Su Ürünleri Yasası



Yüklə 175,67 Kb.
səhifə1/3
tarix03.01.2019
ölçüsü175,67 Kb.
#89249
  1   2   3






Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi’nin 28 Mart, 2000 tarihli birleşiminde kabul olunan “Su Ürünleri Yasası“ Anayasa ‘nın 94(1) maddesi gereğince ,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle ilan olunur.

Sayı:27/00


SU ÜRÜNLERİ YASASI
İÇDÜZENİ
Madde 1. Kısa İsim
BİRİNCİ KISIM

Genel Kurallar


Madde 2. Tefsir

Madde 3. Amaç

Madde 4. Kapsam
İKİNCİ KISIM

Su Ürünleri Üretimi ve Avcılık Faaliyetleri ile İlgili Kurallar


Madde 5. Damızlık ve Anaç Kontrolü

Madde 6. Su Ürünleri Avcılık İzinleri

Madde 7. İzinlerden Alınacak Harçlar
ÜÇÜNCÜ KISIM

Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Akuakültür)

Faaliyetleri ve Komisyona İlişkin Kurallar
Madde 8. Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Akuakültür) Alanlarının Belirlenmesinde Yöntem

Madde 9. Akuakültür Faaliyetleri İçin Başvuru ve İzin Alma Zorunluluğu

Madde 10: Su Ürünleri Üretim Alanlarının Kiralanması

Madde 11. Komisyonun Oluşumu

Madde 12. Komisyonun Görevleri

Madde 13. Komisyonun Çalışma Yöntemi


DÖRDÜNCÜ KISIM

Üretim Geliştirilmesi, Teşvik ve Korunması


Madde 14. Geliştirme ve Araştırma

Madde 15. Mesleki Eğitim ve Öğretim

Madde 16. Yapay Resifler

Madde 17. Liman, Barınak, Çekek Yerleri ve Balıkhaneler


BEŞİNCİ BÖLÜM

İthalat ve İhracatta Yöntem ve Sağlık Kontrolleri


Madde 18. Her türlü Su Ürününün İthal ve İhraç İzni Yetkisi

Madde 19. Su Ürünlerinin İthal ve İhraç Yeri

Madde 20. Veteriner Sağlık Raporu ve İthal Ürünün Kökenine Ait Kanıt Belgesi Aranması Zorunluluğu

Madde 21. Su Ürünleri İthal ve İhracına Yöntem


ALTINCI KISIM

Çeşitli Kurallar

Madde 22. Her Türlü Bilgi ve Belge Verme Yükümlülüğü

Madde 23. Gemi ve Av Jurnalı Tutma Zorunluluğu

Madde 24. Kamu Ulaşımı, Yol Hakkı ve Dolaşım Özgürlüğü Sağlanması

Madde 25. Yasak Üretim Araçları ile Avcılık Yöntemi veya Uygulanmasının İstisnai Olarak Kullanılması


YEDİNCİ KISIM

Yasaklar, Suç ve Cezalar


Madde 26. Patlayıcı ve Zararlı Madde Kullanma Yasağı

Madde 27. Sulara Zararlı Maddelerin Dökülmesi Yasağı ve Su Ürünlerinin Korunması İçin alınacak Bazı Önlemler

Madde 28. Yabancıların Su Ürünleri Avcılığı Yasağı

Madde 29. Avlanması Veya Toplanması Yasaklanmış Türler

Madde 30. Avcılığa Yasak Bölgelerin Belirlenmesi

Madde 31. Suç ve Cezalar


SEKİZİNCİ KISIM

Yöntem Hükümleri


Madde 33. Denetim ve Kontrol Yetkisi

Madde 34. El Konulan Su Ürünleri ve Üretim Araçlarının Akıbeti

Madde 35. Müsadere ve Ruhsatın İptali
DOKUZUNCU KISIM

Son Kurallar


Madde 36. Tüzük Yapma Yetkisi

Madde 37. Yürütme Yetkisi

Madde 38. Yürürlükten Kaldırma

Madde 39. Yürürlüğe Giriş




Sayı :27/2000



SU ÜRÜNLERİ YASASI





Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:


Kısa İsim

1. Bu Yasa, Su Ürünleri Yasası olarak isimlendirilir.



BİRİNCİ KISIM

Genel Kurallar


Tefsir

2. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:

“Amatör (Sportif) Su Ürünleri Avcılığı (Amatör (Sportif) Balıkçılık)”, Sadece spor ve dinlenmek amacıyla yapılan maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen (kişisel ihtiyacı karşılayabilecek) avcılık faaliyetlerini anlatır.

“Av Jurnali”, Mesleki su ürünleri avcılık faaliyetleri sırasında gemi sahibi, kaptanı veya yöntemine göre yetkili kılınan herhangi bir balıkçı tarafından tutulan ve avcılık faaliyeti ile av, yer, zaman, miktar ve türlerini gösteren notları anlatır.

“Bakan”, Su ürünleri faaliyetleri ile görevli Bakanı anlatır.

“Bakanlar Kurulu”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunu anlatır.

“Bakanlık”, Su ürünleri faaliyetleri ile görevli Bakanlığı anlatır.

“Balıkçı Barınağı”, Her boy ve su kesimindeki balıkçı teknelerine hizmet vermek amacı ile dalgakıranlarla korunmuş, yöre balıkçılarına yetebilecek büyüklükte basen ve kara alanına sahip, yükleme, boşaltma, bağlama rıhtımları ile içme suyu, elektriği, saha aydınlatması, ağ kurutma sahası, tekne bakım ve onarım tesisi, balıkçı lokali, soğuk hava deposu, buz üretim tesisi ve deniz ürünleri pazarlama ve satış yerleri bulunan kıyı yapılarının yer aldığı alanı anlatır.

“Barınma Yeri”, Çeşitli boy ve su kesimindeki balıkçı teknelerinin kötü hava şartlarında veya ihtiyaç duydukları zaman barınmaları amacı ile dalgakıranlarla çevrilmiş bulunan ve barınan teknelerin manevra yapabilecekleri kadar su alanı ve derinliğe sahip, faydalanan teknelerin demirleme veya baştan karaya bağlanarak belli zamanlarda konakladıkları, balıkçı barınağında yer alanlara benzer önemli alt ve üst yapısı bulunmayan kıyı yapılarını anlatır.

“Çekek Yeri”, Balıkçı barınakları içerisinde veya küçük bir kıyı kesimini koruma amacı ile inşa edilen mahmuzun koruduğu, kıyıda veya dalga tesiri olmayan koylarda yer alan, balıkçı teknelerinin bakım ve onarımlarının yapılması için karaya alınmasına imkan sağlayacak teçhizat bulunan ve faaliyetlere yetecek kadar geri sahası ile doğal kumsal veya betonlaşmış meyilli alana sahip kıyı yapılarını anlatır.

“Daire”, Su ürünleri faaliyetleri ile görevli Daireyi anlatır.

“Devlet”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devletini anlatır.

”Gemi”, Kullanılması, deniz ve iç sularda hareket etmesi olanağına bağlı bulunan, hacmi ve nitelemesi ne olursa olsun, su ürünleri avcılığında, işletilmesinde, üretim ve avcılık yerlerine ulaşımında, eğitim ve araştırmalarda kullanılan, insan gücü dışında bir güçle hareket eden her türlü yüzer vasıtaları anlatır.

“Gemi Jurnali”, Mesleki su ürünleri avcılık faaliyetinde kullanılan gemilerde, gemi kaptanı tarafından tutulan ve yaptığı seferi anlatan notları anlatır.

“Gırgır Avcılığı (Çevirme Ağları)”, Genellikle sürü oluşturan balıkların etrafını çevirmek ve bunları ağ içerisinde toplamak suretiyle avlanmasını sağlayan faaliyeti anlatır.


“İç Sular”, Konumu itibarıyla, deniz nitelikleri taşımayan ve karasal coğrafyada yer alan göller, yapay göller, bentler, akarsular ve su ürünleri üretme ve yetiştirme yerlerini anlatır.

“Mansaplar”, Akarsuların göl veya denizlere açıldığı bölgelerde akarsuyun etkisi altında kalan sahaları anlatır.

“Mesleki Su Ürünleri Avcılığı (Mesleki Balıkçılık)”, Geçimini kısmen veya tamamen su ürünleri avcılığından sağlamak amacıyla yapılan, maddi ve ticari amaç güden avcılık faaliyetini anlatır.

“Müdür”, Su ürünleri faaliyetleri ile görevli Daire Müdürünü anlatır.

“Ortasu Trolü”, Genellikle göçmen balık pelajik balıkların avlanmasında kullanılan, dip ile teması olmadan orta suda veya su yüzeyine yakın olarak bir ya da birden çok gemi tarafından çekilebilen trol ağları ve bu ağlarla yapılan su ürünleri avcılığını anlatır.

“Su Ürünleri”, Yaşamlarının (gelişmelerinin) tamamını ya da bir kısmını (yaşamının herhangi bir safhasını) sucul ortamda geçiren ve çeşitli yöntemlerle bu ortamdan alınarak gıda veya başka, çeşitli ekonomik amaçlarla kullanılan, her türlü bitkisel ve hayvansal canlıları, bunların ölülerini ya da bunlardan imal edilen ürünleri anlatır.

“Su Ürünleri Üreticisi” Denizlerde, mansaplarda ve iç sularda su ürünlerini avlayan, yetiştiren, besiye alan, işleyen gerçek ve tüzel kişileri anlatır.

“Su Ürünleri Üretimi”, Denizlerde, mansaplarda ve iç sularda su ürünlerini avlama, yetiştirme, besiye alma veya işleme faaliyetlerini anlatır.

“Su Ürünleri Üretim Yerleri”, Su ürünleri üretimine elverişli olan içinde veya üzerinde herhangi bir üretim aracı kurulabilen veya kullanılabilen su alanlarını anlatır.

“Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Kültür Balıkçılığı, Akuakültür)” Denizlerde, mansaplarda ve iç sularda su ürünlerinin besiye alınması, yumurtadan pazar boyuna ulaşıncaya kadar yetiştirilmesi için yapılan faaliyetleri anlatır.

“Trol Avcılığı”, Hareketli bir veya birden çok gemiye bağlı olan üretim aracının zemin üzerinde veya su içerisinde sürüklenmesi suretiyle avın torbada toplanması esasına dayanan avcılık faaliyetlerini anlatır.

“Üretim Araçları”, Su ürünleri üretiminde kullanılan gemiler ile her türlü ağ diğer araç gereç, donanım, aletler, yemler, takım ve oltaları anlatır.



“Yapay Resif (Balık Yuvaları)”, Deniz canlılarının ve yaşam alanlarını korumak ve geliştirmek, sığınma, barınma ve üremelerini sağlamak için organizmalara herhangi bir şekilde zarar vermeyecek değişik doğal ya da yapay, (beton, cam elyaflı plastik PVC, pişmiş toprak) bu Yasanın 16’ncı maddesinin (1)’inci fıkrası uyarınca imal edilmiş ve 16’ncı maddesinin (2)’inci fıkrası kuralları çerçevesinde belirli alanlarda zemine yerleştirilmiş özel yapıları anlatır.


Amaç

3. Bu Yasanın amacı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki sucul canlı kaynaklarını ve bunların yaşama ortamlarını korumak ve geliştirmek; sığınmalarını, barınmalarını ve üremelerini sağlamak; gerçek ve tüzel kişilerin planladıkları Yasa kapsamına giren faaliyetleri düzenlemek; bunların sonucu üretilen ürünlerin nakil, satış, depolanması ve hijyen standartlarını belirlemek; su ürünlerinin üretiminin geliştirilmesi, teşvik ve korunması ile Yasa kapsamına giren faaliyetlerde uyulacak idari ve teknik yöntem ve esaslar ile kontrol ve denetim yöntemlerini düzenlemektir.


Kapsam

4. Bu Yasa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin hükümranlık alanlarındaki her türlü su ürünleri üretimi, yetiştirilmesi, canlı veya cansız taşınması, işlenmesi, pazarlanması, yerli veya yabancı türlerin ithali ve aşılanması, karantinaya alınması, korunması ile ilgili kuralları, üretimin geliştirilmesi, teşvik ve korunması, dışalım ve dışsatımda yöntem ve sağlık kontrolleri, yasak ve cezalar ile kontrol ve denetimine ilişkin kuralları kapsar.



İKİNCİ KISIM

Su Ürünleri Üretimi ve Avcılık Faaliyetleri ile İlgili Kurallar


Damızlık ve Anaç Kontrolü

5. Su ürünleri ile ilgili damızlık ve anaçlarla sulardaki bitkilerin avlanması, satışı, nakli, toplanması, üretim yerlerinde ve her türlü tesislerde kullanılması, sulara bırakılması Dairenin iznine bağlıdır.





Su Ürünleri Avcılık

6.

(1)

(A)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı olmayan kişiler mesleki su ürünleri avcılığı yapamazlar.




İzinleri







(B)

Mesleki su ürünleri avcılığı yapacak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı olan gerçek kişiler ve ortaklarının tamamı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı olan tüzel kişilerin kendileri ve/veya tüzel kişilikleri adına Daireden izin almaları gerekir.










(2)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı olan veya olmayan kişiler Daireden izin almak suretiyle amatör su ürünleri avcılığı yapabilir.

Ancak olta ile karadan yapılan amatör su ürünleri avcılığı için izin almak gerekmez.









(3)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağını taşımayan hiçbir gemi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasuları dahilinde avcılık faaliyetinde bulunamaz. Su ürünleri avcılık faaliyetinde kullanılacak gemiler için ise bunların sahip ve kullanım hakkını tutanların da Daireden izin almaları gerekir.







(4)

Avlanma yöntem ve esasları ile izinlerin verilme biçimi, koşulları, şekli, içeriği, süresi ve yenilenmesine ait kurallar Bakanlıkça hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle düzenlenir.





İzinlerden Alınacak Harçlar

7.

(1)

Bu Yasanın 5’inci ve 6’ncı maddeleri uyarınca alınan izinler ısdar edildiği mali yılın sonuna kadar geçerlidir ve her mali yılın başında aşağıdaki (2)’inci fıkrada öngörülen harçların ödenmesi ile yenilenmesi gerekir.










(2)

(A)

Dairece bu Yasanın 5’inci maddesi uyarınca verilen izinlerden harç alınmaz.













(B)

Bu Yasanın 6’ncı maddesi uyarınca verilen;
















(a)

Mesleki su ürünleri avcılık izinleri için 5.000.000.-TL (Beş Milyon Türk Lirası);
















(b)

Amatör su ürünleri avcılığı izinleri için 2.000.000.-TL (İki Milyon Türk Lirası); ve
















(c)

Avcılıkta kullanılacak gemiler için verilecek izinlerde

5.000.000.-TL (Beş Milyon Türk Lirası), harç alınır.






























(C)

Bakanlar Kurulu, Resmi Gazete’de yayımlayacağı bir tüzükle her yıl Devlet Planlama Örgütü tarafından saptanan yıllık enflasyon oranını aşmamak koşulu ile bu fıkrada öngörülen harç miktarlarını on katına ulaşıncaya kadar artırabilir veya indirime bağlı tutabilir.



ÜÇÜNCÜ KISIM

Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Akuakültür) Faaliyetleri ve

Komisyona İlişkin Kurallar


Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Akuakültür) Alanlarının Belirlenmesinde Yöntem

8.

(1)

Daire, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde, Devlet Planlama Örgütünün gelişme planları, seyr-ü sefer, güvenlik, turizm, kara ulaşımı, su potansiyeli ve kullanımı, sağlık ve çevre, Sit alanları ve diğer arkeolojik, mimari, kültürel, tarihi yerlerin ve kıyıların korunması gibi genel politikaları çerçevesinde su ürünleri yetiştirilebilecek bölgeleri önceden belirler. Daire, kültür balıkçılığı alanlarının belirlenmesini bir plan ve proje çerçevesinde yürütür.










(2)

Bakanlık, Daire tarafından sınırları belirlenen üretim alanlarına ait bölgeleri Resmi Gazete’de yayımlamak suretiyle ilan eder.





Akuakültür Faaliyetleri İçin Başvuru ve İzin

9.

(1)

İç sularda, karada ve denizde pazarlamaya konu olan su ürünlerinin yetiştirilebilmesi amacıyla yapılacak her türlü tesis ve işletmeler için önceden komisyondan izin alınması gerekir.




Alma Zorunluluğu




(2)

Su ürünleri yetiştiriciliğini sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı gerçek kişiler ile en az %51 ortaklığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının olan tüzel kişiler yapabilir.







(3)

Başvuruda bulunan yukarıdaki (2)’inci fıkrada belirtilen gerçek ve tüzel kişilerin Komisyonca istenecek bilgi ve belgeleri sunmaları ve kendilerinden 5,000 ABD Doları veya karşılığı Türk Lirası geçici teminat veya banka teminat mektubu da alınarak Komisyon tarafından en fazla sekiz ay için ön izin verilir.







(4)

Ön izin alan gerçek ve tüzel kişilerin, ön izinde öngörülen süre sonuna kadar yatırıma ilişkin projeyi hazırlayıp Komisyonun onayına sunması gerekir. Projesini sunan ve projesi onaylanan gerçek ve tüzel kişilerin teminatları kati teminata dönüşür. Ancak kati teminat yatırımın tahmini değerinin %5’i oranında olması gerekir. Kati teminata dönüşen miktar bu miktardan az ise proje sahibi gerekli teminat veya banka teminatını vermekle mükelleftir. Öngörülen süre sonuna kadar projesini hazırlayıp onaya sunmayanlara teminatları geri verilmez.







(5)

Kurulan her türlü tesis ve işletmelerin projeye uygunluğu açısından Komisyonca incelenmesi üzerine ilgili gerçek ve tüzel kişilere Daire tarafından işletme izni verilir. İşletme izni için aylık asgari ücretin %50’si oranında harç alınır. Bu işletme izni ısdar edildiği mali yılın sonuna kadar geçerli olur ve her mali yılın başında yenilenir. Komisyon işletme izinlerine koşul koymaya yetkilidir.







(6)

Bakanlık, ülke çapında verilecek su ürünleri yetiştiriciliği izinlerinin sayısını sınırlamaya ve yıllık üretim miktarlarına kota koymaya yetkilidir.







(7)

Projelerde aranacak şartlar ve su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetleri ile ilgili usuller Bakanlıkça hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle düzenlenir.







(8)

Bu madde kurallarına uygun olarak işletme izni almış ve işletme izninde öngörülen koşullar dahil olmak üzere tesisi tamamlayıp üretime başlamış olan işletme izni sahibi gerçek veya tüzel kişilere teminatları veya banka teminat mektupları aynen iade edilir.

Su Ürünleri Üretim Alanlarının Kiralanması

63/1993


10.

Bu Yasanın 9’uncu maddesinin (5)’inci fıkrası uyarınca verilen işletme izninin şartlarına ve onaylanan projenin kârlılık durumu, geri ödeme süresi ve ekonomik ömrü ile Maliye İşleriyle Görevli Bakanlığın görüşü dikkate alınarak, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan veya Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) Yasası kapsamına giren su ürünleri üretim yerleri veya mevcutları, Bakanlar Kurulu tarafından beş yıldan az olmamak kaydıyla, otuz yıla kadar kiralanır.


Komisyonun Oluşumu

11.

(1)

Bakanlığa bağlı olarak görev yapan ve bu Yasada “Komisyon” diye anılan “Proje İnceleme, Değerlendirme ve İzin Komisyonu” oluşturulur.







(2)

Komisyon aşağıdaki kişilerden oluşur:










(A)

Daire Müdürü (Başkan);










(B)

Maliye İşleriyle Görevli Bakanlık Temsilcisi (Üye);










(C)

Turizm İşleriyle Görevli Bakanlık Temsilcisi (Üye);










(Ç)

İçişleriyle Görevli Bakanlık Temsilcisi (Üye);










(D)

Bayındırlık ve Ulaştırma İşleriyle Görevli Bakanlık Temsilcisi (Üye);










(E)

Çevre İşleriyle Görevli Bakanlık Temsilcisi (Üye);










(F)

Devlet Planlama Örgütü Temsilcisi (Üye);










(G)

Veteriner Dairesi Temsilcisi (Üye); ve










(H)

Akuakültür İşletmecilerinin kendi aralarından seçeceği bir Temsilci (Üye).

Komisyonun

12.

(1)

Komisyonun görevleri şunlardır:

Görevleri







(A)

Bu Yasa kapsamında Daireye sunulan projeleri incelemek, değerlendirmek ve bu Yasa altında çıkarılacak tüzükte öngörülen özellikleri taşıyanlara gerekli izinleri vermek;

63/1993








(B)

Komisyon, projenin zamanlama tablosunu, geri ödeme süresini, ekonomik ömrünü, yörenin özelliklerini de dikkate alarak devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan veya Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) Yasası kapsamına giren üretim yerlerinin kiralanmasında kira sözleşmelerinin teknik şartlarını ve geçerlilik sürelerini belirlemek; ve










(C)

Bu Yasa kapsamına giren konularda Bakanlığa rapor sunmak.







(2)

Bu maddeye ilişkin usuller Bakanlıkça hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle düzenlenir.


Komisyonun Çalışma

13.

(1)

Komisyon üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğuyla alınır.

Yöntemi




(2)

Komisyonun çalışma yöntemine ilişkin usuller Bakanlıkça hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle düzenlenir.



Yüklə 175,67 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin