Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂnt revista presei



Yüklə 93,32 Kb.
tarix26.07.2018
ölçüsü93,32 Kb.
#59331

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

26 Iunie 2015

PREUNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rezultate-evaluare-nationala-2015-publicate-eduro-elevii-afla-vineri-s-au-descurcat-capacitate-2015-1_558c24cccfbe376e359aeecd/index.html

Rezultate Evaluare Naţională 2015 publicate pe Edu.ro. Elevii află vineri cum s-au descurcat la Capacitate 2015

Rezultate Evaluare Naţională 2015. Ministerul Educaţiei publică vineri, până la ora 16.00, pe Edu.ro, rezultatele parţiale la Evaluarea Naţională, în urma examenelor pe care absolvenţii de gimnaziu le-au susţinut în această săptămână la Limba şi Literatura Română, la Limba Maternă şi la Matematică. Adevarul.ro va publica în timp real informaţiile privind rezultatele de la Capacitate 2015.

Rezultate Evaluare Naţională 2015, publicate pe Edu.ro. Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2015 vor fi afişate vineri, până la 16:00. Tot vineri, elevii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii, între orele 16.00 şi 20.00. Comisiile de evaluare vor rezolva contestaţiile în weekend, urmând ca luni să fie afişate rezultatele finale.

Rezultate Evaluare Naţională 2015, pe Edu.ro

Adevărul.ro vă oferă în timp real toate informaţiile despre Rezultate Evaluare Naţională 2015. De asemenea, rezultatele de la Capacitate 2015 vor fi publicat şi pe portalul Edu.ro.

În perioada 3-7 iulie, elevii trebuie să completeze şi să depună opţiunile pentru înscrierea la liceu. Pe 15 iulie vor fi afişate la şcolile de provenienţă şi la licee listele cu repartizarea elevilor. Repartizarea se face în baza opţiunilor, în funcţie de media de admitere.

Această medie este compusă din media Evaluării Naţionale ce cântăreşte 75% şi media anilor de gimnaziu, care va ocupa în media de admitere o pondere de 25%. În perioada 16-24 iulie, elevii trebuie să depună dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi.



Rezultate Evaluare Naţională 2015

Din cei circa 183.000 de absolvenţi de gimnaziu din acest an şcolar s-au înscris la Evaluarea Naţională 163.333 de elevi. Restul de 20.000 de elevi fie s-au înscris în învăţământul profesional, fie au avut situaţia şcolară neîncheietă sau au fost dezinteresaţi de examen, el neavând caracter obligatoriu, şi vor fi repartizaţi automat la un liceu la repartizarea din toamnă.



Subiecte Evaluare Naţională 2015

Subiectele de la Evaluarea Naţională din acest an au fost accesibile, atât la Limba Română, cât şi la Matematică, susţin elevii şi profesorii, care au fost surprinşi de variantele care au fost trase la sorţi. La Limba Română, elevii au avut de scris despre basm, în timp ce la Matematică, cea mai temută probă de la evaluare, nivelul subiectelor a fost uşor spre mediu. Singura probă care i-a pus în dificultate pe elevi a fost examenul de la Limba Maternă, în special cel de germană, unde gramatica le-a dat bătăi de cap candidaţilor.



CALENDAR ADMITERE LICEU 2015

3 iulie 2015 - Afişarea, în fiecare şcoală gimnazială, a listei candidaţilor la liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere

6 iulie 2015 - Eliberarea fişelor de înscriere pentru elevii care solicită să participe la admitere în alt judeţ

6 - 8 iulie 2015 - Repartizarea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi

3 - 7 iulie 2015 - Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a

3 - 7 iulie 2015 - Introducerea în baza de date computerizata a datelor din fişele de înscriere

4 - 8 iulie 2015 - Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator

14 iulie 2015 - Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2015 - 2016

15 iulie 2015 - Afişarea în şcolile gimnaziale a rezultatelor/a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în liceele din judeţ

15 iulie 2015 - Afişarea de către liceu a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate

16 iulie - 24 iulie 2015 - Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi

Peste 70% din candidaţi au luat note peste 5 la Evaluarea Naţională din 2014

La rezultatele parţiale de anul trecut de la Evaluarea Naţională, din cei aproape 160.000 de elevi care au dat examenul de Capacitate 2014, 113.250 (70,8%) au obţinut medii peste 5, iar alţi 46.703 (29,2%), medii sub 5. După soluţionarea contestaţiilor, procentul mediilor peste 5 luate de elevi a fost de 71,12%, potrivit Edu.ro. La nivel naţional, au fost 88 de medii de 10, cele mai multe înregistrându-se în judeţul Olt, unde nouă elevi au intrat la liceu cu media 10.



http://adevarul.ro/educatie/scoala/cervantes-lanseaza-dele-scolar--diplome-limba-spaniola-elevi-examenele-sustinute-provincie-1_558c0594cfbe376e359a125f/index.html

Cervantes lansează DELE şcolar - certificate de limbă spaniolă pentru elevi. Examenele pot fi susţinute şi în provincie

Institutul Cervantes va organiza şi în provincie examene de limbă spaniolă dedicate elevilor, pentru obţinerea diplomei DELE A1 şcolar şi DELE A2/B1 şcolar. Diplomele obţinute de candidaţii promovaţi la examenele DELE şcolar vor avea aceeaşi valabilitate şi recunoaştere pe care le au examenele DELE generale corespunzătoare acestor niveluri.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Spaniei în România, E.S. Ramiro Fernández Bachiller şi Directorul Institutului Cervantes din Bucureşti, Rosa Moro de Andrés, au semnat miercuri, 24 iunie, un act adiţional de modificare şi completare a acordului de colaborare dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi Institutul Cervantes.

Completarea vizează eficientizarea şi facilitarea procesului de obţinere a diplomelor de spaniolă ca limbă străină (DELE) - nivelurile A1, A2 şi B1. Totodată, se are în vedere ca şcolile şi liceele româneşti să poată realiza probele de examen DELE A1 şcolar şi DELE A2/B1 şcolar, în vederea obţinerii diplomelor aferente, în cazul în care acestea sunt disponibile într-una din sesiuni. Practic, diplomele obţinute de candidaţii promovaţi la examenele DELE şcolar vor avea aceeaşi valabilitate şi recunoaştere pe care le au examenele DELE generale corespunzătoare acestor niveluri.

Reamintim că, în anul 2009, Ministerul Educaţiei şi Institutul Cervantes au reglementat, în baza unui acord de colaborare, procedurile de organizare şi susţinere a examenelor pentru obţinerea Diplomelor de spaniolă ca limbă străină (DELE) în şcolile şi liceele din România (clasele VI - XII, conform nivelurilor stabilite în Cadrul comun european de referinţă pentru limbi străine: A1 - clasele a VI-a şi a VII-a, A2 - clasele a VIII-a şi a IX-a, B1 şi B2 - clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a).

În baza Acordului cu privire la înfiinţarea secţiilor bilingve româno-spaniole în liceele din România şi la organizarea examenului de bacalaureat în aceste licee, semnat în anul 2007 de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Regatul Spaniei, unităţile de învăţământ liceal care au secţii bilingve şi organizează susţinerea examenului de bacalaureat sunt următoarele: Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, Colegiul Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea, Colegiul Naţional „Unirea” din Braşov, Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timişoara, Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes din Bucureşti” şi Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu”, ambele din Bucureşti, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iaşi, Grup Şcolar „Doamna Chiajna” din Ilfov şi Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/bac-2015-afisarea-rezultatelor-partiale-fost-amanata-zi-lucrarile-poata-corectate-alte-judete-1_558be733cfbe376e35993f1e/index.html

Bac 2015. Afişarea rezultatelor parţiale a fost amânată cu o zi pentru ca lucrările să poată fi corectate în alte judeţe

Bac 2015. Potrivit noului calendar al Bacalaureatului, publicat în Monitorul Oficial, rezultatele parţiale nu se vor mai afişa pe 6 iulie, ci a doua zi, pe 7 iulie. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru "Adevărul" că s-a prelungit cu o zi corectarea lucrărilor în urma modificărilor aduse procedurii, testele urmând să fie corectate în alte judeţe.

Afişarea rezultatelor parţiale la Bac 2015 va avea loc marţi, 7 iulie, în loc de luni 6 iulie, potrivit modificărilor aduse calendarului examenului de Bac. "Am prelungit cu o zi data de corectură a lucrărilor de Bacalaureat şi am scurtat de la trei la două zile data de corectură a contestaţiilor astfel încât afişarea rezultatelor finale să fie tot pe 10 iulie", a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru "Adevărul".

Astfel, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin de ministru care prevede că lucrările de Bac vor fi conectate în alte judeţe decât în cele în care au fost susţinute.

"În sesiunile anului 2015, evaluarea iniţială a lucrărilor susţinute de candidaţii la examenul de Bacalaureat dintr-un judeţ se realizează în alt judeţ/municipiul Bucureşti, stabilit de Comisia Naţională de Bacalaureat", scrie în Ordinul de Ministru publicat în Monitorul Oficial, alături de noul calendar la Bacalaureatului.

Pentru punerea în aplicare al noilor prevederi, transportul lucrărilor dintr-un judeţ în altul este stabilit de Comisia Naţională de Bacalaureat pentru evaluarea iniţială a acestora şi invers.



Calendar Bac 2015

29 iunie, luni – proba la Limba Română

30 iunie, marţi – proba la Limba Maternă

1 iulie, miercuri – proba la Matematică şi Istorie

3 iulie, vineri – Proba la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatica, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie

7 iulie, marţi – afişarea rezultatelor parţiale până la ora 16:00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00 – 20:00

8 – 9 iulie (miercuri şi joi) – rezolvarea contestaţiilor

10 iulie, vineri - Afişarea rezultatelor finale



Cîmpeanu: Corectarea lucrărilor de Bacalaureat în alte judeţe este o măsură de anticipare a unor eventuale suspiciuni

Metodologia organizării examenului de Bacalaureat prevede şi posibilitatea corectării lucrărilor în alte judeţe, a declarat Ministrul Educaţiei în cadrul unei coferinţe de presă cu prilejul semnării protocolului de colaborare dintre Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Sistemul este deja obişnuit pentru că dintotdeauna contestaţiile de la Bac s-au judecat în alte judeţe. În ceea ce priveşte procedura, aceasta nu este publică şi nu poate fi publicată. Pot să vă spun că lucrările oricum pleacă din centrele de examen către centrele de corectură, acum dacă vor pleca spre o localitate din alt judeţ, nu văd care este diferenţa. Profesorii nu trebuie să aiă niciun fel de emoţii, e doar un plus de activitate pentru comisiile de Bacalaureat. Am încredere în sistemul educaţional roomânesc, am încredere în rezultate mai bune la Bacalaureat deoarece am solicitat să avem mai multă claritate în formularea subiectelor, să nu fie niciun fel de ambiguităţi, să nu fie incertitudini. Am încredere că rezultatele vor fi bune şi este păcat că ele fac obiectul unor suspiciuni de cele mai multe ori nedrepte. În acest context, în care metodologia oferă de cinci ani de zile această posibilitate, am luat această decizie care este strict organizatorică. Este o măsură de anticipare a unor eventuale suspiciuni.

Întrebat dacă procedura implică nişte costuri suplimentare mari, ministrul a spus că acestea sunt nesemnificative. El a explicat că transportul se face cu mijloace auto şi cu paza necesară în vederea asigurării securităţii lucrărilor pe parcursul transportului. "Acum, dacă aceste distanţe sunt mai mari, sigur că implică nişte costuri suplimentare acoperite de Ministerul Educaţiei, dar costurile suplimentare sunt absolut nesemnificative în comparaţie cu efectul obţinut, de evitare a oricăror suspiciuni suspiciuni cu privire la corectura lucrărilor de la examenul de Bacalaureat. Nu este o neîncredere în sistem, există nemulţumiri normale din perspectiva sindicală, aceea a faptului că membrii comisiilor de Bacalaureat vor avea mai mult de lucru şi asta se poate traduce în mai multe ore de lucru care ar trebui să se reflecte şi într-o creştere a resurselor financiare pe care le au, vorbesc de plata membrilor din comisiile de Bacalaureat", a mai spus ministrul.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/bac-2015-subiecte-dau-bac-alte-tari-rezolva-subiecte-matematica-bac-ul-italian-german-adevarul-live-1300-1_558bb514cfbe376e3597c68c/index.html

Bac 2015. Ce subiecte se dau la Bac în alte ţări şi rezolvarea lor, la Adevărul Live

Bac 2015. Profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" va rezolva joi, în direct la Adevărul Live de la 13:00, modele de subiecte de la examenele naţionale din alte ţări europene.

Subiectele de Matematică care se dau la examenele de Bac din alte ţări sunt diferite de subiectele care se dau în România. Profesorul de matematică Costel Chiteş de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" va explica la Adevărul Live exact cum diferă modelele de subiecte de la ţară la ţară şi cum se rezolvă acestea.

Săptămâna viitoare, candidaţii de la examenul de Bacalaureat vor susţine probele scrise, miercuri fiind ziua când se va susţine proba de la matematică pentru absolvenţii profilului Real.

„La finalul secolului al XIX-lea, Bacalaureatul francez era foarte dificil, conţinea şi o parte din materia care se studiază astăzi la facultate. În perioada interbelică doar 30% luau Bacalaureatul în România, însă cu un astfel de examen puteai să devii funcţionar la stat, spre exemplu să lucrezi la Poştă. La un moment dat, într-un an, au trecut circa 50%, iar ministrul Educaţiei de atunci a fost schimbat. Era inacceptabil. Sunt lucruri care ar trebuie să ne dea de gândit”, a povestit Costel Chiteş.

„Curiculul de la noi din ţară este aproape identic cu cel din străinătate. Însă francezii fac mai multe probabilităţi decât noi. În Germania se studiază aprofundat geometrie analitică în spaţiu. Referitor la nivelul problemelor, subiectele date în 2008-2011 la noi, era destul de ridicat. Acel lucru s-a realizat datorită dorinţei universităţilor de a prelua elevii direct cu media de la Bacalaureat, însă s-a renunţat, nivelul fiind echivalent cu cel al admiterii la Politehnică în Franţa”, a explicat profesorul de matematică.

„În Franţa timpul de lucru este de patru ore. În Italia, timpul de lucru este de şase ore şi n-ar strica să ne gândim şi noi să suplimentăm puţin timpul de trei ore alocat pentru examen. În Germania am văzut subiecte de patru ore şi jumătate. Au geometrie aanalitică şi vectorială făcute foarte serios. În clasa a XII-a au un manual de 200 de pagini de geometrie în spaţiu”, a mai povestit Chiteş.

http://adevarul.ro/locale/targu-jiu/o-scoala-rovinari-functiona-energie-soare-investitia-fost-realizata-organizatia-greenpeace-1_558c75a3cfbe376e359ca4a4/index.html

O şcoală din Rovinari va funcţiona cu energie de la soare. Investiţia a fost realizată de organizaţia „Greenpeace“

Şcoala Gimnazială nr. 1 din Rovinari va fi dotată cu un sistemului fotovoltaic , care va asigura o parte din energia electrică necesară funcţionării unităţii de învăţământ.


Investiţia este realizată de organizaţia ecologistă Greenpeace şi va fi pusă în funcţiune pe data de 1 iulie. „Va avea loc o reuniune de prezentare a proiectului către reprezentanţi ai primăriilor din localităţi învecinate. De asemenea, participanţilor le vor fi prezentate şi perspectivele de finanţare pentru proiecte similare“, a spus Irina Bandrabur, ofiţer de presă în cadrul Greenpeace.

La eveniment vor participa şi elevii şcolii, chiar dacă se află în vacanţă, care voir asista la o lecţie deschisă despre păstrarea unui mediu curat.




http://adevarul.ro/locale/galati/copiii-geniali-mana-intinsa-minister-merge-olimpiada-parinte-nu-dispus-platesc-si-a-facut-datoria-lui-invata-1_558be98ccfbe376e359950b2/index.html

Copii geniali degeaba pentru România. Ministerul nu are bani să-i trimită la olimpiadele lumii. Părinte: „Nu voi plăti. El şi-a făcut datoria lui, de a învăţa“

Zece elevi români, împărţiţi în două echipe, s-au calificat să participe la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Chiar dacă educaţia a fost menţionată recent chiar în strategia de apărare a ţării, Ministerul Educaţiei finanţează doar plecarea uneia dintre echipe.

Elevii din România au avut an de an performanţe de excepţie la olimpiadele internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, în ciuda faptului că astrofizica nici măcar nu figurează în programa şcolară. Performanţele româneşti din ultimii ani i-au determinat pe organizatori olimpiadelor internaţionale de Astronomie şi Astrofizică să ia decizia ca, pentru ediţiile 2015, 2016 şi 2017, să acorde ţării noastre dreptul de a înscrie în competiţie două echipe.

Vestea bună aduce după sine, însă, şi o veste proastă. Ministerul Educaţiei a anunţat că, legal, are în buget bani pentru a susţine doar o singură echipă, aşa că a doua echipă - compusă din Cosmin Andrei (Galaţi), Paul Drăghiş (Baia Mare), Paul Oneci (Timişoara), Iuliana Nuţu şi Răzvan Radu (ultimii doi din Bucureşti) – a fost lăsată să se descurce singură cu finanţarea participării.

Ediţia din 2015 a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică va avea loc în Indonezia, în perioada 26 iulie-4 august, iar costurile estimate sunt de circa 3.000 de euro pentru fiecare participant. Adică aproximativ 15.000 de euro pentru întreaga echipă.

Potrivit lui Adrian Andrei, tatăl olimpicului Cosmin Andrei, din Galaţi, părinţii membrilor echipei au fost nevoiţi să apeleze la sponsori privaţi pentru a face rost de bani, însă încă nu au reuşit să adune suma necesară. „Noi avem nişte promisiuni din partea ArcelorMittal şi Damen şi sperăm că se vor concretiza. Din ce înţeleg, şi ceilalţi participanţi sunt în discuţii cu o serie de sponsori“, ne-a declarat Adrian Andrei.



Micul geniu din Galaţi

Povestea lui Cosmin Andrei, elevul din Galaţi calificat la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică din Indonezia, este una cu totul specială. În vârstă de 15 ani şi elev în clasa a IX-a la un liceu din Bucureşti, Cosmin este cel mai mic dintre olimpicii calificaţi vreodată la olimpiada de profil. El s-a „bătut“ pentru participarea la olimpiadă cu elevi mult mai mari şi s-a clasat pe locul al optulea. „A trebuie să înveţe singur totul, inclusiv fizica de clasa a XII-a“, povesteşte tatăl elevului.

Pasiunea lui Cosmin pentru Astronomie este veche de câţiva ani, însă s-a apucat serios de treabă de-abia din clasa a VII-a. „Până în clasa a VII-a a făcut badminton de performanţă, fiind unul dintre cei mai buni din ţară. Atunci a spus stop şi mi-a mărturisit că vrea să facă altceva, respectiv să ajungă olimpic internaţional în ştiinţe“, ne-a mărturisit tatăl lui Cosmin.

Performanţele nu au întârziat să apară. Cosmin Andrei este acum, la nici trei ani de când şi-a propus să se axeze pe studiul aprofundat al ştiinţelor, multiplu premiant al concursurilor de fizică, astronomie şi astrofizică.

Anul trecut, pe când colegii lui de generaţie se limitau să înveţe pentru Evaluarea Naţională, el se califica la trei olimpiade naţionale - chimie, fizică şi astronomie - la care a obţinut medalii şi menţiuni. Ba chiar s-a calificat şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Kîrgîzstan, de unde s-a întors cu medalia de bronz, deşi era cel mai mic dintre toţi participanţii.

Nici măcar faptul că s-a mutat la un liceu departe de casă (în prezent învaţă la Bucureşti) nu l-a intimidat. El a terminat şi clasa a IX-a cu zece pe linie şi, în afară de calificarea în lotul pentru internaţionala de astrofizică, a mai obţinut şi o medalie de argint la naţionala de fizică din acest an.

Avem copii geniali“

Inginerul Adrian Andrei, tatăl micului geniu gălăţean al astronomiei, rezumă lucrurile la modul cât se poate de pozitiv. „Avem copii geniali în România, asta e important. Nu trebuie să ne uităm după lucrurile urâte, după neajunsuri, ci să ţinem cont de că România este în elita mondială a ştiinţelor prin aceşti tineri“, spune Adrian Andrei.

El ne-a mărturisit că a purtat discuţii şi cu o serie de oficiali din Ministerul Educaţiei cu privire la finanţarea echipei olimpice de Astronomie şi Astrofizică. „Am întâlnit oameni foarte deschişi acolo, care vor să ajute, însă legislaţia este de aşa natură încât nu au soluţii. Să privim partea plină a paharului. Sperăm să ducem echipa in Indonezia şi să avem rezultate. Restul chiar nici nu mai contează“, spune Adrian Andrei.

Reprezintă România cu bani din sponsorizări

Paul Codrin Oneci, un elev de clasa a X-a a Liceului Grigore Moisil din Timişoara, este unul din cei cinci elevi români pentru care Ministerul Educaţiei nu a găsit banii necesari deplasării la Olimpiada Internaţională de astro-fizică din Indonezia. O minte sclipitoare, Paul Codrin Oneci a confirmat deja pe plan extern, fiind medaliat cu bronz la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene organizată în Austria şi s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Astro-Fizică din Indonezia. Pentru că nu s-a putut împăca cu ideea că fiul său ratează o asemenea competiţie, tatăl băiatului a început să strângă bani pentru a acoperi cât poate din costuri.

„Aşteptăm să ni se comunice suma finală pentru deplasare. Ştiu că trebuie să îşi asigure transportul, taxa de participare, cazarea şi masa. Am verificat cam cât ar fi echivalentul unei excursii. E undeva la 3.500 de euro. Eu m-am oferit ca, decât să rateze plecarea, să suport cât pot din costuri“, a spus tatăl băiatului.

Directoarea liceului în care învaţă Paul, Camelia Cerasela Bociu, a declarat pentru „Adevărul“ că reprezentanţii şcolii au reuşit să obţină pentru elevul olimpic sponsorizarea deplasării la olimpiadă din partea companiei Continental Automotive şi Consiliul Judeţean Timiş. „Nu aş vrea să arunc pisica moartă nici la minister. Ce ştiu e că în ceilalţi ani echipele româneşti eu mers cu bani de la minister. Puţine ţări îşi permit să trimită două echipe, nu financiar, ci din punct de vedere al pregătirii. Ar fi o involuţie pentru România să spună că în 2015 trimitem doar o echipă din motive financiare. Şi eu şi ceilalţi părinţi am sărit să facem ceva pentru ca şi echipa a doua să plece. Diferenţele între prima echipă şi echipa a doua este foarte mică“, a mai spus tatăl lui Paul Oneci. „Pentru mine ar fi fost dezamăgitor să nu pot merge, dar nimic foare grav pentru că nu se opreşte pământul după o medalie la internaţională“, a spus elevul timişorean.

El şi-a făcut datoria lui, aceea de a învăţa“



Paul Draghiş, din Baia Mare, este unul dintre elevii „ghinionişti“ în ceea ce priveşte finanţarea pentru a ajunge la olimpiadă. Tânărul este multipul medaliat la olimpiadele internaţionale. „Nu sunt dispus să plătesc ca să meargă la olimpiada internaţională. Consider că el şi-a făcut datoria lui, aceea de a învăţa, de a se pregăti. Dacă nu sunt bani, nu va merge“, spune Dorin Draghiş, tatăl elevului.

Lucian Stoian, profesorul care i-a pregătit pe elevi pentru această olimpiadă şi care, an de an, obţine rezultate foarte bune, încearcă acum să obţină sponsorizări şi pentru cel de-al doilea elev, calificat pe poziţia a şasea, în timp ce un alt elev din Baia Mare (Tudor Suciu), pregătit de acelaşi profesor, s-a calificat pe unul din primele cinci locuri. „Dacă ministerul ne dă aprobarea să participăm cu două echipe, cei cinci încearcă să obţină sponsorizări în judeţele lor ca să poată să compenseze contribuţia financiară pentru transport şi taxa de participare. Probabil că nu au bugetul prevăzut pentru asta“, spune profesorul.

Paul Draghiş a participat de şase ori la olimpiada internaţională la cele două discipline, unde a câştigat de fiecare dată un loc pe podium. El a obţinut trei medalii de aur, două de argint şi una de bronz. După ce a aplicat la şase universităţi de prestigiu din Europa şi Statele Unite, a fost acceptat cu bursă la fiecare dintre ele. Din această toamnă, Paul va studia la Universitatea Stanford din Statele Unite.

Răspunsul Ministerului Educaţiei

„Regulamentul olimpiadei internaţionale prevede ca fiecare ţară participantă să-şi înscrie o echipă formată din cinci membri. Acelaşi regulament prevede că poţi înscrie contra cost o a doua echipă. Până acum nu am avut înscrisă o a doua echipă pentru că nu am avut fonduri şi nici anul acesta nu avem fonduri“, au declarat reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Educaţiei.


http://www.evz.ro/evaluarea-nationala-2015-peste-100-de-elevi-au-absentat-de-la-proba-de-matematica.html

Evaluarea Națională 2015: Peste 100 de elevi au absentat de la proba de Matematică


Dacă la proba de Limba română au fost prezenți 159.112 elevi din 163.333 înscriși la examenul de Evaluare Națională din acest an, la Matematică au fost prezenți în săli 159.004 absolvenți.

Dacă la proba de Limba română au fost prezenți 159.112 elevi din 163.333 înscriși la examenul de Evaluare Națională din acest an, la Matematică au fost prezenți în săli 159.004 absolvenți, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Miercuri, 24 iunie, s-a desfăşurat ultima probă din cadrul Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a, proba scrisă la Matematică.

Din totalul celor 163.394 de elevi înscrişi (323 din promoţiile anterioare), s-au prezentat 159.004 elevi. Au fost eliminaţi din sălile de examen pentru tentativă de fraudă 5 candidaţi. 4.347 de elevi au absentat.

Vineri, 26 iunie (până la ora 16:00) vor fi afişate primele rezultate, iar în intervalul orar 16 :00 - 20 :00 pot fi depuse eventualele contestaţii. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 29 iunie.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat.

Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20256998-vineri-incepe-congresul-matematicienilor-romani-academicianul-viorel-barbu-redus-foarte-mult-orele-matematica-preuniversitar-facultate.htm

Vineri incepe Congresul Matematicienilor Romani. Academicianul Viorel Barbu: S-au redus foarte mult orele de matematica si in preuniversitar, si la facultate


Peste 400 de matematicieni romani si din strainatate vor participa, incepand de maine, la Congresul Matematicienilor Romani. Evenimentul a fost initiat inainte de razboi, cu participarea unor matematicieni de mare forta, a declarat pentru HotNews.ro Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice din Romania. Aceasta este a opta editie a Congresului si se desfasoara la Iasi. Academicianul Viorel Barbu a afirmat pentru HotNews.ro ca in cadrul evenimentului se va discuta si despre modul in care este predata matematica in scoala, cu participarea unor profesori de liceu. "S-au redus foarte mult orele de matematica, se face foarte putin, si in preuniversitar, si in pregatirea universitara", a avertizat acesta.

In perioada 26 iunie - 1 iulie, la Iasi se va desfasura a opta editie a Congresului Matematicienilor Romani. Evenimentul este organizat de Sectia de Stiinte Matematice a Academiei Romane, de Societatea de Stiinte Matematice din Romania, de Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane, Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Al. Ioan Cuza din Iasi, Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti si de Institutul de Matematica Octav Mayer al Academiei Romane.  



  • Vezi aici lista participantilor la Congresul care incepe maine la Iasi

Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice din Romania si membru al comitetului organizator, a declarat pentru HotNews.ro ca "sunt aproximativ 400 de matematicieni care participa la acest congres, dintre care 300 sunt romani sau de origine romana".

"Ca noutate, dupa vreo 50-60 de ani, la congres se acorda multe premii pentru cercetare. Maine se va acorda premiul Nicolae Dinculeanu al Academiei, care provine dintr-un fond privat al profesorului Dinculeanu, iar sambata vor primi premii doi matematicieni sub 35 de ani, cu rezultate extraordinare", a precizat Radu Gologan. 

Acesta a afirmat ca "congresul a fost initiat inainte de razboi, eveniment la care au participat matematicieni de mare forta. Dupa Revolutie, el a fost reluat. Un specialist in cercetare, daca ar vedea ce matematicieni importanti din lume vin, ar descoperi ca este o manifestare extraordinara. Ne putem mandri ca suntem o forta in matematica, si prin acest congres".


Viorel Barbu, presedinte de onoare a Sectiei de Stiinte Matematice a Academiei Romane, a declarat pentru HotNews.ro ca la reuniunea de la Iasi vor fi prezenti matematicieni "extrem de calificati, care vorbesc despre rezultatele celor mai recente cercetari pe care le realizeaza".

Academicianul a anuntat ca in cadrul Congresului vor fi discutate si teme care tin de predarea matematicii in scoli si de modificarea curriculumului la aceasta disciplina, cu participarea profesorilor de liceu. "Fara sa spun ca eu cunosc foarte bine ce se intampla in prezent [in sistemul de educatie - n.red.], suntem intre doi poli: scoala romaneasca pregateste elite care apoi parasesc tara si ramanem cu celalalt pol, care cred ca este majoritar si este format din oameni care nu isi insusesc bine matematica. Cei mai buni nici macar nu isi mai incep studiile universitare la noi", a avertizat matematicianul.


"Matematica nu se face doar pentru matematicieni. De cativa ani nu mai predau, dar in ultimii ani nivelul studentilor scazuse foarte mult, ceea ce inseamna ca nivelul liceului scazuse", a precizat Viorel Barbu.

Potrivit acestuia, "eforturi de a ridica invatamantul matematic se fac peste tot. In Marea Britanie, semnalul este: nu se poate ajunge la performanta fara educatie matematica, si asta nu pentru matematicieni".

Viorel Barbu a declarat pentru HotNews.ro ca "s-au redus foarte mult orele de matematica, se face foarte putin, si in preuniversitar, si in pregatirea universitara". "La noi lipseste un studiu foarte serios, care sa arate de ce a cazut invatamantul matematic si stiintific. Noi avem profesori care sunt capabili sa mentina un anumit nivel, insa am indoieli ca Ministerul Educatiei face ceea ce trebuie", a afirmat academicianul.


Informatii de background

Primul Congres al Matematicienilor Romani s-a desfasurat in 1929, la Cluj. A doua editie a evenimentului a fost organizata trei ani mai tarziu, in 1932, la Drobeta-Turnu Severin. Au urmat doua editii la Bucuresti, in anii 1945 si 1956, dupa care Congresul a mai fost organizat abia in 2003, la Pitesti. De atunci, el se desfasoara o data la patru ani: in 2007 a fost la Bucuresti, in 2011 la Brasov, iar acum, in 2015, la Iasi. Sursa si detalii

Comitetul organizatoric este format din academicienii Viorel Barbu, Marius Iosifescu, Solomon Marcus, Ioan Tomescu, Gabriela Marinoschi, Lucian Beznea - directorul Institutului de Matematica al Academiei Romane, Dan Timotin - director adjunct al Institutului, Victor Tigoiu - decan al Facultatii de Matematica si Informatica de la Universitatea din Bucuresti, Catalin Lefter - decan al Facultatii de Matematica de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, si Radu Gologan - presedinte al Societatii de Stiinte Matematice din Romania.

Site-ul Congresului Matematicienilor Romani

http://jurnalul.ro/cultura/cursuri-distractive-pentru-copii-la-scoala-de-vara-de-la-palatul-sutu-691079.html

Cursuri distractive pentru copii la Şcoala de Vară de la Palatul Şuţu

O serie de ateliere dedicate copiilor vor fi organizate la Palatul Suţu, în lunile iulie şi august, micuţii urmând a învăţa astronomie, arhitectură şi istorie în mod aplicat şi interactiv, anunţă Muzeul Municipiului Bucureşti, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

"Asociaţia Istoria Artei, de exemplu, le va povesti despre istoria oraşului, a arhitecturii şi a artelor decorative.(...) Asociaţia Redescoperă Istoria va organiza 'Ore de Istorie Vie', în cadrul cărora vor avea loc prezentări de uniforme, arme şi echipament din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, participanţii pot participa la trageri de tir (airsoft) cu armamentul din dotarea asociaţiei", relevă sursa citată.

Sunt organizate totodată ateliere de benzi desenate, de figurine din lână şi reciclare creativă. În cadrul atelierelor de astronomie, sunt programate opt şedinţe teoretice şi patru practice, care cuprind lecţii despre astronomie, dar şi observaţii astronomice.

"Cei mici vor învăţa, în cadrul lor, despre constelaţii, harta cerului, coordonate astronomice, astrofizică, stele, galaxii, programe astronomice şi sistemul solar. Aceste ateliere vor avea loc de două ori pe săptămână şi sunt dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani. Observaţiile astronomice vor avea loc pe terasa Palatului Voievodal Curtea Veche", precizează comunicatul.

Participarea la atelierele organizate în cadrul Şcolii de Vară costă 10 lei per atelier.



http://jurnalul.ro/it/ora-de-securitate-informatica-691029.html

Ora de securitate informatică

România are cea mai mare incidență a hărţuirilor online din Europa. SRI cere introduce­rea pregătirii pentru securitate cibernetică în şcoala generală.

În acest moment, şcoala nu îi învaţă pe copii de ce e necesar să evite accesarea unor adrese de internet suspecte sau de ce nu trebuie să dea date personale unor necunoscuţi. Unul din doi copii a fost afectat emoţional de mesajele primite pe internet, iar unul din 5 a văzut sau a primit mesaje cu caracter sexual.

Datele studiului realizat de organizaţia Salvaţi Copiii trebuie coroborate cu cele ale altei cercetări sociologice, rea-lizată de Net Children Go Mobile, şi care arată că în perioada 2010- 2014, în ţara noastră s-a înregis­trat o creştere de la 25% la 80% a numărului copiilor care au un cont pe reţelele de socializare online. Directorul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Florin Cosmoiu, a anunţat că, la nivel guvernamental, există preocupări privind introducerea în şcoli a pregătirii referitor la secu-ritatea în spaţiul cibernetic. Cursurile ar urma să fie intro-duse la nivel gimnazial. Nu se ştie deocamdată în ce formă. Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, e de părere că aceste aspecte ar trebui abordate la orele de consi-liere şi orientare. „Directorii şi specialiştii din domeniu pot să le spună copiilor ce să facă. Rămâne la latitudinea dirigin­telui cât de des ar trebui făcute aceste ore. Şcoala e pregătită, există specialiştii necesari”, susţine Liviu Pop.



http://www.gandul.info/puterea-gandului/copiii-de-nota-8-si-oamenii-de-nota-3-14503286

Copiii de nota 8 şi oamenii de nota 3

160.000 de copii au dat săptămâna aceasta examenul de Evaluare naţională, iar părinţii, bunicii, unchii şi mătuşile lor aşteaptă acum cu înfrigurare notele.

Au încercat să îşi dea seama dacă elevii „au făcut” sau „n-au făcut” la testele naţionale, iar acum stau cu sufletul la gură pentru a primi răspunsul la următoarea întrebare: „de ce notă este copilul meu?” Îi va deschide aceasta raiul succesului sau îl va arunca în condiţia de slujbaş mărunt, condamnat la muncă silnică pe viaţă? În unele familii va fi bucurie mare, în altele - lacrimi, îngrijorări şi reproşuri. Lumea se va împărţi, din nou, pentru a câta oară, în învingători şi în învinşi. „Victorioşii” vor intra la liceele cele bune, „loserii” vor sfârşi în cele proaste, de la periferia mediilor şi a oraşelor. Dar cine poate vedea mai departe de zilele afişării rezultatelor şi de cele ale repartizării computerizate? Cine poate calcula cât din ceea ce reprezintă un copil, în toată complexitatea lui de om în devenire, poate fi reflectat de media dintre nota la proba de limba română şi cea la proba de matematică?

Anul trecut, scrisoarea trimisă de câţiva profesori britanici elevilor lor de clasa a şasea înaintea examenelor SAT a devenit virală pe internet, dar ar fi trebuit să ajungă în fiecare clasă şi în fiecare casă în care trăiesc copii de şcoală. Este un model de simţ pedagogic, de umanitate, de înţelepciune care, împreună, pot ajuta un om să prindă aripi. „Este un lucru foarte important pe care trebuie să îl ştiţi. Examenele SAT nu evaluează tot ceea ce vă face speciali şi unici. Oamenii care creează aceste teste şi care fac baremele nu vă cunosc pe fiecare în parte aşa cum vă cunoaştem noi şi, în niciun caz, în felul în care vă cunosc familiile voastre. Ei nu ştiu că unii dintre voi vorbesc două limbi sau că vă place să cântaţi sau să desenaţi (...) Ei nu ştiu că prietenii voştri pot conta pe voi, că râsul vostru poate să lumineze cea mai întunecată zi sau că faţa vi se înroşeşte atunci când vă ruşinaţi (...) Notele pe care le veţi primi la test vă vor spune ceva, dar nu vă vor spune totul. Există multe feluri de a fi inteligent. Voi sunteţi inteligenţi”, le-au scris profesorii elevilor lor.

Am văzut în câteva rânduri cum în unele familii se petrece fenomenul invers celui descris de dascălii care au redactat mesajul cald de mai sus. Iar în loc să realizeze că lucrările, tezele şi testele nu spun, în fond, mare lucru despre copiii lor, unii părinţi ajung să-i măsoare în funcţie de rezultatele pe care aceştia le aduc acasă. Este de înţeles îngrijorarea unui adult care a simţit pe pielea lui cum e să trăieşti într-o lume atât de competitivă când vede că, prin notele pe care le ia, copilul devine vulnerabil în faţa concurenţei. Însă este de neiertat să reducă un copil la această vulnerabilitate.

Fiecare părinte are privilegiul şi datoria să îşi vadă copilul aşa cum nimeni nu îl mai poate vedea, să sesizeze acele subtilităţi ale personalităţii lui aşa cum nimeni nu o mai poate face pe această lume. Să îi descopere calităţile aşa cum nu mai este nimeni în stare, să îi ştie slăbiciunile ascunse de ochii multora. Doar în acest fel îl poate ajuta să înveţe cum să nu se lase zdrobit de eşecuri şi să nu se lase îmbătat de victorii.

Vineri, când se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională, iar mai apoi când se va face repartizarea computerizată lucrurile nu vor arăta pentru unii copii aşa cum au visat şi au sperat. Vor fi dezamăgiţi şi trişti, se vor simţi, poate, ruşinaţi că nu s-au ridicat la aşteptările părinţilor lor. Poate că au luat nişte note mici, însă nu sunt nişte oameni mici. Este un moment dificil, însă nu unul lipsit de speranţă. Au doar 14 ani, o viaţă înainte, resurse şi calităţi pe care le vor putea folosi pe termen lung pentru a transforma această înfrângere în câştig. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, au nevoie ca adulţii care contează în viaţa lor să le stea alături şi să înlocuiască reproşurile că nu au putut cu încrederea că, folosind tot ce au ei mai bun, vor putea. Nu este uşor, dar miza merită toate eforturile din lume.

Pe alţii însă, rezultatele de vineri îi vor face fericiţi. Va fi un moment frumos de care au tot dreptul să se bucure împreună cu familiile lor, însă nici despre ei notele nu vor spune totul. Nu vor vorbi neapărat despre pasiunile lor, despre drumul spre care intuiesc că ar trebui să se îndrepte în viaţă, despre felul în care vor putea gestiona eventuale situaţii mai puţin plăcute în viitor. Şi ei merită ca atenţia oamenilor care le sunt alături să se îndrepte asupra lor şi nu asupra notelor pe care le-au obţinut. 

Avem în limba română o expresie destul de des folosită: „este un elev de nota ...” Însă trebuie să avem grijă ca atunci când lipim o etichetă şi spunem că avem în faţă un copil de nota 10, unul de nota 6 sau altul de nota 4 să nu ne transformăm în nişte oameni de nota 3.

http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/evaluare-nationala-2015--cati-elevi-au-incercat-sa-copieze-la-examenul-la-matematica--383337

EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Câți elevi au încercat să copieze la examenul la Matematică

EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Cinci din cei peste 159.000 de elevi care au susținut,miercuri, proba scrisă la Matematică, ultima din cadrul examenului de Evaluare Națională, au fost prinși copiind și dați afară din clase.

La examen, peste 4.300 de elevi din cei înscriși au fost absenți.

Vineri, până la ora 16:00, vor fi afişate primele rezultate, iar în intervalul orar 16 :00 - 20 :00 pot fi depuse contestațiile.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 29 iunie.

Nota finală pentru admiterea la liceu se calculează ca medie ponderată între nota obținută la Evaluare (75%) și media anilor de gimnaziu.

ADMITERE LA LICEU 2015. Repartizarea computerizată în liceu va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere, din 3 până în 7 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, iar în 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 15-30 iulie, repartizarea computerizată fiind programată în 23 iulie.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 3-4 septembrie.

UNIVERSITAR


http://adevarul.ro/educatie/universitar/admitere-facultate-2015-trebuie-stii-despre-admiterea-universitatea-bucuresti-1_558bb2bdcfbe376e3597bad3/index.html

Admitere Facultate 2015. Tot ce trebuie să ştii despre admiterea la Universitatea din Bucureşti

Admitere Facultate 2015. Înscrierile la Universitatea din Bucureşti au loc în perioada 9-18 iulie, iar examenele de admitere se susţin în perioada 16-25 iulie, potrivit calendarului de admitere.În ceaa ce priveşte formula de admitere, la şase specializări se intră doar pe bază de examen, în rest, admiterea se face pe baza mediei de la Bac şi a unui eseu motivaţional sau într-o formulă mixtă ce combină media de la Bac cu un test grilă de admitere.

Universitatea din Bucureşti organizează admitere pe bază de examen la şase specializări. Este forba de Facultatea de Drept, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Facultatea de Litere, specializarea Comunicare şi Relaţii Publice, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine la specializările Engleză, Franceză, Germană, Neerlandeză, Spaniolă, Arabă, Chineză, Japoneză, Traducere şi interpretare. De asemenea, admitere pe bază de examen se mai organizează şi la specializarea Psihologie de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, şi la Facultatea de Teologie Romano-Catolică.

În rest, admiterea se face pe baza mediei de la Bac şi a unui eseu motivaţional sau într-o formulă mixtă ce combină media de la Bac cu un test grilă de admitere.

Înscrierile au loc în perioada 9-18 iulie, iar examenele de admitere se susţin în perioada 16-25 iulie şi rezultatele se afişează până pe 28 iulie. Cea mai mare taxă de înscriere este de 330 lei la Facultatea de Drept, iar Facultatea de Teologie Ortodoxă, cea de Limbi şi Literaturi Străine, cea de Psihologie au taxe de înscriere de 250 de euro şi Geografia are taxa de înscriere de 200 de lei. Restul de taxe variază între 80 şi 150 de lei. În total, Universitatea din Bucureşti are 4.445 de locuri la buget, la licenţă, cele mai multe fiind alocate facultăţilor de Litere şi Limbi şi Literaturi Străine (aproape 500 la fiecare).

CALENDAR ADMITERE FACULTATE 2015

Înscrieri 9 – 18 Iulie

Examene 16 – 25 Iulie

Data limită de afişare a rezultatelor 28 Iulie



Locuri la buget pe facultate:

Administratie si Afaceri 240

Biologie 130 Chimie 130

Drept 305 Filosofie 115

Fizică 130

Geoloqie si Geofizică 134

Geoorafie 390

lstorie 20

Jurnalism şi Ştiinţele Comuniării 135

Litere 499

Limbi şi Literaturi Străine 425

Matematică şi lnformatică 390

Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei 358

Sociologie şi Asistenţă Socială 320

Ştiinţe Politice 210

Teoloqie Ortodoxă 278

Teoloqie Baptisti 25

Teologie Romano Catolică 30



Total: 4.445 locuri la buget

Pentru înscrierea la concursul de admitere, candidaţii trebuie să completeze fişa-tip de înscriere, în care vor menţiona, sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv. Candidaţii din rândul minorităţilor naţionale vor preciza, în fişa de înscriere, disciplinele pe care le-au studiat în liceu în limba maternă şi pentru care solicită să susţină probele în limba respectivă.



Admitere Facultate Universitatea din Bucureşti. Acte necesare la înscriere:

• fişă-tip de înscriere ;

• diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată sau adeverinţă (în cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promoţia 2015) eliberată de către instituţia de învăţământ, în care se menţionează media generală, notele la probele examenului de bacalaureat, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma;

• certificatul de naştere, în copie legalizată;

• diploma de olimpic, în copie, numai pentru candidaţii care se înscriu ca olimpici ;

• adeverinţa medicală-tip, din care să rezulte că este apt pentru facultatea la care candidează;

• trei fotografii tip buletin de identitate;

• B.I sau C.I în copie;

• chitanţă de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere în conformitate cu taxele aprobate de Senatul Universităţii din Bucureşti

• atestatul de recunoaştere a studiilor efectuate în afara României, eliberat de către direcţia de specialitate din cadrul M.E.C.S. Numai pentru persoanele care solicită scutirea de taxă la înscriere la concursul de admitere, se va prezenta unul din următoarele documente:

• copie legalizată de pe certificatele de deces ale părinţilor (în cazul celor orfani de ambii părinţi);

• adeverinţe de la casa de copii (în cazul celor aflaţi în această situaţie);

• adeverinţe din care să rezulte calitatea de personal didactic, în activitate, a susţinătorilor legali;

• adeverinţe din care să rezulte calitatea de personal încadrat în Universitatea din Bucureşti pentru susţinătorii legali ai candidatului.

Cei care se înscriu şi urmează două facultăţi trebuie să prezinte originalul diplomei de Bacalaureat la facultatea la care au fost admişi pe locurile finanţate de la buget, iar copia legalizată la cealaltă facultate.

Admitere Facultate Universitatea din Bucureşti. Taxele înscriere la admitere:

FACULTATEA DE ADMINISTRAŢIE ŞI AFACERI 150 lei

FACULTATEA DE BIOLOGIE 150

FACULTATEA DE CHIMIE 100

FACULTATEA DE DREPT 330

FACULTATEA DE FILOSOFIE 120

FACULTATEA DE FIZICĂ 80

FACULTATEA DE GEOGRAFIE 200

FACULTATEA DE GEOLOGIE ŞI GEOFIZICĂ 100

FACULTATEA DE ISTORIE 150

FACULTATEA DE JURNALISM ŞI ŞTIINŢELE COMUNICĂRII 150

FACULTATEA DE LIMBI ŞI LITERATURI STRĂINE 250

FACULTATEA DE LITERE 150

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ŞI INFORMATICĂ 100

FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI - Domeniul Psihologie 250

FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI - Domeniul Ştiinţe ale Educaţiei 150

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ 90 FACULTATEA DE ŞTIINŢE POLITICE 150

FACULTATEA DE TEOLOGIE BAPTISTĂ 100

FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ 250

FACULTATEA DE TEOLOGIE ROMANO-CATOLICĂ 100

DEPARTAMENTUL Învăţământ la Distanţă - 150

Facultatea de Geologie şi Geofizică: Înscrierea 100 lei (+ 30 lei pentru fiecare opţiune în plus).

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării: Înscrierea la un singur program de studii 150 lei; înscrierea la al doilea program de studii 100 lei şi înscrierea la al treilea program de studii 100 lei.

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine: O specializare 250 lei; 300 lei - 2/3 specializări, 350 lei - 4/5 specializări.

Facultatea de Litere: Prima înscriere 150 lei; 100 lei pentru a doua înscriere şi câte 50 lei pentru restul înscrierilor.

Facultatea de Matematică şi Informatică: 100 lei pentru participarea la concursul de admitere la un singur domeniu de licenţă; 150 lei pentru participarea la concursul de admitere la două domenii de licenţă; 200 lei pentru participarea la concursul de admitere la trei domenii de licenţă.

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei: Pentru domeniul Ştiinţe ale Educaţiei - o singură opţiune 150 lei; două opţiuni 200 lei, trei opţiuni 250 lei.

Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială: Prima înscriere 90 lei; a doua înscriere 60 lei, a treia şi următoarele înscrieri 50 lei.



Facultatea de Stiinţe Politice: 150 lei pentru un dosar; 75 lei pentru cel de-al doilea dosar şi 0 lei pentru cel de-al treilea dosar.
DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.




Yüklə 93,32 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin