Partajul dupa divort Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei



Yüklə 115,5 Kb.
səhifə1/3
tarix07.01.2018
ölçüsü115,5 Kb.
#37277
  1   2   3

Partajul dupa divort

Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei se poate face:

• pe cale conventionala

• pe cale judiciara

Partajul judiciar, sau impartirea bunurilor comune din casatorie, se poate realiza prin intelegerea sotilor sau printr-o hotarare a judecatorului.


In cazul partajului in timpul casatoriei, acesta se poate realiza numai pe cale judiciara.

Pentru efectuarea partajului conventional , trebuie sa existe acordul unanim si valabil exprimat al sotilor.

Partajul judiciar este realizat de instanta de judecata.
Partajul poate fi cerut oricand dupa finalizarea divortului, neexistand un interval de timp anume in care se poate face solicitarea impartirii bunurilor comune, cum exista, de exemplu, intervalul pentru manifestarea calitatii de mostenitor, in domeniul succesiunii
In calea partajului pot exista doua obstacole: uzucapiunea de 30 de ani si existenta unui act de imparteala.
Instanta competenta sa judece procesul de partaj al bunurilor comune, in cazul in care bunurile sotilor se impart o data cu solutionarea actiunii de divort, cererea de partaj avand caracter accesoriu acesteia, este judecatoria in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.
In cazul impartirii bunurilor comune ale sotilor cerute pe cale principala, in timpul casatoriei sau dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune:
• cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 C. proc. civ.)
• atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 C. proc. civ.)

• cand fiecare din parti sesizeaza o alta instanta, ambele fiind competente si daca exista identitate de parti, de obiect si de cauza, instanta cea din urma investita trimite cauza instantei mai intai sesizate (daca sunt de acelasi grad) sau instantei de grad mai inalt (daca sunt de grade diferite) (art. 163 C. proc. civ.)


Partajul prin acord
Realizarea intelegerii dintre soti in ceea ce priveste impartirea bunurilor comune din casatorie se poate face concomitent cu procesul de divort, in cursul procesului de divort, in fata instantei de judecatasau oricand dupa finalizarea procesului de divort, inclusiv in perioada imediat urmatoare, fie in fata instantei de judecata, fie printr-un act notarial.
Realizarea impartirii bunurilor comune ce au rezultat din casatorie, atunci cand cei doi soti se inteleg cu privire la modul in care se efectueaza impartirea, este, pe langa solutia cea mai eleganta si mai putin incarcata emotional, dar, in acelasi timp, este solutia cel mai putin costisitoare, ca timp si costuri.
Realizarea partajului, cand exista acord intre cei doi soti, se poate realiza:

• printr-un document realizat in fata notarului.

Costul, in acest caz, este compus din onorariul notarului stabilit de notar si taxa judiciara de timbru taxa, reprezentand un procent din suma valorilor bunurilor ce se impart. Aceasta activitatea se poate desfasura doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort si presupune neaparat intelegerea in privinta tuturor aspectelor intre cei doi soti.
In cazul in care nu exista acord initial intre soti, dar ulterior introducerii actiunii de partaj, sotii ajung la un acord:

• prin redactarea (recomandabil, de catre un Avocat ) a unui document care sa statuteze intelegerea si modul de impartire convenit a bunurilor comune din casatorie si prezentarea acestui document in instanta, in cadrul procesului de partaj.


In cazul in care partajul se realizeaza print-o tranzactie ce statueaza intelegerea partilor, taxa de timbru (stabilita procentual la valoarea estimata a masei de partajat) se poate recupera in anumite conditii total sau partial.


Ce se poate imparti in cadrul partajului
In cadrul partajului se impart toate bunurile (mobile si imobile) acumulate de soti in perioada casatoriei. Legea indica explicit si anumite cazuri ce constituie exceptii de la aceasta regula si pentru detalierea lor exacta, adaptata pe cazul dvs, va sfatuim sa consultati un Avocat in prealabil sau sa lecturati Codul Familiei actualizat
In mod evident, astfel, si imobilele (apartamentele, casele, terenurile, garsonierele) intra intre bunurile ce pot fi impartite.


Partaj fara acord
Daca cei doi soti nu se inteleg cu privire la realizarea impartirii bunurilor comune, realizarea partajului se va efectua de catre instanta, pe baza dovezilor si a sustinerilor punctelor de vedere ale celor doua parti.
Realizarea partajului este un proces de complexitate medie, asistenta Avocatului intr-un astfel de proces fiind mai mult decat recomandabila.
Printre probele implicate intr-un astfel de proces, mentionam:
• documente fiscale de achizitie si plata, facturi, chitante

contracte

• rapoarte de expertiza

• martori, samd...

Pentru programari si detalii ne puteti contacta:
Telefon: (+4) 0722.811.665

Email: office@avocat-divort.ro

Web: Formular contact

Sediu Cabinet avocat

Magdalena Popeanga
Bucuresti, sector 3

Str. Daniel Barcianu, nr.31, bl. A2, ap.78

Tel: (+4) 0722.811.665,

Fax: (+4) 031.412.51.30

\

Partaj

avocat Magdalena Popeanga
popeanga@dreptonline.ro

Legislatie
Conform art. 30 din Codul familiei, "bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt de la data dobanditii lor, bunuri comune ale sotilor". Art. 31 din C. familiei stabileste bunurile ce sunt proprii fiecarui sot, bunuri care deci nu intra in masa bunurilor comune.

Aceasta forma de proprietate, poarta numele de proprietate comuna in devalmasie si se caracterizeaza prin aceea ca bunurile apartin coproprietarilor dar acestia nu au stabilita cota parte ideala din dreptul de proprietate asupra bunului.

In acest caz, pentru aceasta forma de proprietate, potrivit legislatiei in vigoare, partajul poate interveni numai dupa desfacerea casatoriei sau, in cazuri exceptionale pentru motive temeinice in timpul casatoriei, la cererea unuia dintre soti sau a creditorilor personali ai unuia dintre soti.


Tipuri de partaj
Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei se poate face:

 pe cale conventionala

 pe cale judiciara

In cazul partajului in timpul casatoriei, acesta se poate realiza numai pe cale judiciara.


Pentru efectuarea partajului conventional, trebuie sa existe acordul unanim si valabil exprimat al sotilor.
Partajul judiciar este realizat de instanta de judecata.

Dreptul de a cere partajul este imprescriptibil, cu alte cuvinte, partajul poate fi cerut oricand, indiferent de intervalul scurs de la data nasterii starii de indiviziune.

In calea partajului pot exista doua obstacole: uzucapiunea de 30 de ani si existenta unui act de imparteala.

Instanta competenta sa judece procesul de partaj al bunurilor comune, in cazul in care bunurile sotilor se impart o data cu solutionarea actiunii de divort, cererea de partaj avand caracter accesoriu acesteia, este judecatoria in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.


In cazul impartirii bunurilor comune ale sotilor cerute pe cale principala, in timpul casatoriei sau dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune:

 cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 C. proc. civ.)

 atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 C. proc. civ.)

 cand fiecare din parti sesizeaza o alta instanta, ambele fiind competente si daca exista identitate de parti, de obiect si de cauza, instanta cea din urma investita trimite cauza instantei mai intai sesizate (daca sunt de acelasi grad) sau instantei de grad mai inalt (daca sunt de grade diferite) (art. 163 C. proc. civ.)


Acte necesare pentru introducerea actiunii de partaj:

 cerere de chemare in judecata

 acte doveditoare privind proprietatea bunurilor

 dovada achitare taxa de timbru judiciar + timbru judiciar




Cererea de chemare in judecata trebuie sa contina:

 nume, domiciliu sau resedinta partilor

 numele, calitatea, sediul profesional in cazul reprezentarii prin avocat

obiectul cererii

 motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea

 aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere




Taxa de timbru judiciar:
Taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste procentual la valoarea masei partajabile. In anumite conditii, se poate recupera insa, daca partajul s-a efectuat prin intelegerea partilor

Asistenta unui avocat nu este obligatorie in procesul de partaj, dar este mai mult decat recomandabila. Lipsa informarii asupra elementelor importante ale judecarii unui partaj, gresita formulare a actiunii de partaj precum si incorecta prezentare a probelor poate aduce deservicii si prejudicii grave partii neasistate de un Avocat specializat.




Avocat partaj

In situatia in care doriti asistenta unui Avocat in aceasta problema, va asteptam cu o detaliere pe scurt a situatiei dvs:

 prin email la: popeanga@dreptonline.ro sau

 utilizand formularul nostru online de contact: Intreaba un Avocat

 telefon programare consultatii: (+4) 0722.811.665






Yüklə 115,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin