Ce este Internetul?



Yüklə 454 b.
tarix26.07.2018
ölçüsü454 b.
#58447



Ce este Internetul?

  • Ce este Internetul?

  • Cum a aparut si a evoluat Internetul?

  • Ce avantaje ofera Internetul?

  • Cum ne conectam la Internet?

  • Cum functioneaza Internetul?

  • Ce servicii ofera Intenetul?

  • Ce este adresa de Internet?

  • Ce este adresa de e-mail?

  • Cum ne comportam pe Internet?

  • Reguli de securitate pe Internet?



  Internetul este o vasta retea de calculatoare (mau multe calculatoare legate intre ele), care conecteaza intre milioane de retele mai mici din intreaga lume. La reteaua Internet pot fi conectate toate tipurile de calculatoare. Toate calculatoarele conectate la internet fac schimb de informatii.   Aceasta retea uriasa de calculatoare nu este controlata de nici un guvern sau organizatie, nu are un administrator unic. Totusi anumite retele conectate la Internet sunt controlate de anumite companii. 

  •   Internetul este o vasta retea de calculatoare (mau multe calculatoare legate intre ele), care conecteaza intre milioane de retele mai mici din intreaga lume. La reteaua Internet pot fi conectate toate tipurile de calculatoare. Toate calculatoarele conectate la internet fac schimb de informatii.   Aceasta retea uriasa de calculatoare nu este controlata de nici un guvern sau organizatie, nu are un administrator unic. Totusi anumite retele conectate la Internet sunt controlate de anumite companii. 



Reteaua Internet a aparut acum 20 de ani, printr-un efort de a conecta reteaua Departamentului Apararii Statelor Unite (cunoscuta sub numele de ARPAnet - Advanced Research Projects Agency) cu alte retele conectate prin dispozitive radio sau satelit. ARPAnet a fost o retea experimentala proiectata sa asigure suportul pentru cercetarea militara - in particular cercetari privind construirea unor retele care puteau rezista cu succes unor intreruperi partiale.

  • Reteaua Internet a aparut acum 20 de ani, printr-un efort de a conecta reteaua Departamentului Apararii Statelor Unite (cunoscuta sub numele de ARPAnet - Advanced Research Projects Agency) cu alte retele conectate prin dispozitive radio sau satelit. ARPAnet a fost o retea experimentala proiectata sa asigure suportul pentru cercetarea militara - in particular cercetari privind construirea unor retele care puteau rezista cu succes unor intreruperi partiale.

  • Una din cele mai importante retele noi aparute ulterior a fost NSFNET, infiintata de NSF (National Science Fundation), o agentie guvernamentala americana. Spre sfirsitul anilor `80 aceasta organizatie a creat cinci noduri de comunicatii puternice in centrele universitare americane cele mai importante. Problema care aparea acum era datorata costului ridicat al serviciului telefonic prin linii telefonice inchiriate pe distante foarte mari. Solutia a constat in infiintarea unor centre regionale. Astfel aproape fiecare campus universitar a fost conectat la centrul Internet cel mai apropiat.

  • 1982 - ARPANet s-a unit cu MILNet (Retea militara) cu NSFNet (cercetatori si oameni de stiinta) si cu alte retele .Acum in anii 90 Internet creste cu o viteza pe care cercetatorii sau fondatorii acestei retele nici nu au visat-o. Noi companii se lanseaza cu o viteza fenomenala si multe persoane acceseaza Internet prin distribuitori sau servicii familiare. Astfel la ora actuala sunt peste 23 000 de sisteme de retele direct accesibile prin Internet.



Utilizarea internetului oferă o varietate de beneficii pentru oricine este dispus să-l folosească. The enormous amount of information available and the many uses one can have through the internet have made it the most valuable tool in various settings of a person's life. Cantitate enormă de informaţii disponibile şi numeroase utilizări o poate avea prin internet au făcut instrumentul cel mai valoros în diferite setări ale vieţii unei persoane. The Internet has an enormous amount of publications added on it every day and it's evolving as the most powerful source of information. Internetul are o cantitate enormă de publicaţii adăugată la ea în fiecare zi şi este în evoluţie ca cea mai puternică sursă de informaţii. Also, use of the Internet has made jobs easier and oversimplified tasks that would take an enormous amount of time before. De asemenea, utilizarea Internetului a făcut de locuri de muncă mai uşor şi simplificat sarcini pe care ar lua o cantitate enormă de timp înainte. Moreover, the Internet has become a great tool for avoiding the hassles of the bank, offering the chance to make the transactions quickly and safely. Mai mult decât atât, internetul a devenit un instrument excelent pentru a evita hassles a băncii, oferind şansa de a face tranzacţii rapid şi în siguranţă.

  • Utilizarea internetului oferă o varietate de beneficii pentru oricine este dispus să-l folosească. The enormous amount of information available and the many uses one can have through the internet have made it the most valuable tool in various settings of a person's life. Cantitate enormă de informaţii disponibile şi numeroase utilizări o poate avea prin internet au făcut instrumentul cel mai valoros în diferite setări ale vieţii unei persoane. The Internet has an enormous amount of publications added on it every day and it's evolving as the most powerful source of information. Internetul are o cantitate enormă de publicaţii adăugată la ea în fiecare zi şi este în evoluţie ca cea mai puternică sursă de informaţii. Also, use of the Internet has made jobs easier and oversimplified tasks that would take an enormous amount of time before. De asemenea, utilizarea Internetului a făcut de locuri de muncă mai uşor şi simplificat sarcini pe care ar lua o cantitate enormă de timp înainte. Moreover, the Internet has become a great tool for avoiding the hassles of the bank, offering the chance to make the transactions quickly and safely. Mai mult decât atât, internetul a devenit un instrument excelent pentru a evita hassles a băncii, oferind şansa de a face tranzacţii rapid şi în siguranţă.





  Modemuri, Legaturi Directe, si conectare la Internet      Pentru a te conecta la Internet sint necesare doua lucruri:un ISP si un mod de a te conecta la acest provider.Cea mai comuna metoda de a te concta este folosind un modem cuplat la linia telefonica ori sa ai acces direct la Internet.      Conectarea la Internet folosind un modem  Cea mai comuna metoda de a te conecta la Internet este folosirea unui modem legat la o linie telefonica.Modemul (MOdulator/DEModulator) este necesar pentru a converti semnalele digitale din calculator in semnale analogice pentru a putea fi transmise pe o linie telefonica obisnuita,si invers.Modemurile sint disponibile in versiune externa si in versiune interna.Modemurile externe au propria carcasa,sursa de tensiune separata si se conecteaza cu calculatorul prin cablu serial.Modemurile interne se conecteaza la un slot in calculator si folosesc sursa calculatorului.Alegrea modemului tine mai mult de gust decit de performanta.Modemurile interne sint mai ieftine decit cele externe.Modemurile externe au un display care furnizeaza diverse informatii si pot fi miscate usor la alt calculator

  •   Modemuri, Legaturi Directe, si conectare la Internet      Pentru a te conecta la Internet sint necesare doua lucruri:un ISP si un mod de a te conecta la acest provider.Cea mai comuna metoda de a te concta este folosind un modem cuplat la linia telefonica ori sa ai acces direct la Internet.      Conectarea la Internet folosind un modem  Cea mai comuna metoda de a te conecta la Internet este folosirea unui modem legat la o linie telefonica.Modemul (MOdulator/DEModulator) este necesar pentru a converti semnalele digitale din calculator in semnale analogice pentru a putea fi transmise pe o linie telefonica obisnuita,si invers.Modemurile sint disponibile in versiune externa si in versiune interna.Modemurile externe au propria carcasa,sursa de tensiune separata si se conecteaza cu calculatorul prin cablu serial.Modemurile interne se conecteaza la un slot in calculator si folosesc sursa calculatorului.Alegrea modemului tine mai mult de gust decit de performanta.Modemurile interne sint mai ieftine decit cele externe.Modemurile externe au un display care furnizeaza diverse informatii si pot fi miscate usor la alt calculator



  • Tot ceea ce faceti pe internet implica utilizarea unei adrese.

  • Adresa unui calculator il identifica in mod unic in Internet si este o succesiune de 4 numere naturale mai mici decit 255, separate prin ".". De exemplu: 193.226.30.1, 193.226.26.30, etc. De mentionat este faptul ca cele mai semnificative sunt numerele din partea stinga. Dezavantajul memorarii si folosirii acestor numere de catre utilizatori este evident. De aceea s-a recurs la o metoda de asignare a unui nume fiecarui calculator din Internet. Restrictia de baza este aceea ca nu trebuie sa existe in Internet doua calculatoare cu acelasi nume (adresa de IP). Numele sunt folosite doar pentru a usura utilizarea Internet-ului, calculatoarele "preferind" sa lucreze cu adrese in format numeric. Numele calculatoarelor sunt stocate in baze de date distribuite si organizate ierarhic. Sistemul de transformare a unui nume in adresa IP si invers se numeste DNS (Domain Name Service)..



Comertul electronic reprezinta vinderea de produse cu ajutorul Internet-ului.Aceste pagini web se mai numesc si magazine virtuale.Exemplu de magazin virtual:www.emag.ro(produse electronice si articole de birotica),www.flamingo.ro(calculatoare si componente) etc.

  • Comertul electronic reprezinta vinderea de produse cu ajutorul Internet-ului.Aceste pagini web se mai numesc si magazine virtuale.Exemplu de magazin virtual:www.emag.ro(produse electronice si articole de birotica),www.flamingo.ro(calculatoare si componente) etc.

  • Baze de date online repezinta colectii complexe de informatii plasate pe Internet,care pot fi accesate online de catre utilizatori.Exemplu:referatele;

  • Operatii bancare prin Internet presupun efectuarea de plati pe Internet folosind difeirite instrumente de plata ca sa poata fi folosite in pagini web.Singurul instrument care permite,la ora actuala,efectuarea de tranzactii in mod total electronic este cartea de credit denumita si card.

  • Posta electronica se foloseste pentru a transmite mesaje si fisiere intre diferite persoane.



Grupuri de discutie (Newgroup) constituie o retea speciala de calculatoare,numita UseNet,care structureaza grupurile de discutii intr-o ierarhie de categorii si subcategorii.

  • Grupuri de discutie (Newgroup) constituie o retea speciala de calculatoare,numita UseNet,care structureaza grupurile de discutii intr-o ierarhie de categorii si subcategorii.

  • Reteua de discutii (IRC) a devenit cel mai popular tip de discutii de grup.De exemplu:chat,etc.



Adresa IP / IP Address (Internet Protocol Address): Acest numar este un numar utilizat in exclusivitate de catre toate echipamentele ce tin de tehnologia informatiei (imprimante, routere, modemuri, calculatoare etc.) ce le permite sa se identifice si sa comunice intre ele intr-o retea de calculatoare.

  • Adresa IP / IP Address (Internet Protocol Address): Acest numar este un numar utilizat in exclusivitate de catre toate echipamentele ce tin de tehnologia informatiei (imprimante, routere, modemuri, calculatoare etc.) ce le permite sa se identifice si sa comunice intre ele intr-o retea de calculatoare.

  • Exista un standard in comunicatii, denumit Protocol Internet (Internet Protocol / IP). In termeni obisnuiti, este ca si adresa ta de acasa. In cazul in care comanzi ceva prin posta, respectivii trebuie sa stie adresa ta corecta (Adresa IP), orasul in care esti (Network - Reteaua de calculatoare) sau nu vei putea primi produsele comandate. Acelasi lucru este valabil pentru toate echipamentele din Internet. Fara o adresa specifica, informatiile nu pot fi receptionate.

  • Adresele IP pot fi alocate permanent unui server Email/Business sau unei retele de resedinta sau pot fi alocate temporar de catre furnizorul tau de servicii Internet dintr-o "pusculita"de adrese disponibile pe principiul primul venit, primul servit (altfel spus, cand te conectezi la internet, automat furnizorul iti va aloca o adresa IP astfel incat calculatorul tau sa poata comunica cu alte echipamente)



E-mail-ul sau posta electronica reprezinta cea mai utilizata si populara aplicatie a Internetului. Ea permite utilizatorilor sa comunice si sa transmita informatii altor utilizatori indiferent de localizarea geografica si de fusul orar la o viteza remarcabila, astfel incit un e-mail poate ajunge  pe cealalta parte a globului in citeva minute si chiar mai putin ! Prin e-mail se pot transmite orice tip de date (text, sunet, grafica, video) .

  • E-mail-ul sau posta electronica reprezinta cea mai utilizata si populara aplicatie a Internetului. Ea permite utilizatorilor sa comunice si sa transmita informatii altor utilizatori indiferent de localizarea geografica si de fusul orar la o viteza remarcabila, astfel incit un e-mail poate ajunge  pe cealalta parte a globului in citeva minute si chiar mai putin ! Prin e-mail se pot transmite orice tip de date (text, sunet, grafica, video) .

  • O adresa de e-mail va arata intotdeauna de forma nume_utilizator@adresa_calculator. De obicei numele de utilizator se poate alege, insa adresa calculatorului este data de serverul unde se gaseste casuta postala . Cele 2 parti ale adresei sunt despartite prin simbolul @ (se citeste at -la). Prima parte contine identificatorul utilizatorului dupa cum este el inregistrat pe calculatorul unde este creata casuta postala , iar a doua parte (cea de dupa @) reprezinta informatiile de identificare in Internet a calculatorului unde se afla casuta postala. De exemplu adresa ion_ion@univ.ro inseamna casuta postala  a utilizatorului Ion Ion aflata pe calculatorul univ.ro



Internetul este un spaţiu public. Când sunteţi online, trebuie să respectaţi câteva reguli de bază – aşa cum trebuie să respectaţi regulile de circulaţie atunci când conduceţi

  • Internetul este un spaţiu public. Când sunteţi online, trebuie să respectaţi câteva reguli de bază – aşa cum trebuie să respectaţi regulile de circulaţie atunci când conduceţi

  • Deşi majoritatea legilor au fost create înainte ca Internetul să se răspândească atât de mult, totuşi legile se aplică şi pe Internet. Ceea ce este ilegal în afara Internetului (offline) este ilegal şi online.

  • Internetul aduce cu sine oportunităţi de comunicare liberă fără precedent, dar aduce şi obligaţii. De exemplu, sunteţi întotdeauna responsabili pentru conţinutul şi legalitatea paginii proprii de Internet şi pentru ceea ce este publicat pe ea.



Legea copyrightului protejează modul în care implementaţi o idee, dar nu şi ideea în sine. Este permis să copiezi materiale de pe Internet pentru uz personal, dar nu să treci drept autorul lor. De exemplu, dacă folosiţi materialul pentru o prezentare proprie, trebuie să specificaţi şi sursa.

  • Legea copyrightului protejează modul în care implementaţi o idee, dar nu şi ideea în sine. Este permis să copiezi materiale de pe Internet pentru uz personal, dar nu să treci drept autorul lor. De exemplu, dacă folosiţi materialul pentru o prezentare proprie, trebuie să specificaţi şi sursa.

  • Transmiterea mai departe a unor materiale neautorizate este ilegală (cum ar fi copii de filme sau fişiere de muzică în reţelele peer-to-peer).

  • Copierea programelor software sau a bazelor de date care necesită licenţă nu este permisă, nici chiar pentru uz personal.

  • Folosirea neautorizată a acestor materiale poate duce la revendicări financiare de daune sau poate avea alte consecinţe legale.



Ameninţările la adresa securităţii unei reţele de calculatoare pot avea următoarele origini: dezastre sau calamităţi naturale, defectări ale echipamentelor, greşeli umane de operare sau manipulare, fraude. Primele trei tipuri de ameninţări sunt accidentale, în timp ce ultima este intenţionată. Câteva studii de securitate a calculatoarelor estimează că jumătate din costurile implicate de incidente sunt datorate acţiunilor voit distructive, un sfert dezastrelor accidentale şi un sfert greşelilor umane. Acestea din urmă pot fi evitate sau, în cele din urmă, reparate printr-o mai bună aplicare a regulilor de securitate (salvări regulate de date, discuri oglindite, limitarea drepturilor de acces).

  • Ameninţările la adresa securităţii unei reţele de calculatoare pot avea următoarele origini: dezastre sau calamităţi naturale, defectări ale echipamentelor, greşeli umane de operare sau manipulare, fraude. Primele trei tipuri de ameninţări sunt accidentale, în timp ce ultima este intenţionată. Câteva studii de securitate a calculatoarelor estimează că jumătate din costurile implicate de incidente sunt datorate acţiunilor voit distructive, un sfert dezastrelor accidentale şi un sfert greşelilor umane. Acestea din urmă pot fi evitate sau, în cele din urmă, reparate printr-o mai bună aplicare a regulilor de securitate (salvări regulate de date, discuri oglindite, limitarea drepturilor de acces).

  • În ameninţările datorate acţiunilor voite, se disting două categorii principale de atacuri: pasive şi active.

  • 1) Atacuri pasive - sunt acelea în cadrul cărora intrusul observă informaţia ce trece prin "canal", fără să interfereze cu fluxul sau conţinutul mesajelor.

  • 2) Atacuri active - sunt acelea în care intrusul se angajează fie în furtul mesajelor, fie in modificarea, reluarea sau inserarea de mesaje false.



Modelul de securitate pentru un calculator seamănă cu o ceapă. Niveluri de securitate înconjoară subiectul ce trebuie protejat. Fiecare nivel izolează subiectul şi îl face mai greu de accesat în alt mod decât în cel în care a fost planificat.

  • Modelul de securitate pentru un calculator seamănă cu o ceapă. Niveluri de securitate înconjoară subiectul ce trebuie protejat. Fiecare nivel izolează subiectul şi îl face mai greu de accesat în alt mod decât în cel în care a fost planificat.

  • 1) Securitatea fizică reprezintă nivelul exterior al modelului de securitate şi constă, în general, în încuierea echipamentelor informatice într-un birou sau într-o altă incintă. Securitatea fizică merită o consideraţie specială.

  • 2) Securitatea logică constă din acele metode care asigură controlul accesului la resursele şi serviciile sistemului. Ea are, la rândul ei, mai multe niveluri, împărţite în două grupe mari: niveluri de securitate a accesului (SA) şi niveluri de securitate a serviciilor (SS).



Yüklə 454 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin