Calculatorul cel mai vechi mecanism cunoscut care se pare că putea funcționa ca o mașină de calculat se consideră a fi mecanismul din Antikythira, datând din anul 87 î. e n



Yüklə 1,46 Kb.
tarix02.08.2018
ölçüsü1,46 Kb.
#66537


CALCULATORUL Cel mai vechi mecanism cunoscut care se pare că putea funcționa ca o mașină de calculat se consideră a fi mecanismul din Antikythira, datând din anul 87 î.e.n. și folosit aparent pentru calcularea mișcărilor planetelor. Tehnologia care a stat la baza acestui mecanism nu este cunoscută.O dată cu revigorarea matematicii și a științelor în timpul Renașterii europene au apărut o succesiune de dispozitive mecanice de calculat, bazate pe principiul ceasornicului, de exemplu mașina inventată de Blaise Pascal. Tehnica de stocare și citire a datelor pe cartele perforate a apărut în secolul al XIX-lea. În același secol, Charles Babbage este cel dintâi care proiectează o mașină de calcul complet programabilă (1837), însă din păcate proiectul său nu va prinde roade, în parte din cauza limitărilor tehnologice ale vremii.În prima jumătate a secolului al XX-lea, nevoile de calcul ale comunității științifice erau satisfăcute de calculatoare analoage, foarte specializate și din ce în ce mai sofisticate.


  • . Perfecționarea electronicii digitale (datorată lui Claude Shannon în anii 1930) a condus la abandonarea calculatoarelor analogice în favoarea celor digitale (numerice), care modelează problemele în numere (biți) în loc de semnale electrice sau mecanice. Este greu de precizat care a fost primul calculator digital; realizări notabile au fost: calculatorul Atanasoff-Berry, mașinile Z ale germanlui Konrad Zuse - de exemplu calculatorul electromecanic Z3, care, deși foarte nepractic, a fost probabil cel dintâi calculator universal, apoi calculatorul ENIAC cu o arhitectură relativ inflexibilă care cerea modificări ale cablajelor la fiecare reprogramare, precum și calculatorul secret britanic Colossus, construit pe bază de lămpi și programabil electronic.Echipa de proiectare a ENIAC-ului, recunoscând neajunsurile acestuia, a elaborat o altă arhitectură, mult mai flexibilă, care a ajuns cunoscută sub numele de arhitectura von Neumann sau „arhitectură cu program memorat“. Aceasta stă la baza aproape tuturor mașinilor de calcul actuale.



  • . Primul sistem construit pe arhitectura von Neumann a fost EDSAC.În anii 1960 lămpile (tuburile electronice) au fost înlocuite de tranzistori, mult mai eficienți, mai mici, mai ieftini și mai fiabili, ceea ce a dus la miniaturizarea și ieftinirea calculatoarelor. Din anii 1970, adoptarea circuitelor integrate a coborât și mai mult prețul și dimensiunea calculatoarelor, permițând printre altele și apariția calculatoarelor personale de acum.  



  • Privind in urma, nu prea departe, ci doar cu cativa ani….la sfarsitul secolului 20, ne putem da seama cat de mult a evoluat lumea in care traim. Incepand cu tehnologia si sfarsind cu moda, totul este intr-o continua dezvoltare.Calculatorul a evoluat si a luat amploare cel mai mult in vietile noastre, si nu ne referim aici la PC,ci la orice forma de calculator: calculator de buzunar, computer de bord, telefon si orice masinarie care poate calculca si procesa date.Cata lume nu foloseste calculatorul de buzunar ? de cate ori nu am vazut oameni calculand osimpla ecuatie folosind un calculator de buzunar, fie acea aplicatie din telefon, sau computer.



  • De ce ?simplu. Pentru ca timpul alea valoare, pentru ca este mai usor si mai rapid de aflat rezultatul, si bineinteles pentru ca rezultatul este corect.In toate inteprinerele din lume se gaseste cel putin un computer. Un computer in care sunt pastratetoate documentele si informatiile necesare. Se economiseste timp, spatiu, si chiar si bani. Este mult mai usor sa lucrezi cu un calculator unde cu un simpu search gasesti tot ce ai nevoie. Fie in baza de date, fie peinternet. Folosirea calculatorului este deja un mod de viata, un mod in care multi dintre noi isi castigaexistenta. Lumea intreaga se cunoaste cu ajutorul calculatorului. 



  • Noile tehnologii ale informatiei, cu largi aplicatii in toate domeniile, au patruns siininvatamant in cele din urma. Studii internationale mentioneaza ca aplicatiile noilor tehnologii aleinformatiei au fost experimentate in toate etapele procesului de invatamant.Invatamantul asistat de calculator,isi propune obiective ambitioase, cum sunt: dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii, a capacitatii de a emite judecati de valoare asupra unor rezultate, simularea operativa a unor soluţii posibile şi altele asemenea.



  • Expertii remarca faptul ca informatica are un potential educativfoarte mare fata de ceea ce ar putea oferi alte tehnologii. Informatica permite adaptarea invatamantului lacerinţele fiecarui elev, la ritmul lui de munca, la aptitudinile intelectuale si la nivelul sau de cunostinte, si, inconsecinta, la diversificarea modalitatilor pedagogice si personalizarea invatamantului.Utilizat in evaluare calculatorul le ofera cadrelor didactice si elevilor o mare diversitate de modalitati.



  • Spre deosebire de metodele de evaluare traditionale, evaluarea cu ajutorul calculatorului estedebarasata de orice elemente de subiectivism, ca si de emotiile care-i insotesc pe cei mai multi dintre elevi laverificarile curente si la examene.Aceasta metoda economiseste timpul, se schimba insusi raportul cadru didactic-elev, prin crestereaincrederii elevilor in obiectivitatea profesorilor.Telefonul, mai nou telefonul secolului 21, este un adevarat mic computer. Poti accesa internetul,scrie emailuri, poti face poze, vorbi la telefon, scrie mesaje text, srie documente in diferite aplicatii etc.In orice geanta sau buzunar gasesti un telefon. A devenit un obiect indispensabil, care ne face viatamai usoara, chiar si pentru copii de varste mai mic



Internet

  • Schimbările în domeniul comunicaţiilor ce pot fi puse pe seama Internetului sunt aproape imposibil de măsurat. Internetul ne permite să ne influenţăm unii pe alţii sau să facem schimb de idei într-un fel nemaivăzut până acum. Iar viitorul va aduce lucruri noi.Chiar de la începuturile sale modeste ca portal limitat de comunicare între cercetători şi oameni de ştiinţă, faptul că informaţiile puteau fi atât de uşor partajate a constituit un lucru revoluţionar. Reţeaua web, cum o numim de obicei, este exact asta: un lucru care leagă toate aceste elemente, printre care ne includem şi noi, şi care ne permite să ne influenţăm unii pe alţii sau să facem schimb de idei într-un fel nemaivăzut până acum. Când eram copii şi aveam tot felul de curiozităţi visam să găsim o cutie magică...una care să ne răspundă la orice întrebare.



  • . Ei bine, acea cutie fermecată există acum. Se numeşte Google. Implicaţiile sunt uriaşe. Ideile pot fi împărtăşite în timp real între oameni de pe întregul glob. Ziarele s-au demodat având în vedere că poţi găsi informaţii referitoare la un eveniment la doar câteva secunde după ce s-a petrecut. Email-urile au transformat scrisorile într-un lucru special pe care oamenii îl preferă în locul singurei modalităţi de comunicare fără a folosi telefonul.



  • Site-urile au contribuit la răspândirea informaţiilor aflate înainte numai în cărţi care trebuiau transportate, depozitate şi care ofereau informaţia doar unui număr mic de persoane ce aveau acces la biblioteci sau bani pentru a le cumpăra. Cele mai multe pagini web sunt disponibile pe gratis milioanelor de utilizatori în orice moment. Afacerile, spitalele şi băncile au încetat să se bazeze pe documentele scrise şi au început în schimb să îşi „informatizeze” arhivele. Informaţiile pot fi acum accesate prin intermediul datelor de baze, ceea ce înseamnă că tot mai puţine lucruri se bazează pe memorie şi sunt supuse greşelilor sau distrugerii accidentale, iar tot mai mulţi oameni au acces rapid la informaţii.



  • Infrastructuri întregi au fost construite pentru a cuprinde aceste schimbări. Clădirile au fost concepute în aşa fel încât să găzduiască servere şi cabluri, iar sateliţii au trebuit să fie ajustaţi pentru a distribui informaţiile mai eficient. Au apărut companii care funcţionează exclusiv online, fără a mai avea nevoie de un birou făcut din cărămizi şi tencuială. Dezvoltarea şi potenţialul multor ţări au început să fie măsurate în funcţie de nivelul lor tehnologic, deoarece barierele geografice nu mai înseamnă mare lucru atunci când e vorba de Internet. Practic, poţi să dai de cineva aflat la celălalt capăt al globului la fel de uşor cum ai putea să vorbeşti cu un prieten din cartier.



  • Acest deceniu a cuprins cele mai multe transformări din ultimele generaţii. Internetul a creat un întreg nou stil de viaţă ce s-a dezvoltat în anii care au trecut şi a devenit standard. Schimbările vizibile, ca înlocuirea scrisorilor cu email-uri, sau căutarea de pagini web în loc de numere telefonice în Paginile Aurii, au fost doar o mică parte din cele care mai urmează.



  • Mass-media îşi schimbă formatul obişnuit într-unul digital. Revistele şi ziarele s-au metamorfozat în pagini web şi bloguri, înregistrările video au început să fie redate online şi chiar televiziunea se aseamănă tot mai mult cu Internetul. Opţiunile precum derularea, înregistrarea sau programarea emisiunilor de televiziune live, redarea online a filmelor la cerere şi multe altele sunt o formă de a recrea experienţa online a utilizatorilor în timp ce privesc la TV. Google TV, de exemplu, este o poartă de trecere către vizionarea de emisiuni de televiziune 100% prin intermediul Internetului.



  • Telefonia fixă e treptat înlocuită de telefoanele inteligente (smartphones) care reprezintă, încă o dată, extinderea Internetului în viaţa noastră de zi cu zi. Până şi telefoanele de acasă sau de la birou sunt administrate prin intermediul Internetului folosind serviciile VOIP. Multe aplicaţii şi documente se stochează pe net, ceea ce presupune că în curând informaţia se va găsi numai sub formă de pixeli.În mai puţin de 10 ani, am trecut de la o lume predominant analogică la una controlată prin informaţii virtuale, aşa că nu ne putem abţine să ne întrebăm ce vor aduce următorii 10 ani



Internet-ul “Victorian”

  • Telegraful

  • Inventat in 1840

  • Semnale transmise prin fire pe distante foarte mari

  • Utilizat extensiv in timpul razboiului civil din USA

  • Codul Morse este format din puncte si linii sau semnale sucrte si semnale lungi

  • Semnalul electric standard de +/- 15 V este folosit inca in interfetele placilor de retea de astazi.



Ce este Internet-ul ?

  • Retea de retele de calculatoare care uneste calculatoare dintr-o multitudine de organizatii si ofera o infrastructura pentru E-mail, arhive de fisiere, documente hypertext, baze de date si alte resurse de calcul.

  • O colectie vasta de retele de calculatoare care formeaza si actioneaza ca o singura retea uriasa pentru transportul de date si mesaje intre distante care pot varia de la acelasi birou pina la oriunde in lume.

  • (Written by William F. Slater, III, 1996, President of the Chicago Chapter of the Internet Society)



Evolutia Internet-ului pe scurt



E-mail

  • Schimbul de mesaje stocate in calculatoare prin mijloace de comunicare la distanta

  • Mesajele e-mail pot fi codate:

    • Text ASCII (American Standard Code for Information Interchange)
    • HTML
    • XML (eXtensible Markup Language)


FACEBOOK

  • Despre Facebook se stiu prea putine, fata de cat de mult a crescut in ultimul an. Putini isi amintesc de faptul ca in Februarie 2009, Facebook avea in jur de 120-130.000 utilizatori, in 2010 deja urca la 900.000 utilizatori, iar acum in 2011 tinde spre 3.000.000 de utilizatori in Romania. Nu mai surprinde pe nimeni evolutia ascendenta la nivel international a Facebook chiar daca pe teren propriu se afla in declin. La nivel mondial, Facebook are aproximativ 720.000.000 de utilizatori (conform socialbakers.com), o crestere de aproximativ 50% fata de anul anterior.



  • Insa, in SUA numarul utilizatorilor este in declin, Facebook pierzand intr-o singura luna (mai 2011) aproximativ 6 milioane de utilizatori, ajungand pana la un numar de 149.4 milioane de utilizatori. Declinul numarului de utilizatori nu a insemnat insa si declinul numarului de vizitatori unici, numar care a crescut in luna aprilie de la 154 milioane de vizitatori la 157 milioane de vizitatori.



  • In Romania, numarul de utilizatori de Facebook se afla in continua crestere, in iunie fiind 3 617 200 de utilizatori, numar cu aproximativ 50% mai mare fata de ianuarie 2011 conform infographic-ului realizat de catre Wall-Street.ro in parteneriat cu QuickData.ro pe baza informatiilor furnizate de Facebrands.ro.



Adrese utile

  • http://www.whatis.com – dictionar de termeni legati de calculatoare

  • http://www.webopedia.com

  • http://www.scientia.ro/tehnologie/96-internet.html

  • http://ro.wikipedia.org/wiki/Internet

  • http://blog.standout.ro/2010/03/social-media/statistici-face...

  • http://www.zelist.ro/blog/evolutia-facebook-in-romania-in-s1 http://ro.scribd.com/doc/43850711/Rolul-Calculatorului-in-Vi...



Yüklə 1,46 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin