Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 6,7 ve 8'inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilir. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılır.
Liselere Geçiş Sınavı: TEOG
Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılır. Sorular çoktan seçmeli ve 4 seçeneklidir. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemez. Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girer.
TEOG Sınavına Öğrenci ve Aile Birlikte Hazırlanmalı
• Sınavda başarılı olmak her öğrencinin ve ailesinin en büyük hayallerinden birisidir.
• “İyi bir lise, iyi bir üniversite” sloganı hayatımızın bir gerçeği oldu.
• Sınavda başarılı olma işi tesadüflere bırakılamaz.
• Sınavda hazırlığı öğrencinin, ailesinin birlikte koştukları uzunca bir maratondur.
• Bu süreçte öğrenci irade ve duygusal yönden güçlenmelidir.
Öğrencinin ders çalışırken dikkat etmesi gerekenler:
TEOG sistemi için başarıyı hedefleyen bir öğrencinin günlük ders başına 20-25 soru çözmesi yeterli olacaktır.
Özellikle dershanelerden günlük 200-250 soru gibi telkinler yapılacaktır ama bu sayılar gerçekçi değildir. Burada önemli olan nicelik değil niteliktir.
Öğrencinin ders çalışırken dikkat etmesi gerekenler:
Öğrenci örneğin, matematik dersinde köklü sayılarda toplamayı öğrendi. Bu konuyla ilgili 25 soru çözüp anlamadığı ya da çözemediği soruları öğretmeniyle çözerse konuda eksiği kalmayacaktır.
Şunu da unutmayın 25 soruda bir öğrenci 4-5 yanlış yapsa bile rahatlıkla soracaktır. Ama 200 soru çözüp 40 yanlış yaparsa bunu bir sorun olarak görüp bu yanlışlarını sormaya çekinecektir. Ayrıca öğretmen 4-5 soru için öğrencisine vakit ayırabilecekken 40 soru için vakit ayıramayacaktır.
Sınava hazırlanan öğrencilerimiz aynı zamanda ergenlik ile ilgili sorunlarla da mücadele etmek durumundadırlar. Bu dönemde; öğrenci, • Duyguları kabarık ve
• Oldukça heyecanlı,
• Otoriteye karşı isyankar,
• Olayları değerlendirmede öznel,
• Dış görünüşüne daha fazla önem veren,
• Çevrenin tepkilerine fazlasıyla duyarlı bir ruh haletine sahiptir.
Bu dönemdeki bireylerin en önemli ihtiyacı, sevgi-saygı görmek ve ana-babası tarafından anlaşıldığını hissetmektir.
Anadolu Liseleri
Anadolu liseleri dört yıllık olup bunun ilk yılın da İngilizce , Almanca ya da Fransızca dil eğitimi alırlar. Genel olarak verilen dil eğitimi ingilizcedir. Anadolu liselerinde fen ve matematik ağırlıklı eğitim yapılır. Bunun yanında türkçe dersleride verilir. Öğrencilerin seçim yapabilecekleri bölümler Sayısal , Eşit Ağırlık ve Dil'dir.
Fen Liseleri
Yeni teknolojileri kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler yetiştirir.
Öğrencilerin bilimsel araştırma yapmalarına, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemelerine yardımcı olacak şekilde yabancı dilde iyi yetişmelerini sağlar.
Fen Liseleri
Fen liseleri adındanda anlaşılacağı gibi Matematik ve Fen dersleri ağırlıklı eğitim yaparlar. Fen liselerine giden öğrenciler bu tercihleri göz önünde bulundurarak fen liselerine giderler.Öğrenciler tercihlerini yaparken sayısal puanla alınan bölümlerden tercih yapabilir.
TEOG ile..
Liseler öğrencilerin meslek seçimi için önemli bir rol oynar. Öğrenci üniversitede okumak istediği bölüme göre gideceği liseyi seçmelidir. Liseler çeşitli kurum ve kuruluşlar için (Özel veya Devlet kuruluşları) eleman yetiştirmek amcınıda güder. Buna göre Türkiyedeki liseler Fen Lisesi , Anadolu Lisesi , Anadolu Teknik Lisesi , Anadolu Meslek Lisesi , Anadolu Kız Meslek Lisesi , , Anadolu Ticaret Meslek Lisesi , Otelcilik Ve Turizim Meslek Liseleridir.
Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren 22 okul türünün öğrenim süreleri ile yetkilerinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” ile “Çok programlı Anadolu Lisesi” adı altında yeniden yapılandırılmıştır.
Anadolu Liseleri
Okulun amaçları; öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını, yabancı dili, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde öğrenmelerini sağlamaktır.
Öğrenim süreleri 4 yıldır.
Köklü Anadolu liselerin «Otak Sınav» puanları ortalama 450-500 arasında olup Mezunların Üniversitelere yerleşme oranı yüksektir.
Spor Liseleri
Spor liseleri; beden eğitimi ve sporla ilgili yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu; spor lisesi programlarının uygulanabileceği kapalı spor salonu, futbol sahası ve benzeri spor alanları ile yeterli spor araç-gereci bulunan, fizikî alt yapısı uygun olan okullardır. Yüksek Öğrenim Kurumları (kendi alanlarında), seçecekleri Fakültelere girişlerde spor liselerinin ilgili bölümlerinden mezun öğrencilere ek başarı puanı vermektedir.
Anadolu Kız Meslek Liseleri
İlköğretim okulu üzerine, bazı derslerin öğretimini yabancı dille yapan, öğretim yılı bir yıl hazırlık sınıfından sonra dört yıl olan ve mesleğe yönelik teknik elemanların yetiştirildiği okullardır.
Bu okullardan teknisyen ünvanı ile mezun olanlar, alanları ile ilgili iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi, isterlerse yükseköğretim kurumlarına da devam edebilirler.
Anadolu Otelcilik Ve Turizm Meslek Liseleri
Bu okullarda öğrenim gören öğrenciler her yıl Ekim-Mart ayları arasında teorik ve uygulamalı eğitimlerini okulda; Nisan-Eylül ayları arasında uygulamalı eğitimlerini bu alanda faaliyet gösteren otellerde veya diğer turistik tesislerde yapmaktadırlar.
Mezunlar sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksek okul programlarına girebileceklerdir.
Sağlık Meslek Liseleri
Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarına ara eleman yetiştirmek üzere açılan okullardır.
Türk Millî Eğitiminin genel, sağlık alanının özel amaçları doğrultusunda, ortaöğretim seviyesinde genel kültür, sağlık alanıyla ilgili temel bilim, her alan/dala özel mesleki yeterlilik kazandıran, öğrencileri hayata, sağlık alanına ve yükseköğrenime hazırlayan, yabancı dil olarak İngilizce öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmakta olup, “Anadolu” programlarında İngilizce dersi ağırlıklı olarak verilir.
Isparta (Merkez) Liseleri ve Taban Puanları
Süleyman Demirel Fen Lisesi Fen Lisesi 481.7916
Tenzile Erdoğan Anadolu Lisesi 463.0466
Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi 445.5964
Isparta Anadolu Lisesi 429.4592
Isparta Şehit Ali İhsan Kalmaz Anadolu Lisesi 379.32
Isparta Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi 364.47
Isparta Isparta Halıkent Anadolu Lisesi İngilizce 333.49
Isparta Hacı Ahmet Ersöz Anadolu İmam Hatip Lisesi 329.39
Isparta Anadolu İmam Hatip Lisesi 191.5011
Askeri Liseler
Askeri liseler gelecekte Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir üyesi olarak, ülkemize hizmet etmek isteyen öğrencilerin seçtiği okullardır. ÖSYM’nin belirlediği tarihte sayısal ve sözel bölümden oluşan bir sınav uygulanmaktadır. Sözel bölüm; Türkçe(30) ve Sosyal bilimler(15) sorudan,
Sayısal bölüm; Matematik(30) ve Fen bilimleri(25) sorudan oluşacaktır.
Yazılı sınav için belirlenecek baraj puanını aşan adaylar, 2. Seçim aşamasına katılmaya hak kazanacaklardır.
Gençler...
Kendinizi nerede görmek istiyorsanız orayı hayal edin, hedefleyin ve hedefinize ulaşmak için çalışın…
Bu hayatın sizin olduğunu unutmayın. Başkası sizin hakkında en iyisinin ne olacağına karar veremez. Kendi geleceğinizi ancak siz inşa edebilirsiniz. Başarıyı yakalamanız dileğimizle.. İyi çalışmalar...