"Çifteler" Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda



Yüklə 7,4 Kb.
tarix04.01.2019
ölçüsü7,4 Kb.
#90504

Osmanlı Bankası Müzesi

Bankalar (Voyvoda) Caddesi

No:35/37 Karaköy

Tel: (212) 334 22 70

obmuze@ottomanbank.com

www.obmuze.com


"Çifteler" Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda...

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda "Toplumsal Hafıza / Belgesel Sinema" teması altında, Ahmet Soner'in yönetmenliğini yaptığı, Türkiye'deki eğitim sisteminin önemli yapı taşlarından köy enstitülerinin öyküsünü anlatan Çifteler adlı Türkiye yapımı belgesel gösterilecek.


5 Nisan Perşembe günü saat 19:00'da gerçekleştirilecek gösterimin ardından, Eğitimci ve Yazar Pakize Türkoğlu, "Günümüzün Eğitim Sorunları ve Köy Enstitüleri" konulu bir söyleşi yapacak.

Belgesel, 1936 yılında, Mahmudiye Köyü'nde eğitim kursu olarak açılan okula, ertesi yıl Hamidiye Köyü'nde inşa edilen binaların eklenmesiyle kurulan öğretmen okulunu anlatıyor. 1940 yılında çıkan bir yasayla "Çifteler" adıyla ilk köy enstitüsü olarak faaliyet gösteren okul, 13 yıl içinde yüzlerce öğretmen yetiştirdi.

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nın Belgesel Sinemacılar Birliği danışmanlığında hazırlanan programı, her hafta farklı bir temayı içeren filmler ve ardından yapılan söyleşilerden oluşuyor. Seanslar, (0212) 334 22 70 numaralı telefondan rezervasyon yaptırılarak ücretsiz izlenebiliyor.

Filmin Künyesi

Çifteler

Yönetmen: Ahmet Soner

Türkiye / 2005 / 70'

Söyleşi: "Günümüzün Eğitim Sorunları ve Köy Enstitüleri" Pakize Türkoğlu (Eğitimci, Yazar)

Pakize Türkoğlu

1927 yılında Antalya, Gazipaşa Göksenir Yaylası'nda doğdu. Köyünde okul olmadığı için, ilköğrenimine başka bir ailenin yanında kalarak, Gazipaşa Bucağı'nda başladı.1938'de Alanya İlkokulu'nu, 1944'te Antalya Aksu Köy Enstitüsü'nü, 1947'de Ankara Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nü bitirdi. İlk, orta ve yüksek öğretim kurumlarında yönetici ve öğretmen olarak 35 yıl çalıştı. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi iken, 1985'te emekli oldu. Bir süre Özel Ortadoğu Lisesi ve Koç Özel Lisesi'nde Eğitim Danışmanı ve Rehberlik Uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın Genel Yönetim Kurulu'nda ve İstanbul Temsilciliği'nde bulundu. 1998'de, "Tonguç ve Enstitüleri" adlı yapıtıyla, Türkiye İş Bankası "Toplum ve İnsan Bilimleri" büyük ödülünü aldı. Dergi ve gazetelerde, kültür ve eğitim konularında yazılar yazıyor.



Belgesel Sinemacılar Birliği

Mart 1997'de "sivil bir platform" olarak yola çıkan Belgesel Sinemacılar Birliği, Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmış "Meslek Birliği" statüsünde varlığını sürdürüyor. Başta İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir olmak üzere tüm Türkiye'deki belgesel sinemacılarla çalışan birlik, sinemayı toplumun geleceğinin daha iyi tasarlanabilmesi ve toplumsal hafıza boşluklarının doldurulması için önemli bir araç olarak görüyor. Türkiye'ye yayılmış festivaller, özel organizasyonlar, üniversitelerde söyleşili gösterimler düzenleyerek, belgeseller için televizyon dışında gösterim alanları yaratıyor.
Yüklə 7,4 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin