RAPORTUL ÎNTÂLNIRII DINTRE DOMNUL IULIAN GÎILCĂ, PREŞEDINTELE CSM, DOAMNA MONICA MACOVEI, MINISTRUL JUSTIŢIEI, DOMNUL FRANCO FRATTINI, VICEPREŞEDINTELE COMISIEI EUROPENE ŞI DOMNUL OLLI REHN, COMISAR PENTRU EXTINDERE
Întâlnirea a avut loc la data de 20 februarie 2006, la Bruxelles.
Din delegaţia română au mai făcut parte domnul Lazăr COMĂNESCU, ambasador la Misiunea Permanentă a României la Bruxelles, doamna Luminiţa NICOLAE, reprezentant MJ la Misiune, doamna Marilena CONSTANTIN, purtător de cuvânt MJ, doamna Raluca GÂLEA, director Direcţia integrare europeană CSM.
I. Prima întâlnire a avut loc cu domnul Franco FRATTINI, la sediul Comisiei Europene, cu începere de la ora 15,00 şi a durat aproximativ 30 minute.
Discuţia afost deschisă de doamna Monica Macovei, care a făcut o scurtă informare asupra rezultatului negocierilor purtate de şeful statului cu reprezentanţii partidelor politice în ceea ce priveşte adoprarea legii de aprobare a Ordonanţei DNA, negocieri încheiate în dimineaţa zilei de 20 februarie 2006. S-a precizat că Departamentul se va transforma în Direcţie, aceasta va fi ordonator secundar de credite, iar raportul de coordonare existent între Procurorul General şi DNA se va transforma în raport de conducere, ministrul justiţiei apreciind însă că acestea sunt transformări minore care nu vor afecta activitatea concretă a acestei structuri. A mai precizat că unele partide au dorit modificarea procedurii de numire a şefului DNA (la propunerea CSM sau a Parlamentului), însă aceste propuneri nu vor putea face obiectul reglementării în acest proiect.
Domnul Franco Frattini a apreciat că lupta anticorupţie se află pe drumul cel bun, ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme arată reprezintă un semnal pozitiv, dovadă şi rezultatul misiunii de peer review din luna februarie în acest domeniu.
Doamna Monica Macovei a întărit afirmaţia, spunând că percepţia societăţii în România este că lupta anticorupţie este reală, există, deşi sunt şi aceste piedici menţionate.
Franco Frattini a precizat că importantă este existenţa voinţei politice, iar ca un rezultat este şi frica aceasta de rolul DNA, care într-un fel a deschis o cutie.
În ceea ce priveşte activitatea CSM, Franco Frattini a salutat alegerea noului preşedinte, fiind impresionat de faptul că a fost votat cu majoritate. Totodată a subliniat rolul deosebit de important al instituţiei în implementarea reformei, arătând că sunt mari aşteptări în această privinţă. Capacitatea CSM de a implementa reforma este cheia esenţială în reuşită deoarece reforma trebuie să pornească din interiorul sistemului.
Domnul Iulian Gîlcă a apreciat vizita efectuată de comisarul Frattini în luna octombrie 2005, mesajele transmise cu această ocazie fiind percepute de CSM şi înţelese în sens profund. A apreciat că CSM înţelege să lucreze împreună cu MJ, existând în acest o politică foarte clară, determinată de faptul că reforma nu se poate face numai de MJ sau numai de CSM, ci împreună. Misiunea de peer review din luna martie 2006 va fi deosebit de importantă şi va trebui să puncteze aceste realizări.
Domnul Frattini şi-a exprimat aprecierea faţă de dorinţa de colaborare cu MJ. În ceea ce priveşte rolul efectiv al tuturor magistraţilor în realizarea reformei, a subliniat ideea de co-responsabilitate CSM-magistraţi, în sensul de a păstra o legătură atât de strânsă încât magistraţii să înţeleagă că de ei depinde realizarea unei părţi importante a rezultatelor reformei.
Domnul Gîlcă a exprimat preocuparea CSM de a realiza această responsabilizare a magistraţilor, un exemplu recent constituindu-l şi planul de descentralizare a pregătirii continue a magistraţilor la nivelul instanţelor şi parchetelor. De asemenea, magistraţii au fost implicaţi într-o amplă campanie de informare şi conştientizare a noilor prevederi ale Codului deontologic.
CSM este preocupat de creşterea calităţii actului de justiţie şi un accent deosebit în ultima vreme s-a pus de recrutarea şi promovarea magistraţilor bine pregătiţi. CSM a elaborat şi aplicat la ultima selecţie criterii obiective de apreciere a preformanţei candidaţilor pentru Înalta Curte, iar în prezent sunt în curs de finalizare criterii obiective pentru selectarea inspectorilor judiciari.
Pentru creşterea încrederii societăţii în justiţie, soluţia reducerii duratei procedurilor ar reprezenta un pas important, sens în care CSM a iniţiat deja consultări cu MJ privind colaborarea în cadrul programului cu Banca Mondială de revizuire a codurilor de procedură.
Domnul Iulian Gîlcă a menţionat şi de eşecul proiectului legii salarizării magistraţilor, respins de MFP, care a produs nemulţumire în rândul magistraţilor.
Franco Frattini a precizat că este interesat de o informare continuă şi directă asupra progreselor înregistrate de CSM, inclusiv în ceea ce priveşte pregătirea magistraţilor. A mai menţionat că lupta anticorupţie este foarte importantă.
Domnul Iulian Gîlcă şi-a exprimta deplinul sprijin pentru DNA, dovadă fiind şi poziţia exprimată în legătură cu respingerea Ordonanţei DNA.
Doamna Monica Macovei a exprimat angajamentul că legea, în forma agreată de partide, va fi adoptată la sfârşţitul lunii februarie, cel mai târziu începutul lunii martie 2006.
De asemenea, ministrul justiţiei a informat că a început livrarea primelor echipamente IT la instanţe, concomitent cu training-ul pentru utilizarea acestora. Magistraţii sunt foarte interesaţi de a primi aceste echipamente.
II. Cea de-a doua întâlnire cu Olli REHN, comisarul pentru extindere, a început la ora 16,30, având o durată de aproximativ 1 oră.
Olli Rehn a solicitat o informare asupra stadiului reformei şi cel al adoptării legii de aprobare a ordonnaţei DNA.
Doamna Monica Macovei a prezentat rezultatul negocierilor Preşedintelui României cu partidele politice asupra legii de aprobare a Ordonanţei DNA. S-a precizat că Departamentul se va transforma în Direcţie, aceasta va fi ordonator secundar de credite, iar raportul de coordonare existent între Procurorul General şi DNA se va transforma în raport de conducere, ministrul justiţiei apreciind însă că acestea sunt transformări minore care nu vor afecta activitatea concretă a acestei structuri. A mai precizat că unele partide au dorit modificarea procedurii de numire a şefului DNA (la propunerea CSM sau a Parlamentului), însă aceste propuneri nu vor putea face obiectul reglementării în acest proiect. Legea, în forma agreată de partide, va fi adoptată la sfârşţitul lunii februarie, cel mai târziu începutul lunii martie 2006.
Domnul Rehn a precizat că ar fi un semnal pozitiv dacă lege se va adopta până la misiunea peer review din 6-10 martie 2006.
Monica Macovei a subliniat că se va duce personal pentru ao susţine la Parlament.
Olli Rehn a precizat că, astfel cum l-a informat şi pe premierul Tăriceanu, Comisia nu va interveni, lăsând românia să rezolve singură această problemă şi doar dacă se va întârzia, se va adopta o poziţie a UE.
Doamna Monica Macovei a apreciat că o scrisoare din partea Comisiei prin care să transmită încurajări în continuarea luptei anticorupţie ar fi un semnal bun pentru grăbirea adoptării legii.
Domnul Olli Rehn a dorit comunicarea ultimelor rezultate ale DNA în lupta anticorupţie la nivel înalt.
Răspunzând solicitării, doamna Macovei a precizat că sunt finalizate cercetările pentru 5-6 parlamentari, vicepreşedintele Guvernului, fostul premier şi fostul ministru al transporturilor. Aceste dosare sunt în faza de urmărire penală. Există opinia în România că aceste dosare ar fi făcute sub presiune politică.
Domnul Olli Rehn a precizat că imporetant este să existe structuri instituţionale capabile de luptă eficientă împotriva corupţiei, Comisia neinterferându-se în cazuri particulare.
Monica Macovei a menţionat rezultatele bune prezentate de experţii din cadrul celor două misiuni de evaluare privind crima organizată şi lupta anticorupţie.
În ceea ce priveşte informatizarea, a informat că s-a început deja livrarea echipamentelor IT la instanţe şi parchete.
Olli Rehn a dorit să cunoască care sunt primele impăresii ale preşedintelui CSM după ce afost ales.
Domnul Iulian Gîlcă a mulţumit pentru faptul că a acceptat propunerea părţii române de a purta aceste discuţii şi a apreciat că CSM merge în direcţia cea bună. Prima impresie este că există foarte multe lucruri de făcut, astfel cum se cere şi din parte UE. A mai precizat că unele structuri sunt mai dezvoltate decât altele (ex. DNA), acestea din urmă având un ritm mai lent, ceea ce va determina CSM să-şi orienteze atenţia către ele.
Preşedintele CSM a menţionat despre importanţa întîlnirii cu ambasadorii sttaelor membre UE, organizată de CSM recent.
Colaborarea CSM cu MJ reprezintă o prioritate pe care o va avea în atenţie.
Domnul Iulian Gîlcă a subliniat că progrese importante se vor înregistra în procedul de pregătire a magistraţilor prin descentralizarea pregătirii la nivelul instanţelor şi parchetelor.
CSM este preocupat de creşterea calităţii actului de justiţie şi un accent deosebit în ultima vreme s-a pus de recrutarea şi promovarea magistraţilor bine pregătiţi. CSM a elaborat şi aplicat la ultima selecţie criterii obiective de apreciere a preformanţei candidaţilor pentru Înalta Curte, iar în prezent sunt în curs de finalizare criterii obiective pentru selectarea inspectorilor judiciari.
La solicitarea domnului Olli Rehn, s-a preciza că au fost 12 sancţiuni disciplinare în anul 2005, printre care şi cea a excluderii din magistratură.
Un important obiectiv al CSM îl reprezintă relaţia cu ONG-urile şi mass-media, domeniu în care rezultatele trebuie să fie vizibile.
Olli Rehn a menţionat de contextul ultimei misiuni de peer review din luna martie 2006, aceasta fiind deosebit de importantă, motiv pentru care va fi realizată cu severitate pentru ase asigura că reforma este ireversibilă şi nimeni nu e mai presus de lege.
Comisarul european a subliniat încă o dată importanţa luptei anticorupţie care să reflecte obiectiv voinţa politică.
Monica Macovei a amintit şi de alte preocupări ale reformei: adoptarea legislaţiei în materie comercială, adoptarea proiectului de lege privind finanţarea partidelor politice, reducerea nr. de dosare restante, modificarea codurilor de procedură, unde MJ va lucra împreună cu CSM şi magistraţii, semnarea Acordului de împrumut cu Banca Mondială, în cadrul acestui program o componentă importantă fiind reabilitarea sediilor de instanţe şi parchete, suplimentarea posturilor în sistemul judiciar.
Domnul Olli Rehn a mulţumit pentru prezenţa la întâlnire şi a precizat că aşteaptă cu interes raportul misiunii de peer review din luna martie 2006.
Întocmit: Raluca Gâlea, director DIERIIPP
Dostları ilə paylaş: |