ASTRA face victime printre clientii Dacia, Renault, Nissan.
Asociatia service-urilor autorizate ale marcilor trage semnalul de alarma si vrea sa ofere consultanta clientilor pentru a obtine despagubiri justificate si corecte.
Scaderea inregistrata de piata auto a facut ca intre societatile de asigurari sa se declanseze ceea a fost numit "Razboiul preturilor pe segmentul asigurarilor RCA".
Nu de putine ori au aparut in presa declaratii si avertismente cu privire la nesustenabilitatea preturilor practicate de catre unele companii de asigurare, vizate fiind Astra, Euroins si Carpatica. Avertismentul lansat de catre managerii din asiguari era ca acest razboi va face victime in momentul despagubirii si clientii isi vor pierde increderea in sistemul de asigurari.
Primele victime au aparut deja, in randul pagubitilor Astra, conform semnalarii venite din partea Asociatiei concesionarilor Dacia, Renault si Nissan – ACODAREN.
"In ultimul timp, tot mai multi clienti, au venit la service-uri pentru a cere sprijin in rezolvarea unor situatii conflictuale aparute in relatia cu Astra, in calitatea lor de pagubiti ai acestei companii.
Conflictul este generat de plata fortata, prin virarea in cont fara acordul pagubitului, a unor sume de bani considerate de catre Astra drept despagubire acceptata. Aceste sume, calculate netransparent, dupa o regula stiuta doar de inspectorii Astra, nu permit clientilor efectuarea reparatiilor in conditii de calitate si siguranta, in ciuda facilitatilor pe care le acordam." – declara Marius GHIBAN, Directorul Asociatiei concesionarilor Dacia, Renault, Nissan – ACODAREN.
Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nr. 14/2011 contine normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicu, etapele procesului de despagubire, obligatiile asiguratorului si drepturile pe care le are partea prejudiciata, pagubitul. Conform acestor norme, pagubitul depune o cerere de despagubire iar asiguratorul trebuie sa formuleze o oferta de depagubire justificata. Acesta oferta trebuie acceptata de catre pagubit.
Daca pagubitul considera nejusta oferta asiguratorului are dreptul de a o refuza si poate reclama la CSA suma oferita ca despagubire, solicitand recalcularea acesteia.
Aceste drept este putin cunoscut, ceea permite unor asiguratori sa actioneze la limita legii, in defavoarea celor care fara vina, devin pagubiti.
" Din discutiile pe care le-am avut cu clientii, am constatat ca niciunul nu cunostea care-i sunt drepurile in calitate de pagubit si nici care sunt limitele in care poate actiona asiguratorul, in ciuda unei legislatii care protejeaza suficient de mult pagubitii si obliga asiguratorii la practici clare si corecte.
Pentru a inlatura acest neajuns, avem in vedere infiintarea unui serviciu gratuit de consiliere a clientilor nostri care devin fara vina pagubiti RCA ai asiguratorului Astra sau ai oricarui asigurator rau platnic. Clientii aproape ne obliga sa facem acest lucru si speram ca in cel mai scurt timp acest serviciu sa fie accesibil atat telefonic cat si in toate service-urile membre ale asociatiei." – Marius GHIBAN
Recent, Albin Biro, membru neexecutiv în conducerea Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) declara ca "există probleme cu unele dosare de daune pe RCA şi probabil că numărul lor este mult mai mare faţă de numărul de plângeri care ajung la autoritate" vorbind in declaratia sa si de unele masuri eliminatorii pe care ASF le poate lua in ultima instanta. Declaratia sa atinge insa si responsabilitatea individuala a asiguratilor :"[...] deocamdată cred că trebuie să ajungem la piaţă, la societăţi şi să înlăturăm aceste practici, care înseamnă pentru asiguraţi sau potenţialii asiguraţi că la RCA mă asigur la cel mai ieftin asigurător şi nu mă interesează consecinţele. Cât timp există asigurători ieftini de la care nu ne aşteptăm la plata daunelor dar nici nu ne interesează pentru că alţii vor fi beneficiarii acestor despăgubiri, acest fenomen nu va dispărea"
Reactia membrului ASF a aparut in contextul cresterii alarmante a numarului de reclamatii inregistrate de catre autoritate, avand ca subiect despagubirile acordate de catre companiile de asigurari, ponderea cea mai mare a reclamatiilor referindu-se la despagubirile RCA.
"Vom atrage atentia clientilor sa fie foarte atenti la seriozitatea asiguratorului. Numarul de reclamatii este un indicator suficient de bun. Anul trecut, conform datelor publicate pe site-ul lor, Astra a inregistrat 4123 de reclamatii referitoare la dosarele de dauna, iar conform analizei noastre sunt primii in acest top. Cine ar recomanda un astfel de asigurator ? Noi in niciun caz." – declara directorul asociatiei Acodaren.
Conform Ordinul nr.11/2012 emis de CSA, societățile de asigurare au obligația de a prezenta pe site-ul propriu următoarele informații: • numărul total de petiții • numărul total de petiții întemeiate • numărul de petiții întemeiate referitoare la dosare de daună • numărul total de petiții pentru care dosarele de daună au fost achitate • numărul total de petiții finalizate nefavorabil.
Pentru a veni in sprijinul reclamantilor, asigurati sau pagubiti, CSA (integrata acum in ASF) a infiintat inca de anul trecut o linie telefonica dedicata si gratuita, numita Dialog CSA - 0-8008-25627 prin care ofera consumatorilor de asigurari consultanta in vederea formularii unei reclamatii pentru solutionarea pe cale amiabila a oricaror probleme intervenite in relatia cu asiguratorii.
Acodaren este asociatia concesionarilor Dacia, Renault si Nissan din Romania si reprezinta peste 100 de puncte de vanzare si service la nivel national. Asociatia s-a infiintat in 2006, fiind cea mai veche si mai mare asociatie de profil din tara.
Dostları ilə paylaş: |