Cemre Tersanesi, Norveç'e balıkçı gemisi inşa ediyor



Yüklə 24,32 Kb.
tarix11.08.2018
ölçüsü24,32 Kb.
#68994

20-27 MART 2018 HABERLER

(Kaynak:www.denizhaber.com.tr)




27.03.2018 Cemre Tersanesi, Norveç'e balıkçı gemisi inşa ediyor

Cemre Tersanesi, Hardhaus AS’ye balıkçı gemisi inşa ediyor. Tasarımını Salt Ship Design’in üstlendiği gırgır ağlı balıkçı gemisinin 75 metre uzunluğa sahip olacağı öğrenildi.

Enerji tasarruflu balıkçı gemisi, elektrikli güverte makinaları ve ısı geri kazanım sistemleriyle donatılacak. Hardhaus isteğe göre dizel ya da dizel-akülü elektrik modunda çalıştırabilir. Modelin test programı başlangıç aşamasında ve tasarım geliştirmenin ise biraz daha zaman alacağı belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde Fjord1’den iki adet feribot siparişi de alan Cemre Tersanesi, bu feribotları 2020 yılında teslim edecek.

26.03.2018 Romanya, ülkenin en büyük tersanesini kamulaştırdı

Damen Tersanesi, DAEWOO’dan satın aldığı Romanya Mangalia Tersanesi’nin kontrol hissesini Romen hükumetine bırakmak zorunda kaldı.

Romanya Ekonomi Bakanlığı ile Hollandalı Damen Tersanesi ülkenin en büyük sanayi tesisi olan Daewoo Mangalia Heavy Industry’nin control hisseleri hakkında anlaşma sağlandı. Damen Tersanesi’nin, yüzde 2’lik hissesini Romanya Ekonomi Bakanlığı’na vermeyi kabul etti. Bu anlaşmayla, Ekonomi Bakanlığı yüzde 51’lik hisseye sahip olurken Damen Tersanesi yüzde 49’luk hisse ile azınlık hissedarı oldu.

Hollandalı gemi inşa şirketi Damen, 15 Ocak’ta Daewoo ShipBuilding & Marine Engineering’e(DSME) ait yüzde 51 hissenin satın alma işlemini gerçekleştirmesine rağmen bu sözleşme eski Romanya Başbakanı tarafından devletin bu tersanede Romanya Ordusu için gemiler inşa edeceğini neden olarak göstererek satışı durdurmuştu. Ocak ortasında Romanya Başbakanı, devlete ait yüzde 49 hissesini kastederek geri kalan yüzde 51’lik hisse için de ön alım haklarının olduğunu belirtmişti.

1997 yılında kurulan Daewoo, 980 bin metrekarelik bir alana ve 1.6 kilometrelik bağlama yerine sahip olan Avrupa’nın en büyük tersanelerinden biri. 

26.03.2018 Gemiadamları disiplin komisyonu idari cezalar uygulayacak


Gemiadamlarının  görev ihmallerine dönük gemide disiplinsizliğe yol açması sebebi ile Gemiadamları Disiplin Komisyonu tarafından bir açıklama yayınlandı. Açıklamaya göre söz konusu ihlallerin önlenmesi için kötü davranışlara yönelik idari cezalar uygulanmaya başlanacağına yer verildi. Kamuoyuna yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Bakanlığımız tarafından gemide disiplinsizliğe yol açması sebebi ile gemi adamlarının Türk veya yabancı bayraklı gemilerdeki hizmetleri sırasında herhangi bir şekilde tespit veya rapor edilen mesleki yetersizlikleri, disiplinsizlikleri, denizcilik örf ve adetlerine, teamüllere, denizcilik terbiyesine ve çalışma disiplinine uygun olmayan davranışları ile görevi ihmalleri veya kasıtlı kötü davranışlarına yönelik idari cezalar uygulanmaya başlanmıştır.

Bu kapsamda oluşturulan Gemiadamları Disiplin Komisyonu; söz konusu ihlallerin önlenmesi amacıyla Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği ile Gemiadamlarına Uygulanacak İdari Yaptırımlara İlişkin Yönerge hükümleri doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir.

Anılan Komisyonda alınan idari tedbir kararlarından birtakım örnekler göstererek kamuoyunu bilgilendirmek bakımından önem arz etmektedir.



2018 Yılı Gemiadamları Disiplin Komisyonu Karar Örnekleri

Yurt dışında Türk bayraklı gemilere uygulanan liman devleti kontrollerinde, İngilizce dilini kullanmadaki yetersizliği ve mesleki noksanlığı nedeniyle geminin tutulmasına neden olan gemi Başmakinistinin sahip olduğu yeterlik belgesi 3 ay süre ile askıya alınmış ve kişinin Gemiadamları Komisyonu tarafından yapılan “Ana Makine Operasyon ve Bakımı” dersi ile “Denizcilik İngilizcesi” dersi sınavlarına yeniden girmesi gerektiğine karar verilmiştir.

İstanbul Boğazı’nda geminin seperasyon ihlali yapması ve kıyıya sürtünerek geçiş yapması nedeniyle kazaya sebep olan gemiyle ilgili olarak yapılan idari tahkikat sonucu; sorumlu olduğu bildirimlerde bulunmadığı ve gerekli dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmedikleri getirdiği tespit edilen Kılavuz Kaptan ve Gemi Trafik Operatör/Başoperatörlerine kusurları oranlarına göre kınama, yeterliği askıya alma ve yeterliğin iptali cezaları verilmiştir.

Gemi limanda iken izinsiz olarak gemiyi terk ettiği anlaşılan gemiadamının sahip olduğu yeterlik belgesi iptal edilmiştir.

Geminin manevrası sırasında köprü üstünde bulunmayarak ağır görev ihmalinden dolayı ciddi derecede sonuçlar doğurabilecek bir deniz kazasına sebebiyet veren geminin Kaptanı ve köprüüstünde gerekli dikkat ve özeni göstermeyen İkinci Kaptanının sahip oldukları yeterlik belgeleri 6’şar ay süre ile askıya alınmıştır.

Gemi seyir halindeyken gemiadamları arasında meydana gelen kasten yaralama suçunda kusurlu bulunan geminin 4. Kaptanı ve 3. Makinistinin sahip oldukları yeterlik belgeleri 6’şar ay süre ile askıya alınmıştır.

Gemide uzun süredir devam eden bir makine arızası olduğu halde, bu konuda yeterli tedbiri almadan geminin seyrine izin veren, bunun yanı sıra geminin seyir ve makine sistemlerinin sevk ve idare ile olacak arızalara anında müdahalesine ilişkin olarak gemiye gerektiği kadar hakim olmadıkları anlaşılan ve seyir, can ve mal ehliyeti açısından risk yaratabilecek bir kazaya sebep olduğu tespit edilen Kaptan ve Başmakinist yeterlikli gemiadamlarının sahip oldukları yeterlik belgeleri 1’er ay süre ile askıya alınmıştır.

Yeterlik belgesinin süresi bitmiş olmasına rağmen gemiye katılan İkinci Mühendisin ve yeterlik belgesinin süresinin bitiş tarihinden haberdar olmayarak gemiadamının gemide bulunmasına müsaade eden gemi kaptanının sahip oldukları yeterlik belgeleri 3’er ay süre ile askıya alınmıştır.

Liman devleti kontrolünde tutulan gemide tespit edilen eksikliklerin birçoğunun giderilmesi basit olan ve ihmallerinden kaynaklandığı tespit edilen gemi Kaptanı ve Başmakinistin sahip oldukları yeterlik belgeleri 3’er ay süre ile askıya alınmıştır.

Sahte belge ve evrak düzenlediği başvurusu esnasında tespit edilen gemiadamının sahip olduğu yeterlik belgesi iptal edilmiştir.

Gemide sosyal refahı etkileyecek şekilde davrandığı tespit edilerek kusurlu bulunan gemi Kaptanının ve Başmakinistinin sahip oldukları gemiadamı yeterlik belgeleri 3’er ay süre ile askıya alınmıştır.”

24.03.2018 Dünyanın en büyük kruvaziyer gemisi teslim edildi


STX France, 362 metre uzunluğa sahip devasa büyüklükteki gemiyi Royal Caribbean International’a teslim etti. 2015 yılından beri yapımı devam eden kruvaziyer gemisinin inşası 36 ay sürdü ve 2 bin 747 lüks kamarada 6 bin 800 konuk ağırlayabilir. Ayrıca ultra lüks kruvaziyer gemisi 22 knota kadar hız yapabiliyor.

Royal Caribbean Cruises Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su  Richard D. Fain, "Trend belirleyici bir tasarım olan Oasis sınıfı gemiler aynı zamanda eğlenceli aile maceralarına da dayanıyor. 'M/S SYMPHONY OF THE SEAS' şimdiye kadarki en büyük kruvaziyer gemisi oldu" diye konuştu.

18 güverte kapasitesine sahip olan gemide 2 binden fazla personelin görevlendirileceği ve geminin yaz boyunca Akdeniz ve Barselona’da, Kasım ayında ise Karayipler’de hizmet edeceği belirtildi. STX France, Royal Caribbean International’a  2021 yılında Oasis  kruvaziyer gemisi daha teslim edecek.

23.03.2018 Brüksel'den Türkiye'ye Kıbrıs provokasyonu!


Türkiye-AB Zirvesi'ne günler kala, Avrupa Birliği liderleri, Türkiye'nin Rum kesiminin tek taraflı olarak ilan ettiği münhasır ekonomik bölgelerde 'doğalgaz keşif çalışmasını engellemesini' kınayan bir tasarıyı kabul etmeye hazırlanıyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de başlayan AB Liderler Zirvesi öncesi girişimleri ve lobi faaliyetleri sonucu, zirvenin sonuç bildirgesinde Türkiye'yi kınayan bir karar tasarısı da yer alacak.

Taslakta, "Avrupa Konseyi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'nde devam eden yasadışı faaliyetlerini güçlü şekilde kınar ve Kıbrıs ile Yunanistan'la olan tam dayanışmasının altını çizer" deniliyor.

Belgede ayrıca Türkiye'ye "Bu faaliyetlere son verme ve Kıbrıs'ın AB ve uluslararası hukuk uyarınca egemenliğinden kaynaklanan doğal kaynaklarından faydalanma hakkına saygı duyma" çağrısı yapılıyor. Tüm bu girişimler sonrasında, AB sonuç bildirisinde kınamanın yanı sıra Türkiye'ye bölgedeki 'bu tür eylemlerine' acilen son verme çağrısı da yer alacak. Türkiye, Kıbrıs Adası'nın doğal kaynaklarının KKTC ile uzlaşma içinde işletilmesi gerektiğini savunuyor.

Türk Donanması, Rum tarafının kiraladığı İtalyan enerji şirketi ENI'ye ait SAIPEM 12000 gemisini bölgeden uzaklaştırmıştı. SAIPEM 12000 gemisi, halen Rum kesiminin Limasol Limanı'nda demirli bulunuyor. ENI, geminin durumda bir değişiklik oluncaya kadar limanda demirli kalacağını açıkladı.

23.03.2018 Katar, Ukrayna’ya LNG sağlayacak


Dünyanın en büyük LNG ithalatçısı Katar’ın, Ukrayna’ya LNG tedarik etmeye hazır olduğu ve bunun Türkiye üzerinden gerçekleştirilebileceği ifade edildi.

Rusya ile doğal gaz anlaşmazlığı yaşayan Ukrayna, enerji güvenliğini artırmak için dünyanın en büyük LNG ihracatçısı Katar ile bir tedarik anlaşması yaptı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Katar ile birlikte Ukrayna'nın doğalgaz tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesini ele aldıklarını ve Katar’ın Ukrayna’ya LNG tedariğine hazır olduğunu açıkladı. Poroşenko ayrıca LNG tedariğinin Polonya'daki terminal aracılığıyla veya Türkiye’deki Boğaziçi yoluyla yapılabileceğini kaydetti.

Yakında düzenlenecek olan müzakerelerde konuyu netleştireceklerini ifade eden Ukraynalı lider, güvenilir bir ortak olarak Katar'ın sıvılaştırılmış doğal gaz kaynaklarının, Ukrayna'nın enerji güvenliğini güçlendirmek için özel olanaklar yaratacağının altını çizdi.

22.03.2018 Dünyada 2.1 milyar insan temiz içme suyuna ulaşamıyor


DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, 22 Mart Dünya Su Günü’nde deniz ve su varlıklarını korunmasını, sürdürülebilir olmasını ve geleceğine sahip çıkmayı bir sorumluluk olarak görerek, 24 yıldır yaptığı çalışmalarla Dünya Su Günü’nü sahipleniyor.

Dünya Su Günü 22 Mart 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ilan edildiği tarihten itibaren dünyanın giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek amacıyla, Birleşmiş Milletler’in su alanında çalışmalar yapan diğer bir kuruluşu olan UN Water tarafından her yıl farklı temalar belirlenerek kutlanıyor.

2018 yılının temasını “Su İçin Doğa” olarak belirleyen UN Water, dünyanın içinde bulunduğu su krizinin çözümünün doğada olduğunu vurguluyor. Bu tema ile dünyada yaşanan taşkınlar, ormansızlaşma, iklim değişikliği vb. olayların insan sağlığı ve yaşam kaynakları üzerindeki etkilerinin azaltılması için farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

2050'ye kadar, dünya nüfusunun su talebi bugünden yüzde 30 daha yüksek olabilir. Yeryüzünün yüzde 70’i sularla kaplı. Bunun yüzde 97’si tuzlu, yüzde 3’ü ise tatlı sulardan oluşuyor. Tatlı su miktarının ise yalnıza yüzde 1’i erişilebilir ve kullanılabilir durumda; kısacası insanoğlu şu anda yeryüzünde temiz suyun yalnızca yüzde 1’ine ulaşabiliyor. Günümüzde, yaşam alanlarına yakın güvenli su kaynağı bulunmayan, uzaktaki kaynaklara ulaşabilmek için saatlerce yürümek zorunda kalan ve uzun kuyruklar bekleyen, kirli su kullanımının sağlık üzerindeki etkileriyle mücadele eden 663 milyondan fazla insan bulunuyor.



Türkiye su zengini bir ülke değil. Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke. Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı ise bin 519 metreküp civarında.
Yüklə 24,32 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin