Administraţia naţională “apele româNE” administraţia bazinala de apă someş-tisa



Yüklə 46,22 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü46,22 Kb.
#98370



ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ “APELE ROMÂNE”

ADMINISTRAŢIA BAZINALA DE APĂ

SOMEŞ-TISA





REVISTA PRESEI

9 iunie 2011

Cuprins:


VREME REA - Ucrainenii avertizeaza ca apele Tisei se vor umfla si ca sunt posibile inundatii 2

COD GALBEN - Ploi torentiale si vijelii asteptate in Maramures 3

Avertizare : Maramuresul, sub cod galben de furtuna 4

Avertisment: Ploi torențiale și grindină în Cluj! 5

Cod galben pentru Salaj: ploi, vijelii si grindina 5

Bistrita-Nasaud sub cod galben de furtuna 6

Localnicii care nu îşi curăţă şanţurile, trataţi cu blândeţe 6

Copilul care s-a inecat ieri in raul Bistrita, tinut in viata doar de aparate 8

Lucrarile pe Independentei, finalizate in august 9

Teme de mediu 10

O tona de peste va ajunge in baraj 10

Se scumpeste apa 10



Transportul gunoiului, o afacere de 2 milioane de euro 11


ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SOMES-TiSA
VREME REA - Ucrainenii avertizeaza ca apele Tisei se vor umfla si ca sunt posibile inundatii
Autoritatile maramuresene au primit avertizari de vreme rea si din partea ucrainenilor. Centrul hidrometeorologic din regiunea Zakarpatia a transmis Prefecturii ca, incepand de maine, 9 iunie, pana in noptea de 10 iunie, sunt asteptate fenomene meteorologice periculoase. Potrivit meteorologilor ucraineni vor fi inregistrate ploi torentiale si furtuni, caderi de grindina si intensificari ale vantului.
Hidrologii din tara vecina au specificat ca, in aceste conditii, se asteapta la o crestere a cotelor pe raurile din regiune, si in special pe Tisa, unde depasirile actualului nivel vor fi intre 0,3 si 1 metru.
In acest context prefectul Sandu Pocol, a dispus hidrologilor maramureseni sa monotorizeze in prealabil cotele raului pe intregul tronson al judetului.
“Centrul Operational pentru Situatii de Urgenta din cadrul ISU Maramures urmaresc indeaproape situatia hidrometeorologică si evolutia acestor fenomene meteorologice periculoase”, au dat asigurari cei de la Prefectura.
Si Administratia Nationala de meteorologie a anuntat ca sunt posibile vijelii in Maramures, insa s-a specificat ca se asteapta ca vremea sa se inrautateasca incepand din aceasta dupa-amiaza.
"Prefectul Sandu Pocol a solicitat comitetelor locale pentru situatii de urgenta asigurarea, in perioada de avertizare cod galben, a serviciilor de utilitate publica pentru populatie. In acest context, vor fi pregatite echipe de interventie specializate ale societatilor de distributie a energiei electrice, gaz metan, apa si canalizare care sa remedieze eventualele deficiente, urmare a fenomenelor meteorologice periculoase, a mai adaugat reprezentantul Guvernului in teritoriu", a completat purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Dan Buca.
Irina Lesiu /emaramures
COD GALBEN - Ploi torentiale si vijelii asteptate in Maramures
Vreme grea au avertizat meteorologii ca se va abate peste judetul Maramures, in aceasta noapte. Institutia Prefectului a primit o atentionare cod galben care vizeaza producerea de ploi in averse, cu caracter torential, intensificari ale vantului ce vor avea aspect de vijelii,  asociate cu descarcari electrice si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi, local, 25 l/mp si, punctiform, 50 l/mp. Avertizarea este valabila in intervalul 8 iunie, ora 20.00 - 9 iunie, ora 12.00.
Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fosta avertizati si membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramures.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta le recomanda cetatenilor ca, in perioada vizata de codul galben, sa isi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii. La deplasarea in afara locuintelor, este necesar sa se evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vânt si care le pot pune viata in pericol. 

Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau in apropierea unor arbori care se pot fi doborati de rafalele de vant si pot produce daune acestora. 

Turistilor care se aventureaza in munti li se recomanda sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor si sa renunte la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute.

Precipitatiile de ploaie, cu caracter torential pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai, antrenand material lemnos, deseuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor. Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures. Ioana Osan/emaramures
Avertizare : Maramuresul, sub cod galben de furtuna
Incepand din aceasta seara de la ora 20.00 si pana in 09 iunie, la ora 12.00, instabilitatea atmosferica se va accentua in partea de vest si nord-vest a tarii.
Meteorologii au emis de putin timp o avertizare meteo COD GALBEN, prin care anunta ca in intervalul mentionat vor fi averse cu caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si izolat caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 25l/mp si punctiform 50 l/mp.
Conform metodologiei se instituie codul galben in momentul in care ca fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.

UPDATE: Avertizarea cod galben vizeaza producerea de ploi in averse, cu caracter torrential si intensificari ale vantului ce vor avea aspect de vijeli. Aceste fenomene meteorologice vor fi asociate cu descarcari electrice si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi, local 25 l/mp si punctiform 50 l/mp.


Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fosta avertizati si membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramures.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda cetatenilor sa isi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii. La deplasarea in afara locuintelor, populatia este necesar sa evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant si care le pot pune viata in pericol.  O atentie deosebita trebuie acordata si sarpantelor de pe blocurile de locuinte, ce pot fi smulse de rafalele de vant puternic.
Turistii care se aventureaza pe trasee montane li se indica sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor si sa renunte la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi pusi in situatia de a fi expusi unor pericole care sa le puna in primejdie viata. Nu se recomanda camparea corturilor in apropierea podurilor, podetelor sau a unor vai din zonele de deal si de munte. Precipitatiile de ploaie, cu caracter torential pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai, antrenand material lemnos, deseuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor.

UPDATE 1: Centrul hidrometeorologic din regiunea Zakarpatia a anuntat autoritatile din judetul Maramures ca pe parcursul zilei de 9 iunie, respectiv a noptii de 10 iunie, sunt asteptate producerea unor fenomene meteorologice periculoase (ploi abundente si torentiale, furtuni, grindina si intensificari ale vantului). Urmare a acestor fenomene prognozate, hidrologii ucraineni se asteapta la cresterea cotelor si nivelurilor raurilor din regiune cu 0.3-1 metru. O mare parte din aceste rauri sunt afluenti ai raului Tisa, iar in acest context prefectul Sandu Pocol a dispus hidrologilor maramureseni sa monitorizeze, in aceasta perioada, cu atentie cotele raului pe intreg tronsonul din judet.Cristian Silasi si Tania Purcaru/citynews


Avertisment: Ploi torențiale și grindină în Cluj!
Agenția Națională de Meteorologie a anunțat astăzi că, din această seară, Clujul va fi cuprins de ploi torențiale, vînt puternic și grindină.

Atenționarea începe de la ora 20.00 și se încheie mîine, la ora 12.00.

În intervalul menționat, în jumătatea de vest a țării, vor fi averse cu caracter torențial, descărcari electrice, intensificări ale vîntului cu aspect de vijelie și izolat căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25l/mp și punctiform 50 l/mp.foaia transilvana
Cod galben pentru Salaj: ploi, vijelii si grindina
Nici nu s-au potolit bine fenomenele meteo extreme, ca ele se întorc. În acest sens, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ploi cu caracter torenţial, intensificări ale vântului şi grindină în intervalul 8 iunie, ora 20 - 9 iunie, ora 12. Astfel, în judeţele din jumătatea de vest a ţării (printre care se numără şi Sălajul) - zonă vizată cel mai puternic de atenţionarea ANM, cantităţile de apă vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi, "punctiform", 50 de litri pe metru pătrat. Nu vor lipsi nici aversele cu caracter torenţial, descărcările electrice, intensificările vântului cu aspect de vijelie şi, izolat, căderile de grindină. În cursul zilei de astăzi, atenţionarea ANM va fi actualizată. Olivian Vadan/ Magazin Salajean

Bistrita-Nasaud sub cod galben de furtuna


Incepand din aceasta seara de la ora 20.00 si pana in 09 iunie, la ora 12.00, instabilitatea atmosferica se va accentua in partea de vest si nord-vest a tarii.
Meteorologii au emis de putin timp o avertizare meteo COD GALBEN, prin care anunta ca in intervalul mentionat vor fi averse cu caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si izolat caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 25l/mp si punctiform 50 l/mp.
Conform metodologiei se instituie codul galben in momentul in care ca fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.Citynews/Cristian Silasi
Localnicii care nu îşi curăţă şanţurile, trataţi cu blândeţe

ÎN CIUDA AVERTIZĂRILOR... În cazul în care o rupere de nori s-ar abate asupra judeţului nostru, multe localităţi ar risca să rămână din nou sub ape. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut, când furtunile au inundat zeci de gospodării, au distrus drumuri şi au colmatat fântâni. Totul din cauză că podeţurile şi podurile erau înfundate, iar şanţurile necurăţate au condus la revărasarea apei pe drumuri.După ce în luna aprilie a acestui an, 62 de unităţi adminsitrativ teritoriale au fost „urecheate” de oficialii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, primarii maramureşeni se plâng în continuare că o rupere de nori ar face prăpăd în „ograda” lor. Primarii nu cred că decolmatarea şanţurilor ar face minuni în cazul dezlănţuirii naturii. Aşa se face că lucrările de curăţare a şanţurilor nu reprezintă o prioritate pentru autorităţi. La scurt timp după ce primarii au fost avertizaţi, aceştia le-au cerut localnicilor să îşi cureţe şanţurile. Din păcate, toată această acţiune a rămas doar de faţadă, pentru că în realitate, puţini dintre maramureşeni au ieşit în faţa casei pentru decolmatarea şanţului, iar primarii localităţilor „uită” să împartă sancţiuni.

Lista localităţilor avertizate de CJSU Maramureş

CJSU Maramureş a avertizat un număr de 62 de unităţi administrativ teritoriale din judeţul nostru că vor fi sancţionate dacă nu vor avea şanţurile curăţate. Printre acestea se află: Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Viseu de Sus, Borşa, Târgu Lăpuş, Dragomireşti, Baia-Sprie, Săliştea de Sus, Cavnic, Seini, Tăuţii Măgherăuş, Şişeşti, Suciu de Sus, Bocicoiu Mare, Leordina, Vişeu de Jos, Repedea, Ruscova, Strâmtura, Bistra, Şieu, Săpânţa, Poienile de sub Munte, Călineşti, Botiza, Petrova, Vadu Izei, Săcel, Câmpulung la Tisa, Moisei, Cerneşti, Copalnic-Mănăştur, Mireşu Mare, Satulung, Cicârlău, Coltău, Groşi, Săcălăşeni, Valea Chioarului, Băiuţ, Budeşti, Coroieni, Bârsana, Bicaz, Dumbrăviţa, Ieud, Boiu Mare, Cupşeni, Recea, Oarţa de Jos, Onceşti, Ocna-Şugatag, Remetea Chioarului, Sarasău, Remeţi, Poienile Izei, Rozavlea, Remeţi, Rona de Jos, Valea Chioarului, Ariniş. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJSU, Dan Bucă, au fost date termene de remediere a deficienţelor constatate. |n cazul în care primarii nu vor ţine cont de cerinţe, aceştia riscă amenzi pentru necurăţarea şanţurilor de la 5.000.000 lei şi până la 15.000.000.

Nu putem sta doar cu ochii pe oameni”

Primarul oraşului Vişeu de Sus, Vasile Ciolpan, dă asigurări că o parte din cetăţenii au ieşit în faţa casei pentru a-şi curăţa şanţurile. „Recunosc că nu s-au desfundat şanţurile în totalitate, dar au mai fost localnici care au înţeles că este o obligaţie a lor”, a explicat Vasile Ciolpan.

Primarul localităţii Gârdani, Gheorghe Tătăran, are în vedere demararea unor lucrări de reabilitare a văii „Jochii” şi reabilitarea podeţului de pe DJ 108 A. |n ceea ce-i priveşte pe localnici, puţini dintre aceştiua au înţeles că trebuie să îşi cureţe şanţurile. Dacă localnicii din Gârdani nu vor fi sancţionaţi pentru acest lucru, atunci cu siguranţă primăria Gârdani riscă sancţiuni din partea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş. „Dacă ar cădea cantităţi de apă, precum anul trecut, apa ar curge din nou pe drum şi gospodăriile ar fi înfundate. Le-am cerut cetăţenilor să îşi desfunde şanţurile, dar nu putem sta doar cu ochii pe ei”, a explicat Gheorghe Tătăran.

Localnici scutiţi de amenzi din cauza... crizei

|n ceea ce priveşte curăţarea şanţurilor, sarcină ce revine fiecărui cetăţean, autorităţile locale din Dumbrăviţa au elaborat o serie de sancţiuni, însă nu au fost puse şi în practică. Oficialii Primăriei spun că nu pot aplica astfel de măsuri din cauza... crizei. „Am trimis o adresă fiecărui localnic să îşi cureţe şanţurile. Au fost care şi le-au curăţat, dar sunt şi persoane ce nu respectă înţelegerea. Am stabilit nişte amenzi între 200 şi 1.000 de lei în conformitate cu legea, pentru cei care nu îşi curăţă şanţurile. Nu am acordat nicio amendă până acum pentru că e criză şi nu putem aplica astfel de măsuri. O să fim înţelegători cu cetăţenii şi căutăm soluţii pentru a nu da amenzi”, a declarat Alexandru Trif, viceprimarul comunei Dumbrăviţa.Lavinia SĂBĂCIAG /infomm

Copilul care s-a inecat ieri in raul Bistrita, tinut in viata doar de aparate
Darius B., in varsta de 15 ani din Prundu Bargaului, baiatul care a stat ieri 20 de minute sub apa, mai este tinut in viata doar de aparate. Reprezentantii SGA se declara nevinovati de ceea ce i s-a intamplat copilului spunand ca nu exista o ora fixa la care se da drumul la barajul din Colibita si ca acea zona nu este amenajata pentru scaldat.

Un caz cutremurator a bulversat ieri dupa-amiaza localnicii comunei Prundu Bargaului! Fiind cald afara Darius B., de 15 ani, impreuna cu un prieten s-au deplasat la raul Bistrita sa faca o baie pentru a se racori.

Dupa ce s-au scaldat cei doi au iesit pe malul raului. Darius a scapat capacul unei sticle de suc in apa si s-a aruncat dupa el. In acel moment s-a dat drumul apei din barajul Colibita, nivelul apei a crescut rapid si l-a surprins pe copil in apa.

De aici si pana la o adevarata tragedie nu a mai fost decat un pas. Copilul a fost trantit la pamant a fost luat de apa si nu a mai putut iesi la suprafata. Trupul copilului a fost gasit de tatal lui, la o distanta de aproximativ 100 de metri de locul in care a cazut, abia dupa 20 de minute.

La fata locului s-a deplasat echipajul de Terapie Intensiva Mobila din cadrul SMURD. Dupa zeci de minute in care medicii l-au resuscitat pe baiat pulsul i-a revenit si a fost transportat la spital.

In acest moment baiatul mai este tinut in viata doar de aparate. Din cauza ca a stat sub apa 20 de minute, creierul nu i s-a mai oxigenat, iar baiatul este in moarte clinica.

Medicii sunt rezervati in privinta sanselor lui de supravietuire si nu se pot pronunta deocamdata nici ce se va intampla cu copilul in cazul in care va trai.

Apa stransa in barajul de la Colibita este evacuata periodic, insa nu se stie exact momentul in care se intampla acest lucru pentru ca nimeni nu anunta. Din acest motiv, de cele mai multe ori sunt surprinsi oameni in apa.

Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud au o explicatie in acest sens si sustin ca nu se fac deloc vinovati de ceea ce se intampla. Ei spun ca cei care fac baie in raul Bistrita o fac pe cont propriu si sunt singurii responsabili de faptele lor.

“In cadrul lacului Colibita noi avem un program de exploatare pe care trebuie sa-l respectam. Evacuarea apei din lacul Colibita se face dupa un program foarte bine stabilit care este de comun acord intre Hidroelectrica SA Bucuresti sucursala hidrocentralei Cluj si Uzina Hidroelectrica Colibita. Exista un sistem de alarmare al populatiei care functioneaza de la baraj pana in Bistrita care functioneaza doar in caz de viituri. Se anunta cand se da drumul la baraj numai in caz de viituri, altfel nu. Nu exista un orar in care sa se specifice cand se da drumul la baraj pentru ca nu se stie exact cand se da. Mai mult de atat, in apele curgatoare este interzis scaldatul. Cei care fac baie o fac pe cont propriu. Copilul care a facut ieri baie a facut pe cont propriu”, a declarat purtatorul de cuvant a Serviciului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, Mirela Barbos.

Cazul copilului de ieri, care a fost surprins de evacuarea barajului de la Colibita, nu este singular. Din acest motiv localnicii comunelor prin care trece raul Bistrita sunt revoltati de faptul ca niciodata nu se stie cand se da drumul la apa si ca orice poate fi surprins de nivelul marit al apei. Andreea LEDER / Bistriteanul
Lucrarile pe Independentei, finalizate in august

Circulatia pe Bulevardul Independentei din Baia Mare va fi reluata in conditii normale abia la inceputul lunii august. Afirmatia ii apartine administratorului public al orasului, Vasile Barbul, care tine sa punteze, pentru citynews.ro, ca vor trebui facute in zona lucrari serioase. 

Vasile Barbul a tinut sa arate ca excavarile pentru refacerea Bulevardului Independentei au inceput deja, cei de la Hidroconstructia fiind pe punctul de a finaliza zidul de sprijin, respectiv umplerea zonei afectate. 

“Speram ca pana la finele acestei saptamani ei sa termine aceste lucrari. Noi, tot pe la finele saptamanii, vom ajunge cu sapatura la limita afectata cea mai de jos a strazii. Vom trece apoi la refacerea fundatiei, cu balastru, piatra sparta etc.

Vom da drumul la circulatie peste piatra sparta, ca sa verificam comportarea in timp a acestui bulevard. Din pacate, va trebui sa escavam si pe sensul pe care se circula acum, vom da drumul la circulatie pe benzile laterale ale bulevardului si vom lucra pe mijloc si undeva, cred eu, in partea a doua a lunii iulie sa incepem si asfaltarea.

Daca este sa ne referim si la asfaltarea strazii si marcarea ei, atunci da, circulatia normala va fi reluata undeva la inceputul lunii august”, a aratat Vasile Barbul, pentru ziarul nostru

Liberalul a mai adaugat ca acest tip de lucrari intra in categoria calamitatilor: “Ori calamitatile nu prea pot sa fie prevazute. Baia Mare este un oras cu multe zone de mlastini, un oras cu o panza freatica foarte sus, cu foarte multe izvoare.

Asta inseamna niste avantaje, dar si niste dezavantaje. Este clar ca trebuie sa colectam toate aceste paraiase, sa drenam acolo unde trebuie si sa dirijam apa catre sistemul de canalizare a apei. Toate acestea lucruri presupune niste costuri, destul de mari. Noi am inceput din anii trecuti astfel de lucrari, dar inaintam destul de incet din cauza fondurilor”. Dragos Hojda/citynews

Teme de mediu


O tona de peste va ajunge in baraj
O tona de peste va ajunge in amenajarea piscicola Baraj. Adusi de la Cehu Silvaniei, pestii vor putea fi pescuiti de cei care achita toate darile catre Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures. “Vom aduce lunar, pana in octombrie, cate o tona de crap. Pestii vor fi deversati in toate amenajarile piscicole aflate in administratia noastra. Astfel incat pescarii sa se poata bucura de acest sport. Pana in prezent am adus sase tone de peste”, a precizat Radu George, director AJVPS Maramures. Pescuitul nu va fi inchis, asa ca doritorii pot sa isi incerce de pe acum norocul. Lia Bradeanu/informatia zilei
Se scumpeste apa
Plătim costurile pentru canalizare. Din luna iulie, factura de apă va creşte cu aproximativ cu 25 la sută pentru abonaţii Companiei de Apă Someş SA, care continuă in paralel campania de debranşări pentru a-i determina pe zălăuani să accepte facturarea la comun.
Plătim costurile pentru canalizare. Din luna iulie, factura de apă va creşte cu aproximativ cu 25 la sută pentru abonaţii Companiei de Apă Someş SA.
Compania de Apă a anunţat că de la 1 iulie va majora tariful pentru apa potabilă şi canalizarea menajeră. Astfel, pentru un metru cub de apă, vom plăti 2,39 lei, faţă de 2,19 lei cat este in prezent. Taxa de canalizare a apei menajere va creşte de la 1,24 lei la 2,05 lei pe metru cub. La aceste preţuri se adaută TVA-ul. Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Zalău a Companiei de Apă Someş, ne-a declarat că incă din 2008 se cunoştea graficul majorării tarifelor pentru apă şi canalizare, ca urmare a condiţionărilor prevăzute prin acordurile de imprumut cu BERD şi BEI de la care Compania de Apă Someş, a solicitat credite pentru cofinanţarea programelor de investiţii (SAMTID, ISPA, POS Mediu) care au fost atrase pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă-canal. Preţurile se vor majora in fiecare an, la 1 iulie, pană in 2013, cand un metru cub de apă canalizată şi epurată se va taxa la fel ca aceeaşi cantitate de apă potabilă consumată, a adăugat Zaharia.
Orăşenii dau mai mult pe canal
Potrivit lui Zaharia, in municipiu şi in oraşe apa canalizată se calculează la fiind 100 la sută din apa potabilă contorizată, iar in mediul rural apa canalizată menajeră se calculează ca fiind 80 la sută din apa potabilă consumată. „In mediul urban apa potabilă consumată merge şi pe canal, in aceeaşi catitate, pentru că se consideră că oamenii mai aduc dinafară lapte, sucuri şi altele care ajung tot la canal. Pe cand, in mediul rural apa consumată de animale sau care se foloseşte pentru irigaţii nu merge pe canal”, a explicat Zaharia algoritmul de calcul al taxei pentru canalizare.

Canalizare nouă, intreţinere mai scumpă

După cum ştim, in ultima perioadă, Compania de Apă a reabilitat reţeaua de canalizare din Zalău şi celelalte oraşe din judeţ. Drept consecinţă, apa menajeră nu se va mai deversa in Valea Zalăului şi in cursurile de apă din imprejurimile celorlalte oraşe ci va fi condusă in staţia de epurare. Directorul Companiei de Apă Şomeş Zalău ne-a explicat că au sosit trei autospeciale noi care vor curăţa permanent reţeaua de canalizare şi vor acţiona atunci cand sunt pericole de blocaje a reţelei. Majorarea cu aproape 50 la sută a tarifului la canalizare se datorează creşterii costurilor de intreţinere a canalizării.
Costuri mai mari cu 50 la sută

Ultimele reglementări interne ale Companiei de Apă Someş au umflat semnificativ factura la apă. O familie cu doi copii care consumă 10 metri cubi de apă pe lună plătea inainte 42,5 lei. Odată cu trecerea consumului la comun se mai adaugă la plata facturii intre cinci şi zece lei - taxa reprezentantului legal care adună banii. De la 1 iulie, costul consumului creşte la 55 de lei, de la 42,5 lei. In total, familia va plăti pentru apă intre 60 şi 65 de lei. Noile preţuri au fost aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi urmează să fie aprobate şi de Asociaţia regională pentru dezvoltarea infrastructurii din bazinul hidrografic Someş - Tisa. Mihaela Pestean/ Graiul Salajului


Transportul gunoiului, o afacere de 2 milioane de euro
Interesul financiar al unora primeaza de multe ori in fata interesului unui intreg oras. Aparent o miscare fara nicio miza, transportul gunoiului de la Beclean la Bistrita este insa o afacere profitabila, din care transportatorul incaseaza in 3 luni aproape 2 milioane de euro. O afacere buna pe timp de criza, nu?!

Groapa de gunoi de la Beclean trebuie inchisa si tot gunoiul adunat in ultimii 50 de ani aici trebuie adus la Bistrita, in groapa de gunoi de pe strada Zavoaie. Aceasta a fost solutia gasita de reprezentantii Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, institutia care coordoneaza proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide din judetul Bistrita-Nasaud”.

Logica acestei miscari n-a prea inteles-o nimeni. Totusi, miza financiara a transportului este una deloc de neglijat, aproape 2 milioane de euro fiind puse in joc in proiect pentru aceasta miscare strategica a gunoiului putrezit.

De inchiderea gropii de gunoi de la Beclean si aducerea gunoaielor de acolo la Bistrita, dar si a altor 20 de gropi neconforme se ocupa firma Bilfiner Berger care va incasa aproximativ 7 milioane de euro din aceasta afacere.

Bilfinger Berger a contractat insa o firma din Valcea care se va ocupa de transportul deseurilor de la Beclean la Bistrita. Intreaga “operatiune” costa 7.766.112 lei, aproape 2 milioane de euro. Atat va incasa SC Manta Company SRL, firma care se ocupa de aducerea gunoaielor de la Beclean la Bistrita. La Beclean se estimeaza ca ar fi depozitate 56.000 mc de gunoaie. Daca cantitatea va fi una mai mare, firma Manta va primi bani in plus pentru transportul intregii cantitati.

Timp de aproximativ trei luni, zeci de masini incarcate ochi cu gunoi vor tranzita judetul si vor aduce la Bistrita mii de tone de gunoaie care au fost stranse in ultimii 50 de ani in Beclean.

Atat inchiderea gropii din Beclean, cat si transportul gunoaielor de acolo la Bistrita, dar si amenajarea gropii ecologice de la Tarpiu fac parte din proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide din judetul Bistrita-Nasaud”.

Acest proiect este manageriat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si are o valoare de 33 de milioane de euro, bani veniti in mare parte de la Uniunea Europeana. Andreea BOJOR/ Bistriţeanul/




Yüklə 46,22 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin