Bankalarda Mini Şube Organizasyonu Üzerine Bir Model



Yüklə 1,02 Mb.
səhifə1/35
tarix18.04.2018
ölçüsü1,02 Mb.
#48750
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   35


TC

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

İŞLETME ANA BİLİM DALI
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI

YÜKSEK LİSANS TEZİ


BANKALARDA MİNİ ŞUBE
ORGANİZASYONU ÜZERİNE BİR MODEL



TUFAN KÖSE

06713017

TEZ DANIŞMANI
Doç. Dr. YONCA GÜROL


İSTANBUL

2009

TC

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

İŞLETME ANA BİLİM DALI
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI

YÜKSEK LİSANS TEZİ


BANKALARDA MİNİ ŞUBE
ORGANİZASYONU ÜZERİNE BİR MODEL



TUFAN KÖSE

06713017

TEZ DANIŞMANI
Doç. Dr. YONCA GÜROL


İSTANBUL

2009

TC


YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

İŞLETME ANA BİLİM DALI
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI

YÜKSEK LİSANS TEZİ


BANKALARDA MİNİ ŞUBE
ORGANİZASYONU ÜZERİNE BİR MODEL


TUFAN KÖSE

06713017
Tezin Enstitüye Verildiği Tarih:

Tezin Savunulduğu Tarih:
Tez Oy birliği / Oy çokluğu ile başarılı bulunmuştur.
Unvan Ad Soyadı İmza

Tez Danışmanı : Doç. Dr. YONCA GÜROL

Jüri Üyeleri :

İSTANBUL

AĞUSTOS 2009

ÖZ


BANKALARDA MİNİ ŞUBE ORGANİZASYONU ÜZERİNE BİR MODEL

Tufan Köse

Ağustos, 2009

Gelişen teknolojiyle birlikte bankacılık hizmetlerinin müşterilere sunulduğu kanallar değişmiştir. Başta alternatif dağıtım kanalları olarak adlandırılan internet şubesi, telefon bankacılığı ve ATM gibi teknolojilerin gelişerek klasik banka şubeleriyle birleşmesi sonucu büyük banka şubelerine olan ihtiyaç ortadan kalkmıştır. Artık klasik bir banka şubesinin tüm fonksiyonları çok daha küçük bir alanda gerçekleştirilebilmektedir. Tezde mini şube bankacılığı modeli ile birkaç personelin çalıştığı küçük bir şubede tüm bankacılık hizmetlerinin sunulabilmesi öne sürülmektedir. Mini banka şubeleri ister bağımsız, isterse süpermarket veya kafe gibi başka bir işletmenin içindeki küçük bir alanda kurulabilirler. Süpermarket şubelerinden farklı olarak mini şubeler tüm bankacılık hizmetleri sunulabilmektedir. Tezde dar bir alanda sınırlı sayıda hizmet veren banka hizmet noktalarının nasıl mini şubeye dönüştürülebileceği ve mini şube bankacılığı modelinin nasıl başarıyla uygulanabileceği konularında bilgi verilmektedir. Pazarlamadan eğitime, yönetimden müşteri ilişkilerine kadar bu başarıyı getirecek ana unsurlar ele alınmaktadır. Öne sürülen model iki farklı ülkedeki bankaların üst düzey yöneticileriyle yapılan mülakatlar ile desteklenmiştir. Mülakatlarda elde edilen bulgular bankaların şubelerini küçültme konusunda istekli oldukları yönündedir. Bazı bankalar bu yönde çalışmalarına başlamıştır. Ancak mevcut uygulamalar ile tezde ifade edilen mini şube bankacılığı modeli kıyaslandığında yapılması gereken çok sayıda geliştirmenin olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Banka, şube, mini, küçük, organizasyon, alternatif dağıtım kanalları

ABSTRACT


A MODEL FOR ORGANIZATION OF MINI BRANCH BANKING

Tufan Kose

August, 2009

The channels through which banking services are provided to customers, have changed with the developments in technology. As the technologies especially on internet banking, phone banking and ATM, called as alternative delivery channels, develop and support the branches, the need for large bank branches has vanished. Henceforth the functions of a classical bank branch can be performed in a smaller area. This thesis puts forward a mini branch banking model where all banking services can be provided in a small branch with a limited number of people. Mini bank branches can be setup in a small area either independently or within an entity like a supermarket or a coffee. The difference between supermarket branches and mini branches is that mini branches can provide all banking transactions whereas supermarket branches are limited. Suggestions on how to convert a service center of a bank which is also established in a small area, to a mini branch and how mini branch banking model can be applied successfully are given. From marketing and management to training and customer relations, all factors that will drive success are explained in the thesis. The model has been supported with interviews with top managers of banks from two different countries. The evidence from interviews shows that the banks are willing to shrink their branches. Some banks have already started studies on this. However it’s clearly seen that many improvements should be made to upgrade the existing mini branches to the ones described in the thesis.



Keywords: Bank, branch, mini, small, organization, alternative delivery channels

ÖNSÖZ


Bankacılık sektöründe yaşanan yoğun rekabetin sonucu bankalar her geçen gün yeni ürün ve hizmetler piyasaya sürmektedirler. Buna karşın küreselleşmenin bir sonucu olarak teknoloji üreten şirketlerin birleşmesi ve büyük şirketlerin bankalara derinlemesine nüfuz etmesiyle, bankalarda kullanılan teknolojiler birbirlerinin aynı veya benzeri hale gelmektedir. Bankaların rakiplerini takip etmelerinin bir sonucu olarak bankaların ürün ve hizmetlerinin giderek birbirine benzediği söylenebilir. Fiyatlandırma ve ürün farklılaştırmanın dışında müşteriler nezdinde bankaların öne geçmeleri ancak müşteriyle etkileşim noktası olan şubelerde mümkündür. Bu nedenle şubeler klasik yaklaşımın çok ötesinde bir konsept ile yeniden tasarlanmalıdır. Hangi mekan olursa olsun ortamın dekorasyonuyla uyumlu bir mini banka şubesi konseptinin geleceğin bankacılığında çok fazla yer bulacağı kanısındayım.

İstanbul; Nisan 2009 Tufan Köse



Yüklə 1,02 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   35




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin