T. C. Firat üNİversitesi EĞİTİm biLİmleri enstiTÜSÜ tez yazim kilavuzu



Yüklə 164,62 Kb.
tarix02.08.2018
ölçüsü164,62 Kb.
#66434
növüYazi

T.C.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ


TEZ YAZIM KILAVUZU

ÖN SÖZ
Bu kılavuz, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsüne bağlı Ana Bilim Dallarında lisansüstü eğitim gören öğrencilerin yüksek lisans (tezli/tezsiz)/doktora tez ve seminer çalışmalarını hazırlarken uymaları gereken kuralları içermektedir. Kılavuz hazırlanırken genel olarak Amerikan Psikoloji Derneği’nin (www.apastyle.org) yazım kuralları esas alınmıştır.


Prof. Dr. Ayşegül GÖKHAN

Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü

İÇİNDEKİLER

GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI 4

TEZ BÖLÜMLERİNİN DÜZENLENMESİ 15

İLK BÖLÜM 15

TEZİN ANA BÖLÜMLERİ 20

GİRİŞ 20


KURAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ÇALIŞMALAR 21

YÖNTEM 21

BULGULAR VE YORUM 22

SONUÇ VE ÖNERİLER 22

SON BÖLÜM 23

EKLER 24



GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI

Kağıt Özellikleri ve Sayfa Düzeni

Tez çalışmalarında kullanılacak olan kâğıt; A4 (210x297 mm), I. hamur ve en az 80 gr/m ağırlığında olmalı ve kâğıdın yalnızca tek yüzü kullanılmalıdır. Kâğıdın alt ve üst taraflarından 3 cm, sol kenarından 3,5 cm ve sağ kenarından da 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.

Noktalama ve imla kuralları için Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu ve Türkçe Sözlük esas alınmalıdır. Tezde kullanılacak olan dil günlük dilden uzak akademik bir dil niteliğinde olmalıdır.

Sayfa Numaraları

İç kapak sayfası, onay sayfasından itibaren bütün sayfalar numaralandırılmalıdır. Tezin giriş kısmına kadar olan bölümler büyük Romen rakamıyla (I, II., III….) numaralandırılmalı giriş kısmından itibaren ise sayfalar 1,2,3.. şeklinde numaralandırılmalıdır. Bölüm başlarına sayfa numaraları yazılmaz. Sayfa numaraları, sayfanın alt tarafında ve ortada yer almalıdır.



Yazı Karakterleri

Tezde yazı karakteri olarak “Times New Roman” yazı tipi kullanılmalı ve yazının boyutu 12 punto olmalıdır. Yazı karakteri, dipnotlarda, alıntılarda, çizim ve tablolarda ise 10 punto olmalıdır. Satır aralığı metin içinde 1,5 olmalı; dipnot, alıntı, çizim ve tablolarda tek satır aralığı kullanılmalıdır. Gerekli durumlarda, dipnot, alıntı, şekil ve tablodaki yazılar 8 puntoya kadar küçültülmelidir. Alıntının sonunda kaynakçası sayfa numarasıyla birlikte verilmelidir.



Paragraf

Tezde metin soldan ve sağdan hizalanacak (iki yana yasla) şekilde yazılmalıdır. Paragrafların ilk satırında 1,25 cm girinti olmalıdır. Paragraflar arasında 6 nk boşluk bırakılmamalıdır.




Alıntıların Yazılması

Alıntılar metin içinde yazılırken sol ve sağ taraftan 1,5 cm girinti yapılarak yazılmalıdır. 40 kelimeden az (3 satırdan az) alıntılar yazılırken alıntı tırnak işareti (“”) içinde yazılmalıdır. Ancak 40 kelimeden (blok halinde) fazla alıntılar kullanılırken tırnak işareti (“”) kullanılmamalıdır.



Başlıklar

Kaynaklar, ekler ve öz geçmiş dışındaki tezin bütün kısımları numaralandırılmalıdır. Tezin ana başlıkları (GİRİŞ, KURAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR, YÖNTEM, BULGULAR VE YORUM, SONUÇ VE ÖNERİLER, KAYNAKLAR, EKLER, ÖZ GEÇMİŞ) büyük harfle ve sayfayı ortalayacak şekilde yazılmalıdır. Ayrıca ana başlıklar/bölüm başları yazılırken yeni bir sayfadan başlanmalı ve ana başlıklardan önce bölüm adları (BİRİNCİ BÖLÜM, İKİNCİ BÖLÜM, ÜÇÜNCÜ BÖLÜM …) sayfayı ortalayacak biçimde yazılmalıdır. Bölüm adları, ana başlıklar ile alt başlıklar koyu ve 12 punto olmalıdır. Alt başlıkların yalnızca ilk harfi büyük olmalı ve sol baştan hizalanmalıdır.

Ana başlıklardan sonra 2 satır boşluk, alt başlıklardan sonra da tek satır boşluk bırakılmalıdır. Tezlerde başlıklar numaralandırılırken çift numaralama sistemi kullanılmalıdır. Birinci düzey başlıklar (ana başlıklar) Romen rakamıyla (I. GİRİŞ; II. YÖNTEM…) şeklinde, ikinci düzey başlıklar 1.1., 1.2., 1.3. şeklinde üçüncü vd. alt başlıklar da benzer biçimde numaralandırılmalıdır (1.2.1., 1.2.2., 1.2.3; 1.2.1.1., 1.2.1.2. vb.)

Tablo ve Şekiller

Tezdeki tablo dışındaki bütün görseller şekil olarak kabul edilmelidir. Tablo ve şekil adları, iki yana yaslı biçimde yazılmalı ve 1’den başlanıp numaralandırılmalıdır (Tablo 1., Tablo 2., Şekil 1., Şekil 2 vb.). Tablo ve şekil numarası verildikten sonra nokta konulmalıdır (Tablo 1.). Tablo numarası yazıldıktan sonra boşluk bırakılıp tablo adının ilk harfi büyük olacak şekilde tabloya ait açıklama tablonun üstüne yazılmalıdır. Şekil numarası yazılırken boşluk bırakılıp şekil adının ilk harfi büyük olacak biçimde şekle ait açıklama şeklin altına yazılmalıdır.




Metin İçinde Kısaltmaların Yazılması

Kısaltmanın kullanılacağı terim/ifade ilk yerde uzun olarak yer almalı, kısaltma parantez içerisinde belirtilmeli ve sonrasında metin içinde kısaltma kullanılmalıdır.

Ör.; Ortak Bilgi Yapılandırma Modeli (OBYM) vb..

Metin İçinde Sayıların Yazımı


  • Sayılar metin içinde yazılırken tek basamaklı sayılar yazıyla diğer sayılar (çift basamaklı ve üzeri sayılar) ise rakamla ifade edilmelidir.

  • Tek basamaklı sayılar metin içerisinde çift basamaklı ve üzeri sayılarla karşılaştırılmak üzere kullanılacaksa bu kez tek basamaklı sayılar da rakamla ifade edilmelidir. (Ör. Literatürdeki 40 çalışmanın 8’i vb.)

  • Ayrıca metinde kullanılan sayı ölçü birimiyle beraber kullanılacaksa sayıyı rakamla ifade edilmelidir. (Ör.; 5 cm, 7 kg. vb.)

  • Metin içindeki örneklem, tarih, katılımcı sayıları, bölüm, sayfa, tablo ve şekil numaraları, anketteki skorlar ve puanlar rakamlarla ifade edilmelidir.

  • Ör.; 17 Eylül 2012,

  • Saat 10:30

  • 30 katılımcı

  • 5 puanlı ölçekte 2 puan vb.

  • Bölüm 3

  • Tablo 6.

  • Şekil 1. vb.


KAYNAKLARIN YAZILMASI

Kaynakların Metin İçinde Yazılması

Metin içinde kaynak gösterilirken, yazarın soyadı, yayım tarihi ve sayfa numarası belirtilmelidir.



Tek Yazarlı Kaynak Yazımı

(Kaya, 2011, s.98); Kaya’nın 2011’de yayımlanan çalışmasında

Turhan (2012, s. 27) tarafından yapılan çalışmada…

Eğer alıntı ise; (Özdemir, 2002, s. 178)



İki Yazarlı Kaynakların Yazımı

Boydak Özan ve Özdemir (2011) tarafından yapılan araştırmada;

(Boydak Özan ve Özdemir, 2011, s. 24).

Boydak Özan ve Özdemir’in 2011’de yayımlanan çalışmasında…,



Üç –Beş Arası Yazarlı Kaynakların Yazımı

Bu tür kaynaklar yazılırken metinde kaynağın ilk geçtiği yerde birinci yazardan itibaren bütün yazarların soyadları ve yayın tarihi yazılır. Metin içinde daha sonraki yerlerde ise ilk yazarın soyadı yazıldıktan sonra diğer yazarların soyadları yazılmadan “ve diğerleri” ifadesi ve yayın tarihi yazılır.

Metin içinde kaynağın ilk geçtiği yerde (Boydak Özan, Emre ve Özdemir, 2012, s. 47) şeklinde sonraki kısımlarda ise (Boydak Özan ve diğerleri, 2012, s. 56) şeklinde ifade edilir.

Metin içinde bu tür kaynak, Boydak Özan ve diğerleri (2012, s. 56) tarafından yapılan çalışmada şeklinde ifade edilir.



Altı ve Daha Fazla Yazarlı Kaynak Gösterimi

Bu tür kaynaklar yazılırken metinde ilk geçtiği yerden itibaren birinci yazarın soyadı yazıldıktan sonra diğer yazarların soyadları yazılmadan “ve diğerleri” ifadesi ve yayın tarihi yazılır.

(Emre ve diğerleri, 2012, s.12).

Metinde Birden Fazla Kaynak Gösterimi

Metin içinde araştırmacı kaynak olarak birden fazla çalışmadan faydalanmışsa tarih sırasını dikkate alarak kullandığı kaynakları “;” ile ayırmalıdır.

Örneğin; (Özdemir, 2002, s.45; Boydak ve Özdemir, 2011, s.34; Emre ve diğerleri, 2012, s. 32).

Aynı Yazar/ların Aynı Yıl İçindeki Çalışmaları

Bu tür kaynaklar metin içinde ifade edilirken a, b, c şeklinde yazılırlar.

Örneğin; (Boydak Özan, 2007a, s.34; 2007b, s.25; 2007c, s. 45)

Aynı Yazar/ların Farklı Yıllardaki Çalışmaları

Yayın yılı dikkate alınarak kaynak gösterilir (Boydak ve Özdemir, 2009, s. 24; 2011, s. 42; 2012, s. 29).



Kurum/Dernek ve Hükümet Kuruluşlarının Yazımı

Bu tür isimler metinde ilk geçtikleri yerde uzun olarak yazılırlar ve parantez içerisinde kısaltması verilir. Sonrasında ise kısaltma kullanılır.

Örneğin;

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB, 1991),

MEB (1991).

Web’de Yayımlanan Yazar Adı Verilmeyen Kaynaklar

Bu tür kaynaklar metin içinde ifade edilirken internet sitesinin adresi tam olarak yazılır. Ulaşılan kaynağın başlığı italik olarak verilir.

Örneğin;

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 yılı verilerine göre ortaöğretim net okullaşma oranı % 67.37 olarak belirlenmiştir (TUİK, 2012).

Akıllı tahtaların, yeni nesil teknolojiler olduğu kabul edilir ve yardımcı teknolojilerin öğrencilerin öğrenmelerini ve motivasyonlarını artırdığı ayrıca öğretmenlerin işlerini kolaylaştırdıkları belirtilmektedir (BECTA, 2003).

Ayrıca bu tür kaynaklar “Kaynaklar” kısmında yazılırken internet adresine ulaşıldığı tarih de verilmelidir.

Örneğin;

Türkiye İstatistik Kurumu (2012). Ortaöğretim net okullaşma oranı. (http://www.tuik.gov.tr/Gosterge.do?metod=IlgiliGosterge&sayfa=giris&id=3642; 05 Aralık 2012 tarihinde erişilmiştir).

BECTA. (2003). What the research says about interactive whiteboards. (http://partners.becta.org.uk/page_documents/research/wtrs_whiteboards.pdf; (Retrieved September 21, 2011).

Çeviri Kitapların Tezde Yazılması

Çeviri kitaplar tezde metin içinde kaynak olarak yazarın soyadı, (orijinal yayın tarihi/çeviri tarihi) şeklinde gösterilir.

Fox’a (1981/2000) göre…..; ya da

(Fox, 1981/2000)



KAYNAKLARIN HAZIRLANMASI

Kaynaklar alfabetik olarak sıralanacaktır. Kaynaklar yazılırken yazar adları paragraf yapılmadan satır başından itibaren yazılmalı ikinci satırdan itibaren 1cm girinti yapılmalıdır.

Genel olarak kaynaklar;

Yazar/ların soyadı, adının ilk harfi. (yayın tarihi). Makalenin/bildirinin adı (düz şekilde, başlığın ilk kelimeleri büyük). Dergi/Kitap adı/Kongre/Sempozyum adı (italik), cilt (sayı), sayfa aralığı şeklinde yazılmalıdır.

Yayının kısaltması kullanılıyorsa tam ismi yazmadan bu kısaltma da kullanılabilir. Örneğin; Firat International Journal for Institute of Educational Sciences yerine dergi ismi olarak doğrudan derginin kısaltması olan FIJIES ismi de kullanılabilir. Ancak bunun dışında dergi adlarında kısaltma yapılmayacaktır. Örneğin, Journal yerine J.; Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri şeklinde olan dergi adı Kur. Uyg. Eğt. Bil. olarak kullanılmayacaktır. Birden fazla yazarlı kaynaklar yazılırken son iki yazar arasına ve/and ifadelerinden biri kullanılmalıdır.

Tek Yazarlı Kaynak

Kaya, O.N. (2003). Fen Eğitiminde Kavram Haritaları. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(3), 70-79.

Türel, Y.K. (2012). An Interactive Whiteboard Student Survey: Development, Validity and Reliability. Computers & Education, 57, 2441-2450.

İki Yazarlı Kaynak

Türel, Y.K. and Johnson, T.E. (2012). Teachers’ Belief and Use of Interactive Whiteboards for Teaching and Learning. Educational Technology & Society, 15 (1), 381-394.

Yalçın, S. K. ve Şengül M. (2004). Dede Korkut Hikâyelerinin Çocuk Eğitimi Açısından Öne Sürdüğü Değerler ve Ortaya Çıkarmak İstediği Tip Üzerine Bir Değerlendirme. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14 (2), 209-223.
Üç -Yedi Arası Yazarlı Kaynaklar

Kaynaklar kısmında, bütün yazarların ismi verilmelidir.

Turhan, M., Demirli, C. ve Nazik G. (2012). Sınıf Öğretmenlerinin Mesleğe Adanmışlık Düzeyine Etki Eden Faktörler: Elazığ İli Örneği. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (21), 179-192.

Glover, D., Miller, D., Averis, D. and Door, V. (2007). The Evolution of an Effective Pedagogy for Teachers Using the Interactive Whiteboard and Modern Languages: An Empirical Analysis from the Secondary Sectors. Learning, Media and Technology, 32 (1), 5-20.

Echeverría, A., Echeverría, E., García-Campo, C., Nussbaum M., Gil F., Villalta, M. and Améstica, M. (2011). A Framework for The Design and Integration of Collaborative Classroom Games. Computers & Education, 57, 1127-1136.
Sekiz veya Daha Fazla Yazarlı Kaynaklar

Bu tür kaynaklar yazılırken ilk altı yazarın ismi verildikten sonra en son yazarın ismine kadar “……” işareti konulmalıdır.

Ottenbreit-Leftwich, A.T., Brush T.A., Strycker, J.., Gronseth, S., Roman, T., Abaci, S., …………… Plucker, J. (2012). Preparation Versus Practice: How Do Teacher Education Programs and Practicing Teachers Align in Their Use of Technology To Support Teaching and Learning. Computers&Education, 59 (2), 339-411.

Dergide Yayımlanmış Çeviri

Bu tür kaynaklar yazılırken çalışma hangi dile çevrilmişse kaynak o dilde verilir. Çeviren kişinin adı çalışmanın adından sonra parantez içerisinde verilir.

Bruce T. (1994). Çocukların Yaşamında Oyunun Rolü (Çeviren; A.F. Altınoglu). Eğitim ve Bilim, 18 (92), 64-69. (Orijinal makalenin yayım tarihi, 1970).
Baskıda Olan Yayın

Canpolat E. (Baskıda). Atom Konusuyla İlgili Sınıf Öğretmenlerinin Kavram Yanılgıları. Firat International Journal for Institute of Educational Sciences.

Canpolat E. (in press). Misconceptions of Primary School Teachers About Atom Subject. Firat International Journal for Institute of Educational Sciences.

Kitap

Yazar/ların soyadı, adının ilk harfi ( tarih). Kitap ismi (italik). (baskı sayısı). Yayın yeri, Yayın evi.

Demirel, Ö. (2011). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme (17.baskı). Ankara, Pegem Akademi Yayıncılık.

Editörlü kitap

Gibbs, J. T. & Haugan, L. N. (Eds.). (1991). Children of Color: Psychological interventions with minitory youth. San Francisco: Jossey-Bass.



Editör Tarafından Yayınlanmış Kitaplarda Bölüm Yazarlığı

Bölüm yazarının soyadı, adının ilk harfi. (yayın yılı). Bölümün adı, Editörlerin isimleri (Editörler). Kitabın adı (italik). Baskı sayısı, şehir. Yayınevi, sayfa aralığı.

Boydak Özan, M. (2007). Öğrenmede Motivasyon ve Stres, Zuhal Cafoğlu (Editör). Yeni Gelişmeler Doğrultusunda Sınıf Yönetimi El Kitabı. Ankara, Grafiker Yayınları, s. 65-80.

İngilizce bir kitap kaynak olarak gösterilirken editörlerden önce editör yoksa kitap adından önce “In” ifadesi kullanılır.

Kaya O.N. & Selçuk, Z. (2009). Multiple Intelligences Practices in Turkey. In J-Q. Chen, S. Moran and H. Gardner (Eds.). Multiple Intelligences Around the World. San Francisco. Jossey-Bas Publishers, pp. 245-255.

Kurum Adına Çıkan Kitaplar

Kurumun adı (yayın tarihi). Yayının adı.yayın yeri.

Devlet Planlama Teşkilatı (2005). Ekonomik ve Sosyal Göstergeler (1950-2004). Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.


Çeviri kitap

Yazarın soyadı, adının ilk harfi (çeviri tarihi). Eserin adı (italik) (Çev. Çevirenin Adı), yayın yeri (Eserin aslının yayın tarihi….).

Fox, L.H. (2000). Matematik ve Kadın (Çev. L.Deniz,.). İstanbul. (Eserin aslının yayın tarihi 1981).
Elektronik Kitapların Yazımı

Mohan, R. (2007). Innovative Science Teaching (2nd ed.)[e-book]. Retrieved from http://books.google.com.tr/books/about/Innovative_Science_Teaching_3_e.html?id=xCfeUdolvM4C&redir_esc=y (10 Kasım 2012 tarihinde erişilmiştir).



Kongre/Sempozyum

Bildiri Metninde Tam Metin Olarak Yayımlanan Bildiriler

Yazarın soyadı, adının ilk harfi (tarih;yıl-ay). Çalışmanın adı. Kongre/sempozyumun adı (italik), sayfa aralığı. Düzenlenen yer, Şehir/Ülke.

Kaya, Z., Emre, I., Kaya, O.N. and Emul, N. (2010, Mayıs). Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (Tpab): Sınıf Öğretmenlerinin Öz-Güven Seviyelerinin Belirlenmesi. 9. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu, s. 40-45, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Elazığ.

Emre, I., Kaya, Z., Ozdemir, T.Y. and Kaya, O.N. (2011, May). Effects of Using Interactive Whiteboard on Pre-Service Science Teachers’ Attitudes Toward Information and Communication Technologies and Achievement in Topic of Cell Division. 5th International Computer and Instructional Technologies Symposium, p. 34-40, Firat University, Faculty of Education, Elazig/TURKEY.


Bildiri metninde Özet Olarak Yazılan Yayınlar

Kaya, O.N., Zorlu, M. and Aydemir, S. (2012, September). Fen ve Teknoloji Öğretmen Adaylarının Ortak Bilgi İnşa Modeli ve Uygulamaları ile İlgili Görüşleri (özet kitapçığı). Uygulamalı Eğitim Kongresi, s. 52. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Ankara/Türkiye.




Kongre/Sempozyumda Sunulan Ancak Yayımlanmayan Bildiriler

Yazarın soyadı, adının ilk harfi (tarih; yıl-ay). Çalışmanın adı (italik). Sunulduğu sempozyum/kongre adı, şehir.

Demirli, C., Turhan, M., and Kelestemur, M.H. (2008, February). "Is It Possible to Create a Shared European Platform for e-portfolio Use in Vocational Training?". Paper presented at the E-portfolio Conference, Odense/Denmark.

Atıcı, B. ve Yıldırım, S. (2010, Şubat). Web 2.0 Uygulamalarının E-Öğrenmeye Etkisi. XII. Akademik Bilişim Konferansında sunuldu, Muğla.


Kongre/Sempozyumda Online Bildiriler

Yazarın soyadı, adının ilk harfi (tarih; yıl-ay). Çalışmanın adı (italik). Sunulduğu sempozyum/kongre adı, şehir. Url sayfası.

Emre, I., Kaya, Z., Özdemir, T.Y. and Kaya, O.N. (2011, May). Effects Of Using Interactive Whiteboard on Pre-Service Science Teachers’ Attitudes Toward Information and Communication Technologies and Achievement in Topic of Mitosis. Paper presented at 5th International Computer and Instructional Technologies Symposium, Elazig/TURKEY. Retrieved from http://www.icits2011.org/up/belge/33/program-20092011-web-son.pdf, (Retrieved December 9, 2011).
Tezler

Yurtiçinde Yapılan Yüksek Lisans/Doktora Tezleri

Yazarın soyadı, adının ilk harfi (tarih). Tezin adı (italik). Tezin türü, Üniversitesi Enstitüsü, şehir.



Şengül, M. (2011). İlköğretim II. Kademe Türkçe Öğretiminde Yazma Becerilerine Yönelik Öğretim ve Ölçme-Değerlendirme Yaklaşımlarının Uygulamadaki Etkililiğinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
Yurtdışında Yapılan Yüksek Lisans/Doktora Tezleri

Yazarın soyadı, adının ilk harfi (tarih). Tezin adı (italik). Tezin türü, Üniversitesi Şehir/Eyalet, Ülke.

Tamim, R.M. (2009). Effects of Technology on Students' Achievement: A Second-Order Meta-Analysis. Unpublished doctoral dissertation, Concordia University, Montreal, Canada.
Ansiklopedi veya Sözlük

Kurumun adı (tarih). Ansiklopedi/sözlüğün adı (italik) (baskı türü/sayısı). Şehir, basım yeri.

Türk Dil Kurumu. (1969). Türkçe Sözlük (genişletilmiş baskı). Ankara: TDK.

Ansiklopedi/Sözlüğün Yazarı veya Editörü Varsa

Yazarın soyadı, adının ilk harfi (tarih). Sözlüğün/ansiklopedinin adı (italik), yayın yeri, yayın evi.

Lawton, D., & Gordon, P. (1999). Dictionary of Education. London: Hodder & Stoughton.

Hançerlioğlu, O. (1989). Felsefe Sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Sadie, S. (Ed). (1980). The New Grove Dictionary of Music and Musicians. (6th ed. 1-20). London: Macmillan.

Blogların Yazımı

Metin içinde yazılırken (Liz, 2011)

Yazar soyadı, Adının ilk harfi. (yıl, gün, ay). Blog başlığı. İnternet adresi, (alındığı tarih).

Liz, E. (2011, January 19). The day of dread(s) [Blog post]. Retrieved from http://www.travelblog.org/Oceania/Australia/Victoria/Melbourne/St-Kilda/blog-669396.html (Retrieved September 30, 2012)..


Wikipedia vb. Sayfaların Kullanımı

Metin içinde yazılırken (Interactive whiteboard, 2012)



Başlık italik (tarih). Wikipedia’da bilgiye ulaşılan tarih (gün, ay, yıl).

URL adresi.



Interactive whiteboard. (2012). Wikipedia’dan 12 Aralık 2012 tarihinde erişilmiştir: http://en.wikipedia.org/wiki/Interactivewhiteboard.

Interactive whiteboard. (2012). Retrieved December 12, 2012, from Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/ Interactivewhiteboard.

Yazılımların (Software) Kullanımı

Metin içinde yazılırken, (UBM Medica, 2010).

Şirketin adı (tarih). Yazılımın adı (versiyonu) [Yazılımın türü]. URL adresi.

UBM Medica. (2010). iMIMS (Version1.2.0) [Mobile application software]. Retrieved October 21, 2011 from http://itunes.apple.com.



Online Sözlüklerin Kullanımı

Metin içinde kullanılırken (Oxford dictionaries online, 2012).

Kaynaklar kısmında yazılırken;



Online sözlüğün adı (italik) (alındığı tarih). URL adresi.

Oxford dictionaries online (2012). Retrieved from http://oxforddictionaries.com/

Tablolar

Tezde kullanılan tablolar, metin içinde her iki taraftan yaslanarak ve metne göre hizalanarak ayarlanmalı, tablolarda dikey çizgiler kullanılmamalı, sadece yatay çizgiler bulunmalı, istatistiksel ifadelerin Türkçe karşılıkları (örneğin df/degree of freedom yerine serbestlik derecesi/sd gibi) kullanılmalı, sayılar yazılırken (.309) nokta (.) kullanılmalı ve tablo başlıkları mümkün olduğu kadar kısa olmalı ve tablo başlığı tablonun üst kısmında verilmelidir.

Tablo 1: Kontrol ve Deney Grubu Öğrencilerinin Akademik Başarı Testi ANCOVA Sonuçları.





Kareler Toplamı




Ortalamaların Karesi

F

p

Etki Büyüklüğü

Grup

.30

1

.309

.066

.799

.002

Hata

183.63

39

4.7











TEZ BÖLÜMLERİNİN DÜZENLENMESİ

Tez, genel olarak ilk bölüm (dış kapak, iç kapak, tez onay sayfası, beyanname, ön söz, özet, abstract, içindekiler, tablolar listesi, şekiller listesi, simge/kısaltmalar,) ana bölüm ve son bölüm (ekler, öz geçmiş) kısımlarından oluşmaktadır.



  1. İLK BÖLÜM

İki satır boşluk

    1. Tez Başlığı

Tezin başlığı çalışmayı yansıtmalı, Türkçe kelimeler kullanılmalı, çok uzun (15 kelimeyi geçmeyen) ve anlaşılması zor ifadelerin kullanılmasından özellikle kaçınılmalıdır. Başlıkta Elazığ ili örneği, sınıf ve ders adı gibi ifadeler kullanılmamaya çalışılmalıdır.

    1. Dış Kapak (Ek_1)

Bilgisayarda hazırlanacak olan dış kapak için beyaz parlak karton kullanılacaktır. Dış kapakta yer alan tüm yazılarda hazırlayan kişi, Elazığ yazısı, danışmanın ünvanı ve adları dışında diğer yerlerde büyük harfler kullanılacak ve sayfa ortalanarak hazırlanacaktır. Yazılar, 12 punto Times New Roman yazı tipinde, 1,5 satır aralığında (sadece üniversite adı, enstitü adı ve ana bilim dalı yazılırken tek satır aralığı kullanılmalıdır) ve koyu olacaktır. Kâğıdın alt ve sağ taraflarından 2,5 cm, sol kenarından 3,5 cm ve üst kenarından da 3 cm boşluk bırakılmalıdır.

Dış kapakta sırasıyla (Ek 1),



  1. (T.C.) üniversite adı, enstitü adı, ana bilim dalı adı (tek satır aralığı)

  2. TEZİN ADI 1,5 satır aralığı; [tez isminin uzun olduğu durumlarda (15 kelimeden fazla) , tek satır aralığı] .

  3. Tezin türü (YÜKSEK LİSANS/DOKTORA)

  4. Tezi hazırlayan kişinin adı, soyadı

  5. Danışmanın ünvanı, adı soyadı, ikinci danışmanın adı, soyadı, (şayet varsa);

  6. Projeyi destekleyen kurum adı, proje numarasıyla birlikte belirtilmelidir (tez çalışması şayet proje kapsamında bir kurum tarafından desteklenmişse).

  7. Şehir adı, tarih (yıl)

bölümleri yer alacaktır. (Tez başlığının uzun olması gibi zorunlu durumlarda puntolar azaltılabilir).

    1. Tez Sırtı Yazısı

Tez sırtı yazısı yukarıdan aşağıya olacak şekilde tezin adı, yazarın adı soyadı ve tarih (yıl) olacak şekilde okunaklı biçimde yazılmalıdır. Tez adının yazımında büyük harfler kullanılmalı tez adının uzun olduğu durumlarda sadece ilk harfler büyük olmalıdır.

    1. İç Kapak

İç kapak sayfasında, dış kapakla aynı şekilde hazırlanmalıdır. Sadece dış kapaktan farklı olarak, T.C. Fırat Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ana Bilim Dalı bloğunda bilim dalı da yazılmalıdır.

T.C.

Fırat Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

İlköğretim Ana Bilim Dalı

Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı (tek satır aralığı)

    1. Tez Onay Sayfası (Ek-2)

Onay sayfası kapak sayfalarına uygun biçimde hazırlanacaktır. Yazılar, 12 punto Times New Roman yazı tipinde, 1,5 satır aralığında (sadece üniversite adı, enstitü adı ve ana bilim dalı yazılırken tek satır aralığı kullanılmalıdır) ve koyu olacaktır. Ayrıca jüri isimleri arasında çift satır aralığı kullanılabilir. Kâğıdın alt ve sağ taraflarından 2,5 cm, sol kenarından 3,5 cm ve üst kenarından da 3 cm boşluk bırakılmalıdır.

    1. Beyanname (Ek-3)

12 punto Times New Roman yazı tipinde, 1,5 satır aralığında yazılacak olan beyanname kısmında, yazar yaptığı yüksek lisans/doktora çalışmasının bilimsel etik ve kurallara uygunluğunu beyan eder.

    1. Ön Söz (Ek-4)

Tezin bu kısmında başlık, büyük harfle, koyu biçimde ve ortalanarak yazılır. Yazar, çalışmasına katkı sağladığını ve yardımcı olduğunu düşündüğü kişilere, teşekkür eder. Tez çalışması bir proje kapsamında yürütülmüşse ilgili kurum teşekkür sayfasında belirtilir.

    1. Türkçe Özet Sayfası (Ek-5)

Ek-5’te verilen şablona uygun biçimde özet sayfası hazırlanmalıdır. Özet metninde kaynak kullanılmamalı, şekil, tablo vb. yer almamalı, tezin amacı, yöntemi (araştırma modeli, araştırma grubu/evren ve örneklemi) sonuç ve önerileri belirtilmelidir. Özet metninin bitiminden itibaren yeni bir satırda 3-5 kelimeden oluşan anahtar kelimeler yazılmalıdır. Anahtar kelimeler alfabetik olarak sıralanmalı, kelimelerin ilk harfi büyük olmalı ve her kelime virgül ile diğerinden ayrılmalıdır.

    1. İngilizce Özet Sayfası (Ek-6)

Ek-6’da verilen şablona uygun biçimde İngilizce özet sayfası hazırlanmalıdır.

    1. İçindekiler Sayfası (Ek-7)

Tezde ilk bölümden itibaren yer alan bütün başlıklar ve alt başlıklar, tablolar listesi, şekiller listesi, kısaltmalar listesi, kaynaklar, öz geçmiş ve ekler içindekiler sayfasında bulunmalıdır. İlk bölüm onay sayfasından başlanarak Romen rakamıyla numaralandırılır. Tezin ana bölüm ve son bölüm kısımları ise 1’den başlanarak numaralandırılmalıdır. Tezin her bölümü (ilk, ana ve son bölümleri) ayrı ayrı yer almalıdır. Bölüm adları ve ana başlıklar büyük harfle (12 punto, Times New Roman), koyu, iki yana yaslı olarak yer almalı, diğer alt başlıklar küçük harfle yazılmalıdır (Ek 7).

    1. Tablolar Listesi

Tezde yer alan tablolar bir liste halinde, içindekiler kısmından sonra ayrı bir sayfada verilmelidir. Başlık büyük harflerle (12 punto, Times New Roman), koyu biçimde ve sayfa ortalanarak yazılmalıdır.

Örnek;


TABLOLAR LİSTESİ

Tablo 1 43

Tablo 2 44


    1. Şekiller Listesi

Tablolar listesinden sonra ayrı bir sayfada yer alan şekiller listesinde tezdeki bütün şekiller/grafikler liste halinde verilmelidir. Başlık büyük harflerle (12 punto, Times New Roman), koyu biçimde ve sayfa ortalanarak yazılmalıdır.
ŞEKİLLER LİSTESİ

Şekil 1 45

Şekil 2 46


    1. Ekler Listesi

Tez metninde yer almayan veya bütünlüğü bozabilecek izin yazıları, çalışmaya ait fotoğraflar, çalışmaya katılanların oluşturduğu ödevler, anketler vb. belgelerin oluşturduğu eklerin listesi bu kısımda verilmelidir. Başlık büyük harflerle (12 punto, Times New Roman), koyu biçimde ve sayfa ortalanarak yazılmalıdır.
EKLER LİSTESİ

Ek 1 150


Ek 2 151


    1. Simgeler/Kısaltmalar Listesi

Tez metninde kullanılan simgeler ve kısaltmaların açık ifadeleri bu kısımda alfabetik sırayla (sayfa numaraları verilmeden) yer almalıdır.

TEZİN ANA BÖLÜMLERİ

BİRİNCİ BÖLÜM

İki satır boşluk

  1. GİRİŞ

İki satır boşluk
Tezin giriş kısmında araştırmaya ilişkin genel bilgilere kısaca yer verildikten sonra, araştırma problemi, araştırmanın amacı, önemi, araştırma soruları/alt araştırma soruları, varsayımlar (sayıltılar), sınırlılıklar ve tanımlar ayrı alt başlıklar halinde verilmelidir.



    1. Araştırma Problemi (problem durumu)

tek satır boşluk

    1. Araştırmanın Önemi

tek satır boşluk

    1. Araştırmanın Amacı (alt amaçlar/hipotezler)

tek satır boşluk

    1. Sayıltılar

tek satır boşluk

    1. Sınırlılıklar

tek satır boşluk

    1. Tanımlar

tek satır boşluk

(Simge ve kısaltmalar tezin ilk bölümünde verilmelidir)


İKİNCİ BÖLÜM

İki satır boşluk

  1. KURAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ÇALIŞMALAR

İki satır boşluk

Bu bölümde, tez konusuna ait kuramsal bilgiler verilmelidir. Daha sonra, tez konusuyla ilgili yurtiçinde ve yurtdışında yapılan benzer çalışmalar ayrı alt başlıklar halinde verilmelidir.



    1. Yurtiçinde Yapılan Araştırmalar

tek satır boşluk

    1. Yurtdışında Yapılan Araştırmalar

tek satır boşluk

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM (ayrı sayfa)

İki satır boşluk

  1. YÖNTEM

İki satır boşluk
Yöntem bölümünde tez araştırmasının yapılmasında izlenen bilimsel süreç ifade edilir. Araştırmanın modeli, evren ve örneklemi (çalışma grubu, katılımcılar), veri toplama araçları, verilerin analizi alt başlıklar halinde açıklanır. Çalışmada kullanılan istatistiksel analizler net biçimde açıklanır.

    1. Araştırmanın Yaklaşımı (Deneysel desende yapılan çalışmalar için)

tek satır boşluk

    1. Araştırmanın Modeli

tek satır boşluk

    1. Çalışma Grubu (Evren ve Örneklem)

tek satır boşluk

    1. Araştırma Süreci (Deneysel desende yapılan çalışmalar için)

tek satır boşluk

    1. Veri Toplama Araçları

tek satır boşluk

    1. Veri Toplama Süreci

tek satır boşluk

    1. Verilerin Analizi

tek satır boşluk
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

İki satır boşluk

  1. BULGULAR VE YORUM

İki satır boşluk

Araştırma problemine ya da amacına ilişkin verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgular, net biçimde sunulmalıdır. Tablolar halinde ve sistematik biçimde verilen bulgulara ilişkin yorumlara yer verilmelidir.



BEŞİNCİ BÖLÜM

İki satır boşluk




  1. SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

İki satır boşluk
Sonuç ve öneriler kısmında, bulgulara dayalı sonuçlara yer verilmeli ve yapılan diğer çalışmalarla da (yurt içi ve yurt dışı araştırmalar) karşılaştırılmalıdır. Ayrıca bu bölümde, araştırmanın sonuçları dikkate alınarak sonraki çalışmalara ve araştırmacılara yön verecek öneriler geliştirilmelidir.

SON BÖLÜM

Son bölüm, kaynakça, ekler ve özgeçmiş kısımlarından oluşmaktadır. Bu kısımlara bölüm adı verilmez (ALTINCI BÖLÜM, YEDİNCİ BÖLÜM YAZILMAZ).



KAYNAKLAR

İki satır boşluk
Kaynaklar hazırlanırken ayrı bir sayfadan başlanmalıdır. “KAYNAKLAR” başlığı koyu, büyük harfle, tek satır aralığında, 12 punto, Times New Roman yazı karakterinde ve sayfa ortalanacak biçimde yazılmalıdır. Alfabetik olarak sıralanan kaynaklar satır başından itibaren yazılır. İkinci satıra geçildiği takdirde 1 cm girinti yapılır.

EKLER

Ayrı bir sayfadan başlayıp oluşturulacak ekler kısmında, tez metni içinde bütünlüğü bozabilecek ya da verilmeyen izin yazıları, çalışmaya ait fotoğraflar, çalışmaya katılanların oluşturduğu ödevler, anketler vb. belgeler yer almalıdır.



ÖZ GEÇMİŞ

İki satır boşluk

Araştırmacının doğum yeri, yılı, öğrenim bilgileri ve mesleki deneyimleri gibi kişisel bilgileri yer almalıdır. Ayrıca yazar, ileride çalışmasından faydalanmak isteyenlerin kendisine ulaşabilmesi için, iş yeri adresi, e-posta vb. bilgilere de yer vermelidir.



Ek-1 Dış Kapak

T.C.

Fırat Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi

Ana Bilim Dalı (12 punto, tek satır aralığı)

İLKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN ÖFKE NEDENLERİ VE ÖFKE KONTROL YÖNETİMLERİ (12 punto)
Yüksek Lisans Tezi (12 punto)
Efraim ÖZTÜRK (12 punto)
Danışman: Doç. Dr. Mukadder BOYDAK ÖZAN (12 punto)

II. Danışman:…. (12 punto)

Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon (FÜBAP) Birimi tarafından 1136 nolu proje ile desteklenmiştir. (10 punto, Times New Roman)


Elazığ, 2012 (12 punto)

Ek-2 Tez Onay Formu

T.C.

Fırat Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

.....................................Ana Bilim Dalı

..................................’ın ……………..danışmanlığında hazırlamış olduğu…..……………………………başlıklı tezi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulunun…….tarih ve ……sayılı kararı ile oluşturulan jüri tarafından…..……… tarihinde yapılan tez savunma sınavı sonucunda oy birliği/oy çokluğu ile başarılı sayılmıştır.



Jüri Üyeleri: (unvan sırasına göre) * İmza

1: Prof. Dr. Adı Soyadı (Danışman)

2: Doç. Dr. Adı Soyadı

3: Yrd. Doç. Dr. Adı Soyadı

4 :

5:

Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulunun …... tarih ve …….sayılı kararıyla bu tezin kabulü onaylanmıştır.



Prof.Dr. Ayşegül GÖKHAN

Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü



* Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi; Eğitim Programları ve Öğretim; Türkçe Eğitimi; Bilgisayar Öğretimi ve Teknolojileri Eğitimi için kullanılacaktır.

**Danışman Öğretim Üyesi belirtilecektir.
Ek-2 Tez Onay Formu

T.C.

Fırat Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

.....................................Ana Bilim Dalı

………….Bilim Dalı

..................................’ın ……………..danışmanlığında hazırlamış olduğu…..……………………………başlıklı tezi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulunun…….tarih ve ……sayılı kararı ile oluşturulan jüri tarafından…..……… tarihinde yapılan tez savunma sınavı sonucunda oy birliği/oy çokluğu ile başarılı sayılmıştır.

Jüri Üyeleri: (unvan sırasına göre) İmza

1: Prof. Dr. Adı Soyadı (Danışman)

2: Doç. Dr. Adı Soyadı

3: Yrd. Doç. Dr. Adı Soyadı

4 :

5:

Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulunun …...tarih ve …….sayılı kararıyla bu tezin kabulü onaylanmıştır.



Prof.Dr. Ayşegül GÖKHAN

Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü


Not: İlköğretim için kullanılacaktır.

Ek-3

BEYANNAME

Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tez yazım kılavuzuna göre, ünvan, adı soyadı danışmanlığında hazırlamış olduğum "……………………….…………..……………………" adlı yüksek lisans/doktora tezimin bilimsel etik değerlere ve kurallara uygun, özgün bir çalışma olduğunu, aksinin tespit edilmesi halinde her türlü yasal yaptırımı kabul edeceğimi beyan ederim.


(imza)


Öğrencinin Adı Soyadı

.../../..



EK-4

ÖN SÖZ

Tez çalışmalarım boyunca bilgi ve tecrübelerinden faydalandığım danışman hocam ……..….’e teşekkürlerimi borç bilirim. Ayrıca yüksek lisans/doktora tezime destek veren Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine de teşekkürlerimi sunarım.



(Metin istenildiği şekilde değiştirilebilinir)
Remzi ÇALIŞIR

Elazığ, 2012



Ek-5
ÖZET
Yüksek lisans Tezi / Doktora Tezi

Tezin Adı

Yazarın Adı ve Soyadı

Fırat Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

……………Ana Bilim Dalı

………………Bilim Dalı

Elazığ, 2012, Sayfa: X+97

METİN HALİNDEKİ TÜRKÇE TEZ ÖZETİ



Anahtar Kelimeler: Akıllı tahta, Canlıların sınıflandırılması, Fen öğretimi, Kavram haritaları, Kavram yanılgıları
Ek-6

ABSTRACT
Master Thesis / Ph.D. Thesis

Tezin İngilizce Adı

Adı Soyadı

Fırat University

Institute of Educational Science

Department of …………

Division of……….

Elazığ, 2012; page: X+97



METİN HALİNDEKİ İNGİLİZCE TEZ ÖZETİ



Key Words: Classification of living things, Concept maps, Interactive whiteboards, Misconceptions, Science teaching.

Ek-7

İÇİNDEKİLER

ONAY I

BEYANNAME II

ÖN SÖZ XX

ÖZET III

ABSTRACT IV

İÇİNDEKİLER VI

TABLOLAR LİSTESİ X

ŞEKİLLER LİSTESİ XI

EKLER LİSTESİ XII

SİMGELER/KISALTMALAR LİSTESİ XV
BİRİNCİ BÖLÜM 1

1.GİRİŞ 1

1.1. Problem 2

1.2. Araştırmanın Amacı 6

1.3. Araştırmanın Önemi 7

1.4. Sayıltılar 7

1.5. Sınırlılıklar 8

1.6. Tanımlar 8



İKİNCİ BÖLÜM 9

2. KURAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR 9

2.1. Örtük Program Kavramı ile İlişkili Kavramlar 9

2.1.1. Resmi/ Açık/ Yazılı Program 9

2.1.2. Geçersiz/ Boş Program 10

2.1.3. Yardımcı Öğrenme 10

2.2. Yurtiçinde Yapılan Çalışmalar 11

2.3. Yurtdışında Yapılan Çalışmalar 15



ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 58

III. YÖNTEM 58

3.1. Araştırmanın Modeli 60

3.2. Çalışma Grubu 63

3.2.1. Araştırmanın Nicel Boyutuna İlişkin Çalışma Grubu 62

3.2.2.Araştırmanın Nitel Boyutuna İlişkin Çalışma Grubu 64

3.3. Veri Toplama Araçları 65

3.3.1.Nicel Veri Toplama Araçları 69

3.3.1.1. Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği 69

3.3.1.2. Kişisel Bilgi Formu 72

3.3.2. Nitel Veri Toplama Araçları 73

3.3.2.1..Yapılandırılmamış Gözlemler 73

3.3.2.2. Görüşme Formları 75

3.4. Verilerin Analizi 88

3.4.1. Nicel Verilerin Çözümlenmesi 88

3.4.2. Nitel Verilen Çözümlenmesi 88



DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 93

IV. BULGULAR VE YORUM 93

4.1. Birinci Alt Amaca İlişkin Elde Edilen Bulgular ve Yorum 93

4.1.1. SBDYA Okulundan Elde Edilen Bulgular ve Yorum 94

4.1.1.1. Okul Boyutunda Örtük Programın İşlevine İlişkin Çözümlemeler 94

4.1.1.2. Öğretmen Boyutunda Örtük Programın İşlevine İlişkin Çözümlemeler 106

4.1.1.3. Öğrenci Boyutunda Örtük Programın İşlevine İlişkin Çözümlemeler 124

4.1.2. SBDYB Okulundan Elde Edilen Bulgular ve Yorum 146

4.2. İkinci Alt Amaca İlişkin Elde Edilen Bulgular 193

4.2.1. SBDDC Okulundan Elde Edilen Bulgular ve Yorum 193

4.2.1.1. Okul Boyutunda Örtük Programın İşlevine İlişkin Çözümlemeler 193

4.2.3. SBDDD Okulundan Elde Edilen Bulgular ve Yorum 237

4.3. Üçüncü Alt Amaca İlişkin Elde Edilen Bulgular 275

4.3.1. SBDYA ve SBDYB Okullarının Örtük Programlarının Değerlendirilmesi 276

4.3.2. SBDDC ve SBDDD Okullarının Örtük Programlarının Değerlendirilmesi 279

4.4. Dördüncü Alt Amaca İlişkin Elde Edilen Bulgular 282



BEŞİNCİ BÖLÜM 286

V. SONUÇ VE ÖNERİLER 286

5.1. Örtük Programın Okul Boyutundaki İşlevine İlişkin Sonuçlar 286

5.2. Örtük Programın Öğretmen Boyutundaki İşlevine İlişkin Sonuçlar 291

5.3. Örtük Programın Öğrenci Boyutundaki İşlevine İlişkin Sonuçlar 295

5.4. Öneriler 302



KAYNAKLAR 304

EKLER 318

ÖZGEÇMİŞ 332
Yüklə 164,62 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin