Râul Cotmeana din judeţul Arges a fost poluat cu petrol 4
47 de companii de stat vor avea manageri profesionişti 4
Teme Similare 7
Au făcut pana prostului pe mare. Operaţiune de salvare a trei tineri, la Constanţa 7
Teme de mediu 7
România se confrunta cu probleme în ceea ce priveşte protecţia mediului 8
“Impreună pentru fiecare”: 250.000 USD, pentru mediu şi sănătate 8
Peste 300 companii înscrise în Green Business Index 9
Teme economice 11
Cum parează băieţii destepţi lovitura fulgerătoare 11
Transelectrica a semnat un contract pentru fonduri nerambursabile de 50 mil. lei, pentru investiţii 15
PRESA LOCALĂ 16
ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SOMEȘ – TISA 16
Teme ABA 16
Barajul de la Catalina, între apanaj şi derapaj 16
Teme similare 21
Seceta în Maramures – localităţi maramuresene fără apă, din cauza caniculei 21
Alimentarea cu apă, în pericol din cauza folosirii ei în agricultură 22
Clujenii si sălăjenii, somaţi să limiteze la maxim utilizarea apei potabile 23
Italienii vor să construiască hidrocentrale pe râul Someş, la Cluj. Investiţia ar fi uriaşă 24
Teme de mediu 24
O jumătate de milion de euro pentru Delta Clujului 25
ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ BANAT 25
Teme ABA 25
Lacrimile inundaţiilor de la foeni nu s-au şters nici după şapte ani 26
ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ ARGEŞ-VEDEA 26
TEME ABA 26
Petrom a poluat rîul Cotmeana 26
Poluare cu petrol, din nou, pe raul Cotmeana din judetul Arges 28
Poluare cu ţitei pe Cotmeana 28
Dezastrul ecologic din Făgăraş, în atenţia UE 28
ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SIRET 30
Teme ABA 30
Bani din piatră seacă 30
ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ OLT 32
Teme ABA 32
Scade nivelul râului Olt. 32
ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ CRŞURI 32
Teme ABA 32
Debite în scădere în Bazinul Hidrografic Crişuri 32
Autoritățile bihorene încă nu impun restricții în folosirea apei 33
Debite scazute pe raurile bihorene 34
Debitele râurilor din Bihor, în scădere 34
Teme similare 35
Scaldă fatală în Crişul Repede - Tânăra salvată de pompieri a decedat 35
ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ JIU 36
Teme similare 36
Dejecţiile din canal, îngrăşământ agricol 36
Au secat fântânile în satul Cărămidaru 37
ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ MUREȘ 38
Teme similare 38
În ce ape ne scăldăm, la propriu 38
Un nou concurs de triatlon pe malul Mureşului 41
PRESA CENTRALĂ
Teme ANAR
Râul Cotmeana din judeţul Arges a fost poluat cu petrol
Raul Cotmeana din judetul Arges a fost poluat cu petrol si substante vascoase. Cei de la Apele Romane vor deschide o ancheta pentru a stabili exact cum a ajuns petrolul in cursul de apa. /B1TV
47 de companii de stat vor avea manageri profesionişti
OPSPI e dispus să plătească aproape 6 mil. euro pentru recrutarea administratorilor pentru fiecare societate comercială
MECMA: Managementul profesionist nu este cerut de instituţiile financiare internaţionale. Este doar un mijloc de redresare economică
Cele 47 de societăţi, printre care Romgaz, Transgaz, Electrica, Termoelectrica şi Hidroelectrica, au o situaţie financiară nefavorabilă
Ministerul Econonomiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a publicat ieri anunţul de achiziţie a serviciilor de recrutare şi plasare a managerilor profesionişti la 47 de companii de stat, "aduse într-o situaţie financiară nefavorabilă", scopul selectării consultanţilor fiind redresarea economică a companiilor.
Toată documentaţia aferentă acestei proceduri este disponibilă de ieri pe site-ul MECMA, "fiind vorba de o procedură modernă şi transparentă, din cadrul căreia au fost eliminate birocraţia (inclusiv prin diminuarea numărului de documente necesare) sau condiţiile care pot îngrădi liberul acces al tuturor profesioniştilor interesaţi să se implice în procesul de redresare a companiilor de stat".
Potrivit fişei de date a achiziţiei şi a caietului de sarcini, termenul-limită de depunere a ofertelor este data de 31 iulie, dată la care vor fi şi deschise, durata contractului fiind de maximum 6 luni de la momentul semnării contractului, criteriul de atribuire fiind "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic".
"Propunerea financiară trebuie prezentată în euro. Valoarea estimată a contractului este de maximum 100.000 euro, exclusiv TVA, pentru fiecare societate cu capital integral sau majoritar de stat menţionată în Anexa 1. (...) Obiectivul contractului îl constituie recrutarea şi plasarea administratorilor neexecutivi şi executivi pentru toate poziţiile de administratori prevăzute de Actul Constitutiv al fiecărei societăţi comerciale. Contractele vor fi finanţate în întregime din bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2012 al OPSPI", se arată în documentele citate.
Condiţii de participare Potrivit documentelor ataşate anunţului de achiziţie a serviciilor de recrutare şi plasare a administratorilor companiilor, ofertanţii pot participa fie individual, fie în asociere. Dacă mai mulţi ofertanţi depun o ofertă comună, atunci situaţia economică şi financiară se demonstrează prin luarea în considerare în mod cumulat a resurselor membrilor asocierii. Ofertanţii au dreptul ca în cadrul acestei proceduri să depună două sau mai multe oferte individuale şi/sau comune numai pentru societăţi diferite, sub sancţiunea excluderii din competiţie a ofertantului care încalcă condiţiile referitoare la depunerea de oferte. În cazul depunerii unei oferte comune de către mai mulţi ofertanţi, răspunderea acestora este solidară.
"Se vor prezenta informaţii pe propria răspundere pentru ultimele două exerciţii financiare în activitatea de recrutare de personal de conducere şi administrare, precum şi orice alte rezultate financiare disponibile. Media aritmetică a cifrei de afaceri în ultimele două exerciţii financiare trebuie să fie echivalentă cu minimum 500.000 lei", se arată în fişa de date a achiziţiei.
Tehnocraţii trebuie implicaţi în "administrarea bogăţiei naţionale"
Potrivit Ministerului Economiei, procedurile avute în vedere "stimulează implicarea a cât mai multor specialişti în resurse umane din ţară şi din străinătate, fără restricţii şi fără condiţiile artificiale utilizate pentru a favoriza anumiţi participanţi".
"Pentru companiile cu capital integral sau majoritar de stat din portofoliul MECMA, procedura de implementare a guvernanţei corporative a început să fie implementată în mod corect din luna mai 2012, când, în urma unei analize economice preliminare, au fost identificate 47 companii de stat aduse într-o situaţie financiară nefavorabilă şi care au nevoie, pentru a se putea redresa economic, de manageri profesionişti şi de o distanţare faţă de mediul politic", se arată în comunicatul MECMA.
Potrivit acestuia, implementarea managementului profesionist în cele 47 de companii de stat "nu este actualmente una din cerinţele minimale asumate faţă de instituţiile financiare internaţionale, dar este un mijloc de redresare economică, este o modalitate de implicare a tehnocraţilor în administrarea bogăţiei naţionale, este o cale pe care vom păşi cu hotărâre pentru a viabiliza sectorul economiei de stat".
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă pentru dator Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, la 20 iunie, la cererea Consiliului de Administraţie. Potrivit sindicatului Hidrosind, cererea a fost motivată prin existenţa unor creanţe către "Apele Române" - 200 mil. lei, Nuclearelectrica - 28 mil. lei, CE Turceni - 30 mil. lei şi dividende neacordate acţionarilor - 200 mil. lei.
În legătură cu datoriile neplătite către "Apele Române", Hidrosind sublinia că "Hidrosind şi Hidroelectrica se află în proces cu Guvernul României, fiind atacată legalitatea HG 1202/2010 prin care se măreşte de 4 ori redevenţa la apa uzinată".
Potrivit liderului de sindicat, Nicolae Aurariu, pentru datoriile neplătite către CE Turceni există deja "un acord de reeşalonare a plăţilor", iar pentru cele datorate Nuclearelectrica "în bugetul Hidroelectrica sunt constituite provizioane".
Romgaz este investigată În ceea ce priveşte Romgaz, Ministerul Economiei a anunţat că, în urma verificărilor derulate, "au fost descoperite o serie de cheltuieli nejustificate", cuantumul acestora atingând aproximativ 53 mil. euro. Astfel, s-au constatat abateri de la legalitate şi regularitate în privinţa unor plăţi nejustificate pentru achiziţia de utilaje şi echipamente în valoare totală de 123.174.221 lei, 8,5 mil. lei pentru sponsorizarea unor organizaţii sportive, 5,5 mil. lei pentru "reclamă şi publicitate", încă 1,464 mil. lei pentru reclamă şi publicitate, 470.000 lei pentru protocol şi... 3.797.000 lei pentru închirierea sălilor de conferinţe. Cheltuielile cu deplasarea şi diurna s-au ridicat anul trecut la 8,6 mil. lei şi 88,44 mil. lei alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi.
Lista companiilor În lista companiilor se află Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Paroşeni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Băiţa Ştei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectări Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej şi Roşiamin. Sunt înscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistriţa, Cluj, Sebeş, Curtea de Argeş, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Porţile de Fier şi Haţeg, precum şi filialele Transelectrica - Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg şi Icemenerg Service, precum şi filialele Electrica - Distribuţie Muntenia Nord, Distribuţie Transilvania Nord, Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Serv, Servicii Energetice Banat, Servicii Energetice Dobrogea, Servicii Energetice Moldova, Servicii Energetice Oltenia şi Servicii Energetice Muntenia. /Curierul Naţional, http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2012-07-06/47+de+companii+de+stat+vor+avea+manageri+profesionisti&hl=hidroelectrica&tip=toate