Consiliul judeţean giurgiu



Yüklə 363,16 Kb.
səhifə1/7
tarix21.08.2018
ölçüsü363,16 Kb.
#73632
  1   2   3   4   5   6   7

CONSILIUL JUDEŢEAN GIURGIU

CABINET PREŞEDINTE



R A P O R T


privind modul de îndeplinire a atribuţiilor proprii şi a hotărârilor Consiliului judeţean Giurgiu în anul 2005

Doamnelor şi domnilor consilieri

Stimaţi invitaţi,

În conformitate cu prevederile art.116 alin (1) lit.l din Legea administraţiei publice locale, nr.215/2001 cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele Consiliului judeţean, prezintă anual un raport cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor proprii şi a hotărârilor emise la nivelul Consiliului judeţean.

Prezentul raport se doreşte a fi o sinteză atât a activităţii preşedintelui autorităţii publice deliberative judeţene cât şi a aceluia de conducător al aparatului propriu de specialitate al Consiliului judeţean, care răspunde de buna funcţionare a administraţiei publice judeţene.

Anul 2005, s-a concretizat în continuare prin crearea acelui cadru legislativ adecvat unor structuri administrative, permanent în evoluţie ascendentă şi realizarea unei reforme instituţionale care să ofere soluţii pentru modernizarea structurală şi funcţională a administraţiei publice locale.

În cursul anului care a trecut s-a urmărit cu prioritate eficientizarea activităţii de decizie, dar şi crearea unor relaţii funcţionale între instituţiile publice, autorităţile publice la nivel local şi instituţiile publice şi autorităţile publice la nivel central.

Condiţiile existente la nivel local au creat cadrul adecvat, ca administraţia să se angajeze într-un permanent proces de schimbare, în care să se regăsească formularea unor obiective concrete şi cuantificabile, creşterea capacităţii strategice şi asigurarea unui management eficient, creşterea gradului de informatizare, acces liber la deciziile administrative şi informarea operativă a cetăţenilor.

Cel mai important aspect în cadrul reformei în administraţia publică pe care Consiliul judeţean Giurgiu la avut în vedere, a fost acela de a fi create structuri informaţionale noi în administraţie precum:



  • imprimarea unui dinamici favorabile schimbării;

  • capacitatea interesului funcţionarilor publici pentru schimbare şi modernizare;

  • asigurarea informării permanente a cetăţenilor în legătură cu organizarea instituţiei, în mod deosebit asupra actelor administrative emise .

Este bine de ştiut că funcţia cea mai dificilă a reformei administraţiei publice a constituit-o implementarea acelor strategii care să conducă la realizarea a ceea ce ne-am propus la începutul anului 2005.

Realizarea unei analize diagnostic a situaţiei existente la nivelul judeţului Giurgiu, identificarea tuturor problemelor cu care ne confruntăm, a priorităţilor ce trebuie avute în vedere, dar şi a resurselor disponibile sunt numai câteva din elementele necesare acelei strategii de care vorbeam mai înainte, respectiv una coerentă.

În vederea asigurării unei capacităţi competitive la nivel de judeţ şi valorificarea potenţialului propriu de dezvoltare s-a urmărit în principal:


  • creşterea capacităţii instituţionale de a elabora şi de a pune în aplicare programe şi proiecte;

  • îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii locale şi regionale ;

  • crearea de oportunităţi pentru ocuparea durabilă a forţei de muncă;

  • stimularea cooperării interregionale prin promovarea de proiecte de dezvoltare comune cu sprijinul structurilor asociative la care judeţul nostru este membru.

În continuare vă rog să-mi permiteţi a prezenta pe scurt unele realizări dar şi unele neîmpliniri manifestate în cursul anului la nivel de direcţii, servicii, compartimente din cadrul Consiliului judeţean dar şi a instituţiilor subordonate.

I. DIRECŢIA DEZVOLTARE REGIONALĂ, INTEGRARE EUROPEANĂ ŞI INFORMATICĂ


Prin această direcţie s-a urmărit întărirea capacităţii instituţionale şi strategice a administraţiei publice judeţene de a elabora şi pune în aplicare programe şi proiecte de dezvoltare regională şi de a-şi defini singură priorităţile.

Printr-o bază materială şi umană adecvată, această direcţie a asigurat promovarea politicilor de dezvoltare regională prin accesarea fondurilor naţionale (Guvern) şi a celor externe (PHARE, SAPARD, ISPA).

Politica regională promovată a fost în concordanţă cu strategia adoptată în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare pentru perioada 2004-2006 precum şi cu cea din Programul de Dezvoltare Regională.
I.1.COMPARTIMENTUL INTEGRARE EUROPEANĂ, PROGRAME ŞI RELAŢII EXTERNE

I.2.COMPARTIMENTUL STRATEGIE, DEZVOLTARE REGIONALĂ, ŞI PARTENERIATE
În contextul procesului de integrare a ţării noastre în Uniunea Europeană, Direcţia Dezvoltare regională, Integrare Europeană şi Informatică şi-a conceput şi organizat întreaga activitate , în scopul accesării a cât mai multor fonduri din programele lansate şi facilităţi oferite de organismele comunitare.

In acest sens, s-a realizat prospectarea şi cunoaşterea tuturor posibilităţilor de finanţare şi în funcţie de criteriile de eligibilitate specifice fiecărui program, am identificat şi consiliat potenţiali beneficiari în vederea elaborării proiectelor.


În anul 2005 au fost derulate :

a) În cadrul Programului PHARE CBC 2001/2002 –cooperare transfrontalieră, s-a continuat implementarea proiectului « Îmbunătăţirea infrastructurii de acces la graniţă » - beneficiar Consiliul Local Giurgiu, parteneri - Consiliul Judeţean Giurgiu şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale, valoare totală de 3.600.000 Euro. Cofinanţarea Consiliul Judeţean Giurgiu este de 123.000 Euro din care s-a plătit cota aferentă anului 2004 de 24.000 Euro, durata proiectului pentru perioada 2004 – 2007.

b) În cadrul Programului PHARE CBC 2003 s-a obţinut finanţarea proiectului » Dezvoltarea rurală transfrontalieră – O şansă pentru viitor » -beneficiar Consiliul Judeţean Giurgiu - valoare totală de 37.925 Euro. Implementarea acestui proiect a început la 01.12.2005 şi are o durată de 12 luni.

c) În cadrul Subprogramului Investiţii în Servicii Sociale, s-au întocmit rapoartele finale pentru următoarele proiecte:

« Infiinţarea complexului de servicii sociale în municipiul Giurgiu »

- beneficiar- Consiliul Judeţean Giurgiu- valoarea totală de 2,6 miliarde lei

« Reabilitarea căminului pentru persoane vârstnice Mironeşti »-

beneficiar – C.J. Giurgiu, valoarea totală de 1,6 miliarde lei

« Centrul săptămânal pentru elevii săraci din zona de nord- vest a



judeţului Giurgiu » -partener- C.J. Giurgiu- valoarea totală de 2,7 miliarde lei.

S-a derulat şi finalizat proiectul « Reabilitarea Centrului pentru copiii cu handicap sever „ Sfânta Maria” din comuna Oinacu – beneficiar -Consiliul Judeţean Giurgiu, valoare totală de 2,9 miliarde lei ( fără TVA ) - contribuţie Consiliul Judeţean Giurgiu ( 10 % + TVA ) –868.805.407 lei.



d) În cadrul Programului Fondul Europa – program de micro-proiecte s-a depus proiectul « Caravana EU.RO.SAT »- beneficiar- Consiliul Judeţean Giurgiu, valoare totală de 53.130 Euro care nu a obţinut încă finanţare.

e) În cadrul Programului PHARE 2002- Fondul de modernizare pentru dezvoltarea administraţiei la nivel local finanţat prin Ministerul Administraţiei şi Internelor, s-au derulat următoarele proiecte depuse si câştigate de Consiliul Judetean Giurgiu :

  • Administraţie publică eficientă – comunitate mai informată”- beneficiar Consiliul Local Grădinari, partener Consiliul Judeţean Giurgiu, în valoare totală de 19.750 Euro .

  • Dotarea primăriei Malu pentru o descentralizare financiară fluentă”- beneficiar Consiliul Local Malu, - partener Consiliul Judeţean Giurgiu, în valoare totală de 20.565 Euro.

În cadrul acestor proiecte funcţionari publici din Consiliul Judeţean Giurgiu şi consiliile locale Malu şi Grădinari au participat la cursuri de instruire pe programe ECDL şi pe programe de contabilitate informatizată, iar primăriile au beneficiat de dotări cu mobilier şi tehnică IT.

Tot în cadrul acestui program, a fost acordată asistenţă tehnică si Consiliului Local Găujani în vederea derulării proiectului.

O preocupare importantă a acestei direcţii a constituit-o, colaborarea cu instituţiile publice şi agenţii economici din judeţ pentru actualizarea bazei de date a monografiei judeţului Giurgiu.

În cadrul programului Phare 2004-2006, Infrastructura Regionala, Consiliul Judetean Giurgiu, în calitate de partener, a participat împreună cu Consiliul Judeţean Teleorman la proiectul « Reabilitare drum de legătură rutieră între oraşul Videle şi DN61 (Milcovăţu) prin modernizarea DJ 601D (jud.Teleorman ) şi DJ 612 (jud.Giurgiu) ». Contribuţia financiară a Consiliului Judeţean Giurgiu fiind 38.479 Euro.

În trimestrul I al anului 2005, Consiliul Judeţean Giurgiu a raportat Instituţiei Prefectului monitorizarea stadiului realizării măsurilor şi angajamentelor din «  Planul de implementare la nivel local a legislaţiei armonizate cu aquis-ul comunitar în anul 2004 ».

În vederea elaborării Programului de dezvoltare economică şi socială a judeţului pe anul 2005 şi a Planului de acţiuni pentru realizarea obiectivelor cuprinse în Programul de dezvoltare economică şi socială, semestrial s-a transmis Instituţiei Prefectului propunerile Consiliului Judeţean şi în acelaşi timp stadiul realizarii obiectivelor prioritare, masurile şi acţiunile ce au fost şi urmează a fi întreprinse în acest sens.

La solicitarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, s-a transmis lunar situaţia gestiunii deşeurilor, lista operatorilor care efectuează serviciul de salubritate şi a operatorilor care sunt implicaţi în activitatea de recuperare a deşeurilor din judeţul Giurgiu.

Pentru realizarea planului de activităţi de informare şi comunicare al multiplicatorilor de informaţie europeană din judeţul Giurgiu, s-au organizat întâlniri între instituţii locale şi judeţene, s-au elaborat şi multiplicat materiale informative pe teme europene( realizarea trimestriala de buletine informative).

In acest an s-a înfiinţat Fundaţia «  Viitor European pentru Giurgiu » ai cărei membrii fondatori sunt: Consiliul Judeţean Giurgiu, Consiliul Local al Municipiului Giurgiu şi Writtle College din Anglia. Scopul fundaţiei îl constituie desfăşurarea de programe care să asigure identificarea şi valorificarea potenţialului uman din judeţul Giurgiu.In urma vizitei pe care reprezentantii administratiei publice au facut-o la sediul colegiului,s-a semnat un protocol in care este prevazuta infiintarea unui campus universitar in municipiul Giurgiu .

Din dorinţa de a fi pregătiţi în accesarea fondurilor nerambursabile, în vederea integrării în 2007 în Uniunea Europeană, s-au constituit la nivelul ministerelor portofolii care să se ocupe de posibile proiecte ce ar putea accesa fondurile structurale, propuneri fiind făcute si de Consiliul Judetean Giurgiu.

Un astfel de proiect a fost depus de Consiliul Judeţean Giurgiu la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor. Este vorba de un proiect de gestionare a deşeurilor „Sistem integrat zonal de management al deşeurilor pentru judeţul Giurgiu amplasat în zona comunei Ghimpaţi . Costul estimativ al proiectului este 12.757.000 Euro, cu o cofinanţare de 3.187.500 Euro. Proiectul a fost selectat şi implementarea lui va fi realizată după anul 2007.

Alte preocupări importante:



  • participarea la sesiunile de instruire din cadrul proiectului « Programarea şi Implementarea asistenţei de pre-aderare pentru programul PHARE Coeziune Economică şi Socială ( CES ) şi tranziţia la Fondurile Structurale ».

  • participarea la conferinţe, seminarii şi training-uri organizate pe teme specifice administraţiei publice şi proiectelor pe care Consiliul Judeţean Giurgiu le implementează.( Seminar Regional – Prezentarea proiectului – «  Strategia Regională de Inovare a Regiunii Sud Muntenia »)

  • completarea de chestionare şi transmiterea de date despre dezvoltarea regională şi desfăşurarea programelor în judeţul Giurgiu, către diverse instituţii ( Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Integrării Europene, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor ).

Şi în anul 2005 a existat o bună colaborare în cadrul Euroregiunii Danubius, desfăşurându-se în comun o serie de activităţi :

  • cu ocazia zilei de 8 Martie

  • sărbătorirea zilei de 9 Mai – ziua Europei

  • schimburi de experienţă între reprezentanţi ai autorităţilor publice, reprezentanţi din domeniul sanitar şi ai învăţământului

  • susţinerea unor seminarii comune între Arhivele Naţionale din cele 2 ţări

  • pregătirea şi participarea la proiecte cu finanţare externă.

I.3.SERVICIUL INFORMATICĂ, ACHIZIŢII PUBLICE,

RELAŢII PUBLICE ŞI RELAŢII CU PRESA
Având în vedere diversitatea domeniilor de activitate ale acestui serviciu, în anul 2005 activitatea sa a fost organizată pe trei domenii importante, în funcţie de cerinţele existente şi ţinând cont de atribuţiile care reveneau fiecărui salariat astfel:
În domeniu informatic:

  • a coordonat şi a sprijinit permanent activitatea consiliilor locale privind informatizarea activitãţii de administraţie şi a serviciilor publice subordonate şi a deservit direcţiile de specialitate şi compartimentele independente din aparatul propriu al consiliul judeţean pentru asigurarea cerinţelor de prelucrare automată a datelor pe echipamentele din dotare şi cu personalul propriu de specialitate.

  • s-a recreat şi a fost actualizată zilnic pagina web a instituţiei, s-au creat adrese de e-mail pentru toate consiliile locale din judeţ, au fost actualizate sau modificate programele informatice create de către salariaţii serviciului şi care rulează pe calculatoarele aflate la diverse servicii (programul de buget, programul de salarii, programul de fise cont, programul de emitere autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism, programul de evidenţă a cererilor depuse pe Legea 10/ ) şi au fost instalate programe noi achiziţionate de la terţi sau distribuite gratuit (Legis, antivirus, CASS, Somaj, CAS, fişe fiscale, declaraţii fiscale, carduri, Ordine de plata, ALOP, buget, etc).

  • pentru creşterea transparenţei în exercitarea funcţiilor de demnitate publică şi a funcţiilor publice precum şi intensificarea măsurilor de prevenire şi combatere a corupţiei, serviciului i-au fost încredinţate la începutul anului anului şi apoi ori de câte ori a fost necesar prelucrarea în vederea publicării pe pagina web a instituţiei a declaraţiilor de avere ale salariaţilor şi consilierilor judeţeni.

  • au fost create, modificate, întreţinute şi actualizate un număr considerabil de baze de date şi informaţii în diferite domenii de activitate şi pe diverse platforme informatice.

  • au fost create pliante, prezentări, cărţi de vizită legitimaţii, etc., şi s-a asigurat suportul logistic la toate prezentările care au necesitat aparatura IT.

  • a fost asigurată asistenţă de specialitate pentru achiziţionarea echipamentelor şi a softului necesare Consiliului Judeţean.

  • au fost supravegheate toate modificările la server, cablare şi alte surse ale reţelei, asigurându-se capacităţi suficiente pentru aplicaţii noi, a instalat caracteristicile utilizatorilor, parolele, directoarele utilizatorilor şi drepturile de acces în reţea, s-au stabilit procedurile de asigurare a securităţii datelor, planificând şi supraveghind salvarea regulată a datelor pe suport extern.

  • echipamentele informatice au fost menţinute în stare de funcţionare şi permanent s-a efectuat instruirea personalului asupra modului de întreţinere al acestora.


În domeniul achiziţiilor publice:

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare au fost constituite 50 de comisii de evaluare a ofertelor pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice de servicii, produse şi lucrări.

Activitatea în domeniul achiziţiilor publice s-a desfăşurat pe baza programului de achiziţii publice pentru anul 2005, aprobat la începutul perioadei.


  • Prin intermediul serviciului au fost întocmite documentaţiile pentru elaborarea şi prezentarea ofertelor pentru un număr de 67 de contracte după cum urmează:

  • PRODUSE 7 CONTRACTE

  • SERVICII 29 CONTRACTE

  • LUCRARI 31 CONTRACTE

Procedurile desfăşurate la nivelul consiliului judeţean şi unităţilor subordonate s-au realizat în conformitate cu normele legale în vigoare si cu respectarea procedurilor specifice fiecărui tip de procedură.

Prin grija serviciului s-a întocmit trimestrial „Raportul privind contractele de achiziţii publice”


În domeniul relaţiilor publice:


  • În ceea ce priveste transparenta decizională (Legea nr.52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică):

  • s-a întocmit şi publicat pe site-ul propriu si la avizierul instituţiei raportul privind transparenţa decizională în administraţia publică pe anul 2005, precum şi toate informaţiile de interes public.

  • În anul 2005 au fost publicate pe site un numar de 165 de acte administrative adoptate de consiliul judetean in această perioadă. Toate cele 36 de recomandări exprimate în cadrul şedinţelor publice au fost incluse în deciziile luate. Cele 18 şedinţe ale consiliului judeţean Giurgiu au fost publice, iar accesul în sală nu a fost restricţionat sub nici un motiv. Nu au existat situaţii în care instituţia să fie acţionată în justiţie pentru nerespectarea prevederilor acestei legi.




  • În ceea ce priveşte liberul acces la informaţiile de interes public (Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public)

  • a fost întocmit şi publicat pe site-ul propriu si la avizierul instituţiei raportul privind liberul acces la informaţiile de interes public pe anul 2005.

  • în anul 2005 la acest serviciu s-au primit un număr de 11 solicitari de informaţii de interes public, 10 au fost soluţionate favorabil şi în termenele prevăzute de lege, iar una a fost redirecţionată către o altă instituţie competentă în acest sens.


În domeniul relaţiilor cu presa:


  • s-a asigurat periodic sau de fiecare dată când activitatea instituţiei a prezentat un interes public imediat, difuzarea de comunicate, informări de presă, conferinţe de presă, interviuri.

  • s-au primit si s-au solutionat cererile de acreditare depuse de reprezentanţii mass-media locală, s-au creat legitimatii de acces.

  • prin grija acestui serviciului, presa a fost anunţată de fiecare dată în termenul legal asupra locului de desfăşurare, datei şi programului de desfăşurare a şedinţelor de consiliu, precum şi toate evenimentele la care a fost necesară participarea acesteia.


II. SERVICIUL TEHNIC, INVESTIŢII, DOMENIUL PUBLIC ŞI PRIVAT

Serviciul tehnic, investiţii domeniul public şi privat este organizat şi funcţionează în cadrul Direcţiei dezvoltare regională, integrare europeană, investiţii şi informatică, subordonat directorului executiv al direcţiei şi este coordonat de vicepreşedintele responsabil cu problemele tehnice, şi are ca atribuţii principale derularea programului propriu de investiţii, derularea programelor de întreţinere şi reparaţii drumuri publice judeţene, coordonarea consiliilor locale în vederea derulării programelor guvernamentale privind infrastructura judeţului şi construcţia de locuinţe, administrarea domeniului public şi privat al judeţului Giurgiu.

O preocuparea permanentă a constituit-o utilizarea cu eficienţă a resurselor financiare bugetare cât şi a celor alocate prin diferite programe pentru îmbunătăţirea infrastructurii concretizată în lucrări de reparare, întreţinere şi modernizare drumuri judeţene şi comunale, alimentarea cu apă la sate, continuarea construcţiei de locuinţe.


  1. INVESTIŢII

Programul de investiţii publice pe anul 2005 a fost aprobat prin Hotărârea


Consiliului Judeţean Giurgiu nr. 5 din 7 ianuarie 2005, privind aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Giurgiu şi bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiilor autofinanţate , pe anul 2005 şi a fost în valoare de 2.071.600 lei RON, structurat astfel:

  • obiective de investiţii în continuare: 1.036.400,00 lei RON;

  • obiective de investiţii noi: 458.600,00 lei RON;

  • alte cheltuieli de investiţii: 576.600,00 lei RON.

Valoarea realizărilor a fost de 788.716,00 lei RON, din care:

- obiective de investiţii în continuare: 558.374,03 lei RON;



  • obiective de investiţii noi: - lei RON;

- alte cheltuieli de investiţii 230.342,00 lei RON.

Programul de investiţii publice pe anul 2005 nu a putut fi realizat în totalitate după cum se ştie din cauza neasigurării în întregime a surselor de finanţare.

În derularea programelor de investiţii, s-au avut în vedere desfaşurarea următoarele activităţi:

- fundamentarea şi întocmirea listelor de investiţii proprii ale Consiliului Judeţean Giurgiu precum şi pentru instituţiile subordonate, asigurându-se deschideri de finanţări prin Trezoreria municipiului Giurgiu;

- fundamentarea programelor finanţate prin Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (pietruiri drumuri comunale, alimentarea cu apă a satelor, construcţia de locuinţe, cadastrul imobiliar – edilitar), coordonarea consiliilor locale pentru realizarea şi urmărirea derulării programelor aprobate pentru anul 2005 prin efectuarea de verificări lunare a situaţiilor de lucrări şi a stadiilor fizice la obiectivele prevăzute şi întocmirea documentelor specifice derulării acestora (rapoarte, situaţii, corespondenţă);

- întocmirea „Programului de conformare care priveşte colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile cu peste 2000 de locuitori”, aprobat de GuvernulRomâniei în cadrul Planului de implementare pentru Directiva 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate, în conformitate cu angajamentele asumate pentru aderarea la Uniunea Europeană;

- întocmirea rapoartelor statistice;

- fundamentarea Programului de investiţii publice pe anul 2006, întocmirea listelor de investiţii, a listelor de dotări şi a fişelor pentru obiectivele de investiţii din programul anual;

- acordarea asistenţei tehnice a consiliilor locale comunale cu privire la întocmirea programelor anuale de investiţii, precum şi derularea procesului investiţional.
Prin acest serviciu, s-au derulat programele guvernamentale privind investiţiile în infrastructură, avînd ca scop eliminarea discrepanţelor dintre sat şi oraş şi crearea oportunităţilor pentru dezvoltarea economico- socială a comunităţile locale.

În baza H.G. nr.577/1997 se derulează programul privind pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apă a satelor, conectarea satelor la reţeaua de electrificare şi la reţelele telefonice.




    1. PIETRUIRE DRUMURI COMUNALE




  1. În anul 2005 Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului a

alocat suma de 835.114 lei RON pentru continuarea lucrărilor de pietruire la cele două obiective începute în anul 2003 cuprinse în programul aprobat.

Realizările se prezintă astfel :



  • Pietruire DC 108 Ghimpaţi – Cămineasca – Bila 1,82 km 351.169 lei RON;

  • Pietruire DC 141A Iepureşti – Valter Mărăcineanu 1,73 km 483.945 lei RON, lucrările fiind realizate în proporţie de 70% .

Pentru derularea programului au fost urmărite stadiile fizice şi verificate situaţiile de lucrări şi fazele determinante pentru lucrările executate cu respectarea documentaţiilor de execuţie şi s-au întocmit lunar deconturile justificative către M.T.C.T, în vederea alocării fondurilor necesare realizării obiectivelor.

La solicitarea ministerului au fost întocmite şi înaintate propunerile de finanţare pentru anul 2006.


B. Prin Programul de pietruire drumuri comunale finanţat conform H.G. nr.226/2003 privind contractarea de către M.L.P.T.L. a unui credit extern garantat de Guvern, a fost alocată suma de 140.000 USD.

Derularea Programului de lucrări a cuprins următoarele activităţi :



      • întocmirea Notei de fundamentare pentru programul pe anul 2005 cu nominalizarea obiectivelor;

      • organizarea procedurii de achiziţie, împreună cu Compartimentul de licitaţii pentru încredinţarea lucrărilor de proiectare la drumul comunal DC 112 Radu Vodă – Dimitrie Cantemir

      • urmărire a stadiilor fizice şi verificarea situaţiilor de lucrări;

        • organizarea recepţiilor finale pentru obiectivele finalizate în anul 2004.

Prin acest program au fost realizate lucrări în valoare de 101.138,44 lei RON, după cum urmează :



  1. Pietruire DC 24 Răsuceni – Carapancea, km 8+000 – 8+900

87.259,77 lei RON, lucrare începută în anul 2004 şi finalizată în 2005;

  1. Reabilitare DC 100 DJ 413 - Pietrele, km 4+400 – 5+300

6.278,67 lei RON, reprezentând un rest de decontat pentru lucrarea finalizată în anul 2004;

  1. Reabilitare DC 112 Radu Vodă – Dimitrie Cantemir, km 1+376 – 1+876

7.600 lei RON, reprezentând valoarea proiectării.

Lucrarea urmează a se realiza şi finaliza în anul 2006.


Suma prevăzută pentru anul 2005 pentru lucrarea „Reabilitare DC 193 Crevedia Mică – Sf. Gheorghe – Priboiu, km 0+000 – 1+000” va fi redistribuită întrucât pe acest drum urmează a se executa lucrări în cadrul programului Sapard.





    1. ALIMENTĂREA CU APĂ A SATELOR


A. În cadrul Programului de alimentare cu apă a satelor, aprobat prin H.G. nr.577/1997, pentru anul 2005 Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a alocat suma de 434.522 lei RON pentru realizarea obiectivului „Alimentarea cu apă a comunei Ghimpaţi, satele Ghimpaţi, Copaciu şi Naipu”. Sumele alocate au fost utilizate pentru continuarea execuţiei lucrărilor începute în anul 2002 pentru alimentarea cu apă a localităţii Ghimpaţi, stadiul realizării lucrărilor fiind de 80%.

Pentru derularea programului au fost urmărite stadiile fizice, verificate situaţiile de lucrări şi fazele determinante pentru lucrările executate cu respectarea documentaţiilor de execuţie şi s-au întocmit lunar deconturile justificative către M.T.C.T, în vederea alocării fondurilor necesare realizării obiectivelor.

La solicitarea ministerului au fost întocmite şi înaintate propunerile de finanţare pentru anul 2006.
B. Programul Guvernamental de alimentare cu apă la sate finanţat din credit extern garantat de Guvernul României conform H.G. nr.687/1997 şi H.G. nr. 1036/2004, cuprinde un număr de 19 comune din judeţul Giurgiu.

Valoarea programului aprobat pentru judeţul Giurgiu a fost de

9.450.000 USD. Suma alocată, până la această dată, de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în calitate de ordonator principal de credite, a fost de 8.182.649,45 USD. În cadrul acestei sume au fost finalizate în anul 2004 opt scheme de alimentare cu apă în comunele: Bucşani, Grădinari, Bulbucata, Buturugeni, Mârşa, Vedea, Malu, Gogoşari şi Comana, iar în anul 2005 a fost realizată alimentarea cu apă a comunei Oinacu, satele Oinacu şi Braniştea, în valoare de 909.609,45 USD şi staţia de tratare a apei de la Buturugeni, în valoare de 174.968,75 USD.

Derularea surselor de finanţare a fost asigurată de M.T.C.T. iar proiectarea şi execuţia de către Antreprenorul general – firma MIVAN KIER, ofertantul declarat câştigător al licitaţiei internaţionale.

Pe parcursul execuţiei, antreprenorul general a lucrat cu subantreprenori din judeţul Giurgiu şi a folosit forţa de muncă din fiecare localitate.

Permanent s-a urmărit realizarea stadiilor fizice, verificarea şi semnarea situaţiilor de lucrări lunare precum şi participarea la fazele determinante. Pe parcursul execuţiei eventualele inadvertenţe ale proiectelor faţă de situaţia din teren au fost notificate către Minister , proiectant şi executant.

A fost asigurată asistenţa tehnică pentru primăria comunei Oinacu, care a fost sprijinită astfel încât să-şi realizeze sarcinile care i-au revenit pentru ca finalizarea investiţiei să fie în concordanţă cu execuţia utilităţilor.

Finanţarea utilităţilor – drumuri de acces şi alimentări cu energie electrică, a fost asigurată de administraţia locală din surse alocate de către Consiliul Judeţean. În anul 2005, cu sprijinul Consiliului judeţean a fost asigurată finanţarea utilităţilor pentru comunele: Oinacu – 170.000 lei RON, Comana – 270.000lei RON şi Mârşa – 50.000 lei RON.

Schema de alimentare cu apă din comuna Buturugeni a necesitat staţie de tratare, necuprinsă în proiectul iniţial, pentru înlăturarea concentraţiilor de amoniu . Fenomenul nu a putut fi preluat în proiectul iniţial deoarece studiile hidrogeologice existente în zonă nu au indicat depăşirea concentraţiilor.

Sistemele de alimentare cu apă au fost dimensionate pentru asigurarea consumului necesar la cişmele publice, racorduri individuale în curţi, instituţii publice şi rezerve de incendii.

Schema de alimentare cu apă recepţionată în anul 2005 prezintă următoarele caracteristici :

1. Comuna Oinacu, satele Oinacu şi Braniştea :



  • captare – 3 foraje x 150 m;

  • rezervor – 2 x 400 mc;

  • reţea distribuţie – 13.012 m;

  • cişmele stradale – 47 bucăţi.

2. Comuna Buturugeni :



  • captare – 2 foraje x 195 m;

  • rezervor – 1 x 500 mc;

  • reţea distribuţie – 7.497 m;

  • cişmele stradale – 27 bucăţi.

Pentru această localitatea execuţia staţiei de tratare a fost începută în anul 2004 şi finalizată în anul 2005.

Comisia de recepţie numită prin Dispoziţie a Secretarului de Stat din M.T.C.T. a fost formată din reprezentanţii Consiliului Judeţean Giurgiu, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi administraţiei locale .

A fost întocmită cărtea tehnică a obiectivului şi a fost organizată recepţia la data stabilită împreună cu ministerul şi antreprenorul general.

Pe perioada de garanţie care este de 2 ani de la punerea în funcţiune, încredinţarea organizării activităţii de exploatare a sistemelor de alimentare cu apă a fost către S.C. ROVIC S.R.L. prin Hotărârea Consiliului Judeţean Giurgiu.


În vederea obţinerii autorizaţiilor de gospodărirea apelor şi de mediu pentru obiectivele de alimentare cu apă, executate conform H.G.Nr.687/1997 în anii 2004 şi 2005, au fost întocmite documentaţiile tehnice necesare.

1.3. CONSTRUCŢIA DE LOCUINŢE

În anul 2005, sub coordonarea Serviciului tehnic investiţii, domeniul public şi privat s-a derulat execuţia lucrărilor la obiectivul de investiţii „Bloc B5, 16 apartamente, ansamblul 112, localitatea Bolintin Vale, judeţul Giurgiu”, finanţat conform O.G. nr.19/1994. Valoarea programului a fost de 252.000 lei RON, din care 100.000 lei RON cu finanţare din fonduri alocate de M.T.C.T. şi 152.500 lei RON din reconstituiri de sume rezultate ca urmare a vânzării locuinţelor executate în anii precedenţi.

Valoarea lucrărilor executate a fost de 483.000 lei RON, din care s-a decontat suma de 252.000 lei RON, la nivelul programului aprobat. Lucrările de construcţii la aceasta investiţie au fost realizate în totalitate, rămânând a se finaliza şi lucrările de racordare la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Recepţia la terminarea lucrărilor a fost programată pentru data de 30 ianuarie 2006.

Pentru derularea programului au fost urmărite stadiile fizice, verificate situaţiile de lucrări şi fazele determinante pentru acestea,s-a urmărit respectarea documentaţiilor de execuţie iar lunar s-au întocmit deconturile justificative către M.T.C.T, în vederea alocării fondurilor necesare realizării obiectivelor.

La solicitarea acestui minister au fost întocmite şi înaintate propunerile de finanţare pentru anul 2006 pentru construcţia de locuinţe finanţate conform prevederilor O.G. nr.19/1994 şi Legea locuinţei nr. 114/1996.

În baza Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996, în anul 2005 Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a alocat suma de 220.000 lei RON pentru municipiul Giurgiu în vederea realizării Cadastrului imobiliar – edilitar şi constituirea băncii de date urbane.





  1. ADMINISTRAREA, ÎNTREŢINEREA ŞI REPARAREA

DRUMURILOR PUBLICE JUDEŢENE
În anul 2005, în conformitate cu atribuţiile stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al aparatului propriu de specialitate al Consiliului Judeţean Giurgiu, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

- Derularea programului de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene, finanţat din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Giurgiu.

Valoarea totală a programului a fost de 4.500.000 lei RON, din care 2.933.200 cu finanţare din sumedefalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile judeţene şi comunale şi 1.566.800 cu finanţare din venituri proprii.

Valoarea lucrărilor realizate a fost de 3.113.495,35 lei RON, repartizată pe categorii de lucrări astfel:




  1. Întreţinere drumuri pietruite (reprofilare şi adăugare material pietros) -100.000 lei RON;

  2. Covoare bituminoase - 1.813.075,14 lei RON;

  3. Tratamente bituminoase duble - 160.781,72 lei RON;

  4. Tratamente bituminoase simple - 61.880 lei RON ( proiectare);

  5. Întreţinere curentă a drumurilor pe timp de iarnă (deszăpezire, combatere polei, informare stare drumuri) - 697.501,11 lei RON;

  6. Recensământul circulaţiei rutiere - 157.318,08 lei RON;

  7. Refacere podeţe tubulare - 122.939,30 lei RON.

- Întocmirea şi derularea Programelor cu lucrările prioritare ce se vor executa din sumele alocate conform H.G. nr. 904, 1221 şi 1407/2005 privind alocarea unor sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005.

Valoarea totală a programelor a fost de 1550.800 lei RON, din care 1.440.800 lei RON derulaţi de Consiliul Judeţean Giurgiu şi 110.000 lei RON derulaţi de Consiliul Local Ghimpaţi.

Valoarea totală a lucrărilor realizate a fost de 1.522.629,13 lei RON, repartizată pe categorii de lucrări astfel:


  1. Întreţinere îmbrăcăminţi asfaltice cu lianţi bituminoşi (plombări) –

462.779,5 lei RON

  1. Întreţinere drumuri pietruite (reprofilare şi adăugare material pietros) 834.170,25 lei RON

  2. Refacere podeţe tubulare –

225.679,38 lei RON, din care 107.357 lei RON au fost decontaţi de

Consiliul Local Ghimpaţi.

De asemenea s-a avut în vedere:

- includerea în programul anual al achiziţiilor publice pe anul 2005 a

lucrărilor finanţate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului;

- întocmirea documentaţiilor tehnico – economice pentru 22 de lucrări din program;

- întocmirea caietelor de sarcini şi a documentelor necesare desfăşurării procedurilor de achiziţii publice pentru contractarea lucrărilor aprobate prin program, în colaborare cu Compartimentul Achiziţii publice;

- întocmirea stării de viabilitate a drumurilor judeţene şi comunale şi a

podurilor la 31 decembrie 2004;

- întocmirea cercetării statistice „DP – Lungimea drumurilor publice

(drumuri judeţene şi comunale) la 31 decembrie 2004” şi transmiterea acesteia la Direcţia judeţeană de Statistică Giurgiu;

- întocmirea „Propunerilor de încadrare a drumurilor judeţene pe nivele de

viabilitate în timpul iernii 2005 – 2006” şi a „Planului operativ de acţiune pe timpul iernii 2005 – 2006”, în conformitate cu prevederile Instrucţiei privind protecţia drumurilor publice pe timp de iarnă, combaterea lunecuşului şi înzăpezirii – indicativ AND 525 – 2000;

- întocmirea şi eliberarea acordurilor şi avizelor pentru construcţii şi

instalaţii care se execută în zona drumurilor de interes judeţean;

= autorizaţii de amplasare şi acces la drum: 79 buc. (2.506,8 lei RON);

= negaţii: 13 buc. (159,10 lei RON).

- întocmirea unui Proiect de Hotărâre de Guvern privind încadrarea unor

drumuri de interes local neclasate de pe teritoriul administrativ al judeţului Giurgiu, în categoria funcţională a drumurilor comunale;

- participarea la acţiunea de evaluare a pagubelor produse de inundaţiile din anul 2005 în judeţul Giurgiu;

- întocmirea situaţiilor solicitate de către Curtea de Conturi a Judeţului

Giurgiu, Direcţia de Control Financiar Ulterior, în vederea realizării „Raportului privind auditul performanţei drumurilor judeţene în perioada 2001 –2004”



3. ALTE ACTIVITĂŢI
- participarea la elaborarea şi actualizarea monografiei economico – militare a judeţului Giurgiu;

- elaborarea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea anexelor la Hotărârea Guvernului nr. 968 / 2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Giurgiu, precum şi al municipiului Giurgiu, oraşelor şi comunelor din judeţul Giurgiu;

- întocmirea şi promovarea a 26 proiecte de hotărâri ale Consiliului judeţean şi 4 Protocoale;

- participarea la întocmirea şi monitorizarea Programului de dezvoltare

economică şi socială a judeţului Giurgiu pe anul 2005;

- raportarea bilunară a derulării proiectelor de mediu şi modul de

implementare a acestora la nivelul instituţiei;

- participarea la acţiunea de inventariere a patrimoniului din domeniul privat al Consiliului Judeţean Giurgiu;

- acordarea asistenţei de specialitate în domeniu Consiliilor locale, la cererea acestora;

- asigurarea secretariatului Comisiei Judeţene Consultative şi a Comitetului operativ consultativ;

- rezolvarea corespondenţei cu ministere, instituţii publice, agenţi economici, persoane fizice şi juridice.
Pentru realizarea multiplelor activităţi desfăşurate în acest domeniu s-a urmărit şi realizat o conlucrare permanentă între Consiliul judeţean şi Consiliile locale, Instituţia Prefectului - Judeţul Giurgiu, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului , instituţiile din subordinea Consiliului judeţean şi alte instituţii publice, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN), SC „Drumuri şi Poduri” SA Giurgiu şi alte societăţi comerciale (societăţi contractante pentru obiectivele, lucrările şi serviciile executate), etc.

II. DIRECŢIA ECONOMICĂ

Bugetul Consiliului Judeţean Giurgiu pentru anul 2005 a avut în structura sa surse de finanţare constând în venituri proprii, sume repartizate prin legea bugetului de stat subvenţii pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap, sume alocate de Ministerul Transporturilor Construcţiei şi Locuinţei pentru finanţarea construcţiei de locuinţe şi pietruirea drumurilor comunale.

Veniturile Consiliului Judeţean Giurgiu s-au constituit din: venituri proprii, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, subvenţii, donaţii şi sponsorizări precum şi împrumuturi din fondul de rulment.


Yüklə 363,16 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin