Căminuri ale speranţei Strategii integrate pentru o sănătate echilibrată Wes Youngberg, DrPH, mph, cns



Yüklə 65,22 Kb.
tarix17.11.2017
ölçüsü65,22 Kb.
#32071



Căminuri ale speranţei

Strategii integrate pentru o sănătate echilibrată

Wes Youngberg, DrPH, MPH, CNS

John B. Youngberg, EdD

Millie Youngberg, EdD

WIN! Wellness

Berrien Springs, Michigan, USA

2010


Logo Designed by Robert Mason

Layout


Glesni Mason

Copyright © John B. & Millie Youngberg, 2010

Traducere în limba română: Natalia Ciurea

George Schiopu

Printed in USA

WIN! Wellness

A division of Marriage & Family Commitment, Inc.

For Information and Purchasing contact:

Website: www.winwellness.org

Wes Youngberg’s Website: www.myranchowellness.com

John & Millie Youngberg

Email to: myoungberg@comcast.net

4731 Greenfield Dr., Berrien Springs, MI 49103. USA

For discount bulk orders, contact WIN! Wellness, John and Millie Youngberg,

269-471-1688, email myoungberg@comcast.net

Materialul în limba română apare sub îngrijirea departamentului Tineret şi Viaţa de familie, Conferinţa Oltenia

Mulţumiri speciale: Dr. Trevor O’Reggio, profesor, Andrews University, care a pus la dispoziţie acest material pentru a fi tradus şi în limba română

Corectură: Ionică TurcuDEDICAŢIE

Dedicată memoriei primei mele mame, Bonnie, care a murit de cancer pe creier la vârsta de 39 de ani. Trecerea ei dincolo de timp mi-a motivat pasiunea pentru medicina stilului de viaţă care se adresează cauzei, prevenirea şi tratamentul bolii.

O dedic de asemenea şi celei de-a doua mame ale mele, Millie, care atunci când a fost diagnosticată cu o formă letală de cancer la stomac, a sfidat şansele care i-au fost acordate. Aşa cum a scris Norman Cousins, “Nu nega diagnosticul, ci sfidează verdictul.” Ţinta mea este ca prin medicina stilului de viaţă să putem fi toţi biruitori aşa cum este ea astăzi.

—Wes Youngberg

Aprecieri

Sincere aprecieri lui Don şi Elizabeth, pentru rugăciunile lor, pentru sprijinul şi încurajarea în visul de a vedea cum Win!Wellness devine o binecuvântare pentru lume.

„Şi vei fi o binecuvântare pentru toate popoarele”

CUPRINS

INTRODUCERE „CĂMINURI ALE SPERANŢEI” – STRATEGII INTEGRATE PENTRU O SĂNĂTATE ECHILIBRATĂ



Volumul I „START!”

Subiectul 1 Viaţa este o chestiune de echilibristică

Subiectul 2 Speranţă pentru o lume deznădăjduită

Subiectul 3 Exercițiul fizic – „Fă mişcare!”

Subiectul 4 Nutriţie I – Soarta îţi este în farfurie

Subiectul 5 Sărbătoreşte-ţi libertatea!

Subiectul 6 Iertarea – un timp de vindecare

Subiectul 7 Criza I – de la tragedie la triumf

Subiectul 8 Timp pentru familie – Eşti bogat şi nu şti?

Subiectul 9 Dragostea I – Călătoria vieţii mele



VOLUMUL II „ TOT ÎNAINTE!”

Subiectul 10 Genele – „Genele mele sunt de vină”

Subiectul 11 Lumina soarelui – Medicamentul minune

Subiectul 12 Dragostea II – dragostea care transformă

Subiectul 13 Centrul de comandă – descoperiri uimitoare despre creier

Subiectul 14 Comunicarea – Comunicarea în cadrul familiei

Subiectul 15 Nutriţie II – Soarta îţi este în farfurie

Subiectul 16 Aprecierea – O cheie spre fericire

Subiectul 17 Aerul – suflarea de viaţă

VOLUMUL III „ÎNCHEIERE GLORIOASĂ”

Subiectul 18 O nouă persoană

Subiectul 19 Conflict – de la traumă la transformare

Subiectul 20 Bucuria – medicamentul magic

Subiectul 21 Odihnă pentru cei obosiţi

Subiectul 22 Angajamentul – relaţii emoţionale strânse

Subiectul 23 Apa – izvorul vieţii

Subiectul 24 Încrederea – Ai încredere în mine

Subiectul 25 Susţinere socială – Bazează-te pe mine

Subiectul 26 Criza II – de la tragedie la triumf

Subiectul 27 În pregătire – trecerea către o serie de seminarii de Apocalipsa

WIN! WELLNESS

CĂMINURI ALE SPERANŢEI

Tânărul Glenn a fost ars teribil într-un incendiu şi medicul a spus că o să moară. După luni de îngrijirea atentă din partea mamei, el a făcut ceva progrese şi medicul a schimbat diagnosticul – Glenn va trăi, dar nu va mai putea merge niciodată. Dar lui Glenn îi plăcea să alerge şi nu a acceptat diagnosticul. În schimb, împotriva tuturor şanselor şi cu mari dureri, el s-a ridicat din scaunul cu rotile, şi s-a tras lângă gardul alb de lemn care înconjura casa. În agonie fizică a mers pas cu pas în jurul gardului, trăgându-şi picioarele aproape nefolositoare după el. Glenn, cu perseverenţă şi masaje din partea mamei şi a venit ziua în care a putut face câţiva paşi fără ajutor.Dar Glenn vroia imposibilul, era hotărât să alerge din nou. Au trecut ani de efort asiduu. Acum ne îndreptăm atenţia asupra Madison Square Garden, New York. Atleţii îşi încordează fiecare nerv şi mușchi. Mulţimea explodează într-o frenezie – Glenn Cunningham este CÂŞTIGĂTOR! A alergat cel mai repede din întreaga lume la cursa de o milă viteză.

Doar oamenii care au suferit accidente, boli, şi alte încercări în viaţă, ei sunt cei motivaţi să reușească – toată lumea vrea să câştige! Nu am găsit până acum vreo persoană care să nu vrea să câştige în viaţă. De aceea milioane de oameni se înscriu în competiţiile sportive. Ei vor să câştige. Chiar şi apostolul Pavel din biblie a scris despre ţinta sa în viaţă spunând că considerat totul un gunoi în comparaţie cu faptul de a câştiga1 acea ţintă. Pavel merge înainte şi spune, „uitând ce este în urma mea şi privind înainte, mă lupt să sfârşesc alergarea şi să primesc cununa...”2 Există în noi o dorinţă de a nu fi singurii câştigători ci şi de a-i ajuta pe alţii să câştige. Când ne alăturăm echipei lui Isus lucrăm împreună cu El la salvarea sufletelor pentru Împărăţia Sa. Vrem de asemenea să ajutăm pe alţii să prospere şi să fie sănătoşi – 3 Ioan 2. Să fi sănătos înseamnă să ai relaţii bune în cadrul familiei lui Dumnezeu din moment ce aceste domenii negative ne afectează sănătatea, relaţiile şi spiritualitatea într-un mod sincretic. Răsplata este eternă. Alătură-te echipei.

Oswald Chambers era doritor să plătească orice preţ pentru scopul vieţii pe care îl considera că merită. El a surprins provocarea cu o fază intrigantă – „Ce pot mai bine pentru Înălţimea Sa.” Ai un vis care să merite tot efortul? Există ceva ce poţi face şi care va face o diferenţă şi va face din lumea aceasta o lume mai bună pentru că tu ai trăit şi ai slujit aici? Poţi tu ca David Livingstone, „să arunci tot ce îţi aparţine pentru cea mai mare nevoie a lumii, fără să regreţi decât faptul că nu mai ai nimic de oferit?”



Introducere în Win!Wellness – căminuri ale speranţei

Mulţi indivizi au nevoie de o lucrare care să le aducă speranţă. Deznădejdea abundă. Cozile la alimente cresc. Mii de persoane îşi pierd slujba. Boala umple pământul. Căsătoriile sunt pe butuci. Mulţi oameni sunt pur şi simplu speriaţi. Şi în mijlocul acestor lucruri, gândiţi-vă ce ar fi ca fiecare casă adventistă să fie un cămin al speranţei.

Nevoile lumii solicită o lucrare care să aducă speranţă şi ajutor celor în nevoie din cartierul nostru. Imaginaţi-vă membrii bisericii mergând în casele din cartier, făcând cunoştinţă cu vecinii şi apoi invitându-i acasă la ei sau în alt loc pentru a aduce un mesaj de speranţă care îi învaţă despre viaţa echilibrată, le dă uneltele spirituale. Speranţa şi încurajarea sunt nevoi stringente. Şi putem face aceste lucruri posibile. Aşa a apărut ideea de Căminuri ale Speranţei.

Au fost pregătite materialele pentru cei interesaţi în această lucrare pentru a le uşura munca şi a le oferi o experienţă care schimbă.

CÂŞTIGĂ! BUNĂSTARE –Căminuri ale Speranţei este o lucrare a ultimelor zile. Ea îi ajută pe oameni să crească spiritual, îi ajută pe oameni să îşi îmbunătăţească sănătatea ca să poată fi mai sănătoși, mai fericiţi, este vorba despre a aduce speranţă atunci când sunt înfruntate imposibilitităţi – se referă la o viaţă echilibrată atunci când ne pregătim pentru Împărăţia lui Dumnezeu. Te invităm să te alături echipei Win! Wellness.

Scopurile căminurilor speranţei sunt:


  1. Să dea speranţă acolo unde este deznădejde în aceste timpuri de încercare.

  2. Să facă cunoştinţă cu vecinii, colegii şi prietenii lor.

  3. Să arate interes faţă de stilul de viaţă, sănătatea, familie şi creştere spirituală.

  4. Să îi slujească pe cei în nevoie.

  5. Să aibă părtăşie între membrii bisericii şi cei care nu sunt membrii bisericii pentru legarea de prietenii.

Ce reprezintă lucrarea Căminuri ale speranţei?

  1. Un cămin al speranţei este un loc de părtăşie unde se leagă prietenii, se oferă speranţă şi încurajare şi nevoile sunt împlinite.

  2. Invitaţi vecini şi prieteni să vină la voi acasă sau într-o altă locaţie pentru diverse seminarii despre o viaţă echilibrată – sănătate, spiritualitate şi relaţie – într-un cadru evanghelstic. Scopul este relaționarea, apropierea membrilor din biserică şi a prietenilor de adevăr.

  3. Durata unei astfel de întâlniri este de 60 de minute, incluzând şi discuţii de grup, bazate pe un material uşor de pregătit.

  4. Această lucrare este atât pentru cei ne-adventişti cât şi pentru adventişti.

  5. De asemenea reprezintă ajutorul dat persoanelor în a deveni câştigători prin luarea unor decizii corecte pe toate planurile – fizic – spiritual – relaţional – emoţional.

Această lucrare include toate componentele necesare pentru a fi prezentată de la 1 până la 1001 de persoane + 26 de prezentări scurte incluzând prezentări PowerPoint, activităţi de grup şi rezumate, care pot fi multiplicate. Toate acestea vin într-un pachet de 3 DVD-uri.

Aceste prezentări sunt pregătite pentru tine cuvânt cu cuvânt pentru studiul tău, adaugă sau şterge şi adaptează prezentarea conform stilului tău. Poţi apoi să-ţi printezi propriile notiţe. De asemenea PowerPoint-urile pot fi adaptate.

Este recomandat ca subiectele să fie prezentate în ordine secvenţială după cum apar în listă dar pot fi schimbate pentru a se potrivi mai bine unui anumit grup. Un anumit subiect va identifica o anumită nevoie, vă dă dovezi ştiinţifice, pentru a putea merge mai departe cu ceea ce spune Biblia despre acel subiect şi în strânsă legătură cu apelul de le aplica în modul de viaţă.

Îl numim modelul WIN! Welness Homes ale Speranţei şi a lucrării de vindecare. Merge dincolo de cele 8 remedii naturale pentru a onora cel de-al 7lea capitol din Divina vindecare despre familie şi multele capitole despre minte şi creşterea spirituală. Printre factorii transformatori pot fi identificaţi cei fizici, minte-spirit, şi relaţiile sferice care atunci când se amestecă pot duce la o mai bună sănătate. Numim acest amestec sinergie – un de întregul este mai mare decât suma părţilor lui. Efectul nu este doar aditiv ci este multiplicativ.

Activităţi ale grupelor mici

Activităţile grupelor mici după fiecare prezentare sunt foarte importante pentru lucrare şi se recomandă pentru întărirea informaţiei primite. Mult mai multe se învaţă în grupele mici. Se fac noi cunoştinţe, prieteniile se întăresc. Atunci când faci parte dintr-o grupă mică devii cineva atât pentru tine cât şi pentru ceilalţi membrii ai grupului. Aceasta încurajează alegerile bune şi sănătoase.

La sfârşitul fiecărei prezentări PowerPoint, există discuţii de grup cu întrebări care sunt afişate pe ecran pentru timpul de pauză. De asemenea întrebările de la reflecţiile personale de pe slideurile PowerPoint sunt date şi care pot fi citite personal de pe ecran şi oamenii se pot gândi la ele sau se pot printa rezumate pentru fiecare persoană ca să le ia acasă şi să se gândească.

Scopul este de a aduce persoanele într-un grup în care să se simtă suficient de confortabil ca să ia parte la discuţii. Prima întrebare ar trebui să fie una la care toţi să răspundă, de exemplu: ce ai învăţat din această prezentare şi ce te-a impresionat cel mai mult? În ce mod poţi să aplici informaţiile în viaţa ta? Ce paşi mărunţi poţi face pentru a îmbunătăţii acest domeniu? Scopul este să-i ajuţi pe participanţi să-şi dorească să schimbe ceva la sănătatea lor, să crească spiritual şi să aibă relaţii mai bune.

Rezumatele

Unele subiecte au rezumate ce conţin informaţii suplimentare care să întărească prezentarea.

Invitând oamenii în căminurile speranţei


  1. Mergi din casă în casă şi invită-i.

  2. Oferă-le CD sau DVD despre un trăi sănătos şi invită-i să audă mai multe. Oferă-le nişte reviste despre sănătate care pot fi procurate de la Conferinţa.

  3. Oferă reviste de sănătate săptămânal vecinilor, prietenilor sau chiar străinilor. Când este posibil opreşte-te puţin pentru a vorbi despre sănătate şi familie. Când observi interes invită-i acasă la tine pentru mai multe informaţii. Acestea sunt modalităţi de a începe o conversaţie despre sănătate şi familie.

  4. Începe şi cunoaşte oamenii atât cât poţi, oferindu-le pâine, legume din grădina ta, sau din preaplinul fructelor tale, oferă prăjituri făcute de tine, salută-i călduros când treci dimineaţa pe lângă ei. Roagă-l pe Dumnezeu să ţi-l scoată în cale pe cel sincer care are nevoie de slujirea ta.

  5. Vorbeşte prietenilor şi altora despre sănătate şi familie şi stimulează-le interesul dându-le informaţii din cele pe care le ai aflat. Apoi întreabă, „Aveţi cumva vreo 5-6 prieteni interesaţi de sănătate şi familie care ar putea să ni se alăture la nişte întâlniri săptămânale pentru a învăţa cum să trăim echilibrat?” apoi organizează un grup acasă la tine sau la altcineva pentru o sesiune de o oră săptămânal. Limitează-te la o oră pentru că oamenii sunt foarte ocupaţi zilele acestea.

  6. Cuvintele spuse de cei mulțumiți sunt cea mai bună reclamă.

Folosirea revistelor de sănătate

Revistele sunt o mod creativ de iniţiere a contactelor cu vecinii. Ele tratează subiecte de sănătate, nutriţie, diabet.



Cum vor fi întâlnirile din căminurile speranţei?

Există metode diferite de prezentare a conţinutului. Din moment ce oamenii sunt grăbiţi în zilele noastre sugerăm ca întâlnirile să dureze o oră. Câteva minute foloseşte-le pentru întâmpinarea musafirilor, 30 de minute pentru prezentare şi 20-20 pentru sesiunea de PAUZĂ din grupele mici. Întrebările ce trebuiesc folosite se află la finalul fiecărui PPT. Se învaţă multe lucruri în această secţiune a programului. De multe ori grupul este captivat de un anume subiect şi doresc să-l dezbată ţi altă dată

Sugestia este să aibă loc prezentări doar o dată pe săptămână, dar unele grupuri se întâlnesc de două ori pe lună, iar alţii au întâlniri intensive în week-end.

Metode ale căminurilor speranţei:


  1. Pregătiţi prezentarea găsită pe DVD în formatul document şi nu folosiţi electronica – doar lecturaţi.

  2. Pregătiţi prezentarea găsită pe DVD în formatul document şi folosiţi un computer şi un proiector, ecran şi telecomandă pentru a schimba slide-urile şi continuaţi cu discuţii de grup.

  3. Pregătiţi prezentarea găsită în Word şi folosiţi un DVD player, ecran şi telecomandă pentru a schimba slide-urile.

  4. Vizionarea pe DVD player este un alt mod de prezentare. Dane şi Vicki Griffinn au pregătit 8 subiecte pe DVD folosind prezentările Win! Cu conţinut de la Youngberg şi informaţii suplimentare din lucrarea lor personală. Întrebările de final nu apar pe prezentările de pe dvd-uri, dar se găsesc la sfârşitul dvd-urilor cu formulele scurte ale celor 26 de seminarii. Pot fi întrebări generale de genul: „Ce învăţăm din aceste prezentări? Cu ce provocări ne confruntăm atunci când vrem să schimbăm ceva în stilul nostru de viaţă?

  5. Broşura Basic 8 poate fi folosită cu oricare dintre opţiuni, şi are avantajul de a-i aduce pe participanţi să formeze grupuri. Unele persoane le-au folosit pentru a fi citite pe rând în cerc, şi recapitulată apoi cu o prezentare rapidă ppt. Broșura ar trebui împrumutată participanților la întâlniri dar să nu le fie dată acasă până ce nu se încheie cele 8 subiecte prezentate.

  6. Folosind metoda Basic 8 este cel mai uşor. Conţinutul fiecărei capitol este citit sau prezentat de către gazdă şi urmat de discuţiile de grup. Aceste 8 subiecte corespund primelor 8 din cele 26 de prezentări ale seminariilor. Dacă se doreşte o serie scurtă fără folosire de echipament electronic aceasta e metoda. La fiecare întâlnire altcineva poate prezenta materialul.

  7. Wes Youngberg, DrPH, MPH, CNS, a înregistrat WIN! 6 chei către bunăstare în format video – dezlegând genele sănătăţii şi vindecării. A mai pregătit de asemenea o altă serie în trei părţi. Aceste prezentări durează 1 h şi 15 min.

  8. Cercul învingătorilor este o adaptare amuzantă a lui Basic 8 pregătită de Ken şi Robin Morrison specialişti în programa copiilor, pentru copii cu vârste între 3-12 ani. Va fi publicată în 2010.

  9. Căminurile ale speranţei pentru musulmani este nou şi e nevoie de rugăciune pentru a se stabili metoda potrivită ca ele să fie folosite.

Cel care le foloseşte trebuie să aleagă dintre cele 9 opţiuni de mai sus potrivit cu preferinţele echipei de conducere şi natura publicului ţintă.

Flexibilitatea componentelor programului WIN!Wellnes

- materialul este în Word. Se poate modifica documentul prin eliminarea sau adăugarea de informaţii.

- ppt-urile sunt deschise şi editabile. Puteţi omite anumite slide-uri.

- dacă găseşti noi studii poate vrei să adaugi un nou slide sau ataşează-le celor pe care le ai deja.

- informaţiile pentru prezentator sunt scrise cu litere italice.

- pentru sesiunea pauză alege cele mai bune întrebări care se potrivesc grupului tău.

- subiectele au fost împărţite în trei secţiuni. Prima secţiune numită „pornirea” are 9 prezentări, cea de-a doua intitulată „cu viteză înainte” are 8 şi cea de-a treia „încheind puternic” are 9 plus o trecere către seminariile de apocalipsa.



Plan de pregătire a întâlnirilor:

  1. Consacră-te lui Dumnezeu pentru a fi folosit în această lucrare sfântă.

  2. Găseşte o echipă de rugăciune care să se roage pentru lucrarea aceasta şi pentru nevoile bisericii.

  3. Gândeşte-te la a lua şi alţi membrii ai bisericii ca să te ajute în această lucrare.

  4. Hotărăşte ce materiale vei folosi pentru această lucrare, acasă sau la biserică.

  5. Începe să-ţi pregăteşti prezentările, citindu-le, învăţând povestirile, devenind familiarizat cu conţinutul.

  6. Repetaţi cu cineva – poate să nu fie membru AZŞ.

  7. Alege-ţi vecinii cărora vrei să le oferi o revistă sau planifică metoda de invitare a altora la tine acasă.

  8. Începe să te rogi pentru ei atunci când treci pe lângă casele lor şi la altarul familial.

  9. Pregăteşte-te să împarţi reviste. Pregăteşte ce vei spune fiecărei persoane care răspunde la uşă.

  10. Înmânează revista! Vino cu o revistă nouă în fiecare săptămână.

  11. Pe coperta revistei scrie o invitaţie la tine acasă sau lasă un bilet în ea cu invitaţia de a participa la o întâlnire unde poate să afle mai multe informaţii despre sănătate. Spune-le ziua, ora şi locul.

  12. Pregăteşte-ţi casa pentru musafiri.

  13. Opţional: pune un indicator în curte cu înscrisul Cămin al Speranţei.

  14. Roagă-te să vină musafirii şi pentru fiecare persoană care va veni şi pentru succesul lucrării.

Publicitate pentru întâlniri

  1. Fă reclamă în ziarele locale, radio, televiziunea locală, poster, pliante, la biserică prin pastor, la cabinetul medicului, prin postarea unui banner cu informaţii despre căminurile speranţei la biserica locală, mergând din uşă în uşă cu pliante, pune afişe la magazinele locale, pune un semn în faţa casei tale anunţând locul, ora.

  2. Întâlnirile pot avea loc la sala de conferinţe a bibliotecii, sala de conferinţe a hotelului, casa de cultură, spital, spaţiul gol al unui fost magazin, biserică. Gândeşte-te la cel mai bun loc în care să aibă loc. Un medic cu reputaţie îşi invită pacienţii să vină la ea acasă la cină. Invitaţia sună cam aşa, „veniţi la cina cu Doctorul, Marţi la 6:15.” Apoi urmează câteva instrucţiuni.

  3. Cheamă pe alţii care să te ajute, nu trebuie să fie neapărat membrii ai bisericii. Fă-ţi un comitet de oameni talentaţi care să te ajute cu:

  1. Organizarea

  2. Aranjarea locului de întâlnire

  3. Publicitatea prin diferite modalităţi

  4. Participând şi prezentând părţi din prezentări

  5. Fiind lideri pentru grupele mici

  6. Responsabili cu gustarea de dinainte de prezentare

  7. Să fie responsabili cu activităţile de exerciţiu fizic de dinaintea prezentării

  8. Făcând ceea ce este nevoie.

Încurajează-i să gândească creativ şi deschis astfel încât întâlnirile acestea să fie un eveniment special, profesionist, dar de asemenea cald şi primitor. Mai mulţi prezentatori fac seminarul mai interesant şi mi dinamic. Scopul este să îi aduci împreună pe membrii bisericii cu cei care nu sunt membrii.

Ceea ce urmează este un buletin informativ al bisericii care îi încurajează pe membrii bisericii să îşi deschidă casele pentru vecini şi prieteni. Iată o modalitate de publicitate în biserică.



Ce este un cămin al speranţei?

Este casa ta într-o părtăşie extraordinară care aduce speranţă altora.

Înseamnă să îţi deschizi casa pentru vecini, colegi, şi prieteni pentru relaţie şi educaţie într-un grup restrâns de 1-21 de participanţi.

Înseamnă să îşi faci prieteni.

Strategiile Win!Wellness pentru o viaţă echilibrată, sănătate şi familie reprezintă conţinutul. Materialele sunt disponibile.

Căminurile speranţei este pentru tineri şi pentru vârstnici. Pentru cei care vor să slujească şi să împlinească nevoile celorlalţi.

Este încântător. Este simplu. Este plin de putere! Este programul Căminuri ale speranţei. Este căminul tău!

Importanţa lucrării în familie

„Restaurarea şi ridicarea umanităţii începe în familie. Munca unui părinte este mai importantă decât orice altceva. Societatea este compusă din familii şi este ceea ce o fac să fie conducătorii familiei. Din inimă ies „izvoarele vieţii” (Proverbe 4:23); şi inima comunităţii, a bisericii şi a naţiunii este familia. Bunăstarea societăţii, succesul bisericii, prosperitatea naţiunii, depind de influenţele din cămin.” Divina vindecare 349.1



Ellen White vorbeşte despre grupele mici

„Formarea mici ca o bază a efortului creştin este un plan care a fost prezentat înaintea mea de Cel care nu poate greşi. Dacă există un număr mare de membrii în biserică, să se formeze grupe mici, care să lucreze nu doar pentru membrii ci şi pentru cei necredincioşi.” Slujirea creştină, pag.72.

„Prezentarea lui Hristos în familie, lângă foc, şi în adunările din casele particulare, au uneori mai mult succes în câştigarea de suflete pentru Isus decât predicile ţinute în aer liber sau în sălile bisericilor.” Slujitorii evangheliei, pag. 193.

„Citiţi Biblia pentru familie şi vecini...este nevoie de o muncă diferită de ceea ce cunosc ei în bisericile noastre... Familiile să îşi invite vecinii şi apoi predicatorul să citească Biblia pentru ei, şi să îi cunoască mai bine. E nevoie de mai puţină predicare şi mai multă lucrare pastorală în biserică. Cei care nu au aptitudini pentru aşa ceva, trebuie să înveţe, să fie din ce în ce mai mult în armonie cu maniera de lucru a Domnului Hristos.” HM Nov. 1, 1890. (PaM 137.3)



Lucrarea misionară medicală

Programul Win!Wellness Căminuri ale speranţei este considerat o lucrare misionară medicală? Răspunsul este DA. De fapt, o numim Modelul Divina vindecare din moment ce această carte are multe de spus despre sănătate, dar are şi 7 capitole despre familie.

Sănătatea afectează căsătoriile, familia şi spiritualitatea. Este adevărat şi că relaţiile de familie afectează sănătatea şi spiritualitatea. Toate aceste domenii trebuie integrate pentru un trai echilibrat.

În toate prezentările se subliniază partea spirituală şi unele puncte de doctrină sunt introduse în prezentare. Este o scurtă introducere menită să conştientizeze şi o dorinţă de a şti mai multe despre acest subiect. Sugerăm ca doctrina să fie prezentată atunci când consideri că ascultătorii sunt pregătiţi. Dacă ai un grup de musulmani atunci poţi folosi materialul special pregătit pentru ei.



Citate despre lucrarea misionară medicală

„Fiecare slujitor al evangheliei ar trebui să simtă că învăţarea principiilor de vieţuire sănătoasă este o parte a lucrării sale. Este mare nevoie de această lucrare, şi lumea este pregătită pentru asta.” Sfaturi despre sănătate, 389-390 (1914)

„Lucrarea misionară medicală trebuie să fie o parte a lucrării fiecărei biserici de pe pământ.” 6T 289.

„Am ajuns un timp când fiecare membru al bisericii trebuie să susţină lucrarea misionară medicală. Lumea este un spital pentru leproşi plin de victimele boli fizice şi spirituale. Peste tot oamenii pier din cauza lipsei de cunoştinţe despre adevărurile care ne-au fost încredinţate. Membrii bisericii au nevoie de redeşteptare, ca să realizeze responsabilităţile de a împărtăşi aceste adevăruri. Cei care au fost luminaţi de adevăr trebuie să lumineze această lume. Ascunderea luminii nostre în aceste timpuri este o greşeală teribilă. Mesajul pentru poporul lui Dumnezeu astăzi este „scoală-te, luminează; căci lumina ta vine, şi slava Domnului a răsărit peste tine.” Isaia 60:1.”

„Vreau să vă spun că va fi curând un timp când nu se va face lucrare în câmpurile misionare, decât lucrare misionară medicală. Lucrarea unui slujitor este aceea de slujire.” GCB Apr. 12, 1901

„Lucrarea medicală este braţul drept al mesajului îngerului al treilea care trebuie proclamată unei lumi căzute...În lucrarea aceasta îngerii îndeplinesc o parte din ea. Ei trezesc bucuria spirituală şi muzică în inimile celor care au fost eliberaţi de suferinţă, şi laudă lui Dumnezeu se ridică de pe buzele multora care au primit adevărul preţios.”

Cei credincioşi care acceptă mesajul final sunt „cei care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Isus.” Apocalipsa 14:12.

În timpul exodului Dumnezeu a spus, „Daca vei asculta cu luare aminte glasul Domnului Dumnezeului tau, daca vei face ce este bine înaintea Lui, daca vei asculta de poruncile Lui si daca vei păzi toate legile Lui, nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni; caci Eu sunt Domnul care te vindeca." Exodul 15:26.



Scopul mesajului celor trei îngeri este de a pregăti un popor care să reflecte imaginea lui Dumnezeu fizic, mental, spiritual şi relaţional. Ei vor sta cu Mielul pe Muntele Sionului „având numele Tatălui Său scris pe fruntea lor.” „ sunt fără vina înaintea scaunului de domnie al lui Dumnezeu.” Apocalipsa 14:1,5.

Slujirea Domnului

„Cel cu adevărat convertit va fi atât de umplut cu dragostea lui Dumnezeu încât va tânji să împartă şi altora bucuria pe care o are el însuşi...Lucrarea medicală aduce raze ale strălucirii divine celor îngrijoraţi, nedumeriţi, suferinzi...La fiecare lucrare de milă, de dragoste, îngerii lui Dumnezeu sunt prezenţi.” Manuscris 55, 1901.

Este Dumnezeu interesat de lucrarea ta de ajutorare a oamenilor să aibă speranţă, să trăiască mai sănătos şi să ai o familie sănătoasă? Răspunsul este un da hotărât. De fapt Isus porunceşte, „mergeţi în toată lumea şi predicaţi evanghelia.” Este răspunderea noastră ca şi creştini să împărtăşim evanghelia altora. Prin seminarii de sănătate şi familie sarcina a fost uşurată. Vrei să fi partener cu Dumnezeu? Îngerii doresc să te ajute. Domnul aşteaptă să vadă răspunsul tău. El vrea să deschidă uşi dar vrea ca tu să îi fi ajutor, agent, colaborator. Oamenii din jurul tău au nevoie de speranţă. Gândeşte-te la bucuria pe care o vei avea să transmiţi speranţă altora. Isus doreşte ca al tău cămin să fie un cămin al speranţei. Lucrarea ta este foarte importantă pentru Tatăl şi Fiul. Satana va vrea să te descurajeze, dar Hristos a câştigat victoria asupra duşmanului.



Misiune/slujire

Salvat pentru a sluji – Divina vindecare, paginile 95-107

  • El, Isus nu poate fi mulţumit până când toţi cei care vor accepta mântuirea sunt repuşi în privilegiile lor sfinte ca fii şi fiice ale Sale. DV 99

  • Când Dumnezeu Îşi binecuvântează copii nu o face doar pentru binele lor ci pentru binele întregii lumi. Când El revarsă asupra noastră darurile Sale, noi trebuie să le înmulţim dându-le şi altora. Fiecare ucenic adevărat este născut în împărăţia lui Dumnezeu ca misionar... cei care primesc încep să dăruiască.

  • Dumnezeu îi cheamă pe bărbaţi şi pe femei să slujească cu bucurie semenilor lor.

  • Ioan 4.35 spune :” ridicaţi-vă ochii şi priviţi holdele care sunt albe acum, gata pentru seceriş”.

  • timp de trei ani ucenicii au avut înaintea lor exemplul minunat al lui Isus... când a venit timpul ca el să plece de la ei, El le-a dat harul şi puterea de a duce mai departe lucrarea Sa în numele Său. Ei trebuiau să ducă mai departe lumina Evangheliei Sale de dragoste şi vindecare.

  • Prin Duhul Sfânt El este mult mai aproape de ei decât atunci când El mergea printre oameni.

  • Lucrarea pe care ucenicii au făcut-o trebuie să o facem şi noi. Fiecare creştin trebuie să fie un misionar.

  • Cu simpatie şi compasiune trebuie să slujim celor în nevoie căutând fără egoism să uşurăm vaietele unei umanităţi suferinde.

  • Toată lumea are ceva de făcut.

  • Urmaşii Săi nu trebuie să se simtă despărţiţi de lumea care piere în jurul lor.

  • Milioane şi milioane de fiinţe omeneşti, în boală şi ignoranţă şi păcat nu au auzit niciodată de dragostea lui Hristos pentru ei. Dacă s-ar inversa starea noastră cu a lor ce am dori să facă ei pentru noi?

  • „Ceea ce doriţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel.” Matei 7.12

  • Cel care devine un copil alu lui Dumnezeu trebuie să se privească pe sine ca pe o verigă în lanţul coborât ca să salveze lumea, una cu Hristos în planul lui de milă, mergând cu El să caute şi să mântuiască pe cel pierdut.

  • Noi trebuie să hrănim pe cel flămând, să îmbrăcăm pe cel gol şi să alinăm suferinţele celor asupriţi, pe străzile aglomerate ale marilor oraşe şi în orice loc unde inimile omeneşti au nevoie de alinare.

  • Noi trebuie să-i slujim pe cei disperaţi şi să dăm speranţă celor deznădăjduiţi.

  • Misionarul nu doar îndepărtează boala fizică, dar el poate duce pe păcătos la Marele Medic care curăţă sufletul de lepra păcatului.

  • O grupă de credincioşi poate fi săracă, needucată şi necunoscută. Totuşi în Hristos ei pot face o lucrare în casele oamenilor, în comunitate şi chiar până la marginile pământului, ae cărei rezultate vor ajunge şi în veşnicie.

  • „toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ.” Mergeţi în toată lumea şi învăţaţi pe neamuri.” „ mergeţi în toată lumea şi predicaţi evanghelia la orice făptură.” Mat. 28.18,19; Marcu 16.15

  • „Şi învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfârșitul veacului." Amin. Mat 28.20

  • El aşteaptă să colaboreze cu toţi cei ce vor să lucreze în numele Său. El este în mijlocul nostru ca să vindece şi să binecuvânteze, dacă Îl primim.

Discuţie de grup

  1. Mesajul de vindecare este o parte a metodei lui Dumnezeu de a pregăti persoane pentru împărăţia Sa? În ce fel? Discutaţi.

  2. Care sunt avantajele integrării sfaturilor pentru sănătate şi familie cu mesajul evangheliei?

  3. Cum poţi face personal lucrare misionară medicală şi de familie?

Rugăciune:

Doamne, Tu ne-ai salvat ca să-ţi slujim. Suntem recunoscători pentru mila Ta. Învaţă-ne cum să slujim pe alţii aşa cum ai slujit Tu pe acest pământ celor cu nevoi fizice, emoţionale şi spirituale. Tu eşti marele Medic şi vrem să ne călăuzeşti când slujim vecinilor, prietenilor şi oamenilor care vin în viaţa noastră.

Duhule Sfânt, umple-mă, foloseşte-mă, împuterniceşte-mă să slujesc pentru tine şi cu tine. Arată-mi cum pot să-i ajut pe alţii şi cum să-i eliberez. Doamne, ce vrei să fac? Duhule Sfânt, arată-mi calea Ta de slujire. Arată-mi cui trebuie să slujesc.

Programul WIN! Wellness Cămine ale speranţei este un pod către Seria de seminarii Apocaliptice



Subiectul criza II #26 începe făcând trecerea către o serie profetică bazată pe cartea lui Daniel, Apocalipsa 12-14 şi alte părţi ale Bibliei. Autorii nu au avut timp să dezvolte seria apocaliptică, dar au schiţat în linii mari cum ar putea fi făcută aceasta. Prezentatorii locali pot prezenta această serie bazându-se pe experienţa şi materialele lor.

1

2

Yüklə 65,22 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin