Anexa nr. 2 la nr. 08/1- din Sinteza obiecțiilor și a propunerilor la proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Institutului Național de Metrologie



Yüklə 64,34 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü64,34 Kb.
#92768

Anexa nr. 2 la nr. 08/1- din

Sinteza obiecțiilor și a propunerilor la proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea

Regulamentului de organizare și funcționare organizare și funcționare a Institutului Național de Metrologie

Nr. ord.

Autoritatea, instituția

Conținutul obiecției, propunerii

Concluzia

Argumentarea concluziei



Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

(nr. 05-26/1233



din 25.05.2016)

Conform prevederilor Codului Nr. 259 din 15.07.2004 cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova, cu modificările ulterioare, postul de Director științific presupune ca acesta să dețină un grad științific (doctor sau cercetător științific).

De asemenea, Consiliul științific trebuie să aibă un secretar științific, care trebuie să dețină un grad științific (doctor sau cercetător științific).



Se acceptă parțial

Legea nr. 259-XV  din  15.07.2004 Codul cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova, reglementează raporturile juridice ce ţin de elaborarea şi promovarea politicii de stat în sfera ştiinţei şi inovării, de activitatea de cercetare ştiinţifică, inovare şi transfer tehnologic, de informaţiile ştiinţifico-tehnologice, de acreditarea organizaţiilor în sfera ştiinţei şi inovării, de atestarea cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare, de protecţia proprietăţii intelectuale, de statutul juridic al subiectelor din sfera ştiinţei şi inovării, iar principiile metrologiei se reglementează de cadru legal specific Legea metrologiei nr. 19 din 04.03.2016.

Structura și statele de personal ale Institutului Național de Metrologie, ca instituție publică se aprobă de către Directorul INM, în conformitate cu art. 19 literele h), k) i) și o) din Legea nr. 98 din 04.05.2012 privind administrația publică centrală de specialitate.

Consiliul tehnico-științific este un organ consultativ, cu atribuţii în domeniul metrologiei generale şi legale, format în cadrul Institutului Naţional de Metrologie, a cărui secretariat se deține de către colaboratorii INM care dețin studii tehnice superioare.

Funcția de Director științific constă în cercetarea etaloanelor naționale și nu în cercetarea științifică a acestora.




Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

(nr. D1/3/041-6602 din 30.05.2016)



Menţiunea în cauză se referă şi la proiectul Regulamentului de funcţionare a INM. Prin urmare, pct. 3 al acestuia urmează a fi expus în redacţia: „INM îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare, tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte şi prezentul Regulament”.

În pct. 9 subpunctul 1) lit. c); subpunctul 2) lit. c); pct. 10 subpunctul 6) şi pct. 16 subpunctul 2) cuvîntul „acorduri”/ „acordurile”/ „acordurilor” va fi înlocuit cu „tratate/ „tratatele” / „tratatelor”.



Se acceptă parţial

În pct. 9 subpunctul 1) lit. c) şi subpunctul 2) lit. c), cuvîntul ”acorduri” nu poate fi înlocuit cu cuvîntul ”tratate”, deoarece conform funcțiilor sale prevăzute în art. 5 din Legea metrologiei nr. 19 din 04.03.2016, INM „negociază acorduri cu alte state” care se referă la „recunoaşterea reciprocă a rezultatelor încercărilor metrologice în scopul aprobării de model…”.




La pct. 10 subpunctul 11) se consideră necesară indicarea expresă a ce înseamnă „termene stabilite” prin reglementarea unei perioade fixe în care urmează a fi formulate răspunsurile la cererile şi sesizările primite referitor la aspectele măsurărilor şi mijloacelor de măsurare utilizate în domenii de interes public;

Se acceptă

La pct. 23 se consideră judicioasă reglementarea pe larg a competenţelor consiliilor şi grupurilor de lucru;

Nu se acceptă

Pct. 23 reglementează, la general, faptul că INM poate crea consilii sau grupuri de lucru pe termeni scurţi, în scopul soluționării anumitor probleme apărute din domeniul metrologiei cu implicarea specialiștilor concreţi.



La pct. 27 cuvîntul „periodic” urmează a fi substituit cu intervalul de timp exact în care Institutul transmite informaţii şi rapoarte către autoritatea centrală de metrologie.

Se acceptă

Totodată, cu referire la perioada pentru care o persoană este numită în funcţia de Director al Institutului (pct. 14 al proiectului Regulamentului de funcţionare a INM), se consideră judicioasă excluderea cuvîntului „negociată” întru excluderea posibilităţilor de discriminare.

Se acceptă

Pct. 14 al proiectului Regulamentului de funcţionare a INM sintagma „este numit în funcţie pe bază de concurs” urmează a fi substituită cu „este selectat în funcţie pe bază de concurs”, or numirea se face prin ordinul Ministrului Economiei.

Nu se acceptă

Concursul subînţelege că se selectează persoana care corespunde tuturor cerinţelor pentru această funcţie.



Luînd în consideraţie prevederile proiectelor în speţă, se consideră imperativă remiterea acestuia spre examinare şi avizare Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Se acceptă


3.

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

(nr. 01/174 din 31.05.2016)



La pct.11 din regulament, după sintagma ,,(CIPM)” se pune virgulă şi se adaugă sintagma ,,prin acreditarea laboratoarelor de etalonare” şi mai departe după text. Astfel pct.11 din regulament se expune în redacţie nouă:

,,11. INM demonstrează capabilităţile de etalonare şi măsurare prin participare la comparări multilaterale sau bilaterale, organizate sub coordonarea Comitetului Internaţional de Măsuri şi Greutăţi (CIPM), prin acreditarea laboratoarelor de etalonare şi prin aplicarea unui Sistem de Management al Calității (SMC) recunoscut.”

Argumentare: în conformitate cu aranjamentul CIPM MRA capabilităţile de etalonare şi măsurare CMC sunt demonstrate prin:

a) publicarea lor în baza de date a intercomparărilor KCDB BIPM, sau

b) prin includerea lor în domeniul de acreditare a Laboratorului de etalonare acreditat de un Organism de acreditare semnatar ILAC MRA




Se acceptă


4

Ministerul Mediului

(nr. 03-07/1191 din 03.06.2016)



În proiectul regulamentului nu sunt menţionate atribuţiile Institutului Naţional de Metrologie, astfel propunem completarea Capitolului II cu un punct nou în care acestea vor fi enumerate

Nu se acceptă

În Regulament sunt stabilite funcţiile de bază ale INM, conform art. 5, alin. (4) din Legea Metrologiei nr. 19 din 04.03.2016.



5

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

(nr. 15/2-313 din 06.06.2016)



La pct. 3 din proiectul HG, propunem de specificat că pct. 7 în care se operează cu modificări este din regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, aprobat prin Anexa nr. 1 la Hotărîrea Guvernului nr. 690 din 13 noiembrie 2009, dar nu din Hotărîrea la care se face referinţă

Se acceptă

6

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor

(nr. 07-03/308 din 31.05.2016)



Fără obiecţii şi propuneri




7

Ministerul Sănătăţii

(nr. 01-9/998 din 03.06.2016)



Fără obiecţii şi propuneri




8

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei

(nr. 01-2512 din 06.2016)



Fără obiecţii şi propuneri




9

Centrul Naţional de Acreditare (MOLDAC)

(nr. 24/475-DE-2 din 31.05.2016)



Fără obiecţii şi propuneri




10

Ministerul Finanțelor (Nr. 11/1-209/949 din 25.06.2016)

Fără obiecţii şi propuneri




11

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (nr. 27/06 din 08.06.2016)

În punctul 9, (1) de completat următoarele subpuncte:

i) studiază și determină necesitatea economiei naționale în măsurări și perspectiva dezvoltării etaloanelor naționale;

j) studiază fiabilitatea mijloacelor de măsurare în exploatare și stabilește argumentat perioada maximă de verificare metrologică;

k) monitorizează parcul de mijloace de măsurare utilizate în domenii de interes public în vederea asigurării cu etaloane, optimizării programelor de studii pentru instruirea și perfecționarea verificatorilor și pentru instituțiile de învățămînt ce pregătesc specialiști metrologi;

l) asigură Agenției pentru Protecția Consumatorilor suport informațional și tehnic necesar pentru inspecția mijlocului de măsurare și supravegherea metrologică.


Nu se acceptă

Funcţiile Institutului National de Metrologie sunt stabilite expres în Legea metrologiei nr. 19 din 04.03.2016. Regulamentul se elaborează în scopul implementării Legii metrologiei.



2. În punctul 23 după sintagma ”sînt antrenați specialiști din diverse domenii” de completat cu sintagma ”ale economiei naționale”.

Se acceptă

12

Institutul Național de Metrologie (nr. 10-3/236 din 12.05.2016)

La capitolul III

Articolul 18

„Structura și statele de personal ale Institutului se aprobă prin ordinul directorului general. Institutul este constituit din servicii, sectoare, laboratoare care activează în baza propriilor regulamente, aprobate de directorul Institutului”.



Se propune de formulat:

Structura și statele de personal ale Institutului se aprobă prin ordinul directorului general. Institutul este constituit din direcții, secții, servicii și laboratoare care activează în baza propriilor regulamente, aprobate de directorul Institutului.

Motive: Funcțiile INM, prevăzute de Legea metrologiei nr. 19 din 04.03.2016 cuprind mai multe domenii de activitate: metrologie aplicată; metrologie legală; organizare a instruirilor specialiștilor din domeniul metrologiei; editare a revistei de specialitate; gestionare a Fondului de documente normative; etc. Întru exercitarea acestor funcții este necesară prevedere în structura INM a diferitor tipuri de subdiziviuni.

Se acceptă

Articolul 23

Institutul aplică pentru serviciile prestate tarifele aprobate prin hotărîre de Guvern



Se propune de formulat

Institutul aplică pentru serviciile prestate contra plată taxe, calculate conform metodologiei de calcul al tarifelor la serviciile metrologice prestate de Institutul Național de Metrologie, prezentată în anexa la Legea metrologiei nr. 19 din 04.03.2016.

Motive: În conformitate cu clauzele Legii metrologiei Articolului 24 aliniatul (5) stabileşte: ”Mărimea taxelor la serviciile prestate contra plată de către Institutul Național de Metrologie se stabilește conform metodologiei prezentate în anexă”.



Nu se acceptă

Conform art. 32, alin. (4) din Legea nr. 98 din 4 mai 2012 “Guvernul stabileşte nomenclatorul serviciilor publice prestate persoanelor fizice şi juridice de instituţiile publice din sfera de competenţă a ministerelor sau a altor autorităţi administrative centrale, mărimea taxelor la serviciile prestate contra plată”.



13

Ministerul Justiției

(nr. 03/7648 din 20.06.2016)




La proiectul hotărârii de Guvern:

Pct. 4 necesită a fi exclus, deoarece completarea propusă la pct. 1 din Anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 743 din 11 iunie 2002 cu privire la salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară nu reiese din conținutul art. 5 alin. (4) al Legii metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016. în cazul dat, menționăm că, în temeiul art. 102 din Constituția Republicii Moldova, art. 30 al Legii nr. 64-XII din 31 mai 1990 cu privire la Guvern și art. 11 al Legii nr. 317-XV din 18 iulie 2003 privind actele normative ale Guvernului și ale altor autorități ale administrației publice centrale și locale hotărârile Guvernului se emit pentru exercitarea atribuțiilor constituționale și celor ce decurg din Legea cu privire la Guvern, precum și pentru organizarea executării legilor. Astfel, reieșind din conținutul normelor sus- enunțate, reglementările normative secundare din actele normative ale Guvernului trebuie să dezvolte și/sau să precizeze dispozițiile legii, fără a depăși limitele prevăzute de aceasta.



La proiectul Regulamentului:

În textul normei propuse la pct. 11, urmează a fi revăzută abrevierea „CIMP”, în contextul pct. 9 lit. c) din Regulament.


La pct. 13, în conținutul sintagmei „director general” urmează a fi exclus termenul „general” reieșind din statutul Institutului National de Metrologie atribuit în art. 5 alin. (4) din Legea metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016 și în vederea corespunderii prevederilor din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public nr. 158 din 4 iulie 2008, Clasificatorului unic al funcțiilor publice, aprobat prin Legea nr. 155 din 21 iulie 2011, precum și Legii privind administrația publică centrală de specialitate nr. 98 din 4 mai 2012. În acest sens, a se revedea pct. 14-17.

La pct. 17 și 18 se va revedea sintagma „directorul științific”, în contextul obiecției formulate la pct. 13. Observația este valabilă și pentru pct. 18-20.

La pct. 2, 13, 15, 28, conținutul normelor este inconsecvent și, totodată, confuz prin utilizarea cuvintelor „autorității centrale de metrologie (Ministerul Economiei)”, „Ministerului Economiei”, „organului central de specialitate al administrației publice responsabil de infrastructura calității”, „autorității centrale de metrologie”. Prin urmare, se consideră necesară revizuirea redacțiilor propuse punctele sus-menționate în vederea utilizării în conținutul actului normativ a unei terminologii uniforme, fapt ce va permite evitarea neclarităților.

Pct. 24 propunem a fi exclus, deoarece dublează norma prevăzută la pct. 10 sbp. 1).


Norma statuată la pct. 32 este declarativă și inutilă, motiv pentru care necesită a fi exclusă.
Proiectul actului normativ necesită a fi remis spre examinare și Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

Se acceptă

14

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova

(demers nr. 06/1-154 din 09.06.2016)



Fără obiecţii şi propuneri




15

Asociația Patronală din Domeniul Conformității Produselor

(demers nr. 06/1-154 din 09.06.2016)



Fără obiecţii şi propuneri




16

Centrul Național Anticorupție

(nr. 06/2875 din 27.06.2016)



La pct.10 subct.12) din proiect „să desfăşoare activităţi care sprijină, dezvoltă şi îmbunătăţesc activitatea de metrologie în concordanţă cu practicile în domeniu, fără a intra în contradicţie cu legislaţia în vigoare.

Acordarea dreptului Institutului Naţional de Metrologie de a desfăşura „activităţi”în vederea sprijinirii, dezvoltării şi îmbunătăţirii activităţii de metrologie este discreţionară, deoarece nu stabileşte clar categoria/tipul de activităţi care vor fi derulate. Există riscul ca instituţia, la propria discreţie, să întreprindă careva activităţi ce ar excede competenţele funcţionale ale

acesteia.

Recomandarea: Se recomandă autorului de a prevedea categoria sau tipul de activităţi care vor fi desfăşurate de către INM, de exemplu:seminare, conferinţe etc.


Nu se acceptă,

dacă nu contavine legislatiei în vigoare INM este în drept să dezvolte orice activitate alta decît cele stabilite prin Regulamentul în cauză.



La pct.15 din proiect „Raporturile de muncă cu directorul general al INM încetează, prin ordinul conducătorului organului central de specialitate al administraţiei publice centrale responsabil de infrastructura calităţii, în condiţiile stabilite în Codul muncii al Republicii Moldova şi contractul de management semnat între părţi”.

Utilizarea sintagmei „contractul de management” nu este necesară, deoarece raporturile de muncă cu directorul INM încetează în condiţiile prevăzute în Codul muncii al Republicii Moldova, iar contractul de management la compartimentul dat include temeiurile din Cod.

Mai mult decît atît, potrivit art.32 alin.(5) al Legii privind administraţia publică centrală de specialitate nr.98 din 04.05.2012 „conducătorii instituţiilor publice din sfera de competenţă a ministerului sau a altei autorităţi administrative centrale se angajează şi se eliberează din funcţie, în condiţiile legislaţiei muncii”. Există riscul aplicării şi interpretării discreţionare în procesul implementării acesteia.

Recomandarea: Pentru a nu admite interpretări discreţionare a normei, propunem de exclus sintagma „şi contractul de management semnat între părţi”.


Se acceptă







La pct.16 subct.9) din proiect „alte atribuţii, în limitele competenţei”.

Sintagma „alte atribuţii” este discreţionară, deoarece acordă dreptul directorului general al Institutului Naţional de Metrologie de a exercita şi alte atribuţii, fără careva restricţii în acest sens. În cazul în care nu se va stipula exhaustiv atribuţiile de bază ale directorului general al INM, va subzista pericolul interpretării discreţionare a conţinutului prevederii date.



Recomandarea: Propunem de a exclude sintagma „alte atribuţii, în limitele competenţei” şi de prevăzut exhaustiv atribuţiile de bază ale directorului general al INM. Această obiecţie este valabilă şi pentru pct.20 subct.10) din proiect.

Nu se acceptă,

dacă nu contavine legislatiei în vigoare INM este în drept să dezvolte orice activitate alta decît cele stabilite prin Regulamentul în cauză.



La pct.4 din proiectul hotărîrii, pct.1 din Anexa nr.8 a Hotărîii Guvernului nr.743/2002

se completează cu sintagma „Institutul Naţional de Metrologie” obiecţie de ordin general la proiect.

Cu referire la trecerea Institutului Naţional de Metrologie la autonomie financiară, autorul nu a adus careva argumente justificative în nota informativă, deşi acestea sunt reglementări esenţiale din punct de vedere procedural. De asemenea, menţionăm că proiectul nu conţine

prevederi privind asigurarea financiară a INM şi modalitatea de formare şi utilizare a mijloacelor speciale a INM (prestarea serviciilor cu plată).



Recomandarea: Pentru o apreciere obiectivă a necesităţii trecerii INM la autonomie financiară, se recomandă autorului completarea notei informative cu informaţii relevante privind trecerea INM la autonomie financiară şi completarea proiectului cu reglementări privind sursele de finanţare a activităţii de financiară a INM.

Se acceptă,

Punctul respectiv este exclus din proiect.






Yüklə 64,34 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin