Serviciul de trimitere cu valoare declarata este taxat suplimentar fața de alte tipuri de servicii poștale, cu sume care reprezinta, adesea, un procent din valoarea declarata a bunului expediat. În schimb, el funcționeaza ca o asigurare a întregii valori declarate a coletului în caz de pierdere, furt, distrugere ori deteriorare, spre deosebire de celelalte tipuri de trimiteri poștale interne care nu fac obiectul unui asemenea serviciu cu valoare declarata, pentru care furnizorii sunt obligați prin lege sa acorde o despagubire ce reprezinta de 10 ori tariful serviciului.
Daca utilizatorul declara o valoare a coletului mai mica decât cea reala, despagubirea va fi calculata în raport cu nivelul valorii declarate.
Cum funcționeaza
-cu suma de 100 lei (de 10 ori taxa de transport);
ˇîn cazul în care a optat suplimentar pentru serviciul de trimitere cu valoare declarata (platind, de exemplu, o taxa de 1% din valoarea declarata a telefonului) – cu suma de 300 lei (valoarea declarata a telefonului) + 10 lei (taxa de transport), fara însa a-i fi restituita și taxa platita pentru asigurarea telefonului prin serviciul de trimitere cu valoare declarata, adica 3 lei.
Bine de știut
-
Furnizorii de servicii poștale nu au obligația de a oferi acest serviciu, este deci posibil ca unii dintre ei sa nu o faca;
-
Verifica daca documentul de transport înmânat de curier la preluarea coletului reflecta cerințele/condițiile de livrare solicitate;
-
În lipsa unui contract explicit, Condițiile generale privind furnizarea serviciilor poștale de pe site-ul furnizorului de servicii poștale reprezinta în fapt contractul pe care îl închei cu acesta.
Ce, cum si unde reclami
Conditiilor , cu respectarea prevederilor .
. ANCOM nu poate însa stabili cuantumul despagubirilor și nici obliga furnizorul la plata acestora, astfel de competențe revenind instanțelor de judecata.
Dostları ilə paylaş: |