Proje adi : İzmir Gelişim ve Atılım Projesi (İzgap) proje sahiBİ



Yüklə 1,82 Mb.
səhifə1/25
tarix23.01.2018
ölçüsü1,82 Mb.
#40408
növüYazı
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   25

PROJE ADI : İzmir Gelişim ve Atılım Projesi (İZGAP)

PROJE SAHİBİ : İzmir Valiliği, İzmir Milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’de bulunan Üniversiteler, Kaymakamlıklar, İl Özel İdaresi, İlgili Kamu Kuruluşları, İlçe ve Belde Belediyeleri, Meslek Örgütleri, Yazılı ve Görsel Basın ile Sivil Toplum Kuruluşları.

Proje her ana proje için gönüllü olarak görev yapacak, konunun uzmanı kuruluş, projenin koordinatörlüğünü üstlenecek ve ana proje kapsamında yer alan alt projelerin koordinasyonunda sorumlu olacaktır.



PROJE KAPSAMI : Projenin bünyesinde yer alan ana uygulama projesine bağlı olarak kapsamı değişmektedir.

Eğitim Düzeyi ve Kalitesinin Yükseltilmesi Projesi; Okur-yazar olmayan vatandaşlarımız ile okul çağındaki çocukları kapsamaktadır.

İstihdam İmkanları Yaratıcı Meslek ve Beceri Kazandırma Projesi; kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar, ekonomik, sosyal ve kültürel yoksunluk içinde bulunan işsiz, mesleksiz, yoksul aileler ile istihdam imkanlarına sahip olmayan nüfusu kapsamaktadır.

Sağlıklı Yaşam Düzeyini Yükseltme Projesi; Kırsal kesimde ve şehir merkezlerinin düşük gelir gruplarını kapsamaktadır.

Sosyal ve Kültürel Yaşam Düzeyini Yükseltme Projesi; Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar, ekonomik, sosyal ve kültürel yoksunluk içinde bulunan eğitimsiz, yoksul aileler, sokakta çalışan çocuklar, sosyal yönden yeterli olmayan nüfusu kapsamaktadır.

Kırsal Altyapıyı Geliştirme ve Standardını Yükseltme Projesi; İzmir Anakent ve ilçe merkezleri dışında kalan kırsal alanlarda yaşayanları kapsamaktadır.

Tarımsal Üretimin ve Verimin Artırılması Projesi; Kırsal kesimde yaşayan ve tarımsal üretimle geçinen vatandaşlarımızı kapsamaktadır.

Turizmin Geliştirilmesi Projesi; İzmir Merkez, Çeşme, Selçuk, Seferihisar, Menderes, Ödemiş, Foça, Bergama, Dikili, Karaburun, Urla ve Kemalpaşa ilçelerinde turizmden nemalanan vatandaşlarımızı kapsamaktadır.

İzmir İli Ekonomik ve Sosyal Konseyi Oluşturulması Projesi; İzmir İlinin tamamını kapsamakta ve başta İzmir Milletvekilleri, üniversiteler, genel idarenin İl birimleri, yerel yönetimler, meslek organizasyonları, sivil toplum kuruluşları olmak üzere İlin tüm yönetici ve aktörleri yer almaktadır.

Kamu Yönetiminden Hizmet Alan Vatandaşların Memnuniyetinin Sağlanması Projesi; anket uygulaması hizmet alan vatandaşları, etkin ve verimli hizmet üretebilmesine yönelik çalışmalar Valiliğe bağlı tüm birimleri kapsamaktadır.

Çevrenin Korunması ve Geliştirilmesi Projesi; İzmir İl genelini kapsamaktadır.
PROJE SÜRESİ : Devamlı

PROJENİN AMACI : Proje kapsamında bulunan ve ekonomik, sosyal ve kültürel yoksunluk içinde, büyük bir kısmı iç göçle gelerek İzmir’e yerleşen, kent kimliği ile bütünleşememiş, eğitimsiz, işsiz, mesleksiz, yoksul vatandaşlarımız ile kırsal kesimde bulunan vatandaşlarımızın sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarının saptanması, eğitilerek, rehabilite edilerek ve bir ekonomik değer kazandırarak üretim faaliyetlerine katılmalarının sağlanması, eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel yaşam düzeylerinin ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi, istihdam imkanlarını artırıcı meslek ve beceri kazandırma faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, tarımsal üretimin ve verimin artırılması, turizmin geliştirilmesi suretiyle İzmir İlinin sosyo-ekonomik gelişim ve atılımının sağlanması amaçlanmıştır.

PROJE HEDEF KİTLESİ :


  • Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar,

  • Ekonomik, sosyal ve kültürel yoksunluk içinde bulunan ve büyük bir kısmı iç göçle gelerek İzmir’e yerleşen, kent kimliği ile bütünleşememiş, eğitimsiz, işsiz, mesleksiz, yoksul aileler,

  • Sokakta çalışan çocuklar,

  • Sosyal yönden yeterli olmayan nüfus,

  • Ekonomik yönden yeterli olmayan nüfus,

  • İlde istihdam imkanlarına sahip olmayan nüfus.

PROJE AŞAMALARI :

Proje 10 ana uygulama projesine bağlı olarak geliştirilen alt (detay) projeden oluşmaktadır.



  • Eğitim Düzeyi ve Kalitesinin Yükseltilmesi Projesi

  • İstihdam İmkanlarını Artırıcı Meslek ve Beceri Kazandırma Projesi

  • Sağlıklı Yaşam Düzeyini Yükseltme Projesi

  • Sosyal ve Kültürel Yaşam Düzeyini Yükseltme Projesi

  • Kırsal Altyapıyı Geliştirme ve Standardını Yükseltme Projesi

  • Tarımsal Üretimin ve Verimin Artırılması Projesi

  • Turizmin Geliştirilmesi Projesi

  • İzmir İli Ekonomik ve Sosyal Konseyi Oluşturulması Projesi

  • Kamu Yönetiminden Hizmet Alan Vatandaşların Memnuniyetinin Sağlanması Projesi

  • Çevrenin Korunması ve Geliştirilmesi Projesi



PROJE ÇALIŞMA SİSTEMİ :

Her ana proje için gönüllü olarak görev yapacak, konunun uzmanı kuruluş, projenin koordinatörlüğünü üstlenecek ve ana proje kapsamında yer alan alt projelerin koordinasyonundan sorumlu olacaktır.

Alt projeler, gönüllü görev yapacak kişiler ve ilgili kamu yöneticisi ile birlikte yönetilecektir.

Projede sivil toplum kuruluşları katılımcı-destekçi olarak görev alacak, alt projelerde aktif destekleri sağlanacaktır.

Projenin izlenmesi ve değerlendirilmesi, oluşturulan Proje İzleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından yapılacaktır.

İzmir İli Ekonomik ve Sosyal Konseyi Oluşturulması Projesi’nin; kuruluş, görev ve çalışma esasları, bu amaçla hazırlanacak bir yönerge ile belirlenecektir.



PROJE UYGULAMA ALANINA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER

PROJE BÖLGESİNİN SOSYO-KÜLTÜREL YAPISI

İzmir’in çok yönlü tarihsel-toplumsal evrimi, yaşama biçimine de karmaşık bir görünüm kazandırmıştır. Değişik ulusal-dinsel grupların yerleşim alanı İzmir’de çağlar boyu canlı, devingen bir toplumsal yaşam süregelmiştir. Liman kenti oluşu ekonomik gelişimini hızlandırmıştır.

İzmir doğal yapısı ve güzellikleri, tarihi yerleri, şehir kimliği ile dünya çapında ve ülke genelinde önemli bir kenttir. İzmir kentinin bilindiği gibi farklı kültür ve grupların tarih boyunca yaşamasına olanak sağlamasının yanısıra, kent yaşamı da bu renkliliğe açık bir kimlik sergilemektedir.

Kentleşme dinamikleri açısından sanayi, liman ve finans merkezi kimliği ile gelişen İzmir kenti farklı sosyal ve gelir gruplarını bünyesinde barındırmaktadır. İş olanaklarına bağlı olarak değişen sosyal yapı kentin mekansal gelişimine de yansımaktadır. Özellikle kent merkezi ve çevre yerleşimlerde bu açık olarak gözlenmektedir. İzmir kenti, bu sosyal ve gelir farklılıklarına oranla her kesimin ve farklı kültürlerin sosyal ve eğlence yaşamlarını değerlendirebileceği bir çeşitliliğe ve kültüre sahiptir.

Coğrafi bakımdan Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir ili batıda Ege Denizi, kuzeyde Balıkesir, doğuda Manisa, güneyde Aydın İlleri ile çevrilidir. 12.012 Km2.lik yüzölçümü ile Türkiye’nin % 1.6’sını oluşturmaktadır. Kilometreye kareye 281 kişi düşmektedir.

İlin İdari Yapısı;İzmir ili; 28 ilçe, 582 köy ve 60 beldeden oluşmaktadır. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 89 belediye bulunmaktadır.





Yüklə 1,82 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   25




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin