T c gaziosmanpaşA ÜNİversitesi Zİle meslek yüksekokulu mimarlik ve şEHİr planlama böLÜMÜ



Yüklə 38,75 Kb.
tarix18.08.2018
ölçüsü38,75 Kb.
#72758

T.C

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

ZİLE MESLEK YÜKSEKOKULU

MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ

MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ


  1. YARIYIL

D0000106 Atatürk ilkeleri ve İnkılap Tarihi (2-0-2) AKTS 2


Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin amaçları, İnkılap kavramı, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışını ve Türk İnkılabını hazırlayan sebeplere toplu bakış, iç ve dış sebepler. Osmanlı İmparatorluğu’nun jeopolitik durumu. Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması. Mondros Ateşkes Antlaşması. İşgaller karşısında memleketin durumu ve Mustafa Kemal Paşa’nın tepkisi. Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı, Milli mücadele için ilk adım. Kuvai Milliye ve Misak-ı Milliye. TBMM’nin açılması. TBMM’nin İstiklal Savaşı’nın yönetimini ele alması. Milli cepheler. 1920 yılının siyasi olayları, Sakarya zaferine kadar Milli Mücadele. Siyasi olaylar, askeri gelişmeler. Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz. Mudanya Ateşkesi. Osmanlı Saltanatının kaldırılması. Lozan Barış Antlaşması. Eğitim ve kültür alanında milli mücadele.

D0000194 Türk Dili-I (2-0-2) AKTS 2


Dil nedir? Sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi. Dil-Kültür münasebeti. Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri. Türk dilinin gelişmesi ve tarih devreleri. Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları. Türkçe’de seslerin sınıflandırılması. Türkçe’nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar. İmla kuralları ve uygulaması. Türkçe’nin yapım ekleri ve uygulaması. Türkçe’de isim ve fiil çekimleri.

MR1011 YAPI BİLGİSİ I (2-1-3) AKTS 4

Yapı teknolojisi kavramları, yapı ve yapım sistemlerinin sunulması, kullanıcı-çevre-yapı sistemi etkileşimi ve bu bağlamda çevresel etmenler ve yapıdan beklenilen performans özelliklerinin analizi, yapı zemin ilişkisi, yapı alt-sistemlerine giriş, yapıda taşıyıcı sistemler, sistem bileşenleri ve yapıları taşıyan strüktürel sistemler, İşlevsel yapı elemanları, alt-yapı, yapı zemin ilişkisi, yapının temel, duvar ve döşeme elemanlarının tasarım prensipleri, uygulama teknikleri ve malzemeleri ile ilgili konuları kapsar.




MR1013 RESTORASYON TEK.VE KORUMA I (2-1-3) AKTS 3

Koruma, korunacak değerlerin tanımı ve kapsamı, restorasyon kuramının tarihi gelişim sürecinin incelenmesi, restorasyonda ulusal ve uluslararası kurumlar, restorasyonda uyulması gereken ilkeler , korunması gerekli yapı, yapı grubu yada alanlarda uygulanan koruma işlemleri, restorasyon uygulamalarında doğru-uygun malzeme ve yöntem seçimindeki kriterler, restorasyonda çağdaş teknolojinin kullanılması, projelendirme sürecinde uyulması gerekli esasların incelenmesi ve bu kapsamda alanda yürütülen araştırma - tespit çalışmalarını kapsar.

MR1015 MİMARLIK VE SANAT TARİHİ-I (3-0-3) AKTS 4


Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkeolitik, Erken Tunç Dönemi, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Batı Anadolu Uygarlıkları, Urartu Dönemi yerleşim alanları, özellikleri, mimari örnekler, kazılar ve buralardan gelen buluntuların tanıtılması.

ML1017 TARİHİ YAPILARA İŞLEV KAZANDIRMA (2-1-3) AKTS 5


Tarihi ve geleneksel yapı kavramlarının tanımı Tarihi yapıların kent dokusundaki yeri ve önemi. Koruma yöntemlerinde işlev kazandırmanın yeri ve önemi.Tarihi yapılara işlev kazandırılmasını gerektiren nedenler. Tarihi yapılara işlev verilmesinde etkin olan faktörler. Tarihi yapılara işlev verilmesinde bir proje yöntemi oluşumunu sağlayan veriler ve şemalar. Tarihi binaya önerilen bir işlevin projesinin hazırlanması.

MR1019 MATEMATİK (3-0-3) AKTS 3


Kümeler, sayılar denklemler ve eşitsizlikler. Fonksiyon kavramı, üstel ve logaritmik fonksiyonlar. Türev ve integral. Matris ve determinantlar. Oranlar, yüzde hesaplamaları, dış ve iç iskonto kayıpları, ayarlar, finansman alanında ve bankacılıkta kullanılan ve bileşik faize dayalı matematik yöntemleri.

MR1021 Ofis Programları-I (2-1-3) AKTS 3


Bilgisayar donanımları (monitör, klavye, yazıcı, çizici, tarayıcı vb.), bilgisayar yazılımları, işletim sistemleri hakkında bilgiler. Windows ME işletim sistemi, Windows ME’ye başlatmak, masa üstü, görev çubuğu, başlat düğmesi, denetim masası, araç çubuğunu kullanmak. Bilgisayarım, ağ komşuları, geri dönüşüm kutusu, sihirbazlar. Paint brush, dosyalar ve türleri, windows gezgini ve masa üstü düzenlemeleri ve uygulamalar. Microsoft Word programına giriş, word çalışma ekranı. Menü çubukları, yardım menüsü, araç çubukları ve özelleştir uygulamaları. Belge düzenleme, paragraf düzenleme, işaretlendirme ve numaralandırma. Tablo yaratma, sütun oluşturma. Resim, simge ve nesne ekleme. Word art ve uygulamalar. Çizim araç çubuğu ve uygulamaları. Word uygulamaları.

D0000140 Yabancı Dil-I (3-0-3) AKTS 3


Subject, Object, Adverb, Verb Phrase. Verb phrases in English. (Tense, perfective, progressive and modals) Simple present and past with to be aother action verbs.(Subjuctive mood in English and Turkish sentences). Perfective (Present and Turkish sentences), Perfective (Present and past), Progressive (present and past), perfective progressive (present and past) modals (present and past) modal perfect ( present), modal perfect (past), modal progressive (present and past) modal perfect progressive (present and past), special verb phrases (be going to, have to, be used to, get used to), pacification, causatives (active and passive)
2.YARIYIL

D0000107 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II (2-0-2) AKTS 2


Türk İnkılâbının stratejisi. Cumhuriyet yönetimin kurulması. Halifeliğin kaldırılması. Türk hukuk inkılâbı, eğitim ve kültür inkılâbı, iktisadi inkılap. Çok partili hayata geçme denemesi. Sosyal yapıda ve sağlık alanında inkılap. Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikası. Türkiye’nin jeopolitik durumu.Atatürk İlkeleri. Atatürk ve devlet hayatı. Atatürk ve fikir hayatı. Atatürk ve milli eğitim. Atatürk ve kültür politikası. Atatürk ve Türk dili. Atatürk ve kadın hakları. Atatürk ve gençlik. Atatürk ve iktisat. Din ve laiklik.

D0000195 Türk Dili-II (2-0-2) AKTS 2


Cümlenin unsurları. Cümle tahlili ve uygulaması. Zarfların ve edatların kullanılması. Anlatım ve cümle bozuklukları ve düzeltilmesi. Kompozisyon, kompozisyonla ilgili genel bilgiler ve kompozisyon yazmada kullanılacak plan, kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulama, yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması. Rapor, tebliğ, makale, deneme, biyografi, hatıra, fıkra, edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi, Türk edebiyatından seçilmiş örnek metinlere dayanılarak öğrencinin doğru ve güzel konuşma, yazma yeteneğinin geliştirilmesi ve bununla ilgili teorik uygulama.

D0000141 Yabancı Dil-II (3-0-3) AKTS 3


Nomilization. Direct ve Indirect speeches. Adjective clauses ( with, who, which, that, where, when, why). Adverb clauses( reason or cause), adverb calauses (concession), verbals (gerund), verbals (infinitive), verbals (participle), inversion construction, cleft sentences.

MR1012 YAPI BİLGİSİ-II (2-1-3) AKTS 4


Yapı teknolojisi kavramları, yapı ve yapım sistemlerinin sunulması, kullanıcı-çevre-yapı sistemi etkileşimi ve bu bağlamda çevresel etmenler ve yapıdan beklenilen performans özelliklerinin analizi, yapıda taşıyıcı sistemler, sistem bileşenleri ve yapıları taşıyan strüktürel sistemler, İşlevsel yapı elemanları, yapının dograma , merdiven, çatı elemanlarının tasarım prensipleri, uygulama teknikleri ve malzeme ile ilgili konular incelenir.

MR1014 RESTORASYON TEK.KORUMA-II(2-1-3) AKTS 5


Anıtlarda bozulmaya neden olan iç ve dış etkenler, korunması gerekli yapı, yapı grubu ya da alanlarda uygulanan restorasyon teknikleri, restorasyon uygulamalarında doğru yöntem ve malzeme seçimindeki kriterler, restorasyonda çağdaş teknolojinin kullanılması ile ilgili bilgileri; restorasyonu yapılmakta olan ya da yapılmış eserlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi şeklindeki çalışmaları kapsar.

MR1016 MİMARLIK VE SANAT TARİHİ-II(3-0-3) AKTS 4


Orta Asya Sanatı ve özellikleri, Mısır, Mezopotamya, Yunan, Hellenistik Dönem, Etrüskler, Roma ve Bizans dönemi mimari, heykel ve resim sanatı özelliklerinin tanıtılması.

MR1018 RÖLEVE TEKNİKLERİ(2-1-3) AKTS 4


Alt yapısı Teknik Resim ve Tasarımı dersi kapsamında oluşturulan ders, kroki ve plan esasları, plan şeması oluşturma, örtü ve geçişlerin planda ifadesi ile basit rölöve krokilerini (çeşme, mezar, han, cami vb.) çıkarma, ölçü alma teknikleri, ölçülü plan, kesit, cephe ve detay çizimlerinin temelleri oluşturulduktan sonra, tarihi değer taşıyan yapılarda arazi çalışması yapılarak, rölöve hazırlanması sürecinde yürütülen uygulamaları kapsar.

MR1020 TEMEL SANAT EĞİTİMİ(2-0-2) AKTS 3


Çizgi ve doku çalışması serbest çizgi ve doku kompozisyonu obje deseni (gölgesel,çizgisel),renk bilgisi,renk skalası,(suluboya u Geleneksel yapı serbest çizimi (çizgisel ve gölgesel) gulaması) Geleneksel yapı serbest çizimi ( suluboya uygulaması) İç mekan perspektifi (çizgisel ve gölgesel) İç mekan perspektifi (suluboya uygulaması)

MR1022 Ofis Programları-II(2-1-3) AKTS 3


Bilgisayar teknolojisinin ofis ortamında değişik amaçlarla kullanılacağı gerçeğini kavrayabilme, bilgisayar teknolojisiyle sunu hazırlayıp takdim edebilme. İnternet kullanımı ve programcılığı ile ilgili kullanılan temel kavram ve terimleri anlayabilme, basit web sayfası tasarlayabilmek için gerekli ortamları ve programları kullanabilme, web sayfası tasarımı için gerekli html komutlarını(tag) kullanabilme, veritabanı programının sağladığı avantajların önemini kavrayabilme. Veritabanı oluşturup gerektiği şekilde veri depolayıp işleyebilme.
3.YARIYIL

MR2011 ÖLÇME TEKNİĞİ VE FOTOĞRAMETRİ(2-1-3) AKTS 3


Yapı ve arazi ilişkileri, topografik ölçme aletleri, uzunlukların ölçülmesi, alan hesabı, yüksekliklerin ölçülmesi, restorasyonda kullanılan ölçme aletleri, restorasyonda fotogrametrik yöntemler ile ilgili bilgileri; ölçme araçlarının arazide ve yapıda kullanımı ve ölçme şeklindeki çalışmaları kapsar.

MR2013 İNCE YAPI-I(2-0-2) AKTS 3


Yapı ve geleneksel yapılarda kapı, pencere, merdiven, tavan süslemeleri, döşeme kaplamaları, sıva, duvar kaplamaları, boyalar, yalıtım ve donatım elemanları ile ilgili konular incelenerek, bölgedeki geleneksel konutlarda gözlemler yapılır.

MR2015 MALZEME BOZULMA VE KORUMA(3-1-4) AKTS 5


Restorasyon çalışmaları öncesi uygulamaya konu olacak yapı – yapı grubu üzerinde oluşan bozulmaların tespiti ve koruma önerilerinin geliştirilmesi sürecini kapsar. Alan çalışmaları ile yapılan tespitlerin, analiz ve değerlendirilme çalışmalarını içerir.

MR2017 ONARIM ATÖLYESİ-I(2-2-4) AKTS 4


Restorasyon da Onarımın Önemi, Temel konstrüksiyonlar, en ve boy birleştirmeler, ayak kayıt birleştirmeler, çerçeve ve köşe T birleştirmeler, eğmeçli iş parçalarını hazırlama teknikleri.

MR2019 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM-I(2-1-3) AKTS 3


Çizim, çizim malzemelerinin tanıtımı ve kullanımı, T cetveli, gönye, pergel, şablon, pistole kullanma alıştırmaları, kurşun kalemle ve rapido kullanarak doku/ tarama çalışmaları, elle ve şablonla yazı alıştırması, temel geometrik çizimler, boyut/ ölçek kavramları, basit ölçekten (kütle çalışmaları) yapı ölçeğine doğru gelişen plan, kesit, cephe çizimleri ve ölçülendirme çalışmalarını kapsar.

MR2021 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI-I(2-2-4) AKTS 3


Öğrencilerin derslerde aldıkları bilgilerin, endüstriyel uygulamalarını belirli bir proje tarzında hazırlamaları ve bunları sunmalarına yönelik yapılan çalışmaları kapsar

MR2023 RESTORASYON KEŞİF VE ŞANTİYE YÖNETİMİ(2-1-3) AKTS 3


Keşif çıkarılması, ihale çeşitleri, ihale dosyası hazırlanması, onay ve vize işlemleri, işyerinin müteahhide teslimi, kontrol hizmetleri, işyerinde tutulması gerekli belgeler, kazı işleri, nakliye bedelleri, hak ediş raporlarının tanzimi, işin sürmesi, uzatılması, gecikme cezaları, kabul işlemleri, sözleşmenin bozulması (fesih) ve tasfiye işlemleri ve bu kapsamda yürütülen uygulama çalışmalarını içerir

MR2025 RESTORASYON UYGULAMA TEKNİKLERİ(2-1-3) AKTS 3


Yöre ya da yakın çevresindeki bozulmaya uğramış koruması gerekli bir yapı yada yapı gurubunun; rölevesinin çıkarılması, röleve analizi, röleve raporu, restitüsyon raporu, restitüsyon analizi restitüsyon raporu, restorasyon projesi ve restorasyon raporunun hazırlanması ile ilgili konuları içerir.

MR2027 GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI (2-1-3) AKTS 3


Daha önce öğrenilmiş olan temel bilgilerin yardımı ile geleneksel sanatlarımızdan Tezhip, Minyatür, Ebru, ve kalem işi konularında uygulama çalışmalarına başlanması.

MR2029 AHŞAP MALZEME VE YAPI TEKNOLOJİSİ (2-1-3) AKTS 3


Organik Bir Malzeme Olarak Ahşabın Genel Yapısının İncelenmesi / Kimyasal Yapısı ve Fiziksel Özellikleri / Ahşabın Özürleri / Ahşabı Tahrip Eden Bitkisel ve Hayvansal Zararlılar, Oluşturdukları Ahşap Hastalıkları / Su ve Nem İlişkisi / Yapılarda Kullanılan Ağaç Türlerinin Makroskopik Özelliklerine Göre Örneklerle Tanıtılması / Ahşap Yığma ve Ahşap İskelet Yapım Teknikleri / Geleneksel Ağaç İşçiliği Teknikleri / Yapı Elemanlarının Bağlantı, Geçme, Ekleme Teknikleri / Bağlantılarda Kullanılan Metal Elemanlar / Markalama ve Kesme Teknikleri / Çizim ve Atölye Uygulamaları.

MR2031 TARİHİ ÇEVRE KORUMA BİLİNCİ(2-1-3) AKTS 3


Türkiye'deki tarihi çevreler, özellikle 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren giderek artan bir ivmeyle önemli değişimlere uğramakta ve geleneksel özelliklerini büyük ölçüde yitirmektedirler. Bu geriye dönüşü olmayan kayıplar, sayısız tarihi değer içeren İstanbul ve Anadolu yerleşmelerinin, birbirine benzer tekdüze yapılaşmalarla neredeyse tüm geleneksel özelliklerinin ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Dersin amacı, tarihi çevre korumanın esasını oluşturan verilerin tanımlanması ve Türkiye'de gerçekleştirilen tarihi çevre koruma uygulamalarından belirli örneklerin tartışılması, ayrıca yabancı ülkelerdeki başarılı tarihi çevre koruma örnekleri üzerinde durularak, konuyla ilgili farklı yaklaşımların incelenip, değerlendirilmesidir.

4.YARIYIL

MR2012 KAGİR MALZEME VE YAPI TEKNOLOJİSİ(3-0-3) AKTS 3


Kagir Yapı Kavramı ve Temel Ögeleri / Taşıyıcı Sistem Kavramı ve Oluşumu / Kagir Yapım Teknikleri / Kagir Yapı Birim Malzemeleri (Doğal Taşlar, Pişmiş Toprak Malzemeler) ve Bağlayıcıların Tanıtımı, Fiziksel, Kimyasal ve Mekanik Özellikleri / Tuğla ve Harçların Üretim Yöntemleri / Duvar İşçiliğinde Kullanılan Araç – Gereçler / Duvar Yapım Teknikleri / Devirlere Göre Duvar Özellikleri / İlave Duvarlar, Ekleme Sistemleri / Gömleklemeler / İstinat Duvarları / Kemer, Kubbe, Tonoz, Tromp ve Pandantifin Yapım Teknikleri / Geleneksel Kagir Yapılarda Takviye ve Destekler / Yeni Sistem Entegrasyonu / Yöntemler / Sorunlar / Temel Çözümler / Tarihsel Süreklilik ve Bölgesel Farklılıklar İçinde Kagir Yapılardan Örneklemeler.

MR2014 İNCE YAPI-II(2-0-2) AKTS 3


Yapı ve geleneksel yapılarda kapı, pencere, merdiven, tavan süslemeleri, döşeme kaplamaları, sıva, duvar kaplamaları, boyalar, yalıtım ve donatım elemanları ile ilgili konular incelenerek, bölgedeki geleneksel konutlarda gözlemler yapılır.

MR2016 STRÜKTÜR SORUNLARI(2-0-2) AKTS 3


Yapı strüktürlerinin genel tanımı, yapı strüktürünü etkileyen yükler, yapı strüktürlerinin türleri, yapı strüktürlerinin bozulma nedenleri, bozulmuş strüktürleri gözlemsel ve ölçümsel bozulma seçimlerinin saptanması, yapı iyileştirilmesi için genel kriterler ile ilgili konular incelenir.

MR2018 ONARIM ATÖLYESİ-II(2-2-4) AKTS 5


Uygulamaya konu olacak yapı – yapı grubu bünyesinde bulunan kagir malzemede meydana gelmiş deformasyonların tespiti ve onarma önerilerinin geliştirilmesi sürecini kapsar. Uygulama düzeyinde yapılan tespitlerin analiz - değerlendirilme- koruma önerileri geliştirme çalışmalarını içerir.

MR2020 BİLGİSYAR DESTEKLİ TASARIM-II(2-1-3) AKTS 3


3B (Üç Boyutlu) modelleme tekniklerinin tarihi gelişimi ve mevcut durumu, 3B modelleme yöntemleri ve temel özellikler, 3B yazılımların temel ve geliştirilebilir özellikleri. Bir 3B modelleme yazılımı kullanılarak: Tel kafes modelleme, Sınır temsil modelleme. Yapısal katı geometri yöntemi ile katı modelleme. İlkel katı elemanlar. Eleman ekleme, çıkarma, arakesit alma yöntemleri ile katı model oluşturma. Katı modelden görünüş çıkartma. Modellerin kaplanması. Standart yapı elemanlarının modele eklenmesi. Katı modeller ile montaj oluşturma. Standart veri yapısı kullanılarak farklı CAD modellerinin dönüşümü. 3B’ lu modelleme yöntemlerinin güncel en az iki CAD programında uygulamaları. Her öğrenci dönem ödevi alarak, kendi özgün modelini oluşturacak, oluşturmuş olduğu 3B modelden 2B kat, cephe ve kesit resimlerini çıkaracaktır

MR2022 RESTORASYON PROJESİI(2-2-4) AKTS 4


Öğrencilerin derslerde aldıkları bilgilerin, endüstriyel uygulamalarını belirli bir proje tarzında hazırlamaları ve bunları sunmalarına yönelik yapılan çalışmaları kapsar

MR2024 MESLEK ETİĞİ(2-0-2) AKTS 3


Kavramlar ve tanımlar, Toplumda etik davranışı etkileyen faktörler, İşletmelerde etik konuları, Etik kurallar, Sosyal sorumluluk, İş yaşamını düzenleyen yasalar, Tüketicilerin korunması, Tüketicilerin korunması, Çalışanların korunması, Çalışanların korunması, Çevrenin korunması, Özel yaşamın ve bağımsızlığın korunması, Ticari sırlar, Reklâm ve bilgi açıklamada etik kurallar.

MR2026 EL SANATLARI RESTORASYON VE KONSERVASYON(3-0-3) AKTS 3


Taş, pişmiş toprak, ahşap, metal, cam, kağıt, dokuma, deri vb inorganik ve organik malzemelerin fiziksel /kimyasal /biyolojik bozulma süreçleri; nem, tuz, kirlilik, ve mikroorganizmaların etkileri; sağlıklaştırma/konsolidasyon yöntemleri; yapıştırıcı ve yüzey koruyucu malzemeler ve bu kapsamda yürütülen uygulama çalışmalarını içerir.

MR2028 KENT TARİHİ VE KENT KORUMA(3-0-3) AKTS 3


Kent ve Kentleşme ile ilgili tanımlar, Kentleşmenin evrimi, Anadolu da Kentleşme, Kentsel korumayı gerektiren nedenler, eski Kentlerde “korunması gerekli alanlar” ile ilgili planlamanın evrimi, korunacak alanlarla ilgili planlama yöntemi, süreci etkileyen sorunlar ile ilgili konuları içerir.

MR2030 KAZI TEKNİĞİ VE MÜZECİLİK(3-0-3) AKTS 3


Müze nedir? Müze tarihçesi, müze çeşitleri, müzenin fonksiyonları ve bir müze binasında bulunması gereken birimler, müze görevlisinin müze içinde ve müze dışındaki görevleri. Envanter, envanter çeşitleri, envanterde bulunması gereken bilgiler nelerdir. Eserlerin müzeye geliş yolları, müzeye gelen eserlerin sunumu, depolanması ve uygun koşullarda saklanmasına ilişkin bilgilerin verilmesi. Arkeoloji nedir? Kazı öncesinde yapılması gereken yüzey araştırması hakkında bilgi verilmesi. Kazı sistemleri, mezar kazıları ve belgeleme konularının aktarılması.

MR2032 KORUMA MEVZUATI VE İMAR KANUNU(3-0-3) AKTS 3


Tarihi gelişim sürecinde koruma mevzuatının incelenmesi, ülkemizde ve dünyada koruma ile sorumlu kuruluşlar, sahip olduğumuz kültürel mirasın korunmasında uymakla zorunlu olduğumuz uluslar arası anlaşma ve tüzükler, koruma ile ilgili mevzuatın (yasalar, yönetmelikler, yönergeler) bilgilendirilmesi sürecini kapsar.

MR2034 İŞLETME YÖNETİMİ(3-0-3) AKTS 3


Yönetim ve Organizasyon Temel Kavramları, (Yönetim, yönetici, yönetilen ve organizasyon kavramları, organizasyon ve yönetim kavramlarının aralarındaki ilişki, etkin bir yönetim ve organizasyon faaliyeti.), Yönetim Kuramları ve Fonksiyonları, (Yönetim biliminin tarihi süreç içinde geçirdiği aşamalar, bu aşamalarda ortaya çıkan kuramları ve kuramlar hakkında genel bilgiler, temel ilkeler ve bunlara yöneltilen eleştiriler ve yönetim fonksiyonlarını etkinlikle yerine getirilmesinin yolları.),
…………………………………………..

Mimarlık ve Şehir Planlama Bölüm Başkanı



…../…../20


Yüklə 38,75 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin