Ahşaba yöneltilen temel sorular



Yüklə 22,5 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü22,5 Kb.
#21198




GELİN AHŞABI TANIYALIM..
1- YANMAZ MI ?

2- ÇÜRÜMEZ Mİ ?

3- ORMANLAR YOK OLMAZ MI ?

4- SAĞLAM OLUR MU ?

5- ÇOK KATLI OLUR MU ?

6- EKONOMİK OLUR MU ?


Ahşaba yöneltilen bu temel soruların yanıtlarını merak ediyorsanız lütfen sadece ALTI ÇİZGİLİ KIRMIZI kısımlarını okuyunuz.. Yanıtları bulacaksınız..

Bunlar sizi tatmin etmedi mi ? Öyle ise aşağıdaki sorulara bir göz atmanız gerekiyor…
1- Amerika’daki konutların ortalama % 90ının, Kaliforniya’da ise %99’unun ahşap olduğunu ve ALTI KATA KADAR apartmanların ahşap inşa edildiğini, 200 m açıklığın geçilebildiğini BİLİYOR MUYUZ ?
2- Amerika’da, 50 m2 lik ahşap evin kaba montajını; iki işçinin 5 SAATTE, tüm işçiliğini BİR HAFTADA bitirebildiğini, seri imalata girildiğinde 120 m2 bir evin halısına kadar BİR AYDA bitebildiğini

BİLİYOR MUYUZ ?
3- Buna karşılık İstanbul’da 300 YAŞINDAKİ AHŞAP Köprülü yalısı inşa edildiğinde Amerika’nın henüz tarihte yer almadığını, yani bu inşa tarzını atamızın dedemizin de çok iyi bildiğini BİLİYOR MUYUZ ?
4- Ayrıca, DÜNYANIN EN BÜYÜK TARİHİ AHŞAP BİNASININ 100 M boyu, sekiz katlı bina yüksekliği ile tam 100 yıldır ayakta olan Büyükada’daki Rum Yetimhanesi olduğunu BİLİYOR MUYUZ ?
5- Betonarmenin ahşaba göre 5 KAT, çeliğin 13 KAT ağır olduğunu BİLİYOR MUYUZ ?
6- 100 m2 lik betonarme binanın yaklaşık 75 ton, 100 m2 lik ahşap binanın ise 2.5 - 4 ton arasında geldiğini, böylece deprem riskini arttıran yüklerin ahşap binada 20 ila 30 kere daha az olduğunu

BİLİYOR MUYUZ ?
7- Kontra plağın veya ahşabın ısı izolasyon değerinin betona göre 16 KAT daha fazla olduğunu

BİLİYOR MUYUZ ?
8- Hesap sonucu çıkan ahşap kesitinin biraz daha büyüğü kullanıldığında, dıştaki kömürleşen tabakanın doğal bir izolasyon sağlayarak taşıyıcı ahşabın YANMASINI GECİKTİRDİĞİNİ BİLİYOR MUYUZ ?
9- Belli bir açıklıktan sonra kendini bile taşıyamayan betonun havlu attığını, yangından koruma tedbiri alınmazsa çelik çatının, önce aşırı genleşme yüzünden deforme olarak taşıyıcı özelliğini kaybettiğini 600 DERECEDEN İTİBAREN çökme riski taşıdığını ve bu yüzden 15 DAKİKA içinde altındaki insanların üzerine çökebildiğini, ısıda genleşmesi sıfır olan ahşap çatının ise yanarak taşıyıcı gücünü kaybedene kadar ORTALAMA BİR SAAT ayakta kalabildiği ve bu yüzden canımızı kurtarabildiğimizi BİLİYOR MUYUZ ?
10- 13. ve 14.yüzyılda inşa edilen ; ahşap kolon ve çatıları olan Kastamonu: Mahmutbey, Beyşehir: Eşrefoğlu ve Afyon Ulu Camileri gibi pek çok caminin, özel bir bakıma sahip olmaksızın 600 İLA 700 YILDIR ayakta olduğunu BİLİYOR MUYUZ?
11- 1500 yaşındaki AYASOFYA’da kemerlerin arasındaki gergi çubuklarının en eskilerinin AHŞAP olduğunu, yani dünyanın en ünlü ve eski yapılarından birinin, ASIRLARDIR AHŞABA GÜVENDİĞİNİ BİLİYOR MUYUZ ?
12- 20.yüzyılın başında “ömrü sonsuzdur” diye anlatılan betonarmenin fiziki ömrünün, KARBONATLAŞMA VE KOROZYON sorunu yüzünden ortalama 60 YIL olduğunun artık bilimsel olarak kabul edildiğini

BİLİYOR MUYUZ ?
13- Orman alanlarımızın ÜÇTE BİRİNİN; KIZILÇAM yani, yapı kerestesi olmaya en uygun türlerden olduğunu BİLİYOR MUYUZ ?
14- Buna karşılık orman alanlarımızın % 60 ININ BİLİNÇSİZ BAKIM YÜZÜNDEN BOZUK OLDUĞUNU, dünya ortalaması % 5 iken, bizde orman ürünlerimizin % 60 ının yakacak olarak kullanıldığını

BİLİYOR MUYUZ ?
15- Dünyada ahşabı inşaat sektöründe kullanan ülkelerde ORMANLARIN KÜÇÜLMEDİĞİNİ , tersine ; bilimsel bir yaklaşım ve bilinçli bir koruma anlayışı ile hızla BÜYÜMEKTE OLDUĞUNU BİLİYOR MUYUZ ?

16- Örneğin Amerika’da nerede ise tüm konutlar ahşap iken, kesilen her 100 AĞACA KARŞILIK 123 AĞAÇ yetiştirildiğini, bu ve benzeri bilimsel yaklaşımlarla Amerika, Kanada ve Finlandiya’da ormanların, YÜZÖLÇÜMÜ VE AĞAÇ MİKTARININ DEVAMLI OLARAK BÜYÜDÜĞÜNÜ BİLİYOR MUYUZ ?
17- Akıllı bir ahşap sanayii ve orman politikası ile, Amerika’dakinin yarısı olan % 5 BÜYÜME İLE, 14 YILDA orman alanımızı 2 MİSLİ büyütebileceğimizi BİLİYOR MUYUZ?
18- Yeni dikilen ağaçların, havanın karbondioksitini yaşlı ağaçlara göre çok daha hızlı filtre ettiğini, böylece GENÇ ORMANLARIN, şehir havasındaki zehirli karbon türevleri yoğunluğundan bizi çok daha çabuk kurtarabileceğini BİLİYOR MUYUZ ?
19- Depremde bizi öldürenin “SADECE BETONUN AĞIRLIĞI” olduğunu, ahşap evlerde ölüm riskinin sıfıra yakın olduğunu ve o yüzden, deprem sigortasına ihtiyaç duyulmadığını BİLİYOR MUYUZ ?
20- Almanya’da tüm yapıların % 23 ünün , Fransa’da % 17 sinin , Türkiye’de ise % 95’inin BETON OLDUĞUNU BİLİYOR MUYUZ ?
21- Çağın gereklerine uygun teknoloji ve mimari çözüm ile inşa edilen ahşap konutların “Türkiye’de” BETON EVLERDEN DAHA UCUZA inşa edilebildiğini ve bundan böyle de edilebileceğini BİLİYOR MUYUZ ?


SONUÇ :
1- Ahşabın AĞIRLIĞI AZ olduğundan, temele ulaşan yükler de azdır. Temel daima ekonomiktir.. Deprem bölgelerinde ve Çürük zeminlerde hatırlanmalıdır.. ALTI KATA KADAR rahatlıkla inşa etmek mümkündür.
2- Ahşap yani tahta, TÜM İKLİM KOŞULLARINA uygundur. Kutuplarda da ekvatorda da aynı dayanıma sahiptir. İşlem görmüş tahtalar TEMELLERDE dahi kullanılabilir. Özel boyalar ve bünyesine emdirilen sıvılarla YANGIN DİRENCİ 20 KAT arttırılabilir. “Emprenye” edilerek, yani kimyasal sıvılarla işleme sokularak ÇÜRÜME VE BÖCEK TAHRİBATI tamamen önlenebilir.
3- Usulüne göre yapılan ahşap doğramanın ömrü EN AZ 30 YIL iken, petrol türevi olan, yani bizi dışa bağımlı kılan plastik doğramaya EN FAZLA 15 YIL ömür biçilebilmektedir. Yangın halinde plastik doğramadan çıkan gazlar tek başına öldürücüdür.
4- Ahşap inşaatın montajı ; İNSAN GÜCÜ İLE yapılabilir ve HAVA KOŞULLARINDAN ETKİLENMEZ.. Aşırı sıcak ve soğuk, yağmur ve kar; ahşap hariç tüm yapı uygulamalarını engeller.

5- MONTAJDAN HEMEN SONRA TAM YÜKLEME YAPILABİLİR Böylece sağlamlığı denetlenebilir.. İş bittiğinde yükünü almış yapı ayakta ise daima ayakta kalacaktır. Sonradan ortaya çıkan; kaynak hatası, eksik demir konulması, kalıbın erken alınması gibi hayati sonuçlar doğuran benzer yüzlerce İMALAT KUSURUNU TAŞIMA RİSKİ SIFIRA YAKINDIR.




6- Gerekiyorsa yapı söküldüğünde, çok az zayiatla YENİDEN KURULABİLİR. Onarım ve PLAN DEĞİŞİKLİĞİ çok kolaydır.. Bireysel müdahale olanağı verir..



7- Ahşap kendi ÇEVRESİ İLE KİMYASAL DENGEDEDİR !.. Kimyasallardan etkilenmez ve etkilemez.. Beton yapı gibi, neme bağlı olarak yoğunluğu artan ve kanserojen olan RADON GAZI neşretmez..
8- Ahşap yapı, içinde yaşayanlarla birlikte NEFES ALIR, Buhar alışverişini dengeler.. Romatizmaya ve astıma yol açmaz. Manyetik kirlilik yaratmaz.
8- AHŞAP ENERJİ DOSTUDUR. İmal edilirken ve inşa edilirken diğer yapı malzemelerine göre çok daha az enerji kullanılır. Ahşap evi ısıtmak ve soğutmak için de çok daha az enerji harcanır.
9- Amaç ahşap fanatikliği yapmak değildir. Ahşap ; dünyada ve ülkemizin yöresel örneklerinde görüldüğü gibi, çelik, beton, taş ve kerpiçle mükemmel bir uyum içinde kullanılabilir. VAZ GEÇMEMİZ GEREKEN BETON FANATİKLİĞİDİR !..
Gelin aklın yolunda birleşelim !.

AHŞABI YENİDEN TANIMAYA VE KULLANMAYA BAŞLAYALIM !..
Y.Mİmar Çelik ERENGEZGİN

celik@erengezgin.net 20 Mayıs 2007 ( Özet )
Yüklə 22,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin