Biblioteca publică – o poartă spre cunoaștereYüklə 13,51 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü13,51 Kb.
#24711

YleinenkirjastoRomână


Biblioteca publică – o poartă spre cunoaștere

   

suorakulmio 1"Biblioteca publică care este cea mai apropiată poartă spre cunoaștere creează condiția de bază pentru învățare continuă, luarea independentă a deciziilor și dezvoltarea culturală a individului și a grupurilor sociale."

UNESCO, Manifestul bibliotecii publice 1994

Bine ați venit la bibliotecă! Bibliotecile publice sunt deschise tuturor iar serviciile lor sunt gratuite. În fiecare municipalitate din Finlanda există bibliotecă publică unde se pot citi cărți și ziare. Se pot însă și închiria acasă cărți, CD-uri (muzică sau cărți audio) sau DVD-uri (filme sau muzică). Bibliotecile au colecții atât în limbile oficiale (finlandeză și suedeză) cât și în limbi străine.Cititul este o bucurie!

Biblioteca oferă informație și relaxare pentru adulți și copii. De aici poți afla informații atât despre societatea finlandeză cât și despre propria ta țară și cultură. Este important să îți păstrezi limba maternă iar cititul te ajută în acest sens. Poți găsi cărți în limba ta maternă de la bibliotecă. Citind copiilor cu glas tare îi vei ajuta și pe ei în păstrarea limbii.

Colecțiile bibliotecilor cuprind atât cărți tehnice cât și beletristică (romane, poezii) sau cărți cu poze pentru copii. În plus colecțiile mai cuprind: ziare, reviste, cursuri de limbă, muzică, filme, materiale în format electronic sau broșuri. Cele mai multe biblioteci au calculatoare destinate clienților. Cu ajutorul lor poți naviga pe internet, trimite e-mail-uri sau consulta diferite baze de date.

Biblioteca tuturor

În Finlanda bibliotecile sunt foarte frecventate. Bibliotecile aparțin de municipalități și sunt susținute prin impozitele plătite de contribuabili. Și statul ajută bibliotecile cu o sumă anuală. În plus în Finlanda există numeroase biblioteci științifice. Acestea sunt destinate în principal cercetătorilor sau studenților, dar sunt deschise și publicului larg.

Principiile bibliotecii încurajează și susțin egalitatea, gândirea liberă și libertatea de exprimare. De aceea colecțiile bibliotecilor cuprind cărți și materiale cu puncte de vedere politice, religioase sau de gândire diferite.

Utilizarea serviciilor bibliotecilor

Fiecare bibliotecă are regulile ei de funcționare. Acestea cuprind regulile generale de funcționare și comportament. Cere de la orice bibliotecă aceste reguli și citește-le cu atenție!

În bibliotecă lucrează doar specialiști în domeniu iar responsabilitatea și activitatea lor este de a ajuta și îndruma clienții și de a răspunde la întrebările acestora.

Cititul în bibliotecă

Biblioteca este deschisă tuturor, deci oricine poate să vină și să citească ziare sau cărți sau să caute răspunsuri întrebărilor. Amintește-ți doar că nu ești singur în bibliotecă. Oferă-le și celorlalți dreptul de a citi sau studia în liniște.
Împrumutul de la bibliotecă

De obicei cărțile și alte materiale se pot împrumuta acasă, dar dicționarele enciclopedice sau ziarele sunt de cele mai multe ori de uz intern, deci pot fi citite sau studiate doar în bibliotecă. Pentru a putea împrumuta e nevoie de un card de bibliotecă. Toți cei care locuiesc definitiv sau temporar în Finlanda pot obține card de bibliotecă prin prezentarea unui act de identitate. De asemenea și copiii pot obține card, dacă părintele sau o altă persoană adultă oferă un consimțământ în scris iar această persoana va fi garantul copilului. Cardul trebuie prezentat de fiecare dată când se închiriază de la bibliotecă.

Cardul este personal și doar posesorul lui îl poate folosi. Deținătorul cardului de bibliotecă este direct răspunzător pentru toate împrumuturile sale. Ai grijă de cardul tău! Anunță imediat la bibliotecă în caz că ți-ai pierdut cardul!

Perioada de împrumut

Cardul trebuie prezentat de fiecare dată când se închiriază de la bibliotecă. În general perioada de împrumut este de 4 săptămâni, dar a filmelor sau a altor materiale audio poate fi mai scurtă, de exemplu 2 săptămâni. Verifică întotdeauna chitanța cu data de returnare. Dacă returnezi împrumuturile după acea dată vei plăti o taxă de întârziere.Bibliotecile sunt un bun comun

Colecțiile librăriilor sunt deschise tuturor. Manevrează cu grijă și atenție materialele. Și următorul client ar dori să citească o carte îngrijită. Returnează împrumuturile la timp pentru ca și ceilalți să beneficieze de ele. Oricine pierde sau returnează deteriorat un material este dator bibliotecii contravaloarea lui.Bibliotecă Multilingvă

Colecțiile bibliotecilor cuprind atât cărți în limba țării cât și în limbi străine. Oferta bibliotecilor oricum variază în funcție de mărimea municipalității sau de numărul de limbi vorbite. Bibliotecile mai mari cuprind colecții mai variate.

Dacă nu găsești în biblioteca cea mai apropiată cărțile de care ai nevoie sau în limba preferată, cere ajutor de la bibliotecar. El poate cere ca materialele dorite să fie achiziționate de la o bibliotecă mai mare sau de la Biblioteca Multilingvă.

Biblioteca Multilingvă funcționează în cadrul Bibliotecii orașului Helsinki și este finanțată de către stat. Biblioteca Multilingvă achiziționează cărți, muzică sau filme care sunt trimise la cerere spre alte biblioteci pentru a le îmbogăți colecțiile. De asemenea și Biblioteca orașului Helsinki are o colecție proprie de materiale în alte limbi care poate fi împrumutată și prin sistemul împrumutului interbibliotecar. Pentru mai multe detalii întreabă bibliotecarul.

Colecțiile Bibliotecii orașului Helsinki cât și ale Bibliotecii Multilingve pot fi consultate cu ajutorul bazei de date HelMet la adresa de internet: www.helmet.fi

Infopankki (Banca de informații)

Paginile Infopankki conțin informații de bază pentru imigranți despre modul de funcționare a societății finlandeze și oportunități în această țară: www.infopankki.fi
Yüklə 13,51 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə