Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei Naţionale, vineri vor fi publicate rezultatele la simularea examenului naţional Bacalureat



Yüklə 63,27 Kb.
tarix15.01.2019
ölçüsü63,27 Kb.
#97259

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

18 Martie 2016

PREUNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rezultate-simulare-bac-2016-vineri-vor-anuntate-notele-le-au-luat-liceeni-simularea-examenul-maturitate-1_56eb9bfa5ab6550cb8f7e011/index.html

Rezultate simulare Bac 2016. Vineri vor fi anunţate notele pe care le-au luat liceeni la simularea pentru examenul de maturitate

Elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor afla vineri rezultatele la simularea examenului de Bacalaureat. 2016 a este al treilea an în care liceenii susţin la nivel naţional simulări ale examenelor de bacalaureat, ceea ce înseamnă că testarile s-au susţinut la aceeaşi dată în toate liceele din ţară, iar elevii au avut de rezolvat subiecte unice, concepute de Ministerul Educatiei.

Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei Naţionale, vineri vor fi publicate rezultatele la simularea examenului naţional Bacalureat.

Ministerul a stabilit ca rezultatele acestor simulari să fie analizate la nivelul fiecărei şcoli, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei şi şedinte cu părinţii.



Care au fost rezultatele de anul trecut

La simularea examenului de Bacalaureat din 2015, 61,36 % din elevii de clasa a XII au obţinut note peste 5 la Limba română, 75,49 la sută din ei au obţinut notă de trecere la limba maternă, 52,49 la sută au obţinut această notă la proba obligatorie a profilului – matematică sau istorie, iar 60,30 la sută au reuşit să ia această notă la proba la alegere a profilului.

Totodată, potrivit site-ului Ministerului Educaţiei Naţionale, situaţia notelor peste 5, anul trecut, la clasa a XI-a a fost: limba română - 51,77%, proba obligatorie a profilului/Matematică sau Istorie - 42,35% şi Limba maternă - 56,97%.

Anul trecut, 86,41 la sută dintre elevii de clasa a XI-a s-au prezentat la simularea examenului de Bacalaureat Naţional, respectiv 128.052 de elevi din 148.143 înscrişi, şi 83,31 la sută dintre elevii de clasa a XII-a, respectiv 147.454 de elevi din 177.000 înscrişi.



CALENDARUL examenului de Bacalaureat – 2016 Sesiunea iunie-iulie 2016

30 mai – 3 iunie 2016 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

3 iunie 2016 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

13 - 15 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

15 - 17 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

21 – 24 iunie 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

4 iulie2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

5 iulie 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

12 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00)

12 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)

13 -15 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor

16 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale
http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministrul-educatiei-vrea-masa-calda-loc-corn-lapte-1_56eab9645ab6550cb8f1e1e1/index.html

Ministrul Educaţiei vrea masă caldă, în loc de corn şi lapte

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, s-a arătat îngrijorat de faptul că tot mai mulţi copii au ajuns la spital cu intoxicaţii după ce au consumat produse de panificaţie şi lapte distribuite în unele şcoli.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a readus în discuţie, joi, ideea înlocuirii programului "Cornul şi laptele" cu o masă caldă.

"Mă îngrijorează, am văzut din ce în ce mai multe cazuri. Părerea mea este că mesajul pe care l-am trimis în urmă cu o lună — două că ne preocupă o masă caldă pentru copii, asociat cu 'Şcoala după Şcoală', este adevărat, este puternic, încercăm să căutăm resurse pentru că ne trebuie resurse consistente ca să trecem de la ce avem acum — 'Cornul şi laptele' — la o masă caldă. Atunci când vom reuşi să găsim resurse, sper eu că o parte bună din ele să fie asigurate din fonduri structurale, vom anunţa. Copiii pot primi pachetele pregătite, să fie transportate de o firmă care duce aşa ceva cu toate testările potrivite, cu tot ce trebuie, şi ne gândim până la urmă şi la efectul pe care l-ar avea asupra copiilor noştri. (...) Mă preocupă real faptul că sunt din ce în ce mai multe cazuri (n.r. de toxiinfecţii alimentare). Nu ţin de MENCŞ, dar ne preocupă că sunt elevii noştri. (...) Trebuie să ne uităm atent de unde găsim resurse ca să facem o schimbare nu imediată, dar o schimbare reală şi predictibilă a programului înspre masă caldă", a spus reprezentantul MENCŞ, Adrian Curaj.

El a mai spus că discută în acest sens cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Ministerului Agriculturii.









http://adevarul.ro/locale/galati/elevii-galati-arunca-gunoi-laptele-primit-scoala-replica-iSj-produsele-donate-altor-colegi-doresc-consume-mai-multe-cutii-lapte-1_56eaa4ff5ab6550cb8f1244f/index.html

Elevii din Galaţi aruncă la gunoi laptele primit la şcoală. Replica IŞJ: „Produsele pot fi donate altor colegi care doresc să consume mai multe cutii de lapte“

Şefii Inspectoratului Şcolar Galaţi au decis reînceperea distriburii laptelui pentru elevii din judeţ, deşi nu este clar până în acest moment ce a cauzat toxinfecţiile alimentare ale celor 53 de copii internaţi în spitale în luna martie. În replică, părinţii fac petiţii de interzicere a laptelui în şcoli, iar elevii îl aruncă la gunoi.

Îmbolnăvirile cauzate de alimentele distribuite în şcolile din Galaţi au intrat în atenţia Parchetului de pe lângă Judecătoria locală, instituţie care a demarat o anchetă în acest sens. În timp ce procurorii încearcă să afle cine se face vinovat de faptul că elevii au consumat lapte despre care se presupune că a fost alterat, părinţii nu mai sunt de acord cu distribuţia alimentului în şcoli.

Două incidente majore au condus la revolta părinţilor gălăţeni. 17 elevi din comuna gălăţeană Pechea au ajuns la spital pe data 4 martie acuzând dureri de cap şi de burtă. Atunci, ipoteza de lucru a fost că elevii, de la Şcoala Nr. 3 Pechea, ar fi consumat la ore lapte alterat. În total, de la începutul lunii, 53 de elevi din Galaţi au fost internaţi la spital cu toxiinfecţie alimentară.

Pe data de 10 martie, un nou scandal a stârnit indignare în oraşul de la Dunăre. 40 de elevi de la Şcoala Generală nr. 40 „Iulia Haşdeu“ din Galaţi au fost transportaţi la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. În prima fază, s-a presupus că au consumat lapte stricat distribuit prin programul „Laptele şi cornul“. 36 dintre elevi au rămas internaţi la spital din cauza gravităţii intoxicaţiei alimentare. Deşi suspiciunile medicilor au condus spre ideea că laptele stricat este sursa toxiinfecţiilor, autorităţile sanitare contrazic acest lucru.

„Laptele nu avea încărcătură microbiană“

„În ambele cazuri, atât în ceea ce priveşte laptele dat elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 40, cât şi celor din comuna Pechea, rezultatele coproculturilor au fost negative. De asemenea, nici laptele nu avea încărcătură microbiană“, a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Joi, 17 martie, după o pauză de câteva zile, elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 40 au primit din nou lapte la şcoală, dar l-au aruncat la coş. Aceştia spun că se tem să-l mai consume pentru a nu ajunge în spital, precum colegii lor. Nici părinţii nu mai sunt de acord cu programul guvernamental, iar mulţi dintre ei au semnat tabele în acest sens, urmând ca situaţia să fie analizată cât mai curând, în cadrul unei şedinţe. În replică, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Galaţi spun că laptele a fost achiziţionat din bani publici, motiv pentru care acesta va continua să fie livrat în unităţile de învăţământ, fără a putea fi returnate cutiile neconsumate.

„Până în acest moment, noi nu avem cunoştinţă să existe cereri ale părinţilor de refuz al distribuirii laptelui în şcoli. Există o stare de îngrijorare din perspectiva evenimentelor care s-au petrecut recent. În prezent, produsele sunt distribuite, dar vor exista elevi care nu le vor prelua şi nu le vor consuma. Aceste produse fie pot fi donate altor colegi care doresc să consume mai multe cutii de lapte, fie vor fi hrănite animăluţele de pe lângă şcoli. Este un program naţional, nu avem noi competenţă să decidem ce se întâmplă în astfel de cazuri în care părinţii ar refuza laptele şi cornul şi nu avem nicio procedură în acest sens. O astfel de decizie, de a nu se mai livra lapte, la cererea părinţilor, ar trebui luată de consiliul judeţean, funcţie de ce contracte au cu distribuitorii“, a explicat Diana Bulai, inspector şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar General Galaţi.

Cum se va derula ancheta procuraturii

Procurorii gălăţeni au dispus deja realizarea unei constatări tehnico-ştiinţifice, pentru a se edifica în privinţa produselor din lapte pe care copiii le-au consumat.

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost sesizat cu privire la faptul că, la datele de 4 şi 10 martie 2016, un număr de 17 elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 3 Pechea, respectiv 36 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 40 Galaţi au fost internaţi la Spitalul de Pediatrie, existând suspiciunea de toxiinfecţie alimentară în urma consumării produselor furnizate prin programul guvernamental «Lapte şi Corn». În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de comercializare de produse alterate, faptă prevăzută de articolul 358 din Codul Penal. Au fost ridicate înscrisuri şi probe de la distribuitorii produselor alimentare, dispunându-se efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice, având ca obiectiv stabilirea conformităţii pentru consum a produselor alimentare distribuite. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi a stabilirii răspunderii penale pentru toţi participanţii la săvârşirea infracţiunii“, a declarat Diana Popa, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.


http://adevarul.ro/locale/vaslui/Sapte-elevi-intoxicati-scoala-vaslui-cauza-gazelor-degajate-sobe-1_56ea970a5ab6550cb8f0b359/index.html

Şapte elevi intoxicaţi la o şcoală din Vaslui din cauza gazelor degajate de sobe

Mai multe ambulante au fost trimise la scoala din Valeni sa preia sapte copii. Acestia s-au intoxicat cu monoxidul de carbon de la soba din sala de clasa Elevii se aflau în timpul orei când au început să se simtă rău.

Copiii au acuzat stări de ameţeală, leşin şi dureri de cap, iar unii dintre ei le-au spus dascălilor că nu mai pot respira. Profesorii au sunat la 112 şi au cerut ajutorul medicilor. Mai multe ambulanţe au fost trimise la şcoala din localitatea vasluiană Văleni.

Şapte elevi au fost preluaţi şi transportaţi la Spitalul de Urgenţă din Vaslui unde au fost internaţi şi supuşi mai multor investigaţii. Diagnosticul pus de medici a fost intoxicaţie cu monoxid de carbon.

"Am primit un apel la 112, am trimis echipajele la scoala să preia elevii. Au suferit o intoxicatie cu monoxid de carbon. Au fost transportaţ la spital pentru investigaţii", a precizat medicul Dan Ungureanu, de la SAJ Vaslui.

În judeţul Vaslui peste 80 la sută dintre unităţile de învăţământ nu întrunesc condiţiile pentru a primi autorizaţie de la ISU privind securitatea la incendiu.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui au declanşat o anchetă în acest caz.

„Vom verifica cine se face vinovat de această situaţie. Inginerul de la compartimentul tehnic va merge la şcoala din Văleni pentru a vedea la faţa locului ce s-a întâmplat şi cine poartă responsabilitatea pentru această situaţie. Acesta a fost un caz fericit, dar din cauza neglijenţei unor persoane se pot întâmpla adevărate tragedii şi nu putem tolera aşa ceva”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general şcolar din cadul IŞJ Vaslui.


http://adevarul.ro/life-style/parinti/cum-invatam-copiii-nu-mai-urasca-matematica-gresesc-parintii-inlocuiasca-teama-placerea-descoperi-universul-cifrelor-1_56e95b995ab6550cb8e8b06c/index.html

Cum învăţăm copiii să nu mai urască matematica: când greşesc părinţii şi ce pot face ca să înlocuiască teama cu plăcerea de a descoperi universul cifrelor

O treime din adulţi a „urât” matematica în şcoală, după cum a indicat un studiu recent, percepţie dezvoltată de la vârste foarte fragede din cauza modului în care i se face cunoştinţă copilului cu această materie. Un psiholog este de părere că ne putem „împrieteni” copiii cu matematica şi chiar îi putem face să iubească universul cifrelor, sau măcar le putem arăta că nu trebuie să se teamă de ea.

O treime din adulţii participanţi la un sondaj a afirmat că au dispreţuit matematica de două ori mai mult decât orice altă materie, pe vremea când erau elevi. Pentru părinţii care nu stiu cum să facă faţă comportamentului copiilor terorizaţi de matematică şi cum să-i motiveze mai bine, psihologul american Judy Willis a realizat un mic îndrumar cu sfaturi menite să-i facă pe copii să scape de temă şi să să descopere matematica în moduri cât mai atractive.

Conform celor precizate de psiholog pentru publicaţia Psychology Today, cercetările neurocognitive şi studiile asupra creierului corelează nivelurile de stres crescute din cauza matematicii cu o eficienţă scăzută a memoriei şi cu o scădere progresivă a efortului motivat. Stresul provocat de atitudinea negativă a copiilor vis-à-vis de matematică poate fi însă înlocuit de plăcere, eficienţă, motivaţie şi perseverenţă în atingerea unei atitudini pozitive. Stresul şi aşteptările mici cu privire la matematică pot veni inclusiv din mentalitatea părinţilor, din abordarea negativă pe care o au faţă de de această disciplină, din eşecul lor constant de a înţelege conceptele sau din teama de a greşi.

Negativitatea cu care este privită matematica poate avea consecinţe pe termen lung care includ un nivel scăzut de participare, toleranţă scăzută la provocări, probleme comportamentale sau evitarea cursurilor de matematică atât de necesare pentru atingerea succesului în multe cariere îmbrăţişate de elevi după terminarea liceului sau a facultăţii. Bineînţeles, eforturile făcute de părinţi în acest sens trebuie să fie susţinute pe cât posibil şi de cadrele didactice.

Spulberaţi miturile şi stereotipurile legate de matematică

Există mituri care îi vor demotiva pe copii şi pe care părinţii trebuie să le spulbere pentru a preveni eşecul lor la această materie, care poate fi de durată având în vedere că este o disciplină care se învaţă progresiv. Acestea ar fi: trebuie să fii foarte inteligent pentru a putea învăţa matematica; este acceptabil să nu fii bun la matematică pentru că aşa sunt cei mai mulţi oameni şi oricum matematica nu este atât de utilizată în afara anumitor specializări. Vă puteţi ajuta copiii să-şi construiască atitudinile pozitive necesare pentru a le susţine efortul pe care îl depun prin provocări şi chiar şi prin intermediul greşelilor. Primii paşi se referă, în opinia psihologului, la spulberarea stereotipurilor pe care cei mai mulţi le avem în privinţa matematicii sau a miturilor legate de abilităţile la matematică pe care le-ar putea avea o persoană.



Mitul 1: Ai sau n-ai "creier matematic"

Mulţi copii cred că dacă părinţii lor nu prea le-au avut cu matematica, atunci din cauza moştenirii genetice, nici ei nu se vor descurca de minune la această disciplină. Pe de altă parte, la fel de descurajant este pentru copii să creadă că dacă părinţilor li s-a părut matematica uşoară, înseamnă că eforturile lor indică lipsa aşa-numitului creier matematic. Benefic este să-i determinăm pe copii să se focuseze pe potenţialul lor, nu pe existenţa unor abilităţi care ne face mai buni sau mai slabi la matematică. Nu există creier matematic sau nematematic. Copiii trebuie să ştie că indiferent de experienţele voastre sau ale lor în materie de matematică, toţi avem potenţialul de a atinge succesul în matematică. Ajutaţi-i să înţeleagă că efortul şi exerciţiul fortifică puterea creierului. Ei trebuie să înţeleagă că s-au născut cu potenţial şi că vor avea întotdeauna şansa succesului la această disciplină „detestată”.



Mitul 2: “Băieţii sunt mai buni la matematică decât fetele”

Cercetătorul şi profesorul în neuroştiinţă cognitivă Dr. Torkel Klingberg de la Institutul Karolinska, din Suedia, a raportat faptul că în timpul unui studiu la care fetele şi băieţii au fost anunţaţi că testele de matematică vor fi folosite pentru a combate stereotipurile legate de această materie, subiecţii au obţinut punctaje similare, indiferent de sex. Este important să le explicaţi copiilor că, indiferent de gen, ei pot face performanţă inclusiv la această materie.



Cum să-i învăţăm matematică de la cele mai fragede vârste

Un sfat venit din partea psihologilor este să le stimulaţi imaginaţia, pentru că atunci vor fi şi mai motivaţi să descopere matematica. Creierul este mult mai receptiv la a învăţa despre un anumit subiect dacă există o legătură directă între cunoaştere şi ceva ce copilul valorizează. În loc ca aceştia să se gândească la această disciplină ca la o materie izolată, le puteţi arăta beneficiile matematicii în moduri pe care ei le găsesc inspiraţionale. De exemplu, le puteţi arăta acestora beneficiile pe care matematica le poate avea în vieţile, hobby-urile şi zonele lor de interes. Situaţiile din viaţa de zi cu zi sunt de mare ajutor la vârste mici:



  • încurajaţi-i să estimeze cât timp mai este până la începerea serialului lor preferat;

  • la cumpărături, lăsaţi copilul să vă fie ghid şi învăţaţi-l cum să aprecieze raportul calitate-cantitate-preţ;

  • chiar înainte de a recunoaşte numerele, puteţi să le stimulaţi gândirea matematică prin diverse jocuri


http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20872277-acesti-adolescenti-care-striga-dar-nimeni-nu-sta-asculte.htm

Solomon Marcus: Acesti adolescenti care striga, dar nimeni nu sta sa-i asculte (Text republicat)


Spirit lucid si integru, matematician de elita si emerit profesor, intotdeauna binevoitor si politicos, Solomon Marcus a fost devotat educatiei si invatamantului romanesc pana in ultimele sale clipe. Republicam unul dintre articole scrise de Solomon Marcus pe Contributors.ro, text aparut in martie 2015, cand implinise 90 de ani.

Educatia este in suferinta. Dintre multele ei aspecte, voi retine acum unul care revine cu insistenta in mesajele pe care le primesc de la elevi, de la parinti, de la profesori. De aceasta data, nu este vorba de elevi standard, ci de cei foarte buni, asa numitii elevi de nota zece. S-a mers mereu pe ideea ca acesti copii nu-si cunosc nevoile si drepturile si ca revine adultilor menirea de a le exprima si revendica. Ne-am inselat.  De cele mai multe ori, parintii, profesorii, oamenii politici, factorii de putere si de decizie, sindicatele, gazetarii nu au manifestat disponibiltatea si capacitatea de a acorda atentie noilor generatii, de a asculta punctul lor de vedere, de a face publica vocea lor. Tot mai multi adolescenti inteligenti si sensibili traiesc aceasta frustrare  si isi striga in surdina nevoia lor de a se pregati pentru viata in deplina cunostinta de cauza.  Suntem in stare sa invatam sa-i intelegem, sa-i cunoastem? Ei nu pot fi tratati la gramada, ei sunt personalitati, au nevoie si au dreptul de a beneficia de o atentie personalizata. Regretabil, nu e inca timp de asa ceva in scoala romaneasca.  Ei sunt puternic marcati de globalizare, de internet, de telefon mobil, de jocuri  la calculator. Sa facem un efort de a intra in universul lor, care nu mai poate fi cel in care parintii si bunicii lor se aflau la varsta lor. Fara acest exercitiu, nu vom intelege care sunt problemele profunde ale educatiei, impasul dramatic in care aceasta se afla.

O eleva in clasa a VI-a, Iasmina Buse, din Drobeta-Turnu Severin, nedreptatita la un concurs: „Suntem doar niste copii, dar nimeni nu are dreptul sa se joace cu sentimentele noastre, in spatele prestatiei noastre se afla multa munca”, „copilul sa nu mai fie privit ca un recipient in care se toarna de-a valma cunostinte”.  Acest mesaj pune degetul pe o rana deschisa. Concursurile scolare nu-si ating scopul daca participantii nu afla care au fost derapajele si care reusitele in lucrarile lor. Un concurs, un examen daca nu -s insotite de o dezbatere de substanta privind prestatia candidatilor, ramane o actiune esuata educational. Numai rareori se intampla acest lucru si asa se face ca multi concurenti se simt nedreptatiti. Punem in schimb accentul pe festivitati de premiere, dar cat din ele rezista, daca sunt luate la bani marunti?

Baremurile pe baza carora se fac evaluarile sunt de multe ori ridicule. Prea vrem sa cuantificam totul, obsedati de ierarhii si note, dar cultura si implicit educatia nu se lasa prinse decat rareori in evaluari de acest fel. Sorina Cocolea, eleva in clasa a X-a din TgJiu: „Aceasta  dorinta a celor mari de a ne face sa memoram o cantitate cat mai mare de informatii ma extenueaza.  Sunt ca un robot care executa ordinele profesorilor, pentru a primi drept rasplata o nota mare. Mi-as dori totusi ca cei mari sa-si dea seama care sunt adevaratele valori, adevaratele lucruri care conteaza”. O alta eleva din clasa a X-a, tot dinTgJiu, Teodora Pirvulescu: „Am sacrificat totul de dragul unor note, sunt obsedata si spalata pe creier de aceasta idee de a fi cea mai buna. Sunt obosita, stresata, ma lipsesc de somn pentru a invata lucruri nesemnificative. Cand eram mica, nu intelegeam de ce e lumea stresata, dar acum, la 17 ani, inteleg. De ce nu pot invata de placere? Maine am un test la matematica, imi trebuie un 9 pentru a nu-mi strica media de 10. Vreau sa ma duc la bunica mea la tara, sa ma joc cu cateii pe strada,  sa vorbesc cu mama mea, vreau sa citesc, ah cat imi place sa citesc! Nu fac nimic pentru sufletul meu, ci totul pentru  o lauda, pentru respect. Cate intrebari ma macina, dar nu am pe nimeni sa ma ajute”.  Da, loviti de obligatia de a memora lucruri pe care sau nu le inteleg, sau nu le sesizeaza interesul, elevii simt ca programele si manualele scolare abunda in lucruri prea putin semnficative si sunt deficitare prin ignorarea altora, surse de adevarate bucurii spirituale, dar desigur ei nu pot intra explicit in detaliile acestui proces de eliminare si improspatare.

Iata acum ce-mi scrie Sorina Gramatovici, conf.univ dr la ASE, Departamentul de Informatica si Cibernetica economica, mama a unui elev in clasa a XI-a, multiplu medaliat cu aur la olimpiade internationale: „Li s-a cerut sa compuna un text de exact 6 pagini despre Luceafarul eminescian. Li s-a indicat ca bibliografie o lucrare cu pretentii de filosofie germana, cu termeni ca ataraxie stoica, naratiune heterodiegetica,  daimon, o adevarata schizofrenie. Nu va mai spun de matematica.” Ulterior, aceeasi mama mi-a scris ca baiatului nu-i prea mai arde sa se duca la scoala. A constatat ca la Literatura Romana obtii note mari nu daca scrii ceva personal, ci daca reproduci comentatori acreditati. Acesta este diagnosticul formulat de un elev exceptional, care a reprezentat cu cinste Romania in diverse  intreceri internationale.

Un alt mesaj, de la Yvonne Toader, arhitect, mama a unui baiat de 22 de ani, prezinta o situatie mai complicata, dar semnificativa pentru modul in care scoala devine tot mai putin convingatoare pentru noile generatii. Dupa un bacalaureat stralucit in 2011, baiatul a refuzat sa-si termine studiile universitare , acuzand obtuzitatea si lipsa de comunicare a cadrelor didactice. La insistenta mamei, a luat-o de la capat la o alta universitate, doar de dragul unei diplome, pe care nici nu are de gand s-o foloseasca. Dar si-a deschis o firma IT cu sucursala in Anglia, munceste mult si ii merge foarte bine.

Oana Moraru, fondator si manager al unui proiect educational, scrie, in cartea Romania noului val, Centrul de resurse pentru societatea civila, Bucuresti 2015: „Nu am avut aceeasi libertate la gimnaziu, pentru ca acolo Ministerul Educatiei impune deja un numar aberant de discipline si ore [...]”. In aceeasi carte, Theodor Marcu, elev in clasa a XI-a din Bucuresti, considera ca „trebuie sa regandim de la zero modul de functionare a educatiei, astfel incat tinerii sa nu mai fie tratati, intro lume a informatiei omniprezente, ca niste serii de productie”.  Acelasi elev observa  ca  elevii „sunt bombardati cu informatii pe care nu pot decat sa le refuze, ba mai rau, informatii care sunt transmise  de multe ori de oameni neinteresati, care nu pun niciun pic de pasiune in ceea ce fac”.

Sa ne miram ca in aceste conditii starile de depresie si stres sunt tot mai frecvente printre elevi? Cum prind un elev mai bun, „de nota zece”, profesorii il atrag in competitii cat mai ambitioase, cu buna intentie de a-l stimula sa-si mareasca randamentul si sa se mentina la notele mari anterioare. Fiecare profesor trage de el, fara a se gandi ca si ceilalti trag de el.  Si, in plus, de prea multe ori acest efort este investit in alte directii decat acelea care pot da copiilor satisfactia implinirii nevoilor lor autentice de invatare. De aici pana la schizofrenie nu-i decat un pas. Avem atat de multe de invatat de la acesti copii a caror voce nu o aude nimeni. Sa fim deci purtatorii lor de cuvant.



Articol aparut pe Contributors.ro

http://www.puterea.ro/social/ore-de-educatie-rutiera-pentru-elevii-din-bucuresti-133350.html

Ore de educaţie rutieră pentru elevii din Bucureşti

levi de clasa a XI-a și a XII-a din șase licee din Bucureşti vor primi ore de educație rutieră în cadrul campaniei "Respectă regulile de circulație! E cool să fii pe drumul cel bun".

Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei a lansat, joi, această campanie, astfel că tinerii vor învăța la ore despre regulile de circulație direct de la polițiștii rutieri pentru a dobândi cunoștințele necesare și pentru a fi pregătiți în momentul în care vor lua permisul de conducere.

"Campania noastră se adresează pietonilor și posesorilor carnetelor de șofer. Dorim să reușim o responsabilizare a tinerilor, statisticile noastre evidențiind faptul că multe accidente se produc din vinovăția acestora", a precizat Ovidiu Munteanu, șef Birou educație rutieră în cadrul BPR, transmite Agerpres.



UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/metodologia-privind-noile-atributii-cnatdcu-gata-saptamana-viitoare-1_56eae8485ab6550cb8f36111/index.html

Metodologia privind noile atribuţii ale CNATDCU va fi gata săptămâna viitoare

Metodologia de pregătire a unui nou Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, instituţie care va avea rol esenţial în afacerea plagiatelor, va fi gata săptămâna viitoare a anunţat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

"Metodologia de pregătire a noului CNATDCU cu atribuţiile sale şi ceea ce am anunţat deja (o persoană poate face parte dintr-un singur consiliu) va fi gata la începutul săptămânii viitoare", a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Reamintim că au fost publicate, în Monitorul Oficial, noul cadru legal şi actele normative care reglemenează modul în care poate fi retras titlul de doctor în cazul plagiatului, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este instituţia care poate propune retragerea titlurilor.

Retragerea titlurilor de doctor se va întinde pe durata a maximum două luni şi cinci zile. Orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze, indiferent de data susţinerii acesteia şi indiferent de data acordării titlului de doctor.

În termen de 45 de zile, CNATDCU trebuie să se pronunţe cu privire la această sesizare, iar decizia poate fi contestată în termen de 10 zile, Consiliul având alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU vor deveni obligatorii pentru ministru, care va trebui să emită ordinul de retragere a titlului şi eventualele sancţiuni pentru şcolile doctorale.


http://adevarul.ro/educatie/universitar/idei-dezvoltarea-urbana-orasului-magurele-gazda-platformei-stiintifice-eli-np-premiate-cadrul-competitii-internationale-1_56eaa4da5ab6550cb8f12359/index.html

Idei pentru dezvoltarea urbană a oraşului Măgurele, gazda platformei ştiinţifice ELI-NP, premiate în cadrul unei competiţii internaţionale

Competiţia are rolul de a identifica idei şi proiecte de dezvoltare urbană a localităţii Măgurele, în contextul construirii în zonă a platformei de cercetare Extreme Light Infrastructure –Nuclear Physics (ELI – NP).

Joi, la Sala de consiliu a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a lansat competiţia internaţională de idei Lasser Valley – Land of Lights, alături de reprezentaţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi ai Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, care vor coordona concursul. La eveniment au fost prezenţi şi viceprimarul oraşului Măgurele, Narcis Constantin, şi preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache.

”Ştiinţa este un pretext, efortul nostru este legat de teritoriu. Vrem să facem din Măgurele o poveste de dezvoltare teritorială pornind de la ştiinţă, dar făcând cercetare, business high tech, zone în care să ai cum şi unde să studiezi, zone în care antreprenoriatul să fie la el acasă. Încercăm de la nivelul administraţiei publice centrale să orchestrăm construcţia unui ecosistem de inovare şi antreprenoriat care să aducă la locuri de muncă high-tech, la bunăstare, să aducă la prezenţă internaţională puternică”, a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Acesta este adresat echipelor formate din studenţi, proaspeţi absolvenţi sau tineri cercetători din ţară şi din străinătate.

Potrivit calendarului competiţiei, depunerea şi înregistrarea proiectelor se face în perioada 18 martie-5 septembrie, pe 13 septembrie vor fi anunţat nouă finalişti, iar pe 20 septembrie vor fi anunţaţi câştigătorii concursului. Cel mai bun proiect de dezvoltare urbană va lua un premiu în valoare de 6.000 de euro, al doilea cel mai bun proiect va fi premiat cu 4.500 de euro, iar echipa clasată pe locul trei va premiată cu 3.500 de euro. De asemenea, vor fi şi trei premii din partea sponsorilor în valoare de 2.000 de euro.

Juriul este format din profesori şi experţi în tehnologe şi arhitectură din ţări precum România, Istanbul, Olanda, Irlanda.
http://curentul.info/educatie/14055-fost-turnator-la-securitate-sub-numele-de-cod-iulian-ales-rector-al-politehnicii

Fost turnător la Securitate sub numele de cod „Iulian”, ales rector al Politehnicii


Toate drepturile câștigate de studenții politehniști în 1990 s-au pierdut în 26 de ani. Acum studenții la Electronică și Automatică învață din nou chimie, filosofie, mecanică, deși în 1990 s-au scos din programă, obiecte care nu îi ajută pe viitorii IT-iști dar sunt profesori care au și ei nevoie de ore. Nimeni din conducătorii învățământului superior nu se uită la programele facultăților din Anglia și Olanda care conduc în topurile europene să se inspire. De asta Politehnica nu e în niciun top. Nimeni nu cotează lucrările plagiate ale profesorilor universitari români. Totul a ajuns o rușine. Ecaterina Androneascu va rămâne în istorie și ca o infractoare care a luat mită în dosarul Microsoft dar și ca cea care a distrus învățământul românesc la toate nivelurile. Când a renunțat la funcția de rector la Politehnică, i-a lăsat moștenire funcția lui Mihnea Costoiu, fost turnător la Securitate încă din Liceu, un alt incompetent care nu e în stare să urce Politehnica în topuri. Și nici măcar nu i-e rușine.

Unde sunt vremurile când studenții politehniști l-au întâmpinat pe președintele în funcție francez care-l vizita pe Ion Iliescu cu scandările ”Francois Mitterrand est l’ami de l’assassin!”? Studenții de acum nu sunt în stare să-și apere niciun drept, nu sunt în stare să lupte pentru nimic. Să fi îndrăznit numai să candideze Costoiu la începutul anilor 90 la vreo funcție, fost turnător la Securitate fiind și nu mai intrau studenții în cămine până ce informatorul nu renunța.

Azi, Mihnea Costoiu a fost reales rector al Universității Politehnica din București, pentru al doilea mandat consecutiv cu 994 de voturi (84,31%) din numărul total de 1.179 valabil exprimate. Rușinos.

Mihnea Costoiu a devenit ”celebru” la nivel național după ce s-a aflat că s-a angajat încă de pe băncile liceului să colaboreze cu fosta Securitate. În 1988, când avea 16 ani și era elev la liceul „Tudor Vladimirescu“din Târgu Jiu, tovarășul utecist Mihnea Costoiu a semnat cu mâna sa un Angajament la Securitate, având numele conspirativ ”Iulian”. Potrivit Adeverinței 2437 din 04.05.2010, emise de CNSAS „domnul Costoiu Mihnea Cosmin este titular al dosarului fond rețea nr.R 251012. Domnia sa a fost recrutat la data de 06.07.1988, pentru supravegherea informativă din cadrul Liceului „Tudor Vladimirescu“ din Tg Jiu.“ Cu alte cuvinte, Costoiu avea sarcină să-și supravegheze colegii și profesorii și să-i toarne ulterior la Securitate.

Acum, fără nicio rușine sau regret, candidează la toate funcțiile posibile: rector, ministru, profesor. Studenții și profesorii din Politehnică au conducătorul pe care l-au dorit și pe care-l merită. Și așa cum cancelariile europene nu au mai vrut să aibă de-a face cu Ponta pentru că a plagiat, așa o să fie și cu rectorii universităților europene. Că doar n-o să colaboreze cu un fost turnător la securitate!

http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/premiu-pentru-matematicieni-410519

Premiu pentru matematicieni

În perioada 1 - 6 martie 2016, o echipă de studenţi ai Facultăţii de Matematică şi Informatică, din cadrul UOC, a participat la a X-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică SEEMOUS - South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students, care a avut loc la Protaras, în Cipru.

Andreea Burlacu, membră a lotului UOC, a obţinut medalia de bronz. Din lot au mai făcut parte studenţii Ahmet Seit, Ligia Ciutacu, Hakan Cherim şi Cristina Ionescu. Deşi nu s-au întors cu medalii, aceştia s-au descurcat onorabil. Studenţii au urmat o pregătire intensă, vreme de trei luni, sub îndrumarea domnului lect. univ. dr. Florin Gabriel Iorgulescu, directorul Centrului de Excelenţă pentru Studenţi din UOC, cel care a şi condus lotul la Cipru. SEEMOUS 2016 s-a aflat sub înaltul patronaj al Ministerului Educaţiei şi Culturii din Cipru. La Olimpiada din acest an au participat universităţi de prestigiu din diverse oraşe europene, precum Atena, Belgrad, Salonic, Sofia, Kiev, Skoplje, Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

Totodată, au participat echipe din Turkmenistan şi Uzbekistan, în componenţa cărora s-au aflat studenţi medaliaţi cu argint la ultima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică.    


DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.




Yüklə 63,27 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin