Ziua internațională pentru comemorarea Holocaustului: Comisia invită statele membre să incrimineze negarea crimelor împotriva umanității



Yüklə 15,21 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü15,21 Kb.
#95666



Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 27 ianuarie 2014



Ziua internațională pentru comemorarea Holocaustului: Comisia invită statele membre să incrimineze negarea crimelor împotriva umanității

În contextul Zilei internaționale pentru comemorarea Holocaustului, un nou raport publicat astăzi precizează că majoritatea statelor membre ale UE nu au pus încă în aplicare în mod corect normele UE menite să abordeze infracțiunile cu caracter rasist si xenofob motivate de ură. Statele membre au adoptat în unanimitate decizia-cadru din 2008 privind combaterea rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal, însă legislațiile naționale ale unor țări sunt în continuare necorespunzătoare. În special, dispozițiile naționale împotriva negării, apologiei sau minimizării vădite a crimelor - cum ar fi crimele împotriva umanității - sunt în continuare insuficiente în 20 state membre.

Într-un discurs cu ocazia Zilei internaționale pentru comemorarea Holocaustului, Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție, a declarat: „Astăzi, am reușit să aducem pacea între națiunile din Uniunea Europeană. Rămâne însă o altă provocare: să luptăm în continuare pentru toleranță în cadrul propriilor noastre societăți. Nimeni nu ar trebui să se mai confrunte vreodată cu discursuri sau infracțiuni motivate de ură. Prin urmare, astăzi, fac apel la toate statele membre ale UE să ia măsurile necesare pentru transpunerea integrală a deciziei-cadru a UE și pentru a se asigura că prevederile acesteia sunt puse în aplicare în practică.”

Comisia se va angaja în dialoguri bilaterale cu statele membre în cursul anului 2014 pentru a asigura transpunerea integrală și corectă a deciziei-cadru în legislațiile naționale, ținând cont în mod corespunzător de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și, în special, de libertatea de exprimare și de asociere.

Decizia-cadru a UE are ca obiectiv, în special, combaterea discursurilor și infracțiunilor cu caracter rasist și xenofob motivate de ură, solicitând statelor membre să definească drept infracțiuni incitarea publică la violență sau la ură pe motiv de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională ori etnică.

Principalele constatări ale raportului privind punerea în aplicare publicat astăzi:

În timp ce toate statele membre au informat Comisia cu privire la măsurile luate pentru a se conforma cu prevederile deciziei-cadru, raportul privind punerea în aplicare publicat astăzi constată că o serie de țări nu au transpus în mod complet și/sau corect toate dispozițiile, în special cele privind infracțiunile de negare, apologie și minimizare vădită a anumitor crime.

Majoritatea statelor membre au dispoziții privind incitarea la violență și ură cu caracter rasist și xenofob, însă se pare că acestea nu transpun întotdeauna integral infracțiunile reglementate de decizia-cadru. Au fost observate, de asemenea, unele lacune în ceea ce privește motivația rasistă și xenofobă a unor infracțiuni, răspunderea persoanelor juridice și competența.

Următoarele etape:

În prezent, Comisia nu are competența de a iniția acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor în temeiul articolului 258 din TFUE în ceea ce privește deciziile-cadru adoptate înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona [a se vedea articolul 10 alineatul (1) din Protocolul nr. 36 la tratate]. Începând cu 1 decembrie 2014, Comisia va putea să inițieze astfel de acțiuni. Prin urmare, raportul de astăzi oferă o imagine de ansamblu a aspectelor cu privire la care sunt necesare măsuri suplimentare din partea statelor membre în vederea alinierii legislației naționale.

Cu toate acestea, Comisia nu va interveni în cazurile individuale privind discursurile și infracțiunile motivate de ură. Este de competența instanțelor naționale să stabilească dacă un anumit caz reprezintă incitare la violență sau la ură cu caracter rasist sau xenofob, în funcție de circumstanțele și contextul fiecărei situații. Comisia nu va verifica decât transpunerea normelor generale în legislația națională.

Context

Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului este un instrument de combatere a rasismului și a xenofobiei prin intermediul dreptului penal. Aceasta definește o abordare comună în materie de drept penal cu privire la anumite forme de rasism și de xenofobie, și anume în ceea ce privește discursurile și infracțiunile cu caracter rasist si xenofob motivate de ură.

În ceea ce privește „discursurile motivate de ură”, statele membre trebuie să se asigure că următoarele fapte săvârșite cu intenție se pedepsesc atunci când sunt îndreptate împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională ori etnică și atunci când faptele se desfășoară într-un mod care riscă să incite la violență sau la ură împotriva unui astfel de grup sau a unuia sau mai multor membri ai grupului respectiv:

incitarea publică la violență sau la ură, inclusiv prin difuzarea publică sau distribuirea de înscrisuri, imagini sau alte materiale;

apologia publică, negarea în mod public sau minimizarea vădită în public a crimelor de genocid, a crimelor împotriva umanității și a crimelor de război, astfel cum sunt definite în Statutul Curții Penale Internaționale, precum și a crimelor comise de mari criminali de război din țările europene care făceau parte din Axă, astfel cum sunt definite în Carta Tribunalului Militar Internațional din 1945.

În ceea ce privește „infracțiunile motivate de ură”, statele membre trebuie să se asigure că motivația rasistă și xenofobă este considerată a fi o circumstanță agravantă sau, în mod alternativ, că acest tip de motivație poate fi luată în considerare de către instanțe la stabilirea sancțiunilor aplicabile.

Decizia-cadru abordează aspectele privind victimele stabilind că statele membre trebuie să se asigure că cercetarea și urmărirea infracțiunilor privind discursurile motivate de ură nu depind de declarații sau de plângeri ale victimelor acestor fapte, cel puțin în cazurile foarte grave.

Legea include norme referitoare la competență destinate combaterii discursurilor motivate de ură de pe internet (una dintre cele mai răspândite modalități de manifestare a atitudinilor rasiste și xenofobe). La stabilirea competenței asupra faptelor săvârșite pe teritoriul lor, statele membre trebuie să se asigure că această competență se extinde la cazurile în care faptele au fost săvârșite prin intermediul unui sistem de informații și cel care a săvârșit infracțiunea sau materialele găzduite în sistemul respectiv se află pe teritoriul său.

Acesta este primul raport privind punerea în aplicare a Deciziei-cadru 2008/913/JAI. Raportul evaluează măsura în care statele membre au pus în aplicare toate dispozițiile deciziei-cadru. Raportul se bazează pe măsurile de transpunere notificate de statele membre și pe informațiile tehnice care le sunt solicitate de către Comisie în cursul analizei (inclusiv jurisprudența națională, activitatea de pregătire și orientările), precum și pe informațiile colectate în cadrul a cinci reuniuni ale grupului de experți guvernamentali și dintr-un studiu contractat de Comisie.

Informații suplimentare

Dosar de presă: Raport privind aplicarea directivelor și anexe



http://ec.europa.eu/justice/newsroom/discrimination/news/140117_en.htm

Comisia Europeană - Rasism și xenofobie:



http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/racism-xenophobia/index_en.htm

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:



http://ec.europa.eu/reding

Puteți urmări activitatea dnei vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

Puteți urmări EU Justice pe Twitter: @EU_Justice

Persoane de contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Pentru public: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e-mail





IP/14/7

Yüklə 15,21 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin