6th ASEE Global Colloquium on Engineering Education (GCEE 2007)
29 Eylül – 4 Ekim 2007
4. YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNİN YÖNETİM YAPISI KONUSUNDA STRATEJİK SEÇMELER
Üniversite üstü diğer organ olan Üniversitelerarası Kurul, üniversite sayısının artışıyla 100’e yaklaşmasıyla birlikte ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. ÜAK birçok ülkede olduğu gibi Rektörler Komitesi’ne dönüşebilir ve yalnızca rektörlerden oluşabilir. ÜAK’ın son 25 yıldaki uygulamaya göre güçlendirilmesi ve sürekli tam zamanlı görev yapan bir yürütme kuruluna sahip olması yarar sağlayacaktır. Böyle bir kurulda da temel bilimler, mühendislik bilimleri, sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve güzel sanatların asgari düzeyde temsili öngörülebilir. Böyle bir kurul, rektörler dışından ve öğretim üyeleri arasından ÜAK’ın belirleyeceği üyeler arasından seçilebilir. Başka bir seçenek ise, rektörler arasından seçilecek ve doğal olarak tam zamanlı olamayacak ve 1 ya da 2 yıl için görev yapacak bir yönetim kurulu ve onu destekleyecek sekreteryanın oluşturulmasıdır.
Üniversitelerarası Kurulun, belli bir meslek grubu için, yükseköğretimde yeniden düzenlemeler gerektiğinde ya da önemli sorunlarla karşılaşıldığında, Dekanlar Komitelerioluşturarak, görüş geliştirmesini sağlama yoluna gitmesi yararlı olacaktır.
9. YÜKSEKÖĞRETİMDE KALİTE GÜVENCESİ KONUSUNDA STRATEJİK SEÇMELER
ABET ile yapılan işbirliği süreci, ülkemizdeki mühendislik programları için, benzer bir ulusal kalite güvence sisteminin oluşturulması gibi önemli bir oluşumu beraberinde getirmiştir. 2002 yılında mühendislik fakülteleri dekanları tarafından oluşturulan, Mühendislik Dekanları Konseyi bünyesinde Mühendislik Akreditasyon Kurulu (MÜDEK) kurulmuş ve mühendislik alanlarında ulusal bir kalite güvencesi sisteminin oluşturulması açısından, ülkemizde örnek bir başlangıç olmuştur. MÜDEK günümüz itibariyle, 60 eğitimli değerlendirici portföyüne ulaşmış ve 2003-2004 yılında 8 üniversitemizde 10 mühendislik programı MÜDEK Değerlendirme Sürecinden geçmiştir. Ancak, MÜDEK günümüze kadar, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan hukuki bir kimlik kazanamamıştır.
Birim/alt birim veya program bazında dış değerlendirme yapabilecek Mühendislik Değerlendirme Kurulu (MÜDEK) gibi kuruluşların oluşumu, diğer bilim/meslek alanlarında da teşvik edilmeli ve bu kurum/kuruluşların çalışmalarını, hukuki bir yapı içerisinde yürütebilmeleri sağlanmalıdır. Bu kapsamda oluşturulacak kurum/kuruluşların günümüzde giderek önem kazanan “niteliklerin (yetkinliklerin) çerçevelendirilmesi (belirlenmesi)-(qualification framework)” çalışmalarında, özellikle bilim ve meslek alanlarındaki çıktıların, dış kalite güvencesi konusunda önemli işlevleri olacağı göz önünde bulundurularak, yapılandırılmaları teşvik edilmelidir.
Yükseköğretim yeterlilikleri çerçevesi ile ilgili Bologna Süreci eylem maddesi konusunda YÖK tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Yükseköğretim yeterliliklerinin düzeylerine ilişkin çalışmalar iki ay içinde tamamlanacaktır. Mühendislik yeterliliklerine ilişkin çalışmaların 2007 sonunda tamamlanması planlanmıştı. Diğer sektörlere ilişkin çalışmalar ise 2008 sonunda bitirilmek üzere takvime bağlanmıştır.
11. YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNİN TOPLUMUN VE EMEK PİYASASININ TALEPLERİNE DUYARLILIĞININ ARTTIRILMASI
Aralık 2006 – Nisan 2007
Tanınırlık
YÖK Strateji Raporu
Üniversitelerarası Kurul
BTYK Toplantılarına Katılım
DPT, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TÜBİTAK, TÜBA, TTGV
Türk Dil Kurumu
IFEES (International Federation of Engineering Education Societies)
e-posta: mdk@anadolu.edu.tr
Web Sitesi (http://mdk.anadolu.edu.tr)
Logo Çalışmaları
Diğer Aktiviteler
Portal
MADEK
6th ASEE Global Colloquium on Engineering Education (GCEE 2007)
29 Eylül – 4 Ekim 2007
Gelişmeler
Yurt Dışı
Yurt İçi
Lizbon Deklarasyonu 2010’a sonrasına doğru Avrupa Üniversiteleri: Farklılıklarla birlikte ortak amaca yönelme 17-18 Mayıs 2007, Londra
Avrupa Yüksek Öğretim Alanının İnşası
- Ana hedeflere yeniden odaklanma
- Öğrenci Odaklılık
- AKTS
- Öğrenci Destek Hizmetleri
- Öğrenim Çıktıları
- Yaşam Boyu Öğrenim
Avrupa Yüksek Öğretim Alanının Uluslararası Tanınırlığı
- Bologna Markası
- Kurumsal Stratejiler
- Gelişme
Araştırma ve İnovasyonun Teşvik Edilmesi
Araştırma ve İnovasyonun Teşvik Edilmesi
- Yüksek Öğretim ile Araştırma arasında ilişki
- Doktora programlarındaki kalitenin arttırılması
- Araştırma için kurumsal stratejilerin geliştirilmesi
İşletmeden Üniversiteye “Mobility” Durumunda Üniversitenin Daveti
Working Programme
Yurtdışına İlk Çıkışlara Öncelik
6. TÜRKİYE’NİN YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNDE, YÜKSEKOKULLARIN VE MESLEK YÜKSEKOKULLARININ PROGRAMLARININ YENİDEN İLİŞKİLENDİRİLMESİ KONUSUNDAKİ STRATEJİK SEÇMELER
“Liderler”:
“Liderler”:
İsviçre, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya
BU GELİŞMELER
TEHDİT Mİ?
FIRSAT MI?
Reaktif yaklaşım
Reaktif yaklaşım
4 MAYIS CUMA 10:45-12:45 Panel: “Yetkin Mühendislik” Moderatör: Prof. Dr. Mustafa TOKYAY (ODTÜ, İnşaat Mühendisliği Bölümü) Panelistler: Prof. Dr. Tuğrul TANKUT (ODTÜ, İnşaat Mühendisliği Bölümü) Prof. Dr. Mehmet Nuri BODUR (MDK Üyesi) Mustafa ÇOBANOĞLU (MÜDEK, MAK Üyesi) Muhammet SÖZEN (Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı) 13:00-14:00 Öğle Yemeği-Turizm ve Otelcilik Uygulama Merkezi 14:00-15:30 Bölümlerin-Laboratuarların Gezilmesi 15:30-16:30 “Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Hakkında Bilgilendirme” Refik ÜREYEN (TTGV) 16:30-17:00 Kahve Arası 17:00-19:00 Fakültelerimizin Ortak Problemleri ve Çözüm Arayışları
5 MAYIS CUMARTESİ
5 MAYIS CUMARTESİ
08:30-09:00 Doç. Dr. Erbil PAYZIN (MÜDEK-MAK Başkanı)
09:00- 10:15 Prof. Dr. Cüneyt GÜZELİŞ (MADEK Koordinatörü)
10:15-10:40 Kahve Arası
10:40-11:00 Prof. Dr. Mehmet Nuri BODUR (Mühendislik Altyapısı Kıyaslama Çalışma Grubu Üyesi)
11:00-11:30 Diğer Çalışma Grupları ve Yeni Öneriler