Informatii germaniaYüklə 10,75 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü10,75 Kb.
#98076

INFORMATII GERMANIA

Introducerea Cardului Albastru si a Noii Platforme pentru Lucratorii Straini

Introducerea Cardului Albastru

Legea pune în aplicare Directiva U.E privind lucrătorii cu înaltă calificare și intra in vigoare incepand cu data de 01 august 2012. Specialistii din tari terte care pot dovedi faptul ca dispun de un loc de munca in Germania, corespunzator calificarii lor si au un salariu brut anual de cel putin 44.800 euro, primesc titlul de rezidenta (Cardul Albastru). In acest caz, nu mai este nevoie de aprobare de la Agentia Federala de Munca. Specialistii care au diplome in matematica, informatica, stiintele naturii si tehnologie (asa numitele profesii MINT), precum si medicii pot avea, de asemenea, dreptul la Cardul Albastru in situatia in care castiga mai putin de 44.800 euro. In aceasta situatie, acestia trebuie sa realizeze un castig identic cu cel al cetatenilor germani, adica cel putin 34.944 euro. In aceste cazuri, este inca necesara aprobarea de la Agentia Federala de Munca, dar stabilirea prioritatilor (stabilirea daca un aplicant este sau nu compatibil pe piata fortei de munca germane) nu mai este obligatorie.

Dupa 33 de luni, posesorii Cardului Albastru obtin un permis de resedinta (permis de sedere permanenta), daca pot dovedi ca au cunostinte de limba germana nivel B1 stabilit in cadrul Comisiei Comune Europene de Referinta pentru Limbi Straine (CEFR), http://www.goethe.de/z/50/commeuro/303.htm. In situatiile in care certificatul de cunoastere al limbii germane nivel B1 deja exista, permisul de resedinta poate fi obtinut dupa 21 de luni.

Conditia ca lucratorii cu inalta calificare sa castige cel putin 66.000 euro pentru a obtine imediat permisul de resedinta a fost inlaturata, astfel incat, in acest moment exista doar titlul de sedere care depinde de un anumit nivel de venit realizat. Legea cuprinde noi prevederi care faciliteaza accesul pe piata muncii a lucratorilor straini si completeaza cerintele Directivei Uniunii Europene. • Este introdusa viza, valabila 6 luni, pentru a permite absolventilor de facultate care ar putea avea dreptul la Cardul Albastru si care se pot intretine singuri, sa-si gaseasca un loc de munca.

 • Perioada pana cand absolventii cu studii superioare incheiate in Germania pot sa-si caute un loc de munca, a fost extinsa la 18 luni. In acest interval de 18 luni, acestora le este permis sa ocupe orice loc de munca pentru a se putea intretine.

 • Absolventii facultatilor din alte tari, care au obtinut calificari in Germania, pot ocupa orice post corespunzator pregatirii lor profesionale, fara aprobarea Agentiei Federale de Munca. Dupa doi ani de munca remunerata, acestia obtin permisul de resedinta.

 • Va fi facilitata activitatea de lucrator independent pentru absolventii de facultate din strainatate.

 • Perioada in care studentii straini pot castiga venituri suplimentare in perioada studiilor a fost extinsa de la 90 de zile pentru timp normal de lucru si 180 de zile pentru timp partial la 120 de zile pentru timp normal de lucru, respectiv 240 pentru timp partial.

 • Persoanele care au urmat cursuri de formare profesionala in Germania au posibilitatea sa ocupe un loc de munca in aceasta tara, corespunzator pregatirii profesionale. In acest caz, se obtine aprobarea Agentiei Federale de Munca fara stabilirea prioritatii de ocupare a locului de munca respectiv.

 • Persoanele care si-au incheiat studiile in Germania au la dispozitie un an de zile sa-si gaseasca un loc de munca.

 • Pentru prima data persoanelor din tarile terte care au beneficiat de cursuri de formare profesionala in cadrul companiei in care isi desfasoara activitatea, le este permis sa aiba si un alt loc de munca, al carui program sa nu depaseasca insa zece ore/saptamana.

 • Schimbarile juridice preconizate vor permite sotilor/sotiilor beneficiarilor Cardului Albastru accesul imediat si nelimitat pe piata fortei de munca.

 • Principiul de aprobare implicita va fi introdus in procedura de aprobare a Agentiei Federale de Munca: dupa doua saptamani, se presupune ca Agentia a aprobat procedura.

 • Exercitarea activitatii de lucrator independent va fi facilitata de o investitie in valoare de 250. 000 euro pentru crearea de cinci noi domenii in care se poate profesa.

Noua Platforma de Internet

Incepand din momentul intrarii in vigoare a Legii, lucratorii straini calificati pot sa se informeze cu privire la conditiile de viata si munca in Germania, precum si la legislatia muncii, utilizand portalul www.make-it-in-Germany.com. In colaborare cu Serviciul International de Plasare al Agentiei Federale de Munca (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung) si Portalul European al Locurilor de Munca EURES (http://ec.europa.eu/eures), portalul www.make-it-in-Germany.com ofera posibilitatea cautarii directe a unui loc de munca si face parte dintr-o initiativa a Guvernului german referitoare la lucratorii calificati. Informatii suplimentare pot fi gasite pe site-ul www.fachkräfte-offensive.de.
Yüklə 10,75 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin