Tahrik sonucu tahrip



Yüklə 13,34 Kb.
tarix07.01.2022
ölçüsü13,34 Kb.
#90306

Yaristiran iki milliyetçilik

Baskin Oran

Son bayrak olayi yiginlari sokaga döküvermenin ne kadar basit oldugunu bir daha gösterdi. Bellekleri tazeledi. Ama, iki milliyetçiligin birbirlerini tahrik sonucu tahrip ettikleri gerçegini de yineledi.

29.03.05 tarihli Radikal’de Gündüz Aktan, “Milli Dalga” adli yazisinda, Türk milliyetçiliginin kabaran ayranini elestirenlerin böyle yazmaya devam etmeleri halinde “bir yil sonra bugünü de arayabil”ecegimiz uyarisini yapiyor.

Tabii ki bütün Türk milliyetçileri bu kadar rafine yazamiyor. Eger www.ulkuocaklari.org.tr adresine girerseniz, iki Türk bayraginin arasindaki karede, dalgalanan Türk bayragini indireyim derken Agustos 1996’da bir Türk milliyetçi kursunuyla düsen Kibrisli Rum milliyetçi Spiru Solomon Solomu’nun ölüm âni dalgalaniyor…

Milliyetçiligin “ezilen ulus milliyetçiligi” ve “ezen ulus milliyetçiligi” gibi cinsleri olmaz. Yahudi milliyetçiligi, Israil’in kuruldugu 14 Mayis 1948’den 1 gün önce bunlardan birincisi idi. 1 gün sonra ikincisi oldu. Tabii ki Kürt milliyetçiligi de Türk kardesine kafiye tutturacak. Bunun son örnegi, Öcalan’in “Kürdistan Demokratik Konfederalizmi(KDK) projesi (www.ozgurpolitika.org/2005/03/22/)

***

Isin en ilginç tarafi, Öcalan’in bu projeyi sanki yukarida söylenenleri kanitlamak için formüle edisi. Tam bir 1930’lar Kemalizmi.



KDK’nin ilkelerini açiklarken geçen “Zagros eko-sisteminde gerçeklesen tarim devrimi…” nedir diye Google’a baktim, Öcalan’in “Sümer Rahip Devletinden Demokratik Uygarliga, AHM Savunmalari Cilt II” eseri çikti. Söyle diyor: “Kürtler yaklasik 10.000 yil önce Toros-Zagros dag sistemin[de] neolitik toplumlar halinde…” (s.21).

Tarim devrimi IÖ 9000-7000 arasinda Mezopotamya’da gerçeklesti (AnaBritannica, cilt 29, s.235). Yani 10.000 yil önce. Yani, insanligin iki büyük devriminden (digeri, sanayi devrimidir) birincisini Kürtler yapti. Ilkokuldan biliyoruz, tarimi ayni bölgede Sümer Türkleri bulup uygarliga hediye etmislerdi. Simdi, ya bu Türkler Kürt, yada bu Kürtler Türk. Yada, her ikisi de milliyetçi…

***

DEHAP’in ve Demokratik Toplum Hareketi’nin ciddiye alinip tartisilmasini istedikleri KDK’ya devam ediyoruz. Öcalan, Mersin’deki olayi kastederek, projenin insa sürecinin Newroz’da baslatilmasini heyecan verici bir adim olarak görüyor. “Insa”nin baslangici gerçekten de çok heyecan verici oldu ama, proje de ilginç. Anayasa Hukuku konusunda bütün bildiklerimizi yeniden ögrenmek gerekecek.



Çünkü hem KDK “bir devlet sistemi degil, halkin devlet olmayan demokratik sistemi”, hem de politika “konfederasyon yurttasligi temelinde” yapilacak. Oysa bize yurttasligi “devlet ile birey arasindaki hukuksal bag” diye bellettilerdi.

Devlet olmayan, ama “yesil zemin üzerindeki sari günes içinde kirmizi yildizli” bayragi olan bu sey’in 3 tane hukuku olacak: AB Hukuku, Üniter Devlet Hukuku, Demokratik Konfederal Hukuk. Kürtlerin yasadigi dört devlet konfederal hukuku tanirlarsa, Kürt halki da onlarinkini taniyacak. Bu çokhukukluluk açisindan, Öcalan bizim kimi seriatçilarla çok iyi anlasabilir.

***

Bunca irrasyonellik nasil olabiliyor? Çünkü Öcalan son olarak mantikli yola girmisti: “demokratik cumhuriyet”. Oradan buraya gelmesini, “tecrit kosullarinin getirdigi psikoloji”ye bagliyorlar kimileri ama, acaba, Kürdistan’i “sinirlari… esas almadan kendi demokrasini kurma” hayali olarak tanimlamak, Irak’ta etiyle-kemigiyle kurulacak Kürdistan’i kendi otoritesine rakip saymaktan mi geliyor? Öyleyse, Öcalan bizim devletle de çok iyi anlasabilir. Benim de kafam karisir. Ama kafamin berrak oldugu hususlar da var:



Insanlarin kendi paralariyla kendi anadillerini ögrenmelerine bile “üniter devleti parçalamak” diyen bir ülkede birilerinin simdi bu sayede daha da ayran kabartacaklarini, onlarin ayraninin da Kürt yogurdunu mayalayacagini görüyorum.

Kürtlerin, Türkiye’de analarinin ak sütü kadar helal haklarina kavusmak için, irrasyonelligin ve zikzaklarin pesinden gitmeyi artik birakmalarinin yararli olacagini hissediyorum.



Bu milliyetçiliklerin 1930’larda çok dogal oldugunu, artik acayip oldugunu düsünüyorum…
Yüklə 13,34 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin