Primul lucru la care te gandesti atunci cand vezi un fluture trebuie sa fie culoarea minunata a aripilor... dincolo de imagine insa, sunt multe lucruri pe care inca nu le cunosti! Aripile iridescente care se scalda in lumina alba a soarelui precum tiglele unui acoperis, ne dau impresia ca sunt foarte colorate insa acestea nu sunt deloc colorate.
Aripa fluturelui
Privita prin intermediul unui stereomicroscop, o aripa de fluture dezvaluie un univers unic si surprinzator. Fiecare solz minuscul (care are, cel mai adesea, sub o zecime de milimetru) are culoarea sa proprie, astfel incat ansamblul lor creeaza desenul si nuantele specifice fiecarei specii de fluture.
Structura microscopica
Forma lor este extrem de variata (uneori, poate varia pe aceeasi aripa, in functie de desenul la formarea caruia participa), in unele cazuri ei semanand mai mult cu niste peri mai grosi. Nu intotdeauna solzii acopera intreaga aripa; in cazul unor specii, ei pot fi dispusi rar, la o oarecare distanta unii fata de altii, lasand sa se intrevada membrana subtire si transparenta din care este formata aripa propriu-zisa.
Culorile metalice nu sunt pigmenti de natura chimica impregnati in solzi (asa cum se intampla in cazul insectelor fara irizatii), ci sunt generate de modul in care radiatia luminoasa intalneste suprafata aripilor (se mai numesc culori structurale, pentru ca sunt generate si de forma si de dispozitia specifica a solzilor, care determina fenomene optice asociate culorilor irizante). Acest efect deosebit are, acolo unde este prezent, un rol important in apropierea dintre sexe, masculul incercand sa atraga femela prin etalarea splendorii aripilor sale.
Poate ca cea mai frumoasa priveliste infatisata ochiului atintit asupra unui fluture o reprezinta sclipirile metalice ce impodobesc aripile unor specii. Aceste culori irizante, prezente cel mai adesea pe aripile masculilor fluturilor diurni, ii fac sa para asemenea unor nestemate vii in lumina amiezii.
Oamenii de stiinta au gasit o metoda de a reproduce culorile deosebit de aprinse de pe aripile unor specii de fluturi. Descoperirea ar putea fi folositoare pentru securitatea bancara si pentru sistemul de tiparire al bancnotelor si cardurilor, anunta Science Daily.
Aripile fluturilor si securitatea bancara
Coloristica fluturilor si a altor insecte a fost un domeniu fascinant pentru cercetatori de-a lungul timpului, insa reproducerea acestora a ramas, pana de curand, o necunoscuta. Se pare ca petele de culoare de pe aripile micilor vietati nu sunt date de pigmenti, ci de structuri microscopice, care reflecta lumina in mod diferit.
Aripile fluturilor si securitatea bancara
In cazul fluturelui Coada Randunicii (Papilio blumei), de exemplu, solzii de pe aripi sunt de fapt structuri multistratificate ce seamana cu un cofrag de ou. Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au reusit sa construiasca in laborator o copie fidela a acestor solzi, iar culorile au fost identice.
Aripile fluturilor si securitatea bancara
“Aceste structuri artificiale ar putea fi folosite pentru criptarea informatiei cuprinse de semnaturi optice, bancnote sau alte obiecte de valoare, impedicand astfel falsificarea. Trebuie inca sa perfectionam sistemul, dar in viitor copii ale aripilor fluturilor ar putea aparea pe diverse suporturi, de la bancnote de 10 lire pana la pasapoarte”, a spus Mathias Kolle.
Aripile fluturilor si securitatea bancara
Mai mult, se pare ca fluturii apartinand acestei specii folosesc culorile pentru o camuflare unica. Portiunile verzi de pe aripile lor devin albastre, daca sunt privite cu un dispozitiv special. Astfel, fluturii apar invizibili pentru pradatori, dar vizibili pentru membrii aceleiasi specii.
Descoperirile recente conform cărora aripile fluturilor sunt acoperite de niște solzi microscopici care acționează ca niște rezervoare solare i-au determinat pe oamenii de știință din Japonia și China să proiecteze o baterie solară mult mai eficientă care ar putea fi folosită în viitor.
Baterii solare inspirate de aripile fluturelui
Folosind aripile fluturelui drept model, oamenii de știință au putut copia solzii cu rol de rezervoare solare și să-i transforme în celule sensible la culoare. Testele au demonstrat că bateriile create după modelul aripilor fuluturelui au absorbit mai multă lumină decât celulele sensibile la culoare convenționale. Procesul fabricării acestor baterii solare este mai simplu și mai rapid decât metodele vechi și poate fi folosit în viitor pentru a face aceste produse accesibile publicului.