Ilk hazirliklar 24 Agustos 2012



Yüklə 20,8 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü20,8 Kb.
#29009




2016 Olimpiyatlari ülkemizde yapiliyor

Baskin Oran



Istikbaldeki medya haberlerini simdiden okuyabilen bir bulus yaptim; patentini almak üzereyim. Bazi örnekler aktarayim:

Ilk hazirliklar

24 Agustos 2012: Uluslararasi Olimpiyat Komitesi UOK, 2016 oyunlarinin Türkiye’de yapilacagini açikladi.

31 Agustos 2012: Haberin duyulmasi üzerine bütün dünyada Kürt, Ermeni ve Kibrisli Rum göstericiler “Jenositçi Türkiye’ye gitmeyin” kampanyalari baslattilar. Bu arada, Milli Komite tesisleri ihaleye çikardi.

02 Eylül 2012, Taraf gazetesi: Telekulak AS kaynakli gizli telefon konusmalari açiklandi: “Abi, duydun mu, Olimpiyat Komitesi’ne bok gibi para tahsis edilmis. Ama proce propozil falan bisey istiyolarmis” / “Rüsvettir o! Kaç paraysa bulur veririz!” / “Tamam abi. Ama ne procesi vercez?” / “Dünyadaki Türk derneklerinin baskanlarini videoya çekcez deriz. Onlardan da tirtiklariz!”

13 Eylül 2012: Protesto kampanyalari sonucu, geçen yila oranla turist girisinin yüzde 30 azaldigi bildiriliyor.

30 Kasim 2012: Tesis ihalesi alan yabanci firmalardan ikisinin Kibrisli Rum ve Ermeni kökenli oldugunun anlasilmasi üzerine sözlesmeleri iptal edildi. Iki firmanin UOK disinda ayrica merkezi Lahey’de bulunan Daimi Hakem Divani’na basvurdugu bildiriliyor.

19 Subat 2013: You Tube sansürü, 6-7 Eylül pogromu, 1 Mayis 1977 Taksim katliami, 1942 Varlik Vergisi olayi, güneydogudaki faili meçhul cinayetler, Diyarbakir’da bir parkta Berfin adinin yasaklanmasi ve benzeri çesitli konularda yogun internet yayinlari sürüyor.

12 Mayis 2013: “Midnight Operation” adiyla filme çekilen Hayata Dönüs Operasyonu tüm dünyada ayni gün gösterime girdi. Giselerin önünde kuyruklar olustugu bildiriliyor. TC Kültür Bakanligi resmî bir bildiriyle filmi protesto etti.

18 Haziran 2014: Olimpiyat maskotu için yarisma açildi. Ismetpasa Kiz Enstitüsü ögretmenlerinin hazirladigi Atatürk motifinin agir bastigi, fakat “maskot” adini tasiyacagi için tereddütler dogdugu ögrenildi. Son olarak, “Türklerin Göç Yollari Haritasi” üzerinde duruldugu, bunun dünya halklarinin birlik ve beraberligini temsil etmesi açisindan olimpiyat esprisiyle de bagdastigi bildiriliyor.

Tarih yaklasirken

13 Ocak 2016: Pistlerdeki tartan kaplamalarin ilk yagmurda köselerinden kalkmasi üzerine sorusturma baslatildi.

15 Ocak 2016: Iktidar partisi il ve ilçe baskanlarinin, kentlerinde yapilacak yarismalardan önce açilis konusmasi için basvurduklari ögrenildi.

20 Ocak 2016: Elektrikler kesildiginde skor tablolarinin aninda elle degistirilmesini saglayacak Olimpiyat Alternatifler Genel Müdürlügü göreve basladi.

24 Ocak 2016: Kapali salonlarin ikisinde eksik çimento ve demir yüzünden çökme tehlikesi saptandi. Bu tarihten sonra ihale yapilamayacagindan derhal sisme salon ithaline gidilmesi kararlastirildi.

30 Ocak 2016: Dünyada sisme salon üreten tek firmanin Türkiye temsilcisinin Gençlik ve Spor Bakanligi genel müdürlerinden birinin damadi oldugu ortaya çikti.

15 Subat 2016: “Eskrim varsa, bizim dal da dahil edilmelidir” diyen ama basvurusu reddedilen Bursa Kiliç Kalkan Ekibi (BKKE) idare mahkemesine, olmazsa AIHM’ye gidecek. Ekip sefi eskrim yarismalarindan önce palali bir STK protestosu düzenleyeceklerini de açikladi.

20 Subat 2016: BKKE basvurusundan esinlenen Vatanini Sevenler Dernegi, olimpiyatlara yagli güres, uzunesek ve güvercin taklasi branslarinin eklenmesini istedi. Dernek ayrica, “Cirit atma var da cirit oyunumuz niye yok?” diyerek Milli Komite’yi göreve davet etti.

03 Mart 2016: Kibris Cumhuriyeti (Kibris Rum) sporcularina vize verilmemesinin diplomatik soruna dönüsmeyecegini söyleyen bir yetkilinin: “Türkiye büyük ülke. En kötü ihtimalle Anamur’un oralardan tekneyle girerler, soran olursa da olimpiyatlar süresince mülteci statüsü tanidik deriz” dedigi ögrenildi. Yetkili, Istanbul’a “Konstantinopolis” demeleri yüzünden Yunanistan’la da benzer sorunlarin bulundugunu ama demokrasilerde çözüm tükenmeyecegini sözlerine ekledi.

20 Mart 2016: Güzel Ahlak Dernegi, yarismalarda esofman giyilmesi gerektigini bildirdi ve 2008 yüzme yarismalarindaki hasemalari hatirlatti.

25 Mart 2016: Milli Komite, olimpiyatlarin 5 halkasinin 16’ya çikartilmasi için UOK’ye basvuruda bulunacak. Resmî gerekçe olarak, 2016 yilinin son iki rakami gösterilecek. Fakat bir gazetenin dünkü mansetinde asil gerekçenin tarihteki 16 Türk cumhuriyeti oldugu iddiasi dile getirildi.

27 Mart 2016: Basindaki haberler üzerine Milli Muhalifler Dernegi açiklama yapti: “Bu gerekçe, Türkiye düsmani mahfiller tarafindan Türklerin en az 15 devleti batirdiklari anlaminda yorumlanabilir; uyanik olunmalidir.” 16 halkanin 5 tanesinin içine, orijinal halka olduklarini hatirlatma babinda Atatürk portrelerinin konacagi da sizan haberler arasinda.

30 Mart 2016: Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Sener Eruygur ve Hursit Tolon ortak bir yazili basin açiklamasi yaparak 16 halkanin tümünün de içinde Atatürk resmi bulunmasi gerektigini, bunu teklif eden vatanseverler hapislerde çürürken vatan hainlerinin serbestçe kol gezdigini bildirdiler. Hükümlüler farkli illerdeki cezaevlerinde kaldiklari için bu F tipi cezaevi müdürleri hakkinda idari sorusturma açildi.

Olimpiyatlar basliyor

29 Haziran 2016: Tekne yarislarinin Girne’ye kaydirilacagi haberleri üzerine UOK tepki gösterdi. 1974’te savas ganimeti olarak el konulan Kibrisli Rum teknelerinin nasil ve kimlere satildigina iliskin belgeler internette dizi halinde yayinlanmaya baslandi.

01 Agustos 2016: Milli Komite oyunlarin “Dag Basini Duman Almis”la açilacagini duyurdu. Fakat Isveçlilerin “Bu bizim halk sarkimizdir” itirazinda bulunabilecegine iliskin kimi duyumlarin alinmasi üzerine konunun komisyona havalesi kararlastirildi.

07 Agustos 2016: Istanbul yakasinda Atatürk Havalimani’ndan Rumelikavagi’na, Anadolu yakasinda Üsküdar’dan Anadolukavagi’na kadar bütün yollar olimpiyat süresince trafige kapatildi. Ek vapur seferleri düsünülüyor.

08 Agustos 2016: Olimpiyatlar basladi! Açilista “Atatürk Kocatepe’ye Çikarken” sahnesi 3 boyutlu halogramla göklere resmedildi. Dün de Istanbul’un 8 ayri yerinde bombalar patladi. 16 kisi öldü.

09 Agustos 2016: Yapilan ihbar üzerine UOK yetkilileri yüzme havuzunun 1,5 cm kisa yapildigini tespit etti. 5 saatlik toplanti sonucunda yaris neticeleri ve rekorlari iptal edildi.

10 Agustos 2016: Türk Dil Kurumu her türlü olimpiyat yazi ve ilanlarinin önce Türkçe sonra Ingilizce yazilmasi gerektigini duyurdu.

12 Agustos 2016: Anadolu’daki kiliseleri gezmek isteyen Yunan ve Ermeni ekiplere izin çikti. Buralarda izinsiz dua etmek isteyen sporculara jandarma müdahale etti. Durum, yetkililer tarafindan buralarda “mail-i inhidam” (çökme tehlikesi) bulunduguyla açiklandi. Haritada bulunan çogu kilisenin ise yerinde olmadigi görüldü.

15 Agustos 2016: Helal Tekstil AS Genel Müdürü A.Ü.’nün 3 madalyali bir kadin yüzücünün odasina her aksam gül yolladigi, çiçekler iade edildigi halde yollamanin sürdügü ögrenildi. Görüsüne basvurulan A.Ü, gülleri kendisinin adina rakip firmanin göndermis olabilecegini bildirdi.

18 Agustos 2016: Rafting yarismalarinin yapildigi ilde sporcularin aksam verdigi partiyi ahlak zabitasi basti. UOK olayi siddetle protesto etti.

20 Agustos 2016: Yabanci sporcularin yemeklerine sap karistirildigi ortaya çikti. Görüsüne basvurulan bir yetkili “Sap olsa olsa bizim sporcularimizin oyunlara konsantresi için kullanilmis olabilir. Yabanci sporculardan bize ne?” dedi. Sapin yabancilara yanlislikla verildigi saniliyor.

24 Agustos 2016: Olimpiyat oyunlari sona erdi. Son gün yapilan 5000 m. kadinlar finalinde bir olay yasandi. Milli atletimiz Elvan Abeylegesse’nin ipi ikinci gögüslemesi üzerine sevincinden piste hücum eden seyirciler arkadan gelen atletleri düsürdüler. Oyunlarin son günü oldugu için ne yapilacagina iliskin görüsmeler devam ediyor.
Yüklə 20,8 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin