţionalǎ şi acceptanţa publicǎ. De asemenea, se vor analiza cerinţele pentru investiţii nucleare sustenabile şi se va încerca găsirea de soluţii şi de strategii pentru implementarea acestora.
Printre temele abordate vor fi proiectul DFDSMA (o modalitate fezabilǎ pentru izolarea definitivǎ a deşeurilor radioactive de activitate slabǎ şi medie) şi realizarea investiţiilor pentru acest program, planificarea viitoarelor instalaţii nucleare energetice şi ne-energetice, scenarii de dezvoltare a energeticii nucleare, extinderea cooperǎrii internaţionale (programul de cooperare cu AIEA, participarea României în cadrul programului INPRO, ratificarea Acordului de cooperare între România şi Regatul Haşemit al Iordaniei şi colaborarea României cu Franţa în domeniul managementului deşeurilor radioactive), precum şi consolidarea atribuţiilor legale ale ANDR.
Evenimentul este organizat de Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, cu sprijinul Agenţiei de presă Mediafax şi al gandul.info. Partener: Comisia pentru Industrie şi Servicii a Camerei Deputaţilor.
Simpozionul va reuni peste 300 de participanţi: reprezentanţi ai Guvernului României, reprezentanţi ai investitorilor din domeniu, reprezentanţi din cadrul primăriilor şi ambasadelor, reprezentanţi din sectorul medical şi reprezentanţi ai mass-media (TV, radio şi presă scrisă).
Partenerii media ai evenimentului sunt Ziarul Financiar şi Business Magazin.
Varujan Vosganian: Reducerea consumului de energie ar putea sa puna sub semnul incertitudinii lansarea unor noi reactoare nucleare
de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 15 mai 2013, 11:07 Economie | Energie
Varujan Vosganian
Foto: Hotnews
Ministerul Economiei colaboreaza cu ministerul marilor proiecte si ministerul energiei pentru cautarea unor noi investitori dispusi sa dezvolte reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat ministrul Varujan Vosganian la simpozionul Simpozionul NucInfo` Day 2013. "Sunt un sustinator al extinderi programului nuclear pentru producerea energiei electrice", a spus Vosganian. Acesta considera ca exista perspective chiar si pentru construirea unei centrale nucleare in centrul tarii, zona cu risc seismic mai redus. Insa, problema este ca in ultima perioada a scazut foarte mult consumul de energie, fapt care ar putea sa puna sub semnul intrebarii necesitatea construirii unor noi reactoare. "Exista voci care spun ca Romania nu ar avea nevoie sa-si extinda programul nuclear", sustine Vosganian.
"Intr-adevar, semnalele ultimei perioade arata ca economia romaneasca nu si-a sporit consumul. Ba mai mult, pe OPCOm s-a inregistrat o anumita scadere, care va continua la nivelul consumului si care ar putea sa puna sub semnul incertitudinii lansarea unor noi reactoare", a adaugat ministrul. Acesta a precizat ca nu sustine aceasta idee, deoarece priveste in perspectiva. "Eu am o ezitare in ceea ce prveste acceptarea unor astfel de viziuni (...)Economia romaneasca va avea o evolutie care va necesita o crestere a consumului de energie electrica produsa nuclear. Trebuie sa se coreleze strategia energetica si cea de reindustrializare", a spus Vosganian.
-
Valori minime record pe bursa OPCOM: Producatorii au ajuns sa vanda energie la un pret mediu de patru ori mai mic decat cel pentru consumatorul casnic
Guvernul a aprobat in noiembrie, anul trecut, un memorandum care prelungeste acordul de investitii privind realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda dupa 1 ianuarie 2013, pentru a atrage noi investitori. Memorandumul mai prevede posibilitatea ca Nuclearelectrica sa rascumpere actiunile detinute de ceilalti doi actionari de la compania de proiect EnergoNuclear. Rascumpararea va avea loc in cazul in care Nuclearelectrica nu va ajunge la vreo intelegere cu cei doi actionari, ENEL si Arcelor Mittal, asupra investitiei.
Tot in noiembrie, Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei si presedinte CA la Nuclearelectrica, a spus ca Ministerul Economiei are patru variante de dezvoltare a proiectului privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. "Cea mai defavorabila varianta este sa ramanem doar noi, Nuclearelectrica, si sa obtinem credite cu garantia statului. Ca sa adaptam investitia la fortele noastre, am face un singur reactor. Speram sa vina si alti investitori", a spus si Mircea Metes, inginer sef in Nuclearelectrica.
In ciuda acestor incertitudini, Ministerul Economiei se lauda ca proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este profitabil si competitiv pe termen lung. Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este fezabil din punct de vedere tehnic, potrivit studiului de fezabilitate realizat de consultantii Ernst&Young si CANDESCO, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei din 6 februarie. Potrivit acestuia, fluxurile de numerar nete actualizate, pe perioada de analiza (50 ani), corespunzatoare intregii durate de viata a unitatilor nucleare, au valori pozitive. "Analiza economico-financiara evidentiaza faptul ca, pe termen lung, proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda este profitabil si competitiv pe piata de electricitate (...)Studiile efectuate arata ca proiectul unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda este unul prioritar pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, se mai arata comunicat.
Valoarea estimata a proiectului privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este de 6,5 miliarde de euro, potrivit noului studiu de fezabilitate realizat recent de de Ernst&Young.
In studiu se mai arata ca valoarea ofertei preliminare imbunatatite a consortiului condus de Lavalin este 4,78 miliarde euro. Valoarea costurilor beneficiarului este 417 milioane euro, iar valoarea cheltuielilor neprevazute de 239 milioane euro. Costurile anuale de exploatare si intretinere sunt evaluate la 235,4 milioane de euro pentru 10,7 TWh de energie livrata in sistem.
Pentru continuarea proiectului este necesara atragerea de noi investitori. In ianuarie,2011, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Ministerul Economiei spera sa atraga si alti investitori.
In primavara anului trecut, intr-o incercare de atragere a investitorilor, au fost achizitionate caietele de sarcina de catre doua companii: una din China si una din Coreea de Sud. Este vorba de un consortiu coreean, Korea Nuclear, si o companie chineza, China Nuclear Power Engineering.In cele din urma, actiunea de atragere a investitorilor a fost amanata, motivul fiind realizarea unui studiu de fezabilitate care sa vina cu o evaluare de pret mai aproape de realitate.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, participă la Simpozionul NucInfo' Day 2013
de Departamentul Economic
Varujan Vosganian (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Simpozionul va avea loc la Palatul Parlamentului, în sala C.A.Rosetti, începând cu ora 9.00, fiind aşteptaţi să participe următorii lectori: Varujan VOSGANIAN – Ministru, Ministerul Economiei; Mihai Adrian ALBULESCU – Secretar de Stat, Ministerul Economiei; Jon Rowan PHILLIPS – INPRO, IAEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomica de la Viena); Constantin POPESCU – Preşedinte, Comisia Naţionalǎ pentru Controlul Activitǎţilor Nucleare; Gheorghe HÂNSĂ - Primar al oraşului Cernavodă; Daniela LULACHE – Director General, Societatea Naţionalǎ Nuclearelectrica S.A.; Florin Constantin TǍTAR – Preşedinte, Agenţia Nuclearǎ şi pentru Deşeuri Radioactive; Iulian IANCU – Preşedinte, Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor.
NucInfo' Day este un eveniment tradiţional al domeniului nuclear din România, dedicat în principal diseminării informaţiei referitoare la beneficiile şi provocările specifice implementării aplicaţiilor energiei nucleare în slujba publicului larg, precum şi cu privire la principalele progrese tehnico-ştiinţifice din zona aplicaţiilor paşnice ale energiei nucleare. Totodată, simpozionul este un bun prilej pentru numeroşi reprezentanţi oficiali reprezentând mediul politic, administraţia publică centrală, institutele de cercetări, potenţialii investitori, operatorii industriali, operatorii industrali, ONG-uri din domeniu, mass-media, precum şi orice alte persoane interesate de a participa în mod constructiv la dezbateri pe marginea unor probleme de interes reciproc.
În acest an simpozionul va reuni atât reprezentanţi ai industriei româneşti de profil cât şi ai companiilor străine cu reputaţie în domeniul nuclear, alături de membri ai ambasadelor străine acreditate la Bucureşti (Ambasada Franţei, Ambasada UK, Ambasada Africii de Sud, etc) .
Nuc Info Day 2013 se va axa pe aspecte concrete vizând atât fructificarea experienţei româneşti dobândite în mai multe decenii de dezvoltare a unui program nuclear propriu dar şi pe soluţionarea unor probleme ale industriei româneşti prin cooperare internaţională reciproc avantajoasă.
Simpozionul NucInfo' Day s-a bucurat încă de la primele ediţii de popularitate, atât pentru specialiştii din domeniul nuclear, cât şi pentru cei interesaţi de acest domeniu – mass media, cadrele universitare, studenţi, reprezentanţi ai mediului politic românesc şi ai autorităţilor locale - acest eveniment reprezentând o reală oportunitate pentru un schimb informaţional şi de experienţă. În cadrul celor mai recente ediţii evenimentul a cunoscut o amploare atât din punctul de vedere al numărului şi diversităţii participanţilor, cât şi din punctul de vedere al complexităţii temelor abordate.
În cadrul evenimentului de anul acesta se va dezbate implicarea stakeholder-ilor din acest sector, cooperarea internaţionalǎ şi acceptanţa publicǎ. De asemenea, se vor analiza cerinţele pentru investiţii nucleare sustenabile şi se va încerca găsirea de soluţii şi de strategii pentru implementarea acestora.
Printre temele abordate vor fi proiectul DFDSMA (o modalitate fezabilǎ pentru izolarea definitivǎ a deşeurilor radioactive de activitate slabǎ şi medie) şi realizarea investiţiilor pentru acest program, planificarea viitoarelor instalaţii nucleare energetice şi ne-energetice, scenarii de dezvoltare a energeticii nucleare, extinderea cooperǎrii internaţionale (programul de cooperare cu AIEA, participarea României în cadrul programului INPRO, ratificarea Acordului de cooperare între România şi Regatul Haşemit al Iordaniei şi colaborarea României cu Franţa în domeniul managementului deşeurilor radioactive), precum şi consolidarea atribuţiilor legale ale ANDR.
Simpozionul va reuni peste 300 de participanţi: reprezentanţi ai Guvernului României, reprezentanţi ai investitorilor din domeniu, reprezentanţi din cadrul primăriilor şi ambasadelor, reprezentanţi din sectorul medical şi reprezentanţi ai mass-media (TV, radio şi presă scrisă).
Partenerii media ai evenimentului sunt Mediafax, gândul.info, Ziarul Financiar şi Business Magazin.
Vosganian spune că stagnarea investitiei în reactoarele 3 si 4 nu este un eşec, ci doar un impas -
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune că este un susţinător al continuării programului de producţie a energiei nuclare în România, iar faptul că investiţia în unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu a fost continuată nu este un eşec, "ci doar un impas".
Vosganian spune că stagnarea investitiei în reactoarele 3 si 4 nu este un eşec, ci doar un impas
"Sunt un susţinător al programului nuclear în România.(...) Nu doresc să evoc acum motivele pentru care investiţia în reactoarele 3 şi 4 nu a mai fost continuată. Nu socotesc un eşec fără ieşire ceea ce s-a întâmplat cu parteneriatul pentru reactoarele 3 şi 4, ci doar un impas din care sper să ieşim”, a declarat miercuri Vosganian la simpozionul NucInfo’ Day, organizat de Agenţia Nuclearǎ şi pentru Deşeuri Radioactive, cu sprijinul MEDIAFAX şi gandul.info.
Ministrul Economiei a argumentat că deşi preţul energiei electrice este în scădere pe OPCOM, investiţiile în domeniul nuclear se justifică deoarece energia nucleară este de natură să "contracareze epuizarea altor resurse".
"Semnalele ultimei perioade arată că economia românească nu şi-a sporit consumul de energie, ba chiar pe OPCOM, preţul energiei electrice a înregistrat o anumită scădere, scădere care dacă ar continua ar putea pune sub semnul incertitudinii. Energia nucleară ne asigură independenţa energetică, este energie curată, este relativ ieftină, avem resursa umană necesară şi dispunem de tehnologie. Poate să contracareze epuizarea altor resurse precum gazul metan, resurse a căror compensare din bazinul Mării Negre nu este certă", a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a precizat că reactoarele 1 şi 2 de la centrala de la Cenavodă se află pe primele locuri în ceea ce priveşte siguranţa nucleară şi buna funcţionare a unităţilor.
"Nu este adevărat că în lume în ceea ce priveşte energia nucleară suntem într-un impas. Realitatea arată că în lume există circa 440 de reactoare nucleare. Peste 60 de reactoare noi sunt în construcţie în diferite colţuri ale lumii. Previziunile Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice arată că statele vor să sporească acest număr cu circa 80 de reactoare nucleare", a adăugat el.
La eveniment s-a dezbătut implicarea stakeholder-ilor din acest sector, cooperarea internaţionalǎ şi acceptanţa publicǎ. De asemenea, s-au analizat cerinţele pentru investiţii nucleare sustenabile şi soluţiile şi de strategii pentru implementarea acestora.
Printre temele abordate au fost proiectul DFDSMA (o modalitate fezabilǎ pentru izolarea definitivǎ a deşeurilor radioactive de activitate slabǎ şi medie) şi realizarea investiţiilor pentru acest program, planificarea viitoarelor instalaţii nucleare energetice şi ne-energetice, scenarii de dezvoltare a energeticii nucleare, extinderea cooperǎrii internaţionale (programul de cooperare cu AIEA, participarea României în cadrul programului INPRO, ratificarea Acordului de cooperare între România şi Regatul Haşemit al Iordaniei şi colaborarea României cu Franţa în domeniul managementului deşeurilor radioactive), precum şi consolidarea atribuţiilor legale ale ANDR.
Nuc Info Day 2013 s-a axat pe aspecte concrete vizând atât fructificarea experienţei româneşti dobândite în mai multe decenii de dezvoltare a unui program nuclear propriu, dar şi pe soluţionarea unor probleme ale industriei româneşti prin cooperare internaţională reciproc avantajoasă.
Simpozionul a reunit circa 300 de participanţi: reprezentanţi ai Guvernului României, reprezentanţi ai companiilor şi investitorilor din domeniu, reprezentanţi din cadrul primăriilor şi ambasadelor, reprezentanţi din sectorul medical şi reprezentanţi ai mass-media (TV, radio şi presă scrisă).
NucInfo' Day este un eveniment tradiţional al domeniului nuclear din România, dedicat în principal diseminării informaţiei referitoare la beneficiile şi provocările specifice implementării aplicaţiilor energiei nucleare în slujba publicului larg, precum şi cu privire la principalele progrese tehnico-ştiinţifice din zona aplicaţiilor paşnice ale energiei nucleare. Totodată, simpozionul este un bun prilej pentru numeroşi reprezentanţi oficiali reprezentând mediul politic, administraţia publică centrală, institutele de cercetări, potenţialii investitori, operatorii industriali, operatorii industrali, ONG-uri din domeniu, mass-media, precum şi orice alte persoane interesate de a participa în mod constructiv la dezbateri pe marginea unor probleme de interes reciproc.
Simpozionul NucInfo' Day s-a bucurat încă de la primele ediţii de popularitate, atât pentru specialiştii din domeniul nuclear, cât şi pentru cei interesaţi de acest domeniu – mass media, cadrele universitare, studenţi, reprezentanţi ai mediului politic românesc şi ai autorităţilor locale - acest eveniment reprezentând o reală oportunitate pentru un schimb informaţional şi de experienţă. În cadrul celor mai recente ediţii evenimentul a cunoscut o amploare atât din punctul de vedere al numărului şi diversităţii participanţilor, cât şi din punctul de vedere al complexităţii temelor abordate.
Guvernul are totodată în evaluare posibilitatea deschiderii unei centrale nucleare în centrul ţării, unde riscul seismic este scăzut, a anunţat Vosganian.
Guvernul a semnat în 2008 un parteneriat cu mai multe companii pentru derularea investiţiei în reactoarele nuclearelectrice 3 şi 4 de la Cernavodă, evaluat la acea dată la patru miliarde de euro. În 2006 această investiţie era estimată să ajungă la două miliarde de euro.
În 2013, când Vosganian a redevenit ministru al Economiei, investiţia este evaluată la 6,5 miliarde de euro. Vosganian a mai fost ministru al Economiei între finele anului 2006 şi 2008.
Totodată, în 2010, companiile CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), GDF SUEZ (Franţa) şi RWE (Germania) s-au retras din proiect. De atunci, Guvernul susţine că este în căutare de noi parteneri, având discuţii cu mai multe companii, inclusiv sud-coreene şi chineze.
Iniţial gândit să fie derulat de un joint venture între stat, reprezentat de Nuclearelectrica, şi companii străine, în care niciunul dintre participanţi să nu aibă pachete majoritare, proiectul reactoarelor 3 şi 4 este acum controlat de stat, cu o participaţie de peste 80%.
Vosganian spune că Guvernul are toată susţinerea pentru energia nucleară şi că încă nu a abandonat ideea de a mai construi o centrală nucleară, în centrul ţării, chiar dacă la nivel naţional consumul de energie este în scădere, ceea ce ridică problema oportunităţii investiţiilor în noi capacităţi de producţie a electricităţii.
Pe de altă parte, Guvernul încă nu a găsit noi investitori cu care să continue investiţia de la Cernavodă.
"Nu avem perspective certe, căutăm investitori, colaborăm cu Ministerul Marilor Proiecte şi cu Ministerul Energiei. Avem păstrată în evaluare deschiderea unei centrale nucleare în centrul ţării, unde riscul seismic este scăzut", spune Vosganian.
În acest moment, în compania care încearcă să construiască reactoarele 3 şi 4, denumită EnergoNuclear, mai sunt trei companii, respectiv Nuclearelectrica, ArcelorMittal Galaţi şi Enel (Italia).
Potrivit lui Vosganian, energia nucleară ar putea să asigure independenţa energetică a României, este "curată şi relativ ieftină", iar România deţine atât "resursa umană necesară", cât şi "tehnologii avansate". De asemenea, energia nucleară ar putea contracara epuizarea rezervelor de gaze naţionale, având în vedere că perspectiva extragerii gazelor din zăcămintele din Marea Neagră "nu este încă eficientă".
Vosganian susţine că, deşi consumul de energie şi preţul acesteia au scăzut, el se declară încrezător că economia va avea o evoluţie care va necesita creşterea consumului.
"Aceste scăderi (ale consumului şi preţului energiei - n.r.) ar putea să pună sub semnul incertitudinii oportunitatea continuării programului nuclear. Economia va avea o evoluţie care va necesita creşterea consumului de electricitate. (...) Guvernul are întreaga susţinere pentru utilizarea energiei nucleare în scopuri paşnice şi facem loc acestor investiţii printre marile investiţii pe care le vom face în perioada următoare", a mai spus ministrul Economiei.
Dostları ilə paylaş: |