Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lăstari târâtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepţi, de forma unor ace, adeseori plasaţi numai pe partea inferioară. Zmeurul aparţine familiei Rosaceae. Zmeurul



Yüklə 443 b.
tarix25.12.2017
ölçüsü443 b.
#35999



Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lăstari târâtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepţi, de forma unor ace, adeseori plasaţi numai pe partea inferioară. Zmeurul aparţine familiei Rosaceae.

  • Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lăstari târâtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepţi, de forma unor ace, adeseori plasaţi numai pe partea inferioară. Zmeurul aparţine familiei Rosaceae.

  • Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dinţate pe margini, verzi pe faţa superioară, albicioase pe cea inferioară. Sunt folosite proaspete sau uscate la preparea de ceaiuri medicinale, care sunt recomandate pentru tratarea durerilor menstruale.

  • Florile sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale şi numeroase stamine, şi reprezintă o sursă importantă de nectar pentru albinele producătoare de miere.

  • Fructul, care se numeşte zmeură, este de culoare roşie, cu miros plăcut şi gust acrişor-aromat. Zmeura se cultivă din două motive: pentru consumul fructelor în stare proaspătă şi pentru procesare industrială. Din zmeură se extrage xilitolul, care este un îndulcitor artificial folosit mai ales în tratarea şi prevenirea cariilor dentare.

  • Zmeurul înfloreşte începând din mai până în iulie. Creşte spontan în locuri stâncoase, luminişuri de păduri, regiuni deluroase şi muntoase. Zmeura poate fi intâlnită pe întreg teritoriul României, fiind o plantă specifică zonelor cu climă temperată.



Zmeura produce fructe delicioase. Este foarte potrivita cu climatul Romaniei. Exista trei varietati de zmeura: rosie, galbena si neagra. Cea mai importanta cerinta a acestei plante se refera la tipul de sol. Are nevoie de un sol umed, dar accepta si solurile putin mai nisipoase, atata timp cat sunteti pregatit sa le udati saptamanal in lunile mai calde de vara. Pentru rezultate foarte bune, solul trebuie sa fie neutru din punct de vedere chimic. Fructele de zmeura ies destul de tarziu, asa ca nu este nevoie de o ingrijire speciala impotriva inghetului. Zmeura creste in salbaticie in tinuturile impadurite, asa ca umbra nu constituie o piedica in dezvoltare culturii.

  • Zmeura produce fructe delicioase. Este foarte potrivita cu climatul Romaniei. Exista trei varietati de zmeura: rosie, galbena si neagra. Cea mai importanta cerinta a acestei plante se refera la tipul de sol. Are nevoie de un sol umed, dar accepta si solurile putin mai nisipoase, atata timp cat sunteti pregatit sa le udati saptamanal in lunile mai calde de vara. Pentru rezultate foarte bune, solul trebuie sa fie neutru din punct de vedere chimic. Fructele de zmeura ies destul de tarziu, asa ca nu este nevoie de o ingrijire speciala impotriva inghetului. Zmeura creste in salbaticie in tinuturile impadurite, asa ca umbra nu constituie o piedica in dezvoltare culturii.



Datorita proprietatilor sale, zmeura reprezinta un adevarat dezinfectant, reducand aciditatea de la nivelul stomacului. O cura cu zmeura reuseste sa amelioreze simptomele neplacute ale constipatiei, dar ajuta si la mentinerea siluetei datorita continutului redus de calorii. Astfel, zmeura poate fi introdusa fara retineri in curele de slabire.

  • Datorita proprietatilor sale, zmeura reprezinta un adevarat dezinfectant, reducand aciditatea de la nivelul stomacului. O cura cu zmeura reuseste sa amelioreze simptomele neplacute ale constipatiei, dar ajuta si la mentinerea siluetei datorita continutului redus de calorii. Astfel, zmeura poate fi introdusa fara retineri in curele de slabire.



Reprezentand un adevarat izvor de vitamine, minerale si substante nutritive, zmeura ajta la tratarea mai multor afectiuni:

  • Reprezentand un adevarat izvor de vitamine, minerale si substante nutritive, zmeura ajta la tratarea mai multor afectiuni:

  • previne hipertensiunea arteriala;

  • scade febra;

  • imbunatateste digestia;

  • incetineste evolutia celulelor canceroase;

  • trateaza afectiuni genitale feminine;

  • are proprietati expectorante;

  • reduce considerabil foamea fiind folosita in tratarea obezitatii;

  • amelioreaza diferite afectiuni oculare;

  • trateaza cistita;

  • are un rol important in tratarea diabetului.



3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri faina, 20 g gelatina, 300 g branza dulce, 100 g zahar pudra, 400 g zmeura, 400g frisca batuta. MDP Lasi gelatina la inmuiat in 50 ml apa rece.Bati albusurile spuma cu zaharul, adaugi galbenusurile si faina si torni compozitia intr-o tava dreptunghiulara unsa cu unt si tapetata cu faina.Coci blatul la foc mare 20 de min.opresti 100g zmeura pt decor, iar pe cea ramasa o treci prin sita.freci in acest timp branza dulce cu zaharul pudra, adaugi zmeura pasata, gelatina topita pe baie de aburi si jumatate de frisca batuta.Dupa ce s-a copt si s-a racit blatul, intinzi crema de zmeura si decorezi cu zmeura si frisca ramasa.Dai prajitura la rece pt 2-3 ore

  • 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri faina, 20 g gelatina, 300 g branza dulce, 100 g zahar pudra, 400 g zmeura, 400g frisca batuta. MDP Lasi gelatina la inmuiat in 50 ml apa rece.Bati albusurile spuma cu zaharul, adaugi galbenusurile si faina si torni compozitia intr-o tava dreptunghiulara unsa cu unt si tapetata cu faina.Coci blatul la foc mare 20 de min.opresti 100g zmeura pt decor, iar pe cea ramasa o treci prin sita.freci in acest timp branza dulce cu zaharul pudra, adaugi zmeura pasata, gelatina topita pe baie de aburi si jumatate de frisca batuta.Dupa ce s-a copt si s-a racit blatul, intinzi crema de zmeura si decorezi cu zmeura si frisca ramasa.Dai prajitura la rece pt 2-3 ore



Timp de preparare: 1 h (complexitate redusa)

  • Timp de preparare: 1 h (complexitate redusa)

  • Ingrediente: ½ kg zmeura, 250 g brinza de vaca, 2 galbenusuri rascoapte, 3 oua, 50 g unt, 1 praf de sare, zahar dupa gust, grasime pentru forma

  • Mod de preparare: Se trece prin sita brinza de vaca, se amesteca cu cele doua galbenusuri rascoapte, trecute de asemenea prin sita si cu cele 3 galbenusuri crude. Se adauga 50 g unt, 1 praf de sare si zahar dupa gust. Se freaca bine totul, ca sa se obtina o crema, se adauga apoi albusurile spuma de la 3 oua. Se unge o tava de copt si se asterne in strat uniform compozitia pregatita. Deasupra, se presara zmeura. Se coace la foc potrivit. Se taie dupa preferinta.



Yüklə 443 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin