11 Mai 2015 preuniversitar



Yüklə 139,7 Kb.
səhifə1/3
tarix28.07.2018
ölçüsü139,7 Kb.
#61563
  1   2   3

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT




REVISTA PRESEI

www.fsli.ro
11 Mai 2015

PREUNIVERSITAR
http://www.evz.ro/proiectul-noii-legi-a-educatiei-in-dezbatere-publica.html

Proiectul noii Legi a educaţiei, în dezbatere publică


Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că noul proiect de Lege a Educaţiei va fi lansat în dezbatere publică în iunie. Printre principalele puncte ale actului normativ se află şi admiterea la liceu.

Ministrul a mai spus că există discuţii legate de existenţa unui act normativ unic pentru toate nivelurile de învăţământ sau mai multe legi. „Aici sunt discuţii, variantele fiind o lege a educaţiei pentru preuniversitar, o lege a învăţământului superior şi, separat, un statut al personalului didactic sau unitar o lege pentru întreg sistemul de învăţământ, care să includă şi pre-universitarul şi universitarul şi statul personalului didactic. Este un element principal care va fi aflat în dezbatere publică”, a precizat Câmpeanu, informează www.agerpres.ro.

Faţă de  subiectul admiterii în liceu, ministrul a spus: „Modul exact în care se va face admiterea în licee va fi un alt punct important aflat în dezbatere. Va fi o sarcină deloc uşoară dar extrem de importantă, de a centraliza într-o manieră sistemică toate observaţiile venite din partea societăţii pentru că reglementări sustenabile şi stabile în timp nu pot fi adoptate decât printr-un larg consens”.

http://adevarul.ro/educatie/prescolar/s-a-dat-startul-inscrierile-gradinita-1_554f702bcfbe376e350b8c10/index.html

S-a dat startul la înscrierile la grădiniţă

Începând de luni, părinţii sunt aşteptaţi la unităţile de învăţământ preşcolar să-şi înscrie copiii nou veniţi în sistem. Oferta educaţională este bogată pentru cei mici, părinţii având de ales între învăţământul de stat şi cel privat, fiecare sistem venind cu beneficiile şi dezavantajele lui.

S-a dat startul la înscrierile la grădiniţe, iar părinţii sunt aşteptaţi la unităţile de învăţământ preşcolar din raza de domiciliu până la finalul lunii iulie, să-şi înmatriculeze copiii între doi şi cinci ani, nou intraţi în sistem. Oferta educaţională este bogată, iar părinţii care doresc mai multe opţionale decât oferă grădiniţele de stat pot opta pentru cele private, care plusează în special pe predarea în limbă străină.

Calendarul şi orarul înscrierilor la grădiniţe vor fi stabilite de fiecare unitate de învăţământ în parte şi vor fi afişate la loc vizibil, a anunţat Ministerul Educaţiei. De asemenea, perioada de reînscrieri, adresată copiilor care au mai fost la grădiniţă şi în anii trecuţi, este deschisă încă de la finalul lunii aprilie. După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare grupelor de vârstă: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) şi grupa mică (copii de doi, trei ani).

Un alt criteriu de care se va ţine cont este cel al locurilor rămase şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădiniţele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri.

Printre ele se numără apropierea de domiciliul copilului, existenţa unui frate care frecventează grădiniţa respectivă, părinte unic sau existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului. În final, criteriile generale urmează să fie aprobate de conducerea grădiniţei şi aplicate în baza unor documente doveditoare.



Părinţii vor cursuri de limbi străine

Oferta educaţională a grădiniţelor este variată, atât în cazul celor de stat cât şi pentru cele private, care însă impun costuri ceva mai mari pentru părinţi.

Predarea integrată şi limbile străine sunt cele mai importante criterii pe care părinţii le iau în calcul atunci când aleg grădiniţa pentru copii. Chiar şi în cazul grădiniţelor de stat, limba engleză este exersată de la vârste fragede, cu ajutorul profesorilor de specialitate.

De exemplu, la grădiniţa cu program scurt din incinta Şcolii Gimnaziale „Ion Heliade Rădulescu”, care adăposteşte în fiecare an circa 70 de copii, limbile străine sunt disciplinele preferate de cei mici.

„Facem engleză practică, experimentăm, mergem la librărie şi în diferite locuri şi vorbim engleză câte o jumătate de oră de două ori pe săptămână. Facem conversaţie şi engleză adevărată. Copiii, când ieşim în parc, opresc oameni pe stradă şi pun întrebări în engleză”, povesteşte Elena Purice, educatoare cu experienţă de 24 de ani în învăţământ. De asemenea, grădiniţa de lângă Parcul Kiseleff din Capitală, la care se pot înscrie copii din tot oraşul, oferă şi cursuri de germană o dată pe săptămână, în grupuri restrânse de 10-15 copii.

„Părinţii sunt interesaţi atât de opţionale, cât şi de calitatea cadrelor didactice. Facem muzică, avem pian şi pianină, avem opţional de dans şi jocuri de mişcare. Însă ce este cel mai important pentru noi este să-i învăţăm pe copii să fie dezinvolţi şi relaxaţi, să se comporte natural”, a mai explicat educatoarea de la grădiniţa „Ion Heliade Rădulescu”.



Goethe, grădiniţa care scoate nemţi

Grădiniţa din cadrul Colegiului German „Goethe” este, de asemenea, foarte apreciată de părinţii care îşi doresc ca cei mici să se exprime fluent în limba germană. Predarea se face doar în limbă străină, sporind şansele copiilor să poată continua şcoala primară în limba germană.

Deoarece este o grădiniţă de stat cu predare în limbă străină, la „Goethe” se pot înscrie copiii din tot oraşul indiferent de adresa de domiciliu, cu condiţia să se poată exprima în limba germană. În plus, înscrierile au avut loc mai devreme, în luna martie, când peste 160 de copii au candidat pentru cele 100 de locuri disponibile în anul şcolar 2015/2016.

Comunicare doar în limba engleză

Pe de altă parte, grădiniţele particulare aduc o serie de avantaje, în ciuda costurilor mai mari. Pe lângă predarea în limba străină, ele oferă un număr mai mare de educatori raportat la copii. La grădiniţa Acorns din sectorul 2 al Capitalei se vorbeşte doar în limba engleză, astfel încât cei mici învaţă repede să se exprime fluent şi fără inhibiţii.

„Toate activităţile noastre se concentrează pe dezvoltarea intelectuală, socială şi emoţională a copiilor prin descoperiri proprii, creativitate, ştiinţă şi sport. Copiii sunt încurajaţi să exploreze mediul lor, să lucreze, să se joace în grupuri mici şi să facă schimb de idei”, a explicat Valentina Secară, manager general Acorns.

Grupele sunt formate din mai puţini copii astfel încât să poată fi supravegheaţi mai bine. La grupa mică, un educator are în grijă doar şase copii, iar la grupa mare, nouă copii. Costurile sunt însă pe măsură, ridicându-se până la 2.800 de lei pe lună, în funcţie de opţionale. Perioada de înscrieri, care a început în martie, se va încheia în momentul ocupării locurilor.



Educaţie prin joc şi apropiere de natură

În Capitală există însă şi grădiniţe care au o filosofie total diferită în privinţa educaţiei copiilor. Spre exemplu, la Şcoala Româno-Finlandeză din cartierul Militari, educatorii pun accent pe limba maternă şi pe apropierea de natură.

„Petrecem mult timp afară, indiferent de vreme, învăţăm prin experiment şi punem mult accent pe limba maternă, deoarece primele abilităţi pe care copilul trebuie să le dezvolte sunt cele de scris şi citit în limba maternă şi matematica. Finlandezii încep după vârsta de şapte ani educaţia într-o limbă străină şi sunt pe locul patru în lume la fluenţă în limba engleză”, a povestit Alina Cîrjă, manager fondator al şcolii.

La Şcoala Româno-Finlandeză învaţă peste 250 de copii de la grupa mică până la clasa a IV-a, iar din toamnă şcoala privată va înfiinţa şi clasa a V-a. Educatorii şi învăţătorii sunt familiarizaţi cu conceptul de educaţie finlandeză, care oferă în acest moment unul dintre cele mai performante sisteme de învăţământ din lume. Educaţia este centrată pe copil şi experimentală, natura ocupând un loc central în preocupările copiilor.

„Cei mici descoperă altfel lumea de afară, nu e acelaşi lucru dacă aduci gândacul în clasă. Finlandezii pleacă în pădure o dată pe săptămână, indiferent de vreme. Când copilul nu este călit se poate îmbolnăvi mai repede, însă cei care îi tratează la fel acasă au constatat o îmbunătăţire a sănătăţii”, a mai explicat Alina Cîrjă.

Consiliere psihologică pentru cei mici

La această grădiniţă, grupele sunt formate din 10 până la 17 copii care se joacă încontinuu şi învaţă cu zâmbetul pe buze în peste 2.000 de metri pătraţi de parc, corpuri şcolare, spaţii de joacă şi terenuri de sport.

„Am realizat circuitul apei în natură cu o oală fiartă cu aburi şi copiii au observat cum se formează ceaţa. Mi-a explicat un copil de trei ani că plouă când norii s-au umplut prea mult de ploaie. Stimulăm profesorii să gândească experimental, avem multă libertate de predare aici. În plus, dacă educatoarea descoperă o problemă emoţională la copil sau una de comportament, îl îndrumă către psihologul şcolii, care îl consiliază în echipă cu părinţii”, susţine directorul unităţii de învăţământ.

Costurile lunare pentru grădiniţa cu program scurt, între orele 8.00 şi 14.00, este de 1.000 de lei şi de 1.200 de lei pentru programul prelungit de la ora 8.00 la 18.00.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministrul-educatiei-abonamentele-profesorilor-decontate-18-ani-autoritatile-locale-1_554f3f0ccfbe376e350a6e3e/index.html

Ministrul Educaţiei: „Abonamentele profesorilor sunt decontate de 18 ani de autorităţile locale”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, răspunzând unei afirmaţii făcute de parlamentarul Raluca Turcan că naveta cadrelor didactice se decontează de 18 ani din bugetele autorităţilor locale, iar normele propuse în prezent de minister elimină întârzierile actuale la decontarea transportului profesorilor.


Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, sâmbătă, că Ministerul Educaţiei le pregăteşte o surpriză majoră cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar navetist din toate şcolile, respectiv decontarea abonamentelor lunare de către autorităţile locale, ceea ce va întârzia plăţile şi va plafona nivelul.

Ministrul Educaţiei a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută duminică, la sediul PSD, că normele metodologice propuse nu constituie altceva decât o reparaţie privind drepturile cadrelor didactice, fiind o solicitare de bază şi unanimă a sindicatelor din învăţământ, cuprinsă de altfel şi în acordul asupra unor măsuri în domeniul educaţiei, semnat între sindicate şi Guvern în luna octombrie 2014.

„Sunt surprins să constat că, după 18 ani de când naveta cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare se decontează prin bugetele autorităţilor locale, sunt persoane care află cu o întârziere de 18 ani acest lucru”, a spus ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu susţine că modificarea vine în sprijinul profesorilor

Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării sunt obligate să iniţieze o hotărâre de guvern cu privire la prevederile Ordonanţei 83/2014, iar aceste norme au menirea tocmai de a evita întârzierile la plata decontării.

„Decontul se face în luna următoare prezentării documentelor justificative pentru decont, nu vor mai exista întârzieri, cum există acum, de patru, cinci, şapte luni sau mai mult”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că normele metodologice nu plafonează cuantumul abonamentelor, decontându-se integral valoarea abonamentelor pentru transportul auto, feroviar sau naval. Doar în cazul transportului feroviar, dacă se efectuează cu alţi operatori decât CFR, decontarea se va face la nivelul unui abonament CFR.

Ministrul Educaţiei a precizat că actul normativ prevede şi dreptul cadrelor didactice de a deconta transportul cu automobilul proprietate personală, iar bugetele autorităţilor locale mai sărace vor fi suplimentate de la bugetul de stat, pe baza cotelor defalcate de TVA, pentru a permite plata acestor deconturi.

Raluca Turcan acuză „taxă pe învăţătură”

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, spunea că Guvernul va introduce astfel „taxa pe învăţătură”.

"Ponta pune 65.000 de profesori în imposibilitatea de a-şi ţine orele. Printr-un simplu HG, peste jumătate de milion de elevi pot rămâne fără cadre didactice la catedră. Ministerul Educaţiei pregăteşte o surpriză majoră cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar navetist din toate şcolile: decontarea abonamentelor lunare să se facă de către autorităţile locale", se arăta în comunicatul transmis sâmbătă de vicepreşedintele PNL.

Raluca Turca preciza că acest lucru înseamnă întârzieri garantate la plata decontărilor şi discriminarea cadrelor didactice care lucrează în comunităţi sărace, deoarece primăriile sărace cu siguranţă nu vor putea include astfel de cheltuieli în bugetele locale.

"Guvernul plafonează şi abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a II-a. Prin urmare, în 90% din cazuri, la fel cum s-a întâmplat cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetişti, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mică parte din abonament, acolo unde nu există tren. Adică, profesorii vor plăti 300 de lei abonamentul lunar, iar şcoala/primăria, va deconta doar 50 de lei! Este o plafonare mascată. În zonele de munte, zonele rurale, exact acolo unde este un deficit major de personal didactic, nu există tren!", se afirma în comunicat.

PNL mai susţine că, prin această hotărâre de guvern, Guvernul încalcă dreptul constituţional la învăţătură, iar, prin intenţia de a plafona costul abonamentelor şi prin transferarea responsabilităţii care-i revine către autorităţile locale, elevii vor rămâne fără profesori la catedră, forţaţi să-şi dea demisia dacă nu-şi permit să plătească contravaloarea abonamentului de navetă la şcoală.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/practica-consiliere-scolara-bani-europeni-1_554c988ccfbe376e35fad227/index.html

Practică şi consiliere şcolară cu bani europeni

420 de elevi din 12 licee tehnologice din Caraş-Severin au beneficiat de stagii de pregătire practică, în cadrul unui proiect cu fonduri europene care are ca scop dobândirea de către elevi a competenţelor necesare integrării pe piaţa muncii şi creşterea adaptabilităţii tinerilor la cerinţele primului loc de muncă.

În cadrul proiectului EFICA - „Practica şi consilierea şcolară - Instrumente eficiente pentru orientarea în carieră a tinerilor’’, elevul practicant are oportunitatea de a-şi completa cunoştinţele teoretice cu aspecte practice şi de a acumula experienţă în cadrul diverselor departamente ale firmei partenere. 45 de agenţi economici din judeţul Caraş Severin, având diverse domenii de activitate au pus la dispoziţia elevilor baza materială necesară desfăşurării stagiului de pregătire practică.

Stagiile de instruire practică s-au desfăşurat pe o perioadă de 3 săptămâni, sub îndrumarea tutorelui de practică desemnat de agentul economic şi au fost monitorizate de Experţii Îndrumători de Practică din cadrul proiectului. Toţi elevii din grupul ţintă au respectat programul, au realizat activităţile prevăzute şi au completat caietele de practică elaborate special în acest proiect.

Cei 420 de elevi au finalizat şi promovat stagiile de practică. Dintre aceştia, 266 au obţinut calificativul ,,foarte bine’’, 151 calificativul ,,bine’’ şi 3 calificativul ,,satisfăcător’’. În continuare, elevii sunt aşteptaţi să participe la concursurile de practică. Acestea se desfăşoară în perioada 12-19 mai 2015 şi au ca scop evaluarea competenţelor practice dobândite de elevi pe parcursul activităţilor de practică. Tematica şi graficul de desfăşurare a concursurilor pe grupe de practică au fost publicate pe site-ul proiectului, www.cs-efica.ro.

În cadrul fiecărui concurs, pentru fiecare grupă de practică, se vor acorda 5 premii în bani: premiul I – 500 RON, premiul II – 300 RON, premiul III – 200 RON şi 2 menţiuni de câte 100 RON fiecare. Premierea se va realiza după fiecare concurs în parte.


http://adevarul.ro/locale/vaslui/cei-mai-inteligenti-copii-patru-judete-si-au-dat-intalnire-barlad-micii-matematicieni-primit-premii-bani-1_555048a8cfbe376e35104ff1/index.html

Cei mai inteligenţi copii din patru judeţe şi-au dat întâlnire la Bârlad. Micii matematicieni au primit premii în bani

Peste 300 de elevi din clasele IV-VIII au participat la ediţia jubiliară a concursului interjudeţean de matematică "Stroe Belloescu" organizat de Şcoala gimnazială nr. 11 "George Tutoveanu" Bârlad. Organizatorii au oferit premii în bani.

Sambătă, 9 mai 2015, a avut loc la Şcoala Gimnazială “George Tutoveanu” Bârlad a X-a editie a Concursului Interjudetean de Matematică “Stroe S. Belloescu”, la care au participat 312 elevi din judeţele Vaslui, Iaşi, Vrancea şi Galaţi.

Parteneri ai proiectului au fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Societatea de Ştiinţe Matematice din România, filiala Vaslui. Preşedinte al concursului a fost conf. univ. dr. Adrian Iftene, Decan al Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza“din Iaşi, fost elev al scolii organizatoare (fiul cunoscutului profesor şi pictor bârlădean Eugen Iftene).

Sponsorii actualei ediţii au fost extrem de generoşi, astfel încat premiile oferite au fost în valoare de 300 de lei pentru locul I, 150 de lei pentru locul al II-lea şi de 100 de lei pentru locul III, începand cu clasa a IV-a până la clasa a VIII-a. Festivitatea de premiere a avut loc în aula Colegiului Naţional "Gheorghe Roşca Codreanu.

Au fost acordate doua premii speciale pentru cel mai bun elev de la clasa a IV-a şi cel mai bun elev de la clasele a VII-a/a VIII-a, care au rezolvat câte o problemă suplimentară. De asemenea, a fost oferit un premiu special elevului din mediul rural cu cel mai mare punctaj.



Premianţii ediţiei jubiliare:

Clasa a IV-a: Mara Cotaie (Şcoala gimnazială "G. Tutoveanu" Bârlad) - premiul I, Andrei Valentin Pintilii (Şc. "G. Tutoveanu" Bârlad) - locul II şi Tudor Pagu (Şc. "Vasile Pârvan" Bârlad) - locul III

Clasa a V-a: Delia Silimon (Şcoala "Mihail Sadoveanu" Huşi) - locul I, Rareş Zaharia (Şc. "Duiliu Zamfirescu" Focşani) - locul II şi Robert Hazaparu (Şcoala "Duiliu Zamfirescu" Focşani) - locul III

Clasa a VI-a: Robert Trifan (Şcoala "Ştefan cel Mare" Vaslui) - locul I, Rareş Martişan (Şc. "Ştefan cel Mare" Vaslui) - locul II şi Constantin Alin Sava (Şcoala "Alexandra Nechita" Vaslui) - locul III

Clasa a VII-a: Andra Vlad (Şc. Duiliu Zamfirescu Focşani) - Locul I, Răzvan Coarcă (Şc. "Duiliu Zamfirescu" Focşani) - locul II şi Alexandra Chiriţă (Şcoala "Duiliu Zamfirescu" Focşani) - locul III

Clasa a VIII-a: Ana-Maria Necula (Colegiul Naţional "Unirea" Focşani) - locul I, Alessandro-Valentino Saulea (Colegiul Naţional "Unirea" Focşani) - locul II şi Antonio Ganea (Colegiul Naţional "Gh. R. Codreanu" Bârlad) - locul III.

Conducerea şcolii organizatoare şi membrii catedrei de matematică multumesc sponsorilor:Activ Asigurări Bucureşti, Silvesrom S.R.L. Bârlad, Actual S.R.L. Barlad, Crismih S.R.L. Barlad, Dordent S.R.L.Barlad, Dorusdent S.R.L. Barlad, Ludoteca “Smile” Barlad, Magplant S.R.L.Grivita, Media Class S.R.L Barlad, Mireasa S.R.L.Barlad, The One Hair Barlad,Tiflor Com S.R.L.Barlad, Transmir S.R.L. Zorleni.




http://adevarul.ro/locale/ploiesti/povestea-olimpicei-franceza-naveta-zilnic-scoala-nu-cautat-domenii-mai-la-moda-atrage-succesul-bogata-1_554c8dc9cfbe376e35fa79f2/index.html

Olimpica la franceză, care face naveta zilnic la şcoală: „Nu am căutat domenii mai «la modă», pentru a atrage succesul sau pentru a mă face bogată!”

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Al.I. Cuza“ din Ploieşti, Irina Ioniţă s-a întors de la Olimpiada Naţională de Limbă Franceză cu premiul I. Tânăra speră să meargă la facultate la Lyon şi vrea să se stabilească ulterior în Franţa.


Irina Ioniţă (18 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Al.I. Cuza“ din Ploieşti, citeşte în limba franceză, vorbeşte în franceză în timpul liber şi gândeşte în franceză. „Lucrez tot timpul şi nu număr niciodată minutele, orele, zilele pe care le dedic limbii franceze. E mai mult decât muncă, e un fel de a trăi“, spune liceana care a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Limba Franceză şi s-a calificat pentru etapa internaţională, care va avea loc între 7 şi 10 mai la Cluj-Napoca. Acesta este cel mai important rezultat de până acum al elevei care participă la olimpiade încă din clasa a V-a. Anul trecut, a obţinut locul al treilea la faza naţională.

Despre pregătirea propriu-zisă pentru olimpiade, Irina spune că nu a constat în alte cursuri decât cele de la şcoală şi că a lucrat singură în mare parte din timp. „Cred că munca individuală, din pasiune, este esenţială pentru cei care vor să devină profesionişti într-un anumit domeniu, oricare ar fi acela. În plus, nu refuz niciodată provocări care m-ar putea ajuta să evoluez: am făcut traduceri, am publicat texte în franceză în revista şcolii, îmi fac tot timpul fişe pentru lecturile mele în franceză“, explică tânăra.

De altfel, antrenamentul a fost unul mai degrabă neconvenţional. Profesoara de franceză a elevei, Adelina Venete, i-a oferit foarte multă libertate. „Nu m-a dat înapoi de la nimic şi nu m-a împins la a face compromisuri. Ştiu că mulţi profesori mi-ar fi cerut, în locul dumneaei, să mă adaptez tiparelor, să nu bat câmpii cu literatura, să fiu concisă, să mă rezum la ce mi se cere pentru a obţine punctajul maxim. Dar între noi două a existat un fel de complicitate care nu se raporta la niciun barem de corectare, la nicio regulă“, povesteşte Irina.
„Am alte planuri decât olimpiadele“

Tânăra olimpică, aflată în pragul admiterii la facultate, spune că nu a căutat această performanţă şi nici nu a schimbat ceva în viaţa sa rezultatul obţinut. „Am participat mai mult din dorinţa de a le face o plăcere celor care m-au susţinut, care şi-au dorit, pentru mine, un rezultat bun, care au avut încredere în mine. Eu aveam şi am încă planuri care nu implică în niciun fel această olimpiadă, dar nu spun că nu mă bucur că participarea mi-a adus locul I“, spune Irina Ioniţă.

Liceana vrea să-şi continue studiile în Franţa, la Lyon. Facultatea unde speră să-şi aprofundeze cunoştinţele este cea de literatură franceză, iar la final, planurile olimpicei vizează stabilirea în Franţa, ţară care i-a devenit extrem de dragă şi unde s-a simţit ca acasă de câte ori a vizitat-o.

Pe lângă orele de franceză, Irina este pasionată şi de filosofie, pe care a descoperit-o anul acesta şi pe care şi-ar dori să o studieze, alături de literatură. „Timpul care îmi rămâne, şi care este, din păcate, din ce în ce mai puţin, îl dedic lecturilor mele şi oamenilor care îmi sunt dragi. În afară de oameni şi de cărţi, cred că nu mă interesează cu adevărat mare lucru“, spune olimpica.


Marcel Proust, în capul listei de lecturi

Literatura franceză o consideră copleşitoare prin diversitatea şi grandoarea ei. „În capul listei mele de lecturi l-aş pune, fără să ezit, pe Marcel Proust, care m-a fascinat prin sensibilitatea lui maladivă, prin sinceritatea trăirilor exprimate în fraze lungi şi muzicale. Îmi plac frazele lungi, atunci când sunt bine construite, îmi dau senzaţia de discurs continuu, armonios, senzaţia că timpul este al nostru, al cititorilor, şi al cuvintelor noastre. De pe lista mea de lecturi nu lipsesc Balzac, Baudelaire, Saint-Exupéry, care m-a învăţat că «nu vedem bine decât cu inima», confirmând astfel alegerile mele făcute din pasiune, Camus şi mulţi alţii“, spune cu pasiune Irina.

De altfel, pasiunea pe care o pune în tot ceea ce face explică şi de ce Irina a făcut o alegere atipică pentru liceenii zilelor noastre, care se îndreaptă mai degrabă către engleză, limbă „la modă“ şi considerată cu mai multe perspective financiare: „Cei care au o pasiune pentru ceva nu-şi aleg să o aibă. Am încercat mereu să fiu sinceră cu mine, să-mi autoevaluez corect meritele şi lacunele. De aceea, nu am căutat niciodată să mă îndrept spre domenii mai «la modă», susceptibile de a atrage succesul sau de a mă face bogată! Am refuzat, de asemenea, să fac compromisuri care să mă desfiinţeze. Libertatea mea, la care ţin enorm, înseamnă, pe lângă posibilitatea de a alege între variantele care îmi sunt accesibile, posibilitatea de a acţiona conform principiilor pe care le consider dezirabile. Nu mă dezic de idei şi, cu atât mai puţin, de oameni în care cred pentru a obţine succesul. E ca şi cum ai încerca să urci la cer pe o scară de nisip – în ciuda voinţei tale, se va destrăma sub tine. Cel puţin, aşa văd eu compromisurile al căror scop este acela de a reuşi cu orice chip. Eu am crezut că limba franceză mă va face fericită, aşa că m-am ocupat cu asta“.

Face naveta în fiecare zi

Irina Ioniţă se trezeşte în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, la ora 5.00 dimineaţa. La 6.00 este pe peronul gării din Plopeni, iar la 7.00 este la şcoală. „E un program obositor, dar îmi place. În tren se citeşte aşa de bine! Nu mă plâng, deşi dorm destul de puţin. Întotdeauna găsesc ceva urgent de făcut la miezul nopţii, aşa că nu-mi mai rămân prea multe ore de somn“, spune liceana cu umor.



O povestioară cu un şoarece şi cuvântul „étrangères“

Irina Ioniţă a făcut o pasiune pentru limba franceză încă din clasa a V-a. „Îmi amintesc încă prima lecţie din manual, o scurtă bandă desenată, care se termina cu replica unui şoarece: «C’est utile de parler des langues étrangères». Nu mai ştiu cum, limbile străine îl scăpaseră din ghearele unui motan. Am citit-o şi recitit-o toată ziua, îmi plăcea cum suna cuvântul «étrangères», îi găseam o eleganţă aparte. Tot anul acela am învăţat pe de rost lecţiile înainte să le facem la oră“, povesteşte Irina.




http://adevarul.ro/locale/constanta/prima-decizie-cazul-elevei-cont-site-devideochat-mutata-alt-liceu-1_554cc678cfbe376e35fc3b62/index.html

Prima decizie în cazul elevei cu cont pe un site de videochat. Ea va fi mutată la un alt liceu

Eleva de la liceul Mihai Eminescu din Constanţa care a postat fotografii pe un site de videochat va fi mutată la o altă şcoală. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul clasei şi urmează să fie validată pe 11 mai de către Consiliul profesoral.


Prima decizie în cazul elevei de clasa a XI-a, care avea cont pe un site de videochat a fost luată astăzi de Consiliul clasei. Profesorii ei au decis că cea mai bună măsură disciplinară pentru fapta acesteia este mutarea ei la o altă unitate de învăţământ.

Măsura ar putea fi aplicată chiar de săptămâna viitoare după ce decizia Consiliului Clasei va fi analizată de Consiliul Profesoral, acesta urmând a se întruni pe data de 11 mai.

Eleva, care a împlinit 18 ani, a recunoscut că a trimis nişte poze către siteul respectiv, dar că nu a făcut videochat. Fata respectivă învaţă bine, nu are decât o absenţă nemotivată şi nu a creat probleme, susţin reprezentanţii liceului.

Poliţiştii au precizat că nu pot interveni în acest caz deoarece fata este majoră, iar videochatul, o activitate reglementată legal, şi că pot deschide o anchetă doar dacă vor fi sesizaţi că fata ar fi fost constrânsă ca să facă acest lucru.

Acest scandal a apărut la finalul unei săptămâni în care învăţământul constănţean s-a confruntat cu mai multe situaţii controversate. Totul a început luni după ce doi elevi de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân au fumat o ţigară cu etnobotanice în toaleta şcolii, iar unuia dintre ei i s-a făcut rău, fiind dus la spital pentru îngrijiri medicale. A continuat apoi cu apariţia pe site-ul şcolii Ion Borcea din Agigea a unor anunţuri erotice, faptă pentru care directoarea a fost schimbată din funcţie.


http://adevarul.ro/locale/hunedoara/scene-cumplite-orei-religie-intr-o-scoala-hunedoara-elev-batut-colegii-clasa-ajuns-spital-femurul-rupt-1_554cb4d1cfbe376e35fbb584/index.html

Scene cumplite înaintea orei de religie, într-o şcoală din Hunedoara: un elev bătut de colegii de clasă a ajuns în spital cu femurul rupt

Un elev din clasa a şaptea, de la o şcoală din municipiul Hunedoara, a trecut astăzi prin momente cumplite. A fost implicat într-o altercaţie cu colegii săi, chiar înainte de începerea unui curs, iar în urma agresiunii a ajuns în spital cu piciorul rupt.

Un copil de 14 ani a fost agresat de colegii de clasă înaintea începerii orei de religie, iar în urma altercaţiei minorul a ajuns în stare gravă la spital, cu femurul rupt. Scandalul a avut loc astăzi, în sala de curs, înaintea sosirii profesoarei.

“Am rămas şocat de ce i s-a putut întâmpla fiului meu. M-a sunat soţia să îmi spună că a fost bătut şi umilit de colegi. El mi-a spus că s-a certat cu un coleg, iar apoi alţi doi colegi au sărit în ajutorul acestuia şi au tăbărât pe el. Nu ştiu cum s-a putut întâmpla ca un copil de vârsta fiului meu să ajungă în spital cu femurul rupt, doar dintr-o joacă, aşa cum au spus colegii săi. În trecut, au mai avut loc altercaţii în şcoală, dar nu mi-am imaginat că se pot întâmpla astfel de nenorociri”, a declarat, pentru adevarul.ro, Nicu Tilibaşa tatăl minorului.

O profesoară care preda la clasa vecină a sunat la 112, pentru a anunţa incidenul. Minorul a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital. Medicii i-au acordat îngrijiri medicale, iar luni, acesta va fi operat. “Noi am fost sesizaţi de cei de la spital, despre agresiunea soldată cu rănirea elevului din Hunedoara. În cauză a fost întocmit un dosar penal”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

O anchetă disciplinară va avea loc şi la şcoala unde s-a petrecut incidentul. “A fost un eveniment nefericit, din păcate, în care au fost implicaţi aceşti elevi. A fost un accident, cauzat de o îmbrânceală, din cele spuse de cei care au asistat la scena respectivă”, a declarat Emilia Popovici, directoarea Şcolii generale nr. 2.






http://adevarul.ro/locale/alexandria/campania-globala-educatie-vii-a-editie-alexandria-1_554c9722cfbe376e35fac73e/index.html

Campania Globală pentru educaţie la a VII-a ediţie în Alexandria

Sub sloganul ”Votăm pentru educaţie!” în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie la Liceul Pedagogic ,, Mircea Scarlat” din Alexandria a avut loc o altfel de lecţie despre EDUCATIE, ,,Lecţia pentru TOŢI”.

Promotorii activităţii au fost elevi din patru instituţii şcolare: Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Alexandria; Scoala Gimnazială ,,Ştefan cel Mare”, Alexandria; Şcoala Gimnazială Nr. 7, Alexandria şi Liceul Tehnologic Piatra, coordonaţi de profesorii: Eliza Sotirescu, Simona Băţăuş, Cristina Dobrică, Rodica Buligan şi Florentina Toma.

Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume iar, începând cu anul 2001, este coordonat în România de Organizaţia Salvaţi Copiii şi beneficiază de sprijinul unor importanţi parteneri - Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociaţia OvidiuRo, World Vision România, Roma Education Fund Romania, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Activităţile din acest an beneficiază de sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin intermediul proiectului „Trimiteţi-mi prietenul la şcoală !”. În Săptămâna Globală de Acţiune derulată în perioada 4 – 10 mai 2015, peste 130.000 de copii, părinţi şi profesori, din aproape 1.000 de şcoli din întreaga ţară, vor participa la activităţile Campaniei Globale pentru Educaţie. Scopul demersului este acela de a pune educaţia pe agenda autorităţilor.

Activitatea s-a derulat sub forma unor dezbateri la care au participat alături de elevi, părinţi, profesori şi factori de decizie ai comunităţii locale: Victor Drăguşin, primarul municipiului Alexandria, Andra Negrila, coordonator CLTA, Monica Cristea, director CCD TR, Elena Serbanescu, inspector pentru educaţie permanent şi activităţi extraşcolare, Alina Lazar, profesor consilier CJRAE şi directorii instituţiilor de învăţământ organizatoare.

Dezbaterile au pornit de la vizionarea unor filme de scurt metraj ce prezentau cazurile reale ale unor copii ce nu au acces la educaţie din lume şi din România . Au fost abordate şi punctele vulnerabile din perspectiva educaţiei ale copiilor din oraşul Alexandria şi identificaţi factorii care împiedică accesul acestor copii la educaţie, fiind sugerate măsuri ce pot contribui la depăşirea acestor obstacole.

,,Participanţii la activitate au înţeles că anul 2015 are o importanţă deosebită pentru educaţie, reprezentând termenul limită pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate în acest domeniu de comunitatea mondială acum 15 ani. În acelaşi timp, au înţeles că anul 2015 ne oferă şansa de a privi în viitor. În acest an, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite va stabili un nou cadru – atât pentru educaţie, cât şi pentru dezvoltare sustenabilă. Acest nou cadru va da tonul şi va stabili priorităţile pentru politicile şi acţiunile autorităţilor din acest moment şi până în anul 2030. Este important ca factorii de decizie care au răspuns invitaţiei noastre la activitatea de astăzi să acţioneze astfel încâtîntregul nostru demers să devină realitate , iar şcoala românească să-şi redobândească locul în ierarhia învăţământului european şi mondial” a declarat profesor Eliza Sotirescu, unul dintre coordonatorii activităţii.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/vorbiti-scrieti-engleza-lumea-va-auzi-1_554c895dcfbe376e35fa5933/index.html

Vorbiţi sau scrieţi în engleză şi lumea vă va auzi

M-a impresionat, recent, un infografic pe care l-am găsit în mediul online, referitor la limbile străine folosite cel mai des în lumea editorială. Imaginea arată ce limbi străine sunt cel mai des utilizate pentru a transmite un mesaj la cât mai mulţi oameni. Limba engleză este, bineînţeles, pe primul loc.

Aşadar, pentru a avea acces la informaţie, din orice domeniu, alegem să citim în engleză, este un fel de limbă universală. De asemenea, dacă vrem ca mesajul să ajungă la cât mai mulţi oameni, trebuie să folosim tot engleza.

Ce-i drept, în lumea de azi, o carte apare mai întâi în engleză, devine populară, după care apar traduceri în toate limbile pământului.

Dacă ne gândim doar la mediul universitar, cărţile de specialitate în toate domeniile sunt în engleză, iar studiile de master sunt accesibile mai multor studenţi dacă sunt în engleză şi nu în chineză. În mediul online, întâlnim acelaşi fenomen. Un site care nu are traducere în engleză îşi reduce clienţi la ţara în care a apărut. De exemplu, dacă vorbim de un site comercial, prin care doriţi să vindeţi un produs în întreaga lume, nu aveţi cum să ajungeţi în afara graniţelor ţării fără varianta englezească a site-ului.

“Vorbiţi sau scrieţi în engleză şi lumea vă va auzi. Vorbiţi sau scrieţi în portugheză, de exemplu, şi veţi avea mai mari dificultăţi în a vă livra mesajul”.

Analizaţi acest mesaj şi veţi descoperi cât de adevărat şi relevant este el pentru lumea în care trăim.

Harta care detaliază informaţiile descoperite prin acest studiu se poate vedea într-un articol publicat recent de Michael Erard în Science Magazine. Conform acestei hărţi, dacă vă gândiţi la următoarea limbă străină cel mai des utilizată în întreaga lume, aceasta este spaniola, şi nu chineza, cum poate am fi tentaţi să spunem.

Studiul a luat, de fapt, fiinţă în urma unei conversaţii între Shahar Ronen, profesor la celebrul MIT (Massachusetts Institute of Technology), vorbitor de ebraică şi de engleză, şi colegul lui, César Hidalgo, vorbitor de spaniolă şi engleză, pornind de la o carte care fusese scrisă în ebraică, dar a cărei traducere nu o găseau în engleză. Aşa au început să se gândească la o hartă mondială pentru a arăta cum transmit informaţii şi idei oamenii care vorbesc mai multe limbi străine.

Au analizat ştiri transmise pe Tweeter, traduceri ale cărţilor şi editări în mai multe limbi ale informaţiilor postate pe Wikipedia. În toate trei reţelele, limba engleză este cel mai des folosită. Harta însă arată şi prezenţa unor limbi ca germana, franceza şi rusa, care au aceleaşi funcţii, însă la un alt nivel.


Contrastând cu acestea, sunt limbi cum ar fi chineza, hindi sau araba, care sunt folosite de un număr foarte mare de persoane, dar care sunt destul de izolate în această reţea.

De exemplu, informaţiile publicate de un popor ca cel danez, care numără aproximativ 27 de milioane de oameni, sunt mai larg circulate decât cele publicate în lumea arabă, din care fac parte 530 de milioane de oameni, asta numai pentru că danezii sunt un popor bilingv (majoritatea lor vorbind engleza) şi foarte prezenţi în mediul online.

Infograficul ne arată, de fapt, ceea ce ştiam deja: dacă vrei să ajungi la un public larg, poţi face asta cel mai bine folosind limba engleză. Aşadar, alegerea englezei ca a doua limbă străină, pare una evidentă.

Cursurile intensive de vară, pot fi o soluţie pentru a face cunostinţă cu metoda de lucru a unui centru de predare a limbii engleze. În programa Şcolii de Vară Shakespeare School, se regăsesc cursuri dedicate copiilor şi tinerilor, între 4 şi 25 de ani, desfăşurate în lunile iulie şi august 2015. Informatii găsiţi pe www.shakespeare-school.ro.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/campania-adevarul-mediteza-bac-2015-continua-luni-1100-lectia-video-economie-psihologie-1_5550579fcfbe376e3510c940/index.html

Campania Adevărul te meditează pentru Bac 2015 continuă luni de la 11:00 cu lecţia video la Economie şi Psihologie

Campania "Adevărul te meditează pentru Bac şi Capacitate 2015" continuă luni de la 11:00 la Adevărul Live cu lecţia video de la Economie şi Psihologie, predată de profesoara Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc".


Adevărul.ro vine în ajutorul elevilor din clasele terminale de la gimnaziu şi liceu, pentru ca aceştia să promoveze cu note cât mai mari, examenele naţionale din vară.

Astfel, săptămâna aceasta, elevii vor putea urmări în direct, la Adevărul Live, lecţiile video în care profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta cum se rezolvă modele de subiecte de examen pentru Bacalaureat la materiile la care se susţine proba la alegere. Astfel, luni, profesoara Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" va preda lecţia video de la Economie şi psihologie, iar miercuri vum avea lecţia video de la sociologie. Tot în această săptămână, marţi şi joi vom avea lecţii de consiliere pentru Bac.

Lecţiile video vor rămâne pe site-ul adevarul.ro, putând fi accesate oricând în secţiunea Educaţie. Pe lângă lecţiile care vor acoperi toate disciplinele la care se susţin probe de examen, în cadrul campaniei "Adevărul de meditează pentru Bac şi Capacitate 2015" vom avea şi lecţii de consiliere şi de orientare profesională.

Campania "Adevărul te meditează pentru Bac şi Capacitate 2015" a început cu lecţiile pentru Evaluarea Naţională, care au loc în perioada 6-9 aprilie, în ultimele două săptămâni, profesorii au arătat cum se rezolvă modele de subiecte de examen pentru Bacalaureat la limba română, limba engleză, limba franceză, matematică şi istorie.



Lecţiile video

Astfel, profesoarele Ecaterina Stanca de la Colegiul naţional "Tudor Vianu" şi Corina Buzoianu de la Colegiul Naţional Spiru Haret" au susţinut lecţiile video la Română, unde au rezolvat în direct subiecte de examen.

Miercuri, profesorul Alexandru Constantinescu de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Bucureşti a predat prima lecţie video la Matematică, pentru elevii care vor susţine la vară Evaluarea Naţională. Profesoara Anca Davidescu de la Colegiul naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală a predat, de asemenea, o lecţie video pentru proba de matematică de la Capacitate.

Săptămâna trecută am început lecţiile video pentru Bacalaureat 2015, cu prima lecţie predată de profesoara de română Iulia Pop de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti, care le-a arătat elevilor cum se rezolvă un subiect de română pentru absolvenţii de Real, dar şi cum se rezolvă un subiect la examenul de Română oral. În continuare, miercuri, profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" le-a arătat elevilor cum se rezolvă un subiect de uman de la proba de Limba şi Literatura Română.

Joi am avut lecţia video pentru proba de competenţe lingvistice la Limba Engleză, predată de profesoara Florentina Ruse de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală, iar vineri am avut lecţia video de la proba de Limba Franceză, cu profesoara Roxana Veleanovici de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Capitală.

Luni, săptămâna aceasta, am avut primele lecţii video de la proba obligatorie a examenului de Bacalaureat - Matematica. Profesorul Costel Chiteş de la Colegiul naţional "Tudor Vianu" din Capitală a rezolvat un model de subiect pentru profilul Mate-Info, iar profesorul Adrian Troie, directorul-adjunct al Colegiului Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti a rezolvat marţi, un model de subiect de Matematică pentru profilul "Ştiinţele Naturii".

Miercuri, profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală a arătat cum se rezolvă un subiect de Istorie la Bacalaureat.

În continuare, joi, profesorul Florentin Vişescu de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Capitală a rezolvat un model de subiect de matematică pentru profilul Tehnologic, iar vineri, profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" a demonstrat cum se rezolvă un subiect de matematică pentru profilul Pedagogic.

Săptămâna trecută, profesoara Cristina Smeianu de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" a susţinut luni lecţia video de la proba de Geografie, iar marţi am avut lecţiile video de la Biologie, predate de profesoarele Angelica Mihăilescu de la Colegiul Naţional "George Coşbuc" şi profesoara Nicoleta Oprea de la Şcoala Postliceală "Carol Davila".

În continuare, miercuri, profesoara Ioana Stoica de la Colegiul Naţiona "Tudor Vianu" a susţinut lecţia video la Fizică, iar joi, profesoara Camelia Beşleagă de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Capitală a predat lecţia video la Chimie.

Săptămâna aceasta, miercuri, profesorul George Trifan de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" a predat împreună cu un student de la Facultatea de Matematică şi Informatică, Mircea Trifan, lecţia video la Informatică.

Miercuri, profesorul George Trifan de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" a predat lecţia de la Informatică, iar joi, profesorul Gabriel Sîndoiu de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" a predat lecţia video la filosofie şi logică. Săptămâna trecută am avut lecţia la Geografie, Biologie, Fizică şi lecţia de la Chimie.


http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20102807-raluca-turcan-pnl-ministerul-educatiei-pregateste-surpriza-majora-profesorilor-decontarea-navetei-din-buget-local.htm

Yüklə 139,7 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin