Madame, Monsieur



Yüklə 12,09 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü12,09 Kb.
#100033




ROSTeu – ul

Săptămânii 25 Februarie – 1 martie 2013
Notă: În fiecare săptămână dorim să fim alături de dumneavoastră pentru a explora împreună dimensiunile Spațiului European al Cercetării. Informațiile vor fi punctuale și, în general, nu vor depăși o pagină urmând să ne contactați pentru detalii sau alte informații de interes la adresele de e-mail: iulia.mihail@ancs.ro şi/sau virginia.enache@rosteu.net.


  1. Quality Assurance in Doctoral Education

În cadrul preşedinţiei irlandeze, Asociaţia Europeană a Universităţilor (European University Association – EUA) a prezentat un nou raport privind asigurarea calităţii în educaţia doctorală ca rezultat al proiectului ARDE, finanţat de Direcţia Generală Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene, prin programul „Lifelong Learning”. În raport se prezintă modul în care universităţi europene au implementat conceptul de asigurare a calităţii în educaţia doctorală. Se recomandă ca statele membre care nu au încă şcoli doctorale să urmeze exemplele de bună practică printr-o colaborare reciproc avantajoasă. Irlanda a prezentat modul în care s-au organizat pe plan intern: au înfiinţat şcoli doctorale de sine stătătoare, conduse de un decan, au implementat noi structuri de guvernare şi au creat un cadru legislativ nou. Raportul poate fi consultat on-line la adresa de internet:

http://www.eua.be/Libraries/Publications_homepage_list/EUA_ARDE_Publication.sflb.ashx
10 universităţi din România sunt membre a EUA Council for Doctoral Education, însă participarea lor în proiectele şi activităţile EUA este încă modestă. Detalii pot fi găsite pe pagina web: http://www.eua.be/cde/Home.aspx.


  1. Chief Scientific Adviser to the President of the European Commission

IGLO (Informal Group of Liaison R&D Offices) a avut o întâlnire cu doamna Anne Glover, primul om de ştiinţă care oferă consultanţă independentă preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cu privire la orice aspect al științei, tehnologiei și inovării. Detalii privind activitatea şi rolul pe care îl are doamna Glover pot fi analizate pe site-ul: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/chief-scientific-adviser/index_en.htm. (de văzut şi prezentarea ppt)


Din subiectele discutate în cadrul întâlnirii şi care nu se regăsesc pe pagina web amintim: coordonează toate studiile de foresight care se realizează la nivel european; este un integrator; în lipsa unor consilieri ştiinţifici la nivel înalt, la nivel naţional, se consultă cu consilieri ştiinţifici ai organizaţiilor de cercetare bine structurate; statele membre sunt în curs de identificare şi numire a unor oameni de ştiinţă cu o poziţie similară; a pus foarte mult accent pe noţiunea de „evidence based policies” în sensul că politica nu se cuplează întotdeauna cu realitatea şi aici intervine rolul ei ca om de ştiinţă independent, care poate trage un semnal de alarmă, căci ştiinţa reprezintă evidenţa; un consilier ştiinţific la nivel înalt trebuie să fie o persoana cu credibilitate atât în comunitatea ştiinţifică cât şi în comunitatea politică. România este o ţară cu care nu a avut încă un dialog structurat şi este privită cu mare interes.

Anne Glover cu directorii oficiilor de legătură

Pe săptămâna viitoare!


Rue Montoyer 23, 1000 Brussels, Belgium, http://rosteu.ancs.ro



Tel.: + 32.(0)2.505.3000; Fax: +32.(0)2.513.3200; E-mail: iulia.mihail@ancs.ro

Yüklə 12,09 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin