Fahrenheit 451 (veya) Santigrat Eksi 18
Baskın Oran
Bu işin buraya geleceği belliydi. “Susma! Sustukça sıra sana gelecek!” kuralı yine doğrulandı. “Anayasa Mahkemesi [AYM], anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceleyebilir, esasa giremez” diyen Anayasa md.148, 5 Haziran 2008’de açıkça ihlal edildiğinde yani AYM üniversitelere başı kapalı girebilmeyle ilgili değişikliği iptal ettiğinde, laikiz ya, birkaç homurdanma dışında itiraz gelmemişti.
AYM, şimdi o ihlali “emsal” göstererek, bu sefer de çeşitli hukuk kurullarının üye sayısını artıran yeni anayasa değişikliğini esastan iptale hazırlanıyor. Bunu da tutturursa, 12 Eylül’ün darbe anayasasında değişiklik yapabilmek artık ham hayaldir. Anayasa ihlallerini önlemek için kurulmuş bir AYM’nin anayasayı ihlal etmesinden bahsediyoruz; yarabbi aklımı koru. Ben İzmir Atatürk Lisesinde okurken iki edebiyat hocamızdan biri, Allah rahmet eylesin, “Kalın Behçet” idi. Öğrenciler fazlasıyla temel bir hata yaptığı zaman gürlerdi: “Süpürgenin üstüne yaptın!” Son kelimeyi biraz farklı söyleyerek ve izahatını getirerek: “Şimdi süpürdüğün her yeri batıracaksın!”
Osman Can ölü toprağını kaldırdı
Ama bu sefer, tam bir cesaret örneği olarak, bizzat AYM’nin içinden ses çıktı. Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Raportör Doç. Osman Can: “AYM, değişikliği esastan incelemeye geçer de iptal ederse, bu açık ve ağır bir anayasa ihlalidir, ‘yok’ hükmündedir. Bu durumda Meclis, Anayasayı korumak için, kararı tanımamalı ve referandum sürecine devam etmelidir”. Ortalık karışıverdi. Ergenekoncuları savunan kimi gazeteciler ayaklandılar. Anarşistlik suçlamasından tutun (M. Tezkan, Milliyet, 11.06.10), Can’a ağırlaştırılmış müebbet istemeye kadar (M. Aşık, Milliyet, 16.06.10).
Kaosa karşı kaos? Bilemem; ama bildiğim en az üç şey var: 1) O. Can bu sivri öneriyi yapmasaydı bugünkü canlı tartışma başlamaz, 05 Haziran 2008 kararının üzerine tüy dikilebilirdi; 2) O. Can’ı “büyüklerine” (AYM’ye) şikayet eden Kadir Özbek (Milliyet, 13.06.10) gibi HSYK hukukçuları çıktığı gibi, emekli askerî yargıç Ü. Kardaş (Taraf, 14.06.10) gibi destekleyen insan hakları hukukçuları da çıktı (Taraf, 14.06.10). Prof. H. Hatemi, AYM üyelerinin Yüce Divan’a verilmesini istedi (M. Altınok, Taraf, 14.06.10). Prof. E. Özbudun, Meclis’in böyle kararlara “Askıya Alıcı Veto” uygulayabilmesini tartıştı; 3) Meclis’in “anayasanın tamamını değiştirme” platformuyla hemen erken seçime gitmesi için baskılar başladı.
Dostları ilə paylaş: |