Sortarea datelor dintr-o zonă sau dintr-un tabel



Yüklə 257,75 Kb.
tarix27.10.2017
ölçüsü257,75 Kb.
#16724

Sortarea datelor dintr-o zonă sau dintr-un tabel

Sortarea datelor este o parte integrată a analizei datelor. Este posibil să doriți să puneți o listă de nume în ordine alfabetică, să compilați o listă de niveluri ale unui inventar de produse de la cel mai mic la cel mai mare nivel sau să ordonați rândurile după culori sau pictograme. Sortarea datelor permite vizualizarea rapidă a datelor și o mai bună înțelegere a acestora, organizarea și găsirea datelor dorite și, în cele din urmă, luarea unor decizii mai eficiente.



 NOTĂ   Pentru a găsi primele sau ultimele valori dintr-o zonă de celule sau un tabel, cum ar fi primele 10 note sau ultimele 5 cifre de vânzări, utilizați opțiunea Filtrare automată sau formatarea condițională. Pentru mai multe informații, consultați Filtrarea datelor dintr-o zonă de date sau un tabel și Adăugarea, modificarea sau golirea formatelor condiționale.

În acest articol



  • Despre sortare

  • Sortarea textului

  • Sortarea numerelor

  • Sortarea datelor și a orelor

  • Sortarea după culoarea celulei, a fontului sau după pictogramă

  • Sortarea după o listă particularizată

  • Sortarea rândurilor

  • Sortarea după mai mult de o coloană sau un rând

  • Sortarea unei coloane dintr-un interval de celule fără a afecta pe celelalte

  • Despre problemele generale în legătură cu sortarea

Despre sortare


Aveți posibilitatea să sortați date după text (de la A la Z sau de la Z la A), după numere (de la cel mai mic la cel mai mare sau invers) și după date și ore (de la cea mai veche la cea mai nouă sau invers) în una sau mai multe coloane. De asemenea, aveți posibilitatea să sortați după o listă de coloane (cum ar fi Mare, Mediu sau Mic) sau după format, inclusiv culoarea celulei și a fontului sau setul de pictograme. Sortările de coloane și de rânduri reprezintă operațiuni suplimentare de sortare.

Criteriile de sortare se salvează odată cu registrul de lucru, pentru a se reaplica de fiecare dată când deschideți registrul de lucru pentru un tabel Excel, dar nu și pentru un interval de celule. Dacă doriți să salvați criteriile de sortare pentru a aplica periodic o sortare când deschideți un registru de lucru, atunci se recomandă să utilizați un tabel. Acest lucru este important mai ales pentru sortările pe mai multe coloane sau pentru sortările care durează mult timp pentru a se crea.


Sortarea textului


  1. Selectați o coloană de date alfanumerice dintr-o zonă de celule sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel care conține date alfanumerice.

  2. În fila Pornire, în grupul Editare, apoi faceți clic pe Sortare și filtrare.

imagine panglică outlook

  1. Alegeți una dintre următoarele:

    • Pentru a sorta în ordine alfanumerică ascendentă, faceți clic pe Sortare de la A la Z.

    • Pentru a sorta în ordine alfanumerică descendentă, faceți clic pe Sortare de la Z la A.

  2. Opțional, aveți posibilitatea să efectuați o sortare sensibilă la litere mari și mici.

Problemă: verificați că toate datele sunt stocate ca text    În cazul în care coloana pe care doriți să o sortați conține numere stocate ca numere și numere stocate ca text, atunci trebuie să le formatați pe toate ca text. Dacă nu faceți aceasta, numerele stocate ca numere sunt sortate înaintea numerelor stocate ca text. Pentru a formata toate datele selectate ca text, în fila Pornire, în grupul Font, faceți clic pe Format font celulă, pe fila Număr, apoi, subCategorie, faceți clic pe Font.

Problemă: Eliminați toate spațiile de la începutul datelor     În unele cazuri, datele importate din alte aplicații pot avea inserate spații înaintea datelor. Eliminați-le înainte de a sorta datele.

Sortarea numerelor


  1. Selectați o coloană de date numerice dintr-un interval de celule sau asigurați-vă că celula activă se află într-o coloană de tabel care conține date numerice.

  2. În fila Pornire, în grupul Editare, faceți clic pe Sortare și filtrare, apoi efectuați una din următoarele:

    • Pentru a sorta de la numere mici la numere mari, faceți clic pe Sortare de la cel mai mic la cel mai mare.

    • Pentru a sorta de la numere mari la numere mici, faceți clic pe Sortare de la cel mai mare la cel mai mic.

Problemă: Verificați că toate numerele sunt stocate ca numere    Dacă rezultatele nu sunt ceea ce v-ați așteptat, este posibil ca în coloană să se afle numere stocate ca text, nu ca numere. De exemplu, numerele negative importate din anumite sisteme de contabilitate sau numerele introduse cu un caracter ' (apostrof) la început sunt considerate text. Pentru mai multe informații, consultați Conversia numerelor stocate ca text în numere.

Sortarea datelor și a orelor


  1. Selectați o coloană de date sau ore într-un interval de date sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel care conține date sau ore.

  2. Selectați o coloană de date sau ore într-un interval de celule sau într-un tabel.

  3. În fila Pornire, în grupul Editare, faceți clic pe Sortare și filtrare, apoi efectuați una din următoarele:

    • Pentru a sorta de la o dată sau oră anterioară la o dată sau oră recentă, faceți clic pe Sortare de la cel mai vechi la cel mai nou.

    • Pentru a sorta de la o dată sau oră recentă la o dată sau oră anterioară, faceți clic pe Sortare de la cel mai nou la cel mai vechi.

Problemă: verificați că datele și orele sunt stocate va date și ore    Dacă rezultatele nu sunt cele la care vă așteptați, este posibil să existe în coloană date sau ore stocate ca text, nu ca date sau ore. Pentru ca Excel să sorteze corect valorile de dată și oră, toate datele și orele din coloană trebuie să fie stocate ca număr serial de dată sau oră. Dacă Excel nu poate recunoaște o valoare ca dată sau oră, acea valoare este stocată ca text. Pentru mai multe informații consultați Conversia datelor stocate ca text în date.

 NOTĂ    Dacă doriți să sortați după zilele săptămânii, formatați celulele pentru a afișa ziua din săptămână. Dacă doriți să sortați după ziua săptămânii indiferent de dată, transformați-le în text utilizând funcția TEXT. Funcția TEXT returnează însă o valoare text, astfel că operațiunea de sortare se va baza pe date alfanumerice. Pentru mai multe informații, consultați Afișarea datelor ca zile ale săptămânii.

Sortarea după culoarea celulei, a fontului sau după pictogramă


Dacă ați formatat manual sau condițional un interval de celule sau o coloană de tabel, după culoarea celulei sau a fontului, aveți posibilitatea și să sortați după aceste culori. De asemenea, aveți posibilitatea să sortați după un set de pictograme create printr-o formatare condițională.

  1. Selectați o coloană de date dintr-o zonă de celule sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel.

  2. În fila Pagină de pornire, în grupul Editare, faceți clic pe Sortare și filtrare, apoi pe Sortare particularizată.

imagine panglică outlook

Se afișează caseta de dialog Sortare.



  1. Sub Coloană, în caseta Sortare după, selectați coloana pe care doriți să o sortați.

  2. Sub Sortare pe baza, selectați tipul de sortare. Efectuați una din următoarele:

    • Pentru a sorta după culoarea celulei, selectați Culoare celulă.

    • Pentru a sorta după culoarea fontului, selectați Culoare font.

    • Pentru a sorta după un set de pictograme, selectați Pictogramă celulă.

  3. Sub Ordine, faceți clic pe săgeata de lângă buton, apoi, în funcție de tipul de format, selectați o culoare de celulă, de font sau o pictogramă de celulă.

  4. Sub Ordine, selectați modul în care doriți să sortați. Efectuați una din următoarele:

    • Pentru a muta culoarea celulei, culoarea fontului sau pictograma în sus sau la stânga, selectați Sus pentru o sortare de coloană și La stânga pentru o sortare de rând.

    • Pentru a muta culoarea celulei, culoarea fontului sau pictograma în jos sau la dreapta, selectați Jos pentru o sortare de coloană și La dreapta pentru o sortare de rând.

 NOTĂ   Nu există o ordine de sortare implicită pentru culoarea celulei, a fontului sau pentru pictogramă. Trebuie să definiți ordinea dorită pentru fiecare operațiune de sortare.

  1. Pentru a specifica următoarea culoare de celulă, de font sau următoarea pictogramă după care se va sorta, faceți clic pe Adăugare nivel, apoi repetați pașii 3-5.

Asigurați-vă că selectați aceeași coloană în caseta Apoi după și că efectuați aceeași selecție sub Ordine.

Repetați acești pași pentru fiecare culoare de celulă sau de font și pentru fiecare pictogramă pe care doriți să le includeți în sortare.


Sortarea după o listă particularizată


Aveți posibilitatea să utilizați o listă particularizată într-o ordine definită de utilizator. Excel furnizează liste particularizate predefinite, de zi a săptămânii și de lună a anului și se pot crea propriile liste particularizate.

Opțional, creați lista particularizată.



  1. Selectați o coloană de date dintr-o zonă de celule sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel.

  2. În fila Pagină de pornire, în grupul Editare, faceți clic pe Sortare și filtrare, apoi pe Sortare particularizată.

imagine panglică outlook

Se afișează caseta de dialog Sortare.



  1. Sub Coloană, în Sortare după sau Apoi după, selectați coloana pe care doriți să o sortați după o listă particularizată.

  2. Sub Ordine, selectați Listă particularizată.

  3. În caseta de dialog Liste particularizate, selectați lista dorită. În exemplul anterior, ați face clic pe Înalt, Mediu, Scăzut.

  4. Faceți clic pe OK.

Sortarea rândurilor


  1. Selectați un rând de date dintr-o zonă de celule sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel.

  2. În fila Pagină de pornire, în grupul Editare, faceți clic pe Sortare și filtrare, apoi pe Sortare particularizată.

imagine panglică outlook

Se afișează caseta de dialog Sortare.



  1. Faceți clic pe Opțiuni.

  2. În caseta de dialog Opțiuni de sortare, sub Orientare, faceți clic pe Sortare de la stânga la dreapta, apoi pe OK.

  3. Sub Coloană, în caseta Sortare după, selectați rândul pe care doriți să îl sortați.

  4. Alegeți una dintre următoarele:

După valoare    

  1. Sub Sortare pe baza, selectați Valori.

  2. Sub Ordine, efectuați la alegere:

    • Pentru valori text, selectați De la A la Z sau De la Z la A.

    • Pentru valori numerice, selectați De la cel mai mic la cel mai mare sau De la cel mai mare la cel mai mic.

    • Pentru valori de dată și oră, selectați De la cel mai vechi la cel mai nou sau De la cel mai nou la cel mai vechi.

După culoarea celulei, a fontului sau pictograma celulei    

  1. Sub Sortare pe baza, selectați Culoare celulăCuloare font sau Pictogramă celulă.

  2. Faceți clic pe săgeata de lângă buton, apoi selectați o culoare de celulă, de font sau o pictogramă de celulă.

  3. Sub Ordine, selectați La stânga sau La dreapta.

 NOTĂ    Atunci când sortați rânduri care fac parte dintr-un plan foaie de lucru, Excel sortează grupurile de cel mai ridicat nivel (nivel 1) astfel încât rândurile sau coloanele de detaliu să fie împreună, chiar dacă rândurile sau coloanele de detaliu sunt ascunse.

Sortarea după mai multe coloane sau rânduri


Sortarea după mai multe rânduri sau coloane poate fi necesară atunci când există date pe care doriți să le grupați după aceeași valoare într-o coloană sau într-un rând, apoi să sortați altă coloană sau alt rând din același grup de valori egale. De exemplu, dacă aveți o coloană Departament și una Angajat, aveți posibilitatea să sortați mai întâi după Departament (pentru a grupa toți angajații din același departament), apoi să sortați după nume (pentru a ordona alfabetic numele din fiecare departament). Se pot sorta până cel mult 64 de coloane.

 NOTĂ   Pentru a obține cele mai bune rezultate, zona de celule de sortat trebuie să aibă titluri de coloane.

  1. Selectați un interval de celule cu două sau mai multe coloane de date sau asigurați-vă că celula activă se află într-un cu două sau mai multe coloane.

  2. În fila Pagină de pornire, în grupul Editare, faceți clic pe Sortare și filtrare, apoi pe Sortare particularizată.

imagine panglică outlook

Se afișează caseta de dialog Sortare.



  1. Sub Coloană, în caseta Sortare după, selectați prima coloana pe care doriți să o sortați.

  2. Sub Sortare pe baza, selectați tipul de sortare. Efectuați una din următoarele:

    • Pentru a sorta după text, numere sau valori de dată și oră, selectați Valori.

    • Pentru a sorta după format, selectați Culoare celulăCuloare font sau Pictogramă celulă.

  3. Sub Ordine, selectați modul în care doriți să sortați. Efectuați una din următoarele:

    • Pentru valori text, selectați De la A la Z sau De la Z la A.

    • Pentru valori numerice, selectați De la cel mai mic la cel mai mare sau De la cel mai mare la cel mai mic.

    • Pentru valori de dată și oră, selectați De la cel mai vechi la cel mai nou sau De la cel mai nou la cel mai vechi.

    • Pentru a sorta pe baza unei liste particularizate, selectați Listă particularizată.

  4. Pentru a adăuga altă coloană după care se efectuează sortarea, faceți clic pe Adăugare nivel, apoi repetați pașii 3-5.

  5. Pentru a copia o coloană de sortat, selectați intrarea, apoi faceți clic pe Copiere nivel.

  6. Pentru a șterge o coloană de sortat, selectați intrarea, apoi faceți clic pe Ștergere nivel.

 NOTĂ   Trebuie să mențineți cel puțin o intrare în listă.

  1. Pentru a modifica ordinea în care se sortează coloanele, selectați o intrare, apoi faceți clic pe săgeata Sus sau Jospentru a modifica ordinea.

Intrările aflate mai sus în listă sunt sortate înaintea celor care se află mai jos în listă.

Sortarea unei singure coloane dintr-un interval de celule fără a le afecta pe celelalte


 AVERTISMENT    Utilizați cu grijă această caracteristică. Sortarea pe o singură coloană într-un interval poate produce rezultate nedorite, cum ar fi mutarea celulelor din coloana respectivă departe de celelalte celule de pe același rând.

 NOTĂ   Următoarea procedură nu poate fi efectuată într-un tabel.

  1. Selectați o coloană într-un interval de celule care conține două sau mai multe coloane.

  2. Pentru a selecta coloana pe care o doriți pentru sortare, faceți clic pe titlul coloanei.

  3. În fila Pornire, în grupul Editare, faceți clic pe Sortare și filtrare, apoi faceți clic pe una din următoarele comenzi de sortare disponibile:

  4. Se afișează caseta de dialog Avertisment de sortare.

  5. Selectați Se continuă cu selecția curentă.

  6. Faceți clic pe Sortare.

  7. Selectați orice alte opțiuni de sortare în caseta de dialog Sortare, apoi faceți clic pe OK.

Dacă rezultatele nu sunt cele dorite, faceți clic pe Anulare buton anulare.

Despre problemele generale legate de sortare


Dacă primiți rezultate neașteptate când sortați date, procedați astfel:

Verificați pentru a stabili dacă rezultatele returnate de o formulă s-au modificat     Dacă datele pe care le-ați sortat conțin una sau mai multe formule, valorile de returnare ale acelor formule se pot modifica când se recalculează foaia de lucru. În acest caz, asigurați-vă că reaplicați sortarea sau efectuați sortarea din nou pentru a obține rezultate actuale.

Reafișați rândurile și coloanele înainte să sortați     Coloanele ascunde nu se mută când sortați coloanele, iar rândurile ascunse nu se mută când sortați rândurile. Înainte să sortați date, se recomandă să reafișați coloanele și rândurile ascunse.

Verificați setările regionale     Ordinile de sortare pot varia în funcție setările regionale. Asigurați-vă că aveți setările regionale potrivite în Setări regionale sau Opțiuni regionale și lingvistice în Panoul de control pe computerul dvs. Pentru informații despre modificarea setărilor regionale, consultați sistemul de ajutor Windows.

Introduceți titlurile de coloană într-un singur rând    Dacă aveți nevoie de etichete de linie multiple, încadrați textul în interiorul celulei.

Activați sau dezactivați rândul titlu    Se recomandă să aveți un rând titlu atunci când sortați o coloană, pentru a ușura înțelegerea semnificației datelor. În mod implicit, valoarea din titlu nu este inclusă în operațiunea de sortare. Ocazional, este posibil să fie necesar să activați sau să dezactivați titlul pentru ca valoarea din titlu să fie sau nu inclusă în operațiunea de sortare. Efectuați una din următoarele:

  • Pentru a exclude primul rând de date din sortare deoarece este un titlu de coloană, în fila Pornire, în grupulEditare, faceți clic pe Sortare și filtrare, pe Sortare particularizată, apoi selectați Datele au anteturi.

  • Pentru a include primul rând de date din sortare deoarece nu este un titlu de coloană, în fila Pornire, în grupulEditare, faceți clic pe Sortare și filtrare, pe Sortare particularizată, apoi debifați opțiunea Datele au anteturi.


Filtrarea datelor în Excel Services


afișare totalăAfișare totală

Filtrarea datelor este o modalitate rapidă și simplă pentru a găsi și a lucra cu un subset de date într-o zonă de celule sau în coloana unui tabel. Datele filtrate afișează doar rânduri care întrunesc criteriile specificate și ascund rândurile pe care nu doriți să le afișați. De asemenea, aveți posibilitatea să filtrați după mai multe coloane. Filtrele sunt cumulative, ceea ce înseamnă că fiecare filtru suplimentar se bazează pe filtrul curent și reduce mai departe subsetul de date. Aveți posibilitatea să creați două tipuri de filtre: după o listă de valori sau după criterii.

Ce intenționați să faceți?


  • Filtrarea textului

  • Filtrarea numerelor

  • Filtrarea datei sau a orei

  • Filtrarea pentru primele sau pentru ultimele numerele

  • Golirea unui filtru pentru coloană



Filtrarea textului


 NOTĂ   Pentru a filtra date, autorul unui registru de lucru trebuie întâi să salveze registrul de lucru Microsoft Office Excel cu un filtru aplicat. Pentru mai multe informații, consultați Ajutorul Microsoft Office Excel 2007.

  1. Localizați o coloană care conține date alfanumerice.

  2. Faceți clic pe săgeata săgeată verticală filtru din antetul coloanei.

  3. Alegeți una dintre următoarele variante:

Selectare dintr-o listă de valori text    

  1. Faceți clic pe Filtru.

  2. În lista de valori text, bifați sau debifați una sau mai multe valori text după care se face filtrarea.

Lista de valori text poate conține până la 1000 elemente. Dacă lista este prea mare, debifați (Selectare totală) din partea de sus, apoi selectați valorile text specifice după care se face filtrarea.

 SFAT   Pentru a face meniul Filtru mai lat sau mai lung, faceți clic pe el și glisați colțul din partea de jos.

Creare de criterii    

  1. Indicați spre Filtre de text, apoi faceți clic pe una dintre comenzile operator de comparație sau faceți clic peFiltru particularizat.

De exemplu, pentru a filtra după text care începe cu un anumit caracter, selectați Începe cu sau pentru a filtra după text care conține caractere specifice oriunde în text, selectați Conține.

  1. În caseta de dialog Filtru particularizat, în caseta din dreapta, introduceți textul.

De exemplu, pentru a filtra după text care începe cu litera „J”, introduceți J sau pentru a filtra după text care conține „bel” oriunde în text, introduceți bel.

Dacă aveți nevoie să găsiți text care partajează doar unele caractere, dar fără altele, utilizați un metacaractere.


Filtrarea numerelor


 NOTĂ   Pentru a filtra date, autorul unui registru de lucru trebuie întâi să salveze registrul de lucru Excel cu o Filtrare automată aplicată. Pentru mai multe informații, consultați sistemul Ajutor Microsoft Office Excel 2007.

  1. Localizați o coloană care conține date numerice.

  2. Faceți clic pe săgeata săgeată verticală filtru din antetul coloanei.

  3. Alegeți una dintre următoarele variante:

Selectare dintr-o listă de numere    

  1. Faceți clic pe Filtru.

  2. În lista de numere, bifați sau debifați unul sau mai multe numere după care se face filtrarea.

Lista de numere poate conține până la 1000 de elemente. Dacă lista este mare, debifați (Selectare totală) din partea de sus și selectați numerele specifice după care se face filtrarea.

 SFAT   Pentru a face meniul Filtru mai lat sau mai lung, faceți clic pe el și glisați colțul din partea de jos.

Creare de criterii    

  1. Indicați spre Filtre de număr, apoi faceți clic pe una dintre comenzile operator de comparație sau faceți clic pe Filtru particularizat.

De exemplu, pentru a filtra după o limită numerică mai mică și mai mare, selectați Între.

  1. În caseta de dialog Filtrare automată particularizată, în caseta sau casetele din partea dreaptă, introduceți un număr sau mai multe numere.

De exemplu, pentru a filtra după un număr mai mare decât „25” și mai mic decât „50”, introduceți 25 și 50.

Filtrarea datei sau a orei


 NOTĂ   Pentru a filtra date, autorul unui registru de lucru trebuie întâi să salveze registrul de lucru Excel cu o Filtrare automată aplicată. Pentru mai multe informații, consultați sistemul Ajutor Microsoft Office Excel 2007.

  1. Localizați o coloană care conține date sau ore.

  2. Faceți clic pe săgeata săgeată verticală filtru din antetul coloanei.

  3. Alegeți una dintre următoarele variante:

Selectare dintr-o listă de date sau ore    

  1. Faceți clic pe Filtru.

  2. În lista de date sau ore, bifați sau debifați una sau mai multe date sau ore după care se face filtrarea.

În mod implicit, toate datele dintr-o zonă de celule sau din coloana unui tabel se grupează după o ierarhie de ani, luni și zile. Bifarea sau debifarea unui nivel superior din ierarhie selectează sau deselectează toate datele imbricate de sub acel nivel. De exemplu, dacă selectați 2006, lunile se listează sub 2006, iar zilele se listează sub fiecare lună.

Lista de valori poate conține până la 1000 elemente. Dacă lista de valori este mare, debifați (Selectare totală) din partea de sus, apoi selectați valorile după care se face filtrarea.



 SFAT   Pentru a face meniul Filtru mai lat sau mai lung, faceți clic pe el și glisați colțul din partea de jos.

Creare de criterii    

  • Indicați spre Filtre date, apoi alegeți una dintre valorile următoare:

Filtru comun    

 NOTĂ   Un filtru comun se bazează pe un operator de comparație.

  1. Faceți clic pe una dintre comenzile operator de comparație (Egal cuÎnainteDupă sau Între) sau faceți clic pe Filtru particularizat.

  2. În caseta de dialog Filtru particularizat, în caseta din partea dreaptă, introduceți data și ora.

De exemplu, pentru a filtra după o dată și o oră mai mică și mai mare, selectați Între.

  1. În caseta de dialog Filtru particularizat, în caseta sau casetele din partea dreaptă, introduceți data sau ora.

De exemplu, pentru a filtra după o dată mai recentă decât „01.03.2006” și o dată mai târzie decât „01.06.2006”, introduceți 01.03.2006 și 01.06.2006. Sau, pentru a filtra după o oră mai recentă decât „8:00 AM” și mai târzie decât „12:00 PM”, introduceți 8:00 și 12:00.

Filtrarea pentru primele sau pentru ultimele numerele


 NOTĂ   Pentru a filtra date, autorul unui registru de lucru trebuie întâi să salveze registrul de lucru Excel cu o Filtrare automată aplicată. Pentru mai multe informații, consultați sistemul Ajutor Microsoft Office Excel 2007.

  1. Localizați o coloană care conține date numerice.

  2. Faceți clic pe săgeata săgeată verticală filtru din antetul coloanei.

  3. Indicați spre Filtre de număr, apoi selectați Primele 10.

  4. În caseta de dialog Filtrare Primele 10, efectuați următoarele.

    1. În caseta din stânga, faceți clic pe Sus sau pe Jos.

    2. În caseta din mijloc, introduceți un număr de la 1 la 255 pentru Elemente sau de la 0,00 la 100,00 pentruProcent.

    3. În caseta din dreapta, alegeți una dintre variantele următoare:

      • Pentru a filtra după număr, faceți clic pe Elemente.

      • Pentru a filtra după procent, faceți clic pe Procent.

 NOTĂ   Valorile de sus și de jos se bazează pe zona de celule inițială sau pe coloana de tabel inițială și nu pe subsetul de date filtrate.

Golirea unui filtru pentru coloană


  • Pentru a goli filtrul pentru o coloană, faceți clic pe butonul Filtrare pictogramă filtru aplicat în titlul coloanei, apoi faceți clic pe Golire filtru din .

începutul paginii 

Crearea diagramelor în Excel


Pentru a crea o diagramă simplă în Excel care să poată fi modificată și formatată mai târziu, începeți prin introducerea datelor pentru diagramă într-o foaie de lucru. Apoi, selectați datele și alegeți tipul de diagramă pe care doriți să o utilizați din Panglica Office Fluent (fila Inserare, grupul Diagrame).

datele și diagrama foii de lucru

explicație 1  Date din foaia de lucru

explicație 2  Diagramă creată din date din foaia de lucru

Excel acceptă mai multe tipuri de diagrame pentru a vă permite să afișați datele în moduri care sunt semnificative pentru persoanele care o vor vedea. Când creați o diagramă sau modificați o diagramă existentă, aveți la dispoziție o selecție largă de tipuri de diagrame (cum ar fi o diagramele coloană sau diagramele radiale) și subtipurile lor (diagrama coloană stratificată sau diagrama radială 3-D). De asemenea, aveți posibilitatea să creați o diagramă combinată, utilizând mai multe tipuri de diagrame în diagrama dvs.



diagramă combinată

Exemplu de diagramă combinată care utilizează tipul de diagramă coloană și tipul de diagramă linie.

Pentru mai multe informații despre crearea unei diagrame în Excel, consultați Crearea unei diagrame.

Modificarea diagramelor


După ce creați o diagramă, aveți posibilitatea să o modificați. De exemplu, schimbați modul în care se afișeazăaxele, adăugați un titlu al diagramei, mutați sau ascundeți legenda sau afișați elemente suplimentare în diagramă.

Pentru a modifica o diagramă, aveți posibilitatea să:



  • Schimbați axele unei diagrame    Se poate specifica scara axelor și se poate regla intervalul dintre valorile sau categoriile afișate. Pentru a face diagramele mai ușor de citit, se pot adăuga marcaje la o axă și se poate specifica intervalul la care se vor afișa.

  • Adăugați titluri și de etichete de date la o diagramă    Pentru a clarifica informațiile care apar în diagramă, adăugați un titlu al diagramei, titluri pentru axe și etichete de date.

  • Adăugați o legendă sau un tabel de date     Afișați sau ascundeți o legendă sau modificați locația sa. În anumite diagrame, se poate introduce și un tabel de date care afișează tastele legendei și valorile prezente în diagramă.

  • Aplicați opțiuni speciale pentru fiecare tip de diagramă    Pentru diferite tipuri de diagrame, sunt disponibile linii speciale (cum ar fi linii de maxim și minim și linii de tendință), bare (cum ar fi bare sus-jos și bare de instrumente), marcatori de date și alte opțiuni.

Utilizarea stilurilor predefinite de diagrame și a aspectelor de diagrame pentru rezultate profesionale


În loc de a adăuga sau modifica manual elementele dintr-o diagramă sau a formata diagrama, aveți posibilitatea să aplicați rapid aspecte și stiluri predefinite de diagramă la diagrama dvs. Excel furnizează o varietate de aspecte și stiluri predefinite din care se poate alege, dar, dacă este necesar, un aspect sau un stil pot fi reglate în detaliu prin modificări manuale efectuate asupra aspectului și formatării elementelor individuale ale diagramei, cum ar fi zona de diagramă, suprafața de reprezentare grafică, seriile de date sau legenda diagramei.

Când aplicați un aspect diagramă predefinit, se afișează într-o ordine specifică un set de elemente ale diagramei (cum ar fi titlurile, o legendă, un tabel de date sau etichetele de date). Aveți posibilitatea să alegeți dintr-o varietate de aspecte furnizate pentru fiecare tip de diagramă.

Când aplicați un stil de diagramă predefinit, diagrama este formatată pe baza temei de document pe care ați aplicat-o, astfel încât diagrama dvs. să se potrivească cu cea a firmei, sau pe baza propriilor culori tematice(un set de culori), fonturi tematice (un set de fonturi de titlu și de corp de text) și efecte tematice (un set de linii și efecte de umplere).

 NOTĂ   Nu se pot crea propriile stiluri și aspecte de diagramă, dar aveți posibilitatea să creați șabloane de diagramă care includ aspectul și formatarea pe care le doriți. Pentru mai multe informații despre șabloanele de diagrame, consultați Reutilizarea diagramelor prin crearea șabloanelor de diagrame.

Pentru mai multe informații despre cum se modifică aspectul unei diagrame, consultați Modificarea aspectului sau a stilului unei diagrame.


Adăugarea la diagrame a formatărilor care atrag atenția


Pe lângă aplicarea unui stil de diagramă predefinit, aveți posibilitatea să aplicați cu ușurință formatări la elementele individuale ale diagramei, cum ar fi marcatorii de date, zona de diagramă, suprafața de reprezentare grafică, cât și numerele textul din titluri și etichete, pentru a da diagramei dvs. un aspect care să o scoată în evidență. Aveți posibilitatea să aplicați stiluri specifice de formă și stiluri WordArt, dar și să formatați formele și textul elementelor diagramei în mod manual.

Pentru a adăuga formatări, aveți posibilitatea să:



  • Umpleți elementele diagramei    Utilizați culori, texturi, imagini și degrade-uri de umplere pentru a atrage atenția asupra anumitor elemente din diagramă.

  • Modificați conturul elementelor diagramei    Utilizați culori, stiluri de linii și grosimi de linie pentru a accentua elemente din diagramă.

  • Adăugați efecte speciale la elementele diagramei    Aplicați efecte speciale, cum ar fi cele de umbră, reflexie, strălucire, muchii atenuate, teșitură și rotații 3-D pentru formele elementelor diagramei, care oferă acesteia un aspect finisat.

  • Formatați textul și numerele    Aveți posibilitatea să formatați textul și numerele în titluri, etichete și casete text într-o diagramă așa cum ați face cu text și numere într-o foaie de lucru. Pentru a face ca textul și numerele să iasă în evidență, aveți posibilitatea să aplicați și stiluri WordArt.

Pentru mai multe informații despre cum se formatează elementele diagramelor, consultați Formatarea elementelor de diagrame.

Reutilizarea diagramelor prin crearea șabloanelor de diagrame


Dacă doriți să utilizați o diagramă pe care ați particularizat-o pentru a se potrivi nevoilor dvs., aveți posibilitatea să salvați acea diagramă ca diagramă șablon (*.crtx) în folderul de șabloane de diagrame. Când creați o diagramă, veți aplica șablonul de diagramă așa cum ați aplica orice alt tip de diagramă predefinită. De fapt, șabloanele de diagrame sunt tipuri reale de diagrame și aveți posibilitatea să le utilizați pentru a modifica tipul de diagramă al unei diagrame existente.

Dacă utilizați frecvent un șablon de diagramă, aveți posibilitatea să îl salvați ac tip de diagramă implicit.



 NOTĂ   Șabloanele de diagrame nu se bazează pe temele document. Pentru a utiliza culori tematice, fonturi tematice și efecte tematice într-o diagramă pe care o creați utilizând un șablon de diagramă, aplicați un stil diagramei. Un stil de diagramă reinițializează tema unei digramei în tema document. Pentru mai multe informații, consultați Utilizarea stilurilor predefinite de diagrame și a aspectelor de diagrame pentru rezultate profesionale.

Pentru mai multe informații despre cum se utilizează șabloanele de diagrame, consultați Crearea, aplicarea sau eliminarea unui șablon de diagramă.



Crearea unei organigrame în Office

Pentru a crea o organigramă care să arate relațiile de raportare dintre persoanele și grupurile din organizația dvs., puteți alege dintre mai multe metode.



organigramă

În funcție de ce program Office 2013 doriți să utilizați, iată opțiunile:



INSTRUMENTE ORGANIGRAMĂ

SE APLICĂ ACESTOR PROGRAME OFFICE 2013

DESCRIERE

Ilustrații SmartArt

Excel, Outlook, PowerPoint sau Word

Ilustrațiile SmartArt vă permit să creați organigrame cu aspect profesional, care conțin imagini și să le includeți în e-mailurile dvs., în foi de calcul, documente și prezentări. Ilustrațiile SmartArt funcționează cel mai bine dacă organigrama dvs. are cel mult 30 de forme.

Șabloane online gratuite pentru organigrame

PowerPoint

Începeți din timp să creați următoarea organigramă și descărcați șabloane online gratuite pentru organigrame de la Office.com. Aceste șabloane pentru organigrame sunt deja proiectate pentru persoanele care nu au mult timp pentru crearea și formatarea diagramelor.









Program de completare pentru organigrame pentru Office

Excel, PowerPoint sau Word

Organigramă este un program de completare pentru programe Office pe care îl puteți instala, apoi puteți adăuga o diagramă la documentul, prezentarea sau foaia dvs. de calcul. Nu au existat actualizări semnificative ale acestui program de completare de la lansarea lui în PowerPoint 1995 și nu există planuri de a adăuga nicio funcționalitate în viitor.

Important: Nu puteți face conversia unei organigrame noi sau existente (create cu programul de completare Organigramă) într-o ilustrație Smart Art sau într-o organigramă Visio.

Pentru a crea o organigramă utilizând acest program de completare, instalați programul de completare Organigramă pentru Office.






Yüklə 257,75 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin