Hepaptita a privire de ansamblu (descriere generala)



Yüklə 10,14 Kb.
tarix31.10.2017
ölçüsü10,14 Kb.
#24606

HEPAPTITA A

Privire de ansamblu (descriere generala)

Hepatita de tip A este una dintre formele simple de afectare a ficatului. Mai concret este vorba despre inflamarea acestui organ, aflat in partea dreapta a abdomenului, inflamatie cauzata de un virus.

Infectia cu virusul hepatitei A este raspandita peste tot in lume. E drept insa ca odata cu descoperirea vaccinului numarul celor afectati de aceasta boala a scazut simtitor. Vaccinul se recomanda tuturor copiilor dar si adultilor ce prezinta risc de infectare. Dar, dincolo de progresele stiintei, hepatita A este inca o boala des intalnita in tarile in curs de dezvoltare. De aceea ar fi indicat sa va luati toate masurile de preventie in cazul in care urmeaza sa calatoriti intr-o astfel de tara. Cifrele nu arata prea bine. Concret - trei dintr-o mie de turisti cazati in hoteluri de lux se imbolnavesc de hepatita A lunar iar 20 dintr-o mie ajung, tot in fiecare luna, sa se captuseasca cu aceasta boala daca beau sau mananca in conditii de igiena precara.

Cauze (cum ma infectez?)

Virusul hepatic de tip A se gaseste in materia fecala a unei persoane infectate. Virusul se transmite cel mai des si mai usor, atunci cand o persoana infectata foloseste toaleta, uita sa se spele pe maini si, ulterior, atinge mancarea, anumite suprafete sau gura altei persoane. Asadar spalatul pe maini este prioritar si obligatoriu. In cazurile de contaminare colectiva poate fi vorba insa despre infectarea sursei de apa potabila sau despre ingurgitarea de alimente infectate.



Simptome

Hepatita A debuteaza brusc cu o stare generala de rau, asemanatoare racelii, la aproximativ o luna de la infectare. Reactiile insa difera in functie de varsta. Copii nu prezinta aceste simptome initiale. Urmatoarele reactii ar trebui sa va ingrijoreze:



  • Oboseala

  • Greata si varsaturi

  • Lipsa poftei de mancare

  • Febra peste 38 de grade

  • Durere sub coaste, in partea dreapta a abdomenului

Ulterior apar si alte simptome:

  • Urina inchisa la culoare

  • Materie fecala de culoare deschisa

  • Colorarea irisului in galben

  • Mancarimea pielii

In rare cazuri infectarea cu virusul hepatic A poate afecta in asemenea masura pacientul incat sa duca la decesul acestuia.

Diagnosticare

Diagnosticarea se face pe baza simptomelor pe care pacientul le prezinta, a examenului fizic realizat de medic si analizelor de sange. Testele sanguine pot indica prezenta virusului cu 5 zile inainte de aparitia simptomelor si raman pozitive sase luni de la infectare.



Tratament

Vindecarea in urma infectarii cu virusul hepatic A se face acasa cu ajutorul tratamentului medicamentos care are mai mult un rol ajutator. O conditie esentiala in perioada de convalescenta o reprezinta odihna. Cat dureaza insa refacerea, nici un medic nu poate spune cu exactitate caci totul depinde de fiecare pacient. In general, o persoana diagnosticata cu hepatita A nu trebuie sa se intoarca in colectivitate atata vreme cat prezinta in continuare stare febrila, icter si nu are pofta de mancare.

Pe perioada tratamentului sunt interzise consumul de alcool si administrarea de medicamente fara prescriptie medicala.

Exista si situatii in care din cauza altor afectiuni, pacientul cu hepatita A trebuie spitalizat pentru a fi tinut sub observatie medicala permanenta.



Complicatii

Marea majoritatea a celor diagnosticati cu hepatita A incep sa se simta mai bine la trei luni de la infectare si aproape toti se insanatosesc dupa sase luni. Doar 15% dintre pacienti mai pot prezenta simptome ale bolii pana la noua luni de la infectare.



Preventie

Cea mai la indemana forma de preventie a infectarii cu virusul hepatitei A este igiena, mai concret – spalaul mainilor. Nu uitati ca virusul poate supravietui pe mainile voastre pana la cinci ore din momentul in care l-ati contactat. Si daca nu stiti cum trebuie sa va spalati, specialitii spun ca mainile trebuie bine frecate cu apa si sapun antimicrobian intre 15 si 30 de secunde. O atentie deosebita e nevoie sa acordati unghiilor si in special zonelor de sub unghie si intre degete. Stergeti-va apoi cu un prosop personal. Iar daca va aflati in situatia in care apa si sapunul reprezinta un lux, este indicat sa nu va lipseasca solutia de igienizare pe baza de alcool. Cat priveste alimentele, ar fi bine sa va luati si de aceasta data precautii:



  • Nu beti lapte nepasteurizat si nu consumati alimente care contin acest ingredient

  • Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma

  • In frigider alimentele trebuie pastrate la o temperatura sub 4 grade Celsius iar in congelator sub -17,8 grade Celsius

  • Orice aliment perisabil trebuie consumat in perioada de valabilitate

  • Carnea proaspata sau pestele trebuie tinute separat de celelalte alimente

  • Dupa ce ati pus mana pe alimente nepreparate nu uitati sa va spalati bine si, de asemenea, sa spalati si ustensilele pe care le-ati folosit

  • Carnea trebuie gatita la temperatura ridicate, cel putin peste 70 de grade Celsius

  • Oualele trebuie fierte tari

  • Nu lasati mancarea, chiar si cea gatita, la temperatura camerei. Refrigerati-o cam la doua ore dupa preparare

Vaccinare

Exista pe piata vaccinuri care va pot feri de infecatrea cu virusul hepatic de tip A. Sunt la fel de eficiente si ofera o protectie de 100% in conditiile administrarii a doua doze in decursul vietii. Prima doza ofera protectie pe termen scurt, iar cea de-a doua va scapa de grija acestui virus pe toata durata vietii. In cazul in care nu aveti timp pentru administrarea ambelor doze inainte de a calatori, de exemplu, o puteti face pe prima, urmand ca cea de-a doua doza sa va fie administrata intr-un interval cuprins intre sase luni si un an.

Efecte adverse nu exista. Singurul inconvenient care poate aparea este o usoara inrosire a locului in care a fost introdus acul seringii.

Vaccinul contra hepatitei A este recomandat tuturor copiilor cu varsta intre un an si doi ani.



Femeile insarcinate ar trebui sa discute cu medicul obstetrician inainte de a-si administra acest vaccin.
Yüklə 10,14 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin