Care sunt tipurile de virus Coxsackie şi ce pot determina ele?



Yüklə 10,55 Kb.
tarix02.11.2017
ölçüsü10,55 Kb.
#26912

.

Care sunt tipurile de virus Coxsackie şi ce pot determina ele?

Virusul Coxsackie este împarţit în două grupe: A şi B, cu peste 24 de serotipuri diferite. Virusurile Coxsackie pot determina boli febrile simple sau cu erupţie, boala mână-picior-gură, herpangină, laringită acută foliculară, stomatită aftoasă, pneumonie virală, miocardită, pericardită. Acesta constitue principala cauză de meningită aseptică, dar implicate frecvent sunt şi virusurile ECHO şi urlian



Tipul A de virus cauzează herpangina (vezicule dureroase în gură, gât, pe mâini şi picioare sau în toate aceste zone). Virusul coxsackie A24 a fost izolat din secreţia conjunctivală în cazuri sporadice. Boala mână-picior-gură (în limba engleză Hand-Foot-Mouth-Disease) este numele comun al infecţiei virale cauzată de virusul Coxsackie A16, întâlnită de obicei la copiii în vârstă de pâna la 10 ani, dar care poate aparea şi la adulţi.

Tipul B de virus poate afecta uneori si inima (miocardită, pericardită), pleura (pleurodinie), ficatul(hepatită), pancreasul
Care sunt semnele şi simptomele infecţiei cu virus Coxsackie?

Cele mai frecvente semne şi simptome ale infecţiei virale cu Coxsackie sunt: febră, dureri de gât, stare de rău (senzaţie de oboseală) şi scăderea apetitului.

Pentru Coxsackie A, incubaţia medie este de 1-2 zile. Zonele dureroase din gură apar la o zi sau două după debutul febrei şi constau în vezicule care se transformă în ulceraţii. Multe persoane infectate (de obicei copii sub 10 ani) pot dezvolta o erupţie pe piele cu prurit la nivelul palmelor şi plantelor. Alte parţi anatomice cum ar fi fesele şi organele genitale pot fi şi ele implicate. Aceste simptome durează de obicei aproximativ 7-10 zile şi persoana se recuperează complet.

Perioada de incubaţie a virusului Coxsackie B este, ca şi pentru majoritatea enterovirusurilor, variabilă, fiind cuprinsă între 2 şi 35 de zile, iar durata bolii poate fi intre 2 si 14 zile. Infecţia apare de obicei în perioada iunie – octombrie în regiunile temperate ale emisferei nordice.


Bolnavul este contagios cu aproximativ o săptămână înainte de debut şi până la câteva săptămâni după dispariţia simptomelor.
Cum se poate transmite virusul Coxsackie?

Virusul poate fi depistat în materii fecale, salivă, lichidul din vezicule şi secreţiile nazale.

De obicei, infecţia este transmisă pe cale fecal-orală, deşi ocazional virusul poate fi răspândit şi prin picături de salivă/ secreţii nazo-faringiene provenind de la indivizii infectaţi. Ustensilele, masa de schimbat scutece şi jucăriile care vin în contact cu lichide organice conţinând virusul pot de asemenea să transmită infecţia altor indivizi.

Deşi virusul poate infecta persoane de orice vârstă, de obicei cei mai afectaţi sunt copiii. Femeile gravide cu infecţie virală Coxsackie simptomatică o pot transmite nou-născutului, cauzând grave probleme acestuia, de aceea acestea ar trebui să anunţe obstetricianul de apariţia oricăror semne de infecţie, mai ales în preajma naşterii.

Nu se cunosc multe despre prezenţa virusului în apă, dar se cunoaşte faptul că apele contaminate cu materii fecale sunt un important factor de risc.
Putem preveni infecţia cu virus Coxsackie?

Prevenirea infecţiei cu virusul Coxsackie este dificilă, dar posibilă, deşi în cazul copiilor este destul de greu să se respecte măsurile generale de igienă, dar bunele practici precum



  • spălatul mâinilor după schimbarea scutecelor sau după ce se vine în contact cu tegumentul cu leziuni poate scădea transmiterea virusului la alţi membri ai familiei.

  • dezinfecţia cu regularitate a obiectelor cu care copiii vin în contact frecvent (jucării, suzete, etc.) ar putea de asemenea să reducă transmiterea.

  • spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor înainte de consum

  • evitarea scăldatului în locuri neamenajate şi necontrolate

  • consumul de apă de băut numai din surse sigure,

  • colectarea corespunzătoare şi evacuarea zilnică a gunoiului menajer,

pot preveni apariţia îmbolnăvirilor.
Nu există încă un vaccin pentru a preveni această infecţie.
Există tratament pentru infecţia cu virus Coxsackie?

Nu există tratament specific pentru această infecţie de obicei auto-limitată (simptomatologia se remite de obicei fără tratament antiviral în 2-10 zile).



Se recomandă de obicei tratamentul simptomatic pentru a reduce febra şi durerea, insa adresarea catre medicul de familie sau medicul infectionist sunt salutare pentru a preveni sau depista eventualele complicatii.
Yüklə 10,55 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin