Ondokuz mayis üNİversitesi Mİmarlik faküLtesi İÇ Mİmarlik böLÜMÜ ders iÇERİkleri



Yüklə 68,54 Kb.
tarix15.09.2018
ölçüsü68,54 Kb.
#81916

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ

İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

1.YARIYIL

ICM 101 Projeye Giriş I AKTS 7, KREDİ (4+4)6

Derste, iç mimariye özgü temel kavramlar hakkında bilgi verilmekte, proje tasarımına yaklaşımın, araştırmanın ve dokümantasyonunun nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Sonrasında, öğrenciden bir iç mekan projesi üzerinde tasarım yapması ve tasarım önerilerinin geliştirilmesi istenmektedir.



ICM 103 Anlatım Teknikleri I AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Dersin içeriği, iç mekan sunum ve anlatım tekniklerinin anlatımı, kullanılan araç ve gereçlerin tanıtılması, temel geometrik şekillerin çizilmesi, eskiz tekniklerinin anlatımı, bir objenin, mobilyanın ve konutun farklı ölçeklerde plan, kesit ve görünüş olarak çizilmesidir.



ICM 105 Temel Tasarım I AKTS 4, KREDİ (2+2)3

Bu derste öğrencilere tasarımın temel prensipleri verilmekte; nokta, çizgi, düzlem, biçim, doku, renk, ışık, gölge gibi temel tasarım ögelerinin ve tekrar, ritim, oran, ölçek, armoni, denge, uyum, devamlılık, simetri, kontrast gibi tasarım ilkelerinin anlatımı ve bu tasarım ögelerinden ve ilkelerinden oluşan 2 boyutlu uygulama çalışmaları yapılmaktadır.



ICM 107 Mekan Bilgisi AKTS 3, KREDİ (2+0)2

Genel olarak mekan hakkında bilgi verilmekte ve mekan tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar anlatılmaktadır. Konut özelinde mekan kurgusunun nasıl olması gerektiği gösterilmektedir.



ENF 101 Temel Bilgi Teknolojileri AKTS 5, KREDİ (3+0)3

YDI 101 İngilizce I AKTS 2, KREDİ (2+0)2

ATI 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I AKTS 2, KREDİ (2+0)2

TDI 101 Türk Dili I AKTS 2, KREDİ (2+0)2

2.YARIYIL

ICM 102 Projeye Giriş II AKTS 7, KREDİ (4+4)6

Ders, özellikle konut tasarımında dikkat edilmesi gereken hususları içermektedir. Bu doğrultuda derste öğrenciden iç mimari projeye giriş olarak değerlendirilebilecek küçük ölçekte bir projenin iç mekan tasarımı istenmektedir.



ICM 104 Anlatım Teknikleri II AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Derste, plan, kesit ve görünüşü çizilen bir projenin ölçülendirmesi, perspektif çizimi ve farklı boyama teknikleri ile proje anlatımı gösterilmektedir. Ayrıca çeşitli malzemelerle farklı teknikler kullanılarak serbest el çizimi yapılmaktadır.



ICM 106 Temel Tasarım II AKTS 4, KREDİ (2+2)3

Derste öğrenciden temel tasarım ögelerinin ve tasarım ilkelerinin birlikte kullanıldığı yüzey, kütle ve hacim odaklı 3 boyutlu çalışmalar istenmektedir.



ICM 108 Sanat Tarihi AKTS 3, KREDİ (2+0)2

Derste, öncelikle sanat ve kültür kavramları hakkında bilgi verilecek, sonra Prehistorik devirden günümüze kadar sanatın batı ve doğu uygarlıklarında gelişimi örneklerle anlatılacaktır.



ICM 110 Bilgisayar Ortamında Sunum Teknikleri AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Bu derste, bilgisayar ortamında sunum tekniklerinin tarihsel süreçteki gelişimi ve günümüzdeki durumu anlatılmaktadır. Bir çizim programı olan SketchUp ile 2 ve 3 boyutlu çizimin nasıl yapılacağı uygulamalar üzerinden anlatılmaktadır.



YDI 102 İngilizce II AKTS 2, KREDİ (2+0) 2

ATI 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II AKTS 2, KREDİ (2+0) 2

TDI 102 Türk Dili 2 AKTS 2, KREDİ (2+0) 2

3.YARIYIL

ICM 201 Proje I AKTS 7, KREDİ (4+4)6

Bu derste öğrenci, proje örnekleri araştırma, rölöve çıkartma, alternatifler üretme ve sonuçlandırma gibi aşamalardan geçerek büyük ölçekte bir konut projesi iç mekan tasarımını yapmaktadır.



ICM 203 Yapı Bilgisi AKTS 3, KREDİ (2+2)3

Derste yapı elemanları tanıtılmakta; temel, duvar, pencere, kapı ve çatılar, düşey sirkülasyon elamanlarından rampalar, merdivenler hakkında bilgiler verilmekte ve çeşitli ölçeklerde çizimleri yapılmaktadır.



ICM 205 Strüktür AKTS 3, KREDİ (2+2)3

Strüktürün tanımı ve önemi, strüktür tasarımında ana prensipler, taşıyıcı sistem türleri ve elamanları anlatılmaktadır. Betonarme ve çelik yapılarla, iç mimarinin önemli elemanlarından mobilyanın strüktürel yapısı dersin konularındandır.



ICM 207 Tasarım Tarihi AKTS 2, KREDİ (2+0)2

Mimarlık ve tasarım tarihinin geçmişten günümüze gelişimi anlatılarak mimari üslupların farklılıkları örnekler üzerinden gösterilmektedir.



ICM 209 Bilgisayar Destekli Çizim ve Tasarım I AKTS 4, KREDİ (2+2)3

AutoCAD programı ile proje hazırlama, sunma tekniklerinin geliştirilmesi sağlanmaktadır; 2 ve 3 boyutlu mimari proje çiziminin yanısıra bilgisayar ortamında tasarım prensipleri anlatılmaktadır.



ICM 211 İnsan ve Çevre AKTS 2, KREDİ (2+0)2

Dersin kapsamında, iç mekan tasarımında insan faktörünün önemi, dolayısıyla antropometri, ergonomi kavramlarının tanımlanması yer almaktadır. Bu derste, mekan ve insan etkileşimindeki insan boyutlarının ve davranışlarının önemi öğrenciye aktarılmaktadır.



IŞG 101 İş Sağlığı ve Güvenliği I AKTS 2, KREDİ (2+0)2

SEÇMELİ DERSLER:

ICM 213 Eskiz Teknikleri AKTS 4, KREDİ (2+2)3

Mimari eskiz tekniklerinin anlatıldığı derste, öğrenciler, var olan mekanların ve tasarım aşamasındaki mekanların eskizlerini yapmaktadırlar. Düşünce ve yeteneğin koordineli çalışması, doğru ölçekli çizim yapabilmenin sağlanması dersin kapsamı içerisindedir.



ICM 215 Perspektif AKTS 4, KREDİ (2+2)3

Dersin içeriğini perspektif çeşitlerinin anlatımı, uygulaması ve ışık, gölge ve dokunun perspektifte kullanımının öğretilmesi oluşturmaktadır. Uygulama olarak ise plan, kesit ve görünüşleri verilen bir mekanın ya da nesnenin tek ya da çift kaçışlı perspektifi çizilmektedir.



ICM 217 Uygulamada Kamusal Mekan AKTS 4, KREDİ (2+2)3

Kamusal mekanların tasarım, sunum ve uygulama aşamaları genel olarak anlatılmakta, özellikle uygulama aşaması detaylı bir şekilde irdelenerek öğrencilerle birlikte teknik geziler yapılarak desteklenmektedir.



4.YARIYIL

ICM 202 Proje II AKTS 7, KREDİ (4+4)6

Bu derste öğrenci, proje örnekleri araştırma, rölöve çıkartma, alternatifler üretme ve sonuçlandırma gibi aşamalardan geçerek bir ticari yapının iç mekan tasarımını yapmaktadır.



ICM 204 Yapı Malzemesi AKTS 3, KREDİ (3+0)3

Her türlü yapı malzemesi hakkında bilgi verilmekte; temel özelliklerinin, kullanım alanlarının açıklaması yapılmaktadır. Taş, ahşap, beton, çimento gibi yapı malzemelerinin yanında cam, metal, seramik gibi ince yapı malzemeleri detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.



ICM 206 Detay Bilgisi AKTS 3, KREDİ (2+2)3

İnce yapı detayları bu dersin kapsamında yer almaktadır. Kapı, pencere, merdiven, duvar kaplaması, asma tavan gibi yapıya ait detaylar ile banko, dolap gibi mobilyaya ait detaylar bu dersin kapsamında anlatılacak konular arasındadır.



ICM 208 Tasarım Kuramları AKTS 2, KREDİ (2+0)2

Tasarım kavramının ve tasarlama eyleminin felsefe, sosyoloji, psikoloji vb. disiplinler perspektifinde ele alınıp yeniden okunması dersin içeriğini oluşturmaktadır.



ICM 210 Bilgisayar Destekli Çizim ve Tasarım II AKTS 4, KREDİ (2+2)3

Bilgisayar ortamında 3 boyutlu görselleştirme programlarından 3DS MAX programına giriş yapılmakta ve temel komutlar gösterilmektedir.



YDI 202 Mesleki İngilizce AKTS 2, KREDİ (2+0)2

IŞG 102 İş Sağlığı ve Güvenliği II AKTS 2, KREDİ (2+0)2

Staj 1

Öğrenciler 4. Yarıyıldan sonraki ilk yaz tatili döneminde 30 iş günü şantiye stajı yapmaktadırlar.



SEÇMELİ DERSLER:

ICMS 212 Tasarım ve Psikoloji AKTS 4, KREDİ (3+0)3

Tasarım ve insan psikolojisi arasındaki ilişki, insan davranışlarının mekan tasarımına etkileri, özel ve kamuya ait mekanlarda mekanı algılama, kavrama ve mahremiyet gibi çevresel psikoloji ile ilgili kavramlar bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.



ICM 214 Tasarımcılar için Fotoğraf AKTS 4, KREDİ (2+2)3

Fotoğrafın kısa tarihçesi, fotoğraf makinesinin çeşitleri ve fotoğrafçılıktaki temel kavramlar dersin kapsamındadır. Mimari fotoğraf ve fotoğrafta kompozisyon ise dersin içeriğini oluşturmaktadır.



ICM 216 Mekan ve Sanat AKTS 4, KREDİ (2+2)3

Günümüzde sanat ve mekan ilişkisini anlamaya yönelik yaşanan değişimleri farklılaşmaları ele almakta, öğrencilere farklı bir bakış açısı sağlamayı ve İç  Mimarlık öğrencilerinin disiplinler arası etkileşimler ile yaratıcı güçlerini arttırmayı amaçlamıştır. Sanat ve mekan ilişkisini geçmişten günümüze yakından inceleyip, günümüz çağdaş sanat ortamında mekanı sanatın bakış açısından sorgulamaya çalışan örnekler ve çalışmalar yapılacaktır.

5.YARIYIL

ICM 301 Proje III AKTS 7, KREDİ (4+4)6

Tasarlama süreci içerisinde araştırma, bunları değerlendirme ve sonuca ulaşabilecek olanını seçme, gerçekleştirme yollarının öğretilmesi içermektedir. Proje konusunu restoran, kafe, bar gibi yeme-içme mekanları ve eğlence yapıları oluşturmaktadır.



ICM 303 Mobilya Tarihi AKTS 4, KREDİ (2+0)2

Mobilyanın bir iç mimarlık ögesi olarak tanımlanması,  mobilya tasarımının geçirdiği tarihsel süreç, değişik mimarlık ve sanat akımlarına bağlı olarak oluşan mobilya türleri ve karşılaştırmaları üzerinde durulmasını içerir.



ICM 305 Yapı Donatımı I AKTS 3, KREDİ (2+0)2

Yapı tesisat sistemlerinin ve donatı ekipmanlarının mekanik işleyişlerinin kavratılması, yapı ile ilişkilendirilerek kurgulanmasını içermektedir. Yapma çevrenin tasarlanma sürecince  binaya temiz su sağlama ve atık su uzaklaştırma gibi sağlık donatımı sistemlerinin tanıtılması hedeflenmektedir.



ICM 307 Bilgisayar Destekli Tasarım I AKTS 4, KREDİ (2+2)3

İç mimari projelerin sunumunda sıklıkla kullanılan üç boyutlu görselleştirmelerin, 3DS MAX görselleştirme programı kullanılarak hazırlanabilmesi için gerekli olan temel bilgi, yöntem ve prensiplerin uygulamalı olarak aktarılmasını içerir.



SEÇMELİ DERSLER:

ICM 309 Mutfak Tasarımı AKTS 5, KREDİ (3+0)3

İç mekan tasarımında önemli yeri olan mutfak tasarımının genel prensipleri anlatılmakta; işlevsel organizasyonda dikkat edilecek hususlar belirtilmekte, kullanılan malzemeler ve teknolojik ürünler bağlamında 21. yy. mutfak tasarımının geldiği son nokta aktarılmaktadır.



ICM 311 Kent Mobilyası Tasarımı AKTS 5, KREDİ (3+0)3

Seçilen bölgenin tarihsel geçmişine, coğrafi ve sosyo-kültürel yapısına uygun tasarlanmasının anlatılacağı ders kapsamında kent mobilyalarının şıklık, işlevsellik, tasarım, ergonomi, yenilikçi malzemeler ve ileri üretim teknikleri temel unsurlar olarak ele alınacaktır.

ICM 313 Mimari Akustik ve Yangın Güvenliği AKTS 5, KREDİ (3+0)3

Ders kapsamında; binalarda istenen işitsel konforun sağlanmasına yönelik alınabilecek önlemler aktarılmaktadır. Mimari akustiğin iki alt dalı olan yapı akustiği ve hacim akustiği alanları öğretilmektedir. Binalarda alınması gereken yangın güvenlik önlemleri aktarılıp ve öğrencilere bu bilinç verilmeye çalışılmaktadır. Yangın önlemleri kapsamında; genel yangın bilgileri öğretildikten sonra, yangın güvenlik önlemleri (aktif önlemler-pasif önlemler) üzerinde durulmaktadır.



6.YARIYIL

ICM 302 Proje IV AKTS 7, KREDİ (4+4)6

Tasarlama süreci içerisinde araştırma, bunları değerlendirme ve sonuca ulaşabilecek olanını seçme, gerçekleştirme yollarının öğretilmesi içermektedir. Proje konusunu müze, sanat galerisi, kütüphane gibi kültür yapıları oluşturmaktadır.



ICM 304 Mobilya Tasarımı AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Mobilya tasarımı yöntemlerini, tasarım sürecini, tasarım trendlerini, malzemelerini ve kullanılan elemanları ele alarak kuramsal ve uygulamalı çalışmalar amaçlanmaktadır.



ICM 306 Yapı Donatımı II AKTS 3, KREDİ (2+0)2

Isıtma, havalandırma ve aydınlatma sistemleri anlatılmakta ve bu sistemlerin iç mekanlarda uygulanmış örnekleriyle detaylı bilgi aktarımı sağlanmaktadır.



ICM 308 Rölöve – Restorasyon AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Mimari rölöve kavramının ve uygulama yöntemlerinin anlatılmasını, bir mekanın plan rölövelerinin çıkarılmasını ve çeşitli ölçeklerde detaylarının çizilmesini içerir. Bina ve uzam koruma düşüncesinin gelişimi, rölöveye dayalı belgeleme çalışmaları, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması, koruma ölçütleri, değerlendirme ölçütleri, restorasyon öncesi ve sırasında yapılacak işlemlerde ele alınacaktır.



Staj 2

Öğrenciler 6. Yarıyıldan sonraki ilk yaz tatili döneminde 30 iş günü büro stajı yapmaktadırlar.



SEÇMELİ DERSLER:

ICM 310 Ergonomi AKTS 5, KREDİ (3+0)3

Mühendislik, tıp, psikoloji, anatomi gibi birçok farklı bilimsel disiplin ile bağlantılı olan ergonomi kavramının bu disiplinler ile arasındaki bağ anlatılarak, verilen örnekler ve daha önce yapılmış uygulamaların yardımı ile kavram anlatılmaya çalışılacaktır. 



ICM 312 Sinema ve Mekan AKTS 5, KREDİ (3+0)3

Sinema yapıtlarının izleyici belleğinde yarattığı izlerin çoğu mekansal kurguları içerir. Sinemada mekanın sunum biçimleri günümüzde ilgi çeken bir araştırma alanıdır. Dersin amacı sinemada mekanın sunum biçimlerini iç mekan kurgularına odaklanarak kentsel-mimari mekan bağlamında incelemektir.



ICM 314 Bilgisayar Destekli Tasarım II AKTS 5, KREDİ (2+2)3

3DS MAX görselleştirme programının ileri düzeyde kullanımı ve burada hazırlanan görsellerin Photoshop programı ile düzenlenmesi çalışmalarını içerir.



7.YARIYIL
ICM 401 Proje V AKTS 7, KREDİ (4+4)6

Projede teknoloji, fonksiyon, biçim, mekan kurgusu ilişkileri dikkate alınarak, çalışma konusuna ait tasarım ile bina alt sistemlerinin tasarımı ve/veya seçimi ve birbirlerine entegrasyonunun gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje konusunu ise otel, butik otel gibi tatil ve konaklama yapıları oluşturmaktadır.



ICM 403 Uygulama Projesi AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Ders kapsamında hazırlanmış olan proje üzerinde ölçü, malzeme bilgisi ve uygulama sırasına dikkat edilerek tüm bilgi ve detayların verilmesine dair standart ve tekniklerin uygulanarak öğrenilmesini içerir.



ICM 405 Yapım Maliyeti AKTS 3, KREDİ (2+0)2

İç mimarlık alanında, yeni bir proje ve iş geliştirme çalışmasında başarıya nasıl ulaşılacağı, proje sürecinde izlenecek etaplar, stratejiler, ve proje yönetiminde dikkat edilmesi gereken hususların öğretilmesi amaçlanmıştır. Ders kapsamında yapım sürecinde kullanılan bilgisayar teknolojileri ve programları, yapım süreci, organizasyon ve iş sistemi, teklif hazırlama, sözleşme, satın alma ve lojistik, kurumsal kaynak planlama gibi öğeler ayrıntıda değerlendirilerek proje risklerinin nasıl azaltılabileceği ve mesleki başarıya ulaşılacağı anlatılmaktadır.



SEÇMELİ DERSLER:

ICM 409 İleri Bilgisayar Destekli Çizim ve Tasarım AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Bu derste öğrenci uzmanlık derecesinde bilgisayar destekli 3 boyutlu çizim yapmayı öğrenmenin yanı sıra kendi tasarımlarına da katkı sağlayacak bilgiyi edinir.



ICM 411 Mekan Tasarımında Renk AKTS 5, KREDİ (3+0)3

İç mimari tasarımda yüzey rengi-ışık rengi ilişkisine bağlı olarak görsel algılama konusunun anlatılması, iç mimaride renk kullanılması, renk şemalarının anlatılması, renk konusunun malzeme ve donatılarda kullanılan form ve yüzey özelliklerine bağlı olarak tanıtılması, konunun uygulama örnekleriyle somutlaştırılması, hacimde yer alan mobilya ve donatılarda kullanılan boya renklerinin kullanıcı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.



ICM 413 Engelliler İçin Tasarım AKTS 5, KREDİ (3+0)3

Engelliler için fonksiyonel mekanlar tasarlamak, çevre ve yapı arasında oluşturulan geçiş mekanlarında engellilerin güçlükler ile karşılaşmaması için maksimum derecede çözüm önerileri üretmek ders kapsamında verilecek eğitimin temel amacıdır.



ICM 415 İç Mimarlıkta Etkili Sunum Teknikleri AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Bu derste öğrenci iç mimarlıkta etkili sunum teknikleri hakkında bilgi sahibi olmakta ve bilgisayar teknolojilerini odaklı sunumlar hazırlamaktadır.



8.YARIYIL

ICM 402 Bitirme Projesi AKTS 10, KREDİ (0+6)3

İçmimarlık eğitiminde yer alan uygulamalı ve teorik tüm derslerde işlenen konuların sentezi ile belirlenen proje konusu kapsamında öğrencinin tasarıma ilişkin bilgi ve becerisinin sınanması amaçlanmaktadır.



ICM 404 Mesleki İş Hukuku AKTS 3, KREDİ (2+0)2

Bireysel iş hukukuna ilişkin temel kavramların ve bireysel iş ilişkilerine ilişkin uyuşmazlıklarda çözüm üretmeye yönelik teorik ve pratik bilginin kazandırılmasıdır.



SEÇMELİ DERSLER:

ICM 406 Portfolyo Tasarımı AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Ders tasarım atölyesi şeklinde sürer ve fotoğraflama teknikleri, sayfa düzenleme temelleri ve grafik anlatım yöntem bilgilerini kapsar. Sunumlar ve verilecek ödevler öğrencinin süreci anlaması açısından yardımcı olur. Portfolyo geliştirme yöntemleri açısından fikir geliştirmeye yardımcı olacak farklı düzenler, kapak tasarımları ve grafikler gösterilir.



ICM 408 Medya ve Mekan AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Medya ve Mekan ilişkisine, günümüzün en önemli iletişim araçlarından birisi olan internet başta olmak üzere televizyon, dergi gibi iletişim araçları üzerinden bakılmaktadır.



ICM 410 Mimari Animasyon AKTS 5, KREDİ (2+2)3

Mimari animasyonun iç mekan tasarımında ve sunumunda kullanımına genel olarak bakılmakta ve sunum amaçlı mimari animasyonların kullanım alanları ve yapım yöntemleri anlatılmaktadır.



ICM 412 Fuar Standı Tasarımı AKTS 5, KREDİ (3+0)3

Ticari mekanlardan olan fuarlar ve fuar standları hakkında öğrenciye mekansal özellikleri ve sergileme elemanları hakkında bilgi verilmektedir. Öğrencilerden de verilen konu üzerinden bir fuar standı tasarlaması istenmektedir.
Yüklə 68,54 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin