Atelierul Arhipera
_atelier experimental de arhitectura interesului public_
septembrie 2016
Cuprins
Atelierul ARHIPERA 3
Preambul 3
Descriere 5
Cine se poate înscrie 5
O școală non-formală 6
Şcolile de vară ARHIPERA 6
8
Modelul educaţional 9
10
Scop educaţional 10
Personal didactic 12
Personal ştiinţific şi administrativ 14
Biblioteca Atelierului Arhipera 14
Contacte 14
CURRICULA ATELIERULUI ARHIPERA 15
Cursuri 15
ARHITECTURA INTERESULUI PUBLIC 15
SCRIEREA CU LUMINĂ (SCL) 18
Atelierele de proiectare participativă 19
Proiectul nr. 1 20
Proiectul nr. 2 21
Practică 23
Activităţi interdisciplinare 24
25
Cercetare 25
RELAŢII INTERNAŢIONALE 27
REZULTATE ŞI DISEMINAREA ACESTORA 27
Publicarea activităţii Arhipera 28
Evenimente de comunicare 28
Serile deschise ale ARHIPERA 28
Comunicări ştiinţifice interne şi internaţionale 28
IMPACT ŞI DURABILITATE 29
REGULAMENTUL ŞCOLII DE ARHITECTURĂ SOCIALĂ PARTICIPATIVĂ ARHIPERA 30
Înscrieri 30
Taxe 30
Calendar 30
Condiţii de promovare 30
Acordarea creditelor 31
Orar 31
Anexa 1 32
Manifestul grupului de arhitectură socială participativă Arhipera 32
Despre Arhitectura socială participativă 32
Anexa 2 34
Feed-back referitor la şcolile de vară Arhipera 34
LISTA ILUSTRAŢIILOR 38
_atelier de arhitectura interesului public_
Preambul
Una dintre cele mai presante probleme urbanistice la nivel modial şi, cu precădere, la nivel naţional, este locuirea pentru categoriile de persoane aflate în sărăcie şi, mai ales, în sărăcie extremă. Creşterea demografică globală are loc mai ales în mediile defavorizate, acolo unde resursele sunt puţine sau lipsesc. Pe lângă excluziunea socială provocată de sărăcie, grupurile defavorizate sau aflate în diferite tipuri de vulnerabilitate nu pot accesa servicii de bază şi nu au acces la arhitectura practicată de arhitecţi, cu repercusiuni directe asupra calităţii mediului construit şi a vieţii. Deja, în 1995, jurnalul Philadelphia Inquirer semnala că doar 2% din populaţia care utilizează locuinţe lucrează direct cu un arhitect.
Figure Craica, Baia Mare, comunitate aflată în sărăcie extremă
Explozia unui mediu construit precar, expansiunea fără precedent a zonelor construite aflate în sărăcie extremă provoacă, în 2013, o presiune socială enormă la nivel global şi ridică multe întrebări privitoare la echitate. Arhitectura practicată astfel (în măsura în care adăposturile improvizate pot fi considerate arhitectură şi vom nuanţa aceste concepte în cadrul discuţiei despre John F. C. Turner) pune probleme serioase de stabilitate şi de sănătate a utilizatorilor. Nu în ultimul rând, copleşeşte prin volum, întindere şi expansiune.
În ultimele decade, a devenit necesar ca arhitectura să-şi redefinească domeniul de acţiune, să devină o arhitectură a schimbării care să aibă relevanţă nu numai în plan estetic ci şi etic, social. O arhitectură care este bună din punct de vedere al calităţii design-ului şi standardelor profesionale trebuie în mod necesar să facă bine unui număr cât mai mare de utilizatori, să fie permeabilă şi flexibilă. Această arhitectură mută accentul de pe proiectarea construcţiei pe proiectarea unui sistem de relaţii economice, politice şi sociale capabile să producă schimbarea cadrului construit din sărăcie extremă şi, odată cu el, să schimbe în bine comunităţile foarte sărace, material şi social.
Figure Belciugatele, proiectare participativă, casa familiei Radu, SIASPA 2013-2014
În contextul actual al practicării profesiei de arhitect în Europa şi, cu precădere, în România, este necesară adaptarea profesiei la noile realităţi economice şi sociale, cum ar fi:
- creşterea nivelului de sărăcie şi scăderea numărului de potenţiali beneficiari ai proiectelor de arhitectură;
- scăderea dramatică a cererii de proiectare pentru beneficiari private;
- creşterea şomajului în rândul arhitecţilor şi renunţarea la dreptul de semnătură;
- scăderea relevanţei pe care profesia de arhitect o are la nivel social, populaţia construindu-şi locuinţele fără arhitect sau proiect;
- dezvoltarea fără precedent a mahalalelor, a zonelor de locuire defavorizată, lipsite de utilităţi şi acces la servicii de bază, cu risc de sănătate major, segregate spatial;
- apariţia noilor ghetto-uri, zone de locuinţe noi care polarizează populaţia săracă în adevărate “bombe sociale”.
Figure Casa veche a familiei Burtea, Belciugatele; noua casă a familiei Burtea, proiect Arhipera, în construcţie (august 2014)
Faţă de aceste realităţi, Uniunea Internaţională a Arhitecţior, Consiliul european al urbaniştilor şi alte foruri internaţionale şi asociaţii profesionale, care reglementează cadrul practicării arhitecturii, au realizat documente programatice în care rolul arhitectului în sfera publică este unul nou, dobândind relevanţă şi legitimitate în luarea deciziilor şi care militează pentru o arhitectură echitabilă şi inclusivă, cu precădere fată de grupurile vulnerabile şi persoanele aflate în sitiaţie de risc. Astfel, Noua cartă de la Atena (2003), Declaraţia de la Tokio (2011), Carta Urbanismului European (2013) prevăd să “promoveze responsabilitatea în cadrul profesiei noastre, să susţină arhitecţii şi arhitectura şi să îmbunătăţească nivelul de viaţă regional pentru toţi oamenii, împreună cu guvernele şi cu alţii, rezolvând problemele justiţiei sociale, lucrând în vederea sustenabilităţii” (extras din Declaraţia de la Tokyo).
Dostları ilə paylaş: |