Limba oficială este limba franceză Limba oficială este limba franceză
Paris este capitala şi cel mai mare oraş al Franţei. Oraşul este traversat de fluviul Sena, care împarte oraşul în două părţi - Malul Drept, în partea de nord a Parisului, şi Malul Stâng, în partea de sud.Cea mai importanta ramura este industria constructiilor de masini. Este dezvoltata si industria chimica, industria alimentara, textila, de prelucrare a lemnului. Are mari intreprinderi poligrafice, important nod feroviar si rutier si unul dintre cele mai mari porturi fluviale ale Europei Paris este capitala şi cel mai mare oraş al Franţei. Oraşul este traversat de fluviul Sena, care împarte oraşul în două părţi - Malul Drept, în partea de nord a Parisului, şi Malul Stâng, în partea de sud.Cea mai importanta ramura este industria constructiilor de masini. Este dezvoltata si industria chimica, industria alimentara, textila, de prelucrare a lemnului. Are mari intreprinderi poligrafice, important nod feroviar si rutier si unul dintre cele mai mari porturi fluviale ale Europei
În împrejurimile Parisului se află marile aeroporturi internaţionale Orly şi Le Bourget. Numeroase monumente de arhitectură: biserica în stil romanic Saint-Germain-des-Pres, Catedrala Notre Dame, Luvru, Palatul Regal, Palatul Luxembourg, Universitatea Sorbona, Domul Invalizilor, Palatul Bourbon şi Panteonul. La începutul sec. al XIX-lea, în Paris s-au înălţat construcţii cu caracter triumfal: Arcul de Triumf, Piaţa Carrousel, Coloanele Vendome. În împrejurimile Parisului se află marile aeroporturi internaţionale Orly şi Le Bourget. Numeroase monumente de arhitectură: biserica în stil romanic Saint-Germain-des-Pres, Catedrala Notre Dame, Luvru, Palatul Regal, Palatul Luxembourg, Universitatea Sorbona, Domul Invalizilor, Palatul Bourbon şi Panteonul. La începutul sec. al XIX-lea, în Paris s-au înălţat construcţii cu caracter triumfal: Arcul de Triumf, Piaţa Carrousel, Coloanele Vendome.
Lyon este un oraş în Franţa situat la confluenţa fluviului Rhône cu râul Saône, la 460 km spre sud-est de Paris şi la 314 km spre nord de Marsilia. Este capitala departamentului Rhône şi a regiunii Ron-Alpi Lyon este un oraş în Franţa situat la confluenţa fluviului Rhône cu râul Saône, la 460 km spre sud-est de Paris şi la 314 km spre nord de Marsilia. Este capitala departamentului Rhône şi a regiunii Ron-Alpi Oraşul este traversat de fluviul Garonne. Centrul istoric vechi al oraşului Bordeaux a fost înscris în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO
Relieful Franţei este dezvoltat pe structuri hercinice (unde există podişuri, munţi, - care sunt erodaţi- şi câmpii) şi alpine (Alpii şi Pirineii). Treapta podişurilor şi câmpiilor situată în jumătatea nordică a Franţei - cuprinde, printre altele: Masivul Central (Massif Central) cu înlţimi vulcanice ( Puy de Sancy 1.886 m, Plomb du Cantal 1.858 m, Puy de Dome- 1.485 m), înconjurat de suprafeţe mai joase, sub 1.000 m, larg valurite (Marche, Limou-sin) şi continuate spre S-E de culmile Cevennes ( altitudine maximă 1.702 m ce domină valea largă a fluviului Rhone. Masivul Armonican (Massif Armonicain) hercinic în partea de N-V ( Bretagne, Normandie). Podisul Ardeni (Ardennes) situat în partea de N-E, la graniţa cu Belgia. Relieful Franţei este dezvoltat pe structuri hercinice (unde există podişuri, munţi, - care sunt erodaţi- şi câmpii) şi alpine (Alpii şi Pirineii). Treapta podişurilor şi câmpiilor situată în jumătatea nordică a Franţei - cuprinde, printre altele: Masivul Central (Massif Central) cu înlţimi vulcanice ( Puy de Sancy 1.886 m, Plomb du Cantal 1.858 m, Puy de Dome- 1.485 m), înconjurat de suprafeţe mai joase, sub 1.000 m, larg valurite (Marche, Limou-sin) şi continuate spre S-E de culmile Cevennes ( altitudine maximă 1.702 m ce domină valea largă a fluviului Rhone. Masivul Armonican (Massif Armonicain) hercinic în partea de N-V ( Bretagne, Normandie). Podisul Ardeni (Ardennes) situat în partea de N-E, la graniţa cu Belgia. Bazinul parizian (Bassin parisien) în partea central-nordică.
Diversitatea climei şi a reliefului Franţei face ca şi fauna locală să fie foarte variată. Trăiesc aici atât diferite specii de animale marine sau care preferă zonele de coastă, cât şi animale specifice regiunilor montane. Printre speciile rare din Munţii Alpi se numără ibexul, iar în Pirinei trăiesc lupi şi urşi, al căror număr este la ora actuală în continuă creştere. Delta Rhonului este un mediu ideal de viaţă pentru păsări. Bâtlanii, flamingo şi multe alte specii migratoare care îşi fac aici cuiburile şi îşi caută hrana în apă constituie o privelişte extrem de interesantă nu numai pentru ornitologi. Diversitatea climei şi a reliefului Franţei face ca şi fauna locală să fie foarte variată. Trăiesc aici atât diferite specii de animale marine sau care preferă zonele de coastă, cât şi animale specifice regiunilor montane. Printre speciile rare din Munţii Alpi se numără ibexul, iar în Pirinei trăiesc lupi şi urşi, al căror număr este la ora actuală în continuă creştere. Delta Rhonului este un mediu ideal de viaţă pentru păsări. Bâtlanii, flamingo şi multe alte specii migratoare care îşi fac aici cuiburile şi îşi caută hrana în apă constituie o privelişte extrem de interesantă nu numai pentru ornitologi.
Corsica este din punct de vedere al faunei un spaţiu de-a dreptul fascinant. Pe insulă au apărut în cursul timpului o serie de specii endemice de vietăţi şi de plante, adaptate condiţiilor naturale specifice. În zonele montane înalte trăieşte vulturul bărbos - un răpitor de dimensiuni impresionante, cu o anvergură a aripilor de 2,8 metri. O altă specie rară este broasca Discoglossus montalenti (broasca corsicană), un adevărat maestru al camuflajului, care se identifică aproape în întregime cu mediul înconjurător şi este, deci, foarte greu de văzut. Pe insulă trăiesc, de asemenea, multe broaşte ţestoase şi şopârle. În Moltifao a fost înfiinţat aşa-numitul "Sat al broaştelor ţestoaseů", care se ocupă de pentru salvarea şi înmulţirea acestor animale. Nici în Munţii Pirinei nu lipsesc speciile endemice de animale. Unele dintre moluştele şi insectele de aici nu pot fi întâlnite în nici un alt loc de pe planetă. Dintre amfibii putem menţiona tritonul de Pirinei, iar dintre vertebrate, tipice sunt caprele negre şi ibexul de Pirinei. Corsica este din punct de vedere al faunei un spaţiu de-a dreptul fascinant. Pe insulă au apărut în cursul timpului o serie de specii endemice de vietăţi şi de plante, adaptate condiţiilor naturale specifice. În zonele montane înalte trăieşte vulturul bărbos - un răpitor de dimensiuni impresionante, cu o anvergură a aripilor de 2,8 metri. O altă specie rară este broasca Discoglossus montalenti (broasca corsicană), un adevărat maestru al camuflajului, care se identifică aproape în întregime cu mediul înconjurător şi este, deci, foarte greu de văzut. Pe insulă trăiesc, de asemenea, multe broaşte ţestoase şi şopârle. În Moltifao a fost înfiinţat aşa-numitul "Sat al broaştelor ţestoaseů", care se ocupă de pentru salvarea şi înmulţirea acestor animale. Nici în Munţii Pirinei nu lipsesc speciile endemice de animale. Unele dintre moluştele şi insectele de aici nu pot fi întâlnite în nici un alt loc de pe planetă. Dintre amfibii putem menţiona tritonul de Pirinei, iar dintre vertebrate, tipice sunt caprele negre şi ibexul de Pirinei.
Datorită întinderii sale considerabile, in Franţa se intîlneste o vegetaţie variata. Situate mai ales in munţii Alpi, Jura si Vosgi, pădurile de foioase ( fag, stejar ) si de conifere, ocupă peste un sfert din teritoriul Franţei. In landele nisipoase din S-V se dezvoltă păduri de pin, iar in insula Corsica este dominant maquisul mediterănean. Datorită întinderii sale considerabile, in Franţa se intîlneste o vegetaţie variata. Situate mai ales in munţii Alpi, Jura si Vosgi, pădurile de foioase ( fag, stejar ) si de conifere, ocupă peste un sfert din teritoriul Franţei. In landele nisipoase din S-V se dezvoltă păduri de pin, iar in insula Corsica este dominant maquisul mediterănean. Franţa a fost în întregime împădurite înainte de perioada neoliticului, atunci când pădurile de foioase, în principal fagi şi stejari, care fac obiectul ţară, cu excepţia pentru pădurile de munte temperat compus de brazi şi piceas, precum şi păduri mediteraneene. Păduri de pini mediteraneeni şi stejari, în sud-est.
Industria are un ridicat nivel tehnologic, competitiv mai ales in aeronautică, material rulant, energia nucleară, industria alimentară. In ansamblul economiei mondiale, poziţia Franţei s-a erodat in ultimele două decenii (in 1970 reprezenta 8,2% din producţia industrială a OECD iar in 1990 doar 5,7%). Industria are un ridicat nivel tehnologic, competitiv mai ales in aeronautică, material rulant, energia nucleară, industria alimentară. In ansamblul economiei mondiale, poziţia Franţei s-a erodat in ultimele două decenii (in 1970 reprezenta 8,2% din producţia industrială a OECD iar in 1990 doar 5,7%). Franţa este una din tarile puternic industrializate.Are o industrie grea,foarte dezvoltată (rafinării de petrol,industria siderurgică, industria aluminiului,industria cimentului , a hîrtiei si celulozei, industria chimică si construcţiile de maşini).Industria autovehiculelor este a patra ca mărime din lume după Japonia , SUA si Germania.Doar 3 ţări au mai mulţi locuitori şi un venit mediu pe locuitor mai mare ca Franţa: SUA , Japonia si Germania.Economia franceză produce ea singură 1/5 din totalul veniturilor ţărilor din C.E.E. În toate ţinuturile Franţei prosperă turismul , mai ales pe litoral,in munţi si Paris.
Cel mai reprezentativ simbol al Parisului şi chiar al Franţei este Turnul Eiffel. Acesta se inaltă pe malul Senei, ajungînd la o înălţime de 324 m. Din vîrf, turnul oferă o panoramă superbă asupra oraşului. Incepând cu orele 21 si până la 01, acesta e luminat, iar la ore fixe, timp de 10 minute are loc un impresionant spectacol de lumini. Cel mai reprezentativ simbol al Parisului şi chiar al Franţei este Turnul Eiffel. Acesta se inaltă pe malul Senei, ajungînd la o înălţime de 324 m. Din vîrf, turnul oferă o panoramă superbă asupra oraşului. Incepând cu orele 21 si până la 01, acesta e luminat, iar la ore fixe, timp de 10 minute are loc un impresionant spectacol de lumini. Arcul de Triumf, e situat la capătul bulevardului Champs Elyzee. In interior, acesta gazduieşte un muzeu, insă cel mai impresionant loc e constituit de partea de sus a acestuia, unde se poate ajunge urcând pe nişte scări circulare. Muzeul Luvru, este unul dintre cele mai mari muzee din lume, găzduind opere celebre precum Mona Lisa de Leonardo da Vinci, statuia zeiţei Venus, km intregi de galerii si renumitele gradini Tuileries. Catedrala Notre Dame, e cea mai renumită din Paris, renumele ei datorându-se şi datorită romanului scris de Victor Hugo, Cocoşatul de la Notre Dame.
Napoleone Buonaparte s-a născut în insula Corsica la un an de la trecerea acesteia în proprietatea Franţei. Napoleone Buonaparte s-a născut în insula Corsica la un an de la trecerea acesteia în proprietatea Franţei. Cu peste 75 milioane de turişti străini în anul 2003, Franţa este clasată ca prima destinaţie turistică din lume. Franţa mai are sub control un număr de insule nelocuite în Oceanul Indian şi în Oceanul Pacific: Bassas da India, Clipperton, Europa, Glorioso, Juan de Nova, Tromelin..
Dostları ilə paylaş: |