|
|
|
CONSILIUL
UNIUNII EUROPENE
|
|
RO
|
10862/13
(OR. en)
|
|
PRESSE 250
PR CO 31
|
|
COMUNICAT DE PRESĂ
Cea de a 3245-a reuniune a Consiliului
Afaceri Externe
Comerţ
Luxemburg, 14 iunie 2013
|
|
Preşedintele Dl Richard Bruton
Ministrul Ocupării Forţei de Muncă, Întreprinderilor şi Inovării al Irlandei
|
|
|
|
Principalele rezultate ale Consiliului
Consiliul a aprobat un mandat de negociere a unui acord comercial şi de investiţii cuprinzător cu Statele Unite.
Consiliul a decis devansarea perioadei alegerilor de anul viitor pentru Parlamentul European de la începutul lunii iunie la intervalul 22-25 mai. Parlamentul solicitase această schimbare pentru a se putea organiza mai bine în vederea alegerii unui nou preşedinte al Comisiei şi a evitării începutului vacanţei de vară în mai multe state membre.
De asemenea, Consiliul a luat act de faptul că s-a ajuns la un acord cu Parlamentul European cu privire la aşa-numitele dosare Omnibus I şi II, care implică modificări normative ale procedurilor decizionale ale UE în materie de politică comercială.
|
CUPRINS1
PARTICIPANŢI Error: Reference source not found
PUNCTE DEZBĂTUTE
RELAŢIILE COMERCIALE UE-SUA Error: Reference source not found
NEGOCIERILE COMERCIALE UE-CANADA Error: Reference source not found
DIVERSE Error: Reference source not found
-
Procedurile decizionale pentru politica comercială Error: Reference source not found
-
Condiţiile de muncă din Bangladesh Error: Reference source not found
-
Relaţiile comerciale cu China Error: Reference source not found
ALTE PUNCTE APROBATE
AFACERI GENERALE
-
Perioada alegerilor pentru Parlamentul European Error: Reference source not found
DECIZIE ADOPTATĂ PRIN PROCEDURĂ SCRISĂ
-
OMC - Proprietate intelectuală Error: Reference source not found
PARTICIPANŢI
Belgia:
Dl Didier REYNDERS Viceprim-ministru şi Ministrul Afacerilor Externe, Comerţului Exterior şi Afacerilor Europene
Bulgaria:
Dl Dimiter ŢANTCEV Reprezentant Permanent
Republica Cehă:
Dl Milan HOVORKA Ministru Adjunct al Industriei şi Comerţului
Danemarca:
Dna Pia OLSEN DYHR Ministrul Comerţului şi Investiţiilor
Germania:
Dna Anne Ruth HERKES Secretar de Stat la Ministerul Federal al Economiei şi Tehnologiei
Estonia:
Dl Matti MAASIKAS Reprezentant Permanent
Irlanda:
Dl Richard BRUTON Ministrul Ocupării Forţei de Muncă, Întreprinderilor şi Inovării
Grecia:
Dl Panagiotis MITARACHI Secretar de Stat pentru Dezvoltare, Competitivitate, Infrastructură, Transporturi şi Reţele
Spania:
Dl Jaime GARCÍA-LEGAZ PONCE Secretar de Stat pentru Comerţ
Franţa:
Dna Nicole BRICQ Ministrul Comerţului Exterior
Italia:
Dl Carlo CALENDA Ministru Adjunct al Dezvoltării Economice
Cipru:
Dl Kornelios KORNELIOU Reprezentant Permanent
Letonia:
Dl Juris PŪCE Secretar de Stat la Ministerul Economiei
Lituania:
Dl Linas LINKEVIČIUS Ministrul Afacerilor Externe
Luxemburg:
Dl Christian BRAUN Reprezentant Permanent
Ungaria:
Dl Szabolcs TAKÁCS Subsecretar de Stat pentru Afaceri Globale, Ministerul Afacerilor Externe
Malta:
Dna Marlene BONNICI Reprezentant Permanent
Ţările de Jos:
Dna Lilianne PLOUMEN Ministrul Comerţului Exterior şi Cooperării pentru Dezvoltare
Austria:
Dl Hubert HEISS Ambasador, Reprezentant Permanent interimar
Polonia:
Dl Andrzej DYCHA Subsecretar de Stat, Ministerul Economiei
Portugalia:
Dl Miguel MORAIS LEITÃO Secretar de Stat pe lângă Ministrul Afacerilor Externe, însărcinat cu Afacerile Europene
România:
Dl Manuel Marian DONESCU Secretar de Stat, Ministerul Economiei (responsabil cu comerţul exterior)
Slovenia:
Dl Rado GENORIO Reprezentant Permanent
Slovacia:
Dl Dušan PETRÍK Secretar de Stat la Ministerul Economiei
Finlanda:
Dl Alexander STUBB Ministrul Afacerilor Europene şi Comerţului Exterior
Suedia:
Dna Ewa BJÖRLING Ministrul Comerţului
Regatul Unit:
Dl Vince CABLE Ministrul Afacerilor, Inovării şi Competenţelor
Comisie:
Dl Karel DE GUCHT Membru
Guvernul statului aderent a fost reprezentat după cum urmează:
Croaţia:
Dl Joško KLISOVIĆ Ministru Adjunct al Afacerilor Externe şi Europene
PUNCTE DEZBĂTUTE
RELAŢIILE COMERCIALE UE-SUA
Consiliul a aprobat acordarea unui mandat Comisiei în vederea negocierii unui acord comercial şi de investiţii cuprinzător cu Statele Unite, „Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii”.
Mandatul este alcătuit dintr-o decizie a Consiliului şi o decizie a reprezentanţilor statelor membre prin care se autorizează deschiderea negocierilor, precum şi din directivele de negociere a acordului. Directivele prevăd un acord alcătuit din trei componente-cheie: accesul pe piaţă; chestiuni de reglementare şi bariere netarifare; norme.
Consiliul a convenit asupra faptului că serviciile audiovizuale nu vor face parte din mandat, însă Comisia va avea posibilitatea să facă recomandări privind mandate de negociere suplimentare.
În prezent, UE este pregătită să lanseze negocierile cu SUA. Comisia va negocia în numele UE şi al statelor sale membre, prezentând periodic informaţii actualizate Comitetului pentru politică comercială şi Parlamentului European. Acordul final va fi încheiat de Consiliu şi de statele membre după obţinerea aprobării Parlamentului European.
UE este cel mai mare partener comercial al SUA, iar Statele Unite sunt al doilea partener comercial al UE, în 2011 UE reprezentând 17,6 % din comerţul cu mărfuri al SUA, iar SUA 13,9 % din cel al UE. Împreună, UE şi Statele Unite deţin aproape jumătate din PIB-ul mondial şi desfăşoară o treime din totalul schimburilor comerciale la nivel mondial.
Potrivit unei evaluări a impactului realizată de Comisie, un acord comercial şi de investiţii cuprinzător ar putea duce la o creştere a PIB-ului UE cu 0,27% până la 0,48% şi a venitului naţional brut al UE cu până la 86 de miliarde EUR.
Decizia de negociere a fost luată pe baza recomandărilor unui grup de lucru la nivel înalt pentru locuri de muncă şi creştere economică, instituit în urma reuniunii la nivel înalt UE-SUA de la Washington (DC) din noiembrie 2011. Obiectivul grupului de lucru a fost acela de a identifica diferite variante de intensificare a comerţului şi a investiţiilor. Co-prezidat de Reprezentantul comercial al SUA, Ron Kirk, şi de Comisarul pentru comerţ al UE, Karel de Gucht, grupul de lucru şi-a publicat raportul final în februarie 2013.
Consiliul European din februarie a solicitat Comisiei şi Consiliului să dea curs fără întârziere recomandărilor grupului de lucru la nivel înalt pe parcursul preşedinţiei actuale (irlandeze).
Negocierile vor viza un acord cuprinzător şi ambiţios, care să abordeze o serie largă de aspecte bilaterale legate de comerţ şi de investiţii, inclusiv chestiuni de reglementare, în scopul de a obţine un acces la piaţă care să depăşească ceea ce SUA şi UE au obţinut pe baza acordurilor comerciale anterioare. Înlăturarea barierelor netarifare şi a celor de reglementare inutile va fi un obiectiv-cheie.
NEGOCIERILE COMERCIALE UE-CANADA
În cursul prânzului, miniştrii au fost informaţi de către Comisie cu privire la evoluţiile din cadrul negocierilor privind un acord economic şi comercial cuprinzător cu Canada.
Miniştrii şi-au confirmat sprijinul deplin pentru abordarea Comisiei privind asigurarea impulsului necesar pentru finalizarea negocierilor şi au încurajat Comisia să furnizeze în continuare, în timp util, informaţii complete privind progresele înregistrate, în aşteptarea unei finalizări rapide.
Consiliul European din februarie a afirmat că se aşteaptă ca negocierile cu Canada „să fie încheiate în foarte scurt timp”. Cea mai recentă rundă de discuţii între negociatorii-şefi a avut loc la Bruxelles în ultima săptămână din mai.
În 2011, Canada era al 11-lea partener comercial al UE, iar UE era al doilea partener comercial al Canadei, Canada reprezentând 1,8 % din comerţul exterior al UE, iar UE 12 % din cel al Canadei.
Negocierile durează de mai mult de trei ani. În aprilie 2009, Consiliul a acordat Comisiei un mandat de negociere a unui acord economic şi comercial cuprinzător (CETA) cu Canada. Negocierile au fost lansate în cadrul reuniunii la nivel înalt UE-Canada organizată în luna următoare la Praga. În septembrie 2011, Consiliul a autorizat Comisia să iniţieze, în cadrul negocierilor respective, un dialog privind investiţiile.
DIVERSE
-
Procedurile decizionale pentru politica comercială
Consiliul a salutat încheierea cu succes a negocierilor cu Parlamentul European referitoare la propunerile „Omnibus I & II” privind procedurile utilizate pentru luarea deciziilor în cadrul politicii comerciale comune a UE.
Cele două proiecte de regulament vizează modificarea unei serii de regulamente adoptate în perioada 1972 - 2009, prin adaptarea acestora la procedurile decizionale prevăzute în Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în decembrie 2009.
În conformitate cu articolul 207 alineatul (2) din TFUE, cele două regulamente necesită o majoritate calificată pentru adoptarea de către Consiliu, cu aprobarea Parlamentului. Preşedinţia a ajuns la un acord cu Parlamentul la 5 iunie.
-
Condiţiile de muncă din Bangladesh
Consiliul a discutat despre condiţiile de muncă din Bangladesh în urma recentelor accidente care au implicat lucrători din fabricile de confecţii. Consiliul şi-a exprimat regretul pentru pierderile tragice de vieţi omeneşti.
-
Relaţiile comerciale cu China
În cursul prânzului, miniştrii au discutat despre relaţiile comerciale ale UE cu China, în special despre propunerea de lansare a unor negocieri privind un acord de investiţii, precum şi despre chestiuni de protecţie comercială, inclusiv antidumping.
Consiliul European din februarie a menţionat că agenda comercială UE-China pe termen scurt ar trebui să se concentreze asupra investiţiilor, a accesului pe piaţă, a achiziţiilor publice şi a drepturilor de proprietate intelectuală. La 24 mai, Comisia a prezentat o recomandare de decizie a Consiliului privind autorizarea Comisiei de a negocia un acord de investiţii cu China.
ALTE PUNCTE APROBATE
AFACERI GENERALE
Perioada alegerilor pentru Parlamentul European
Consiliul a adoptat o decizie de devansare a perioadei următoarelor alegeri pentru Parlamentul European de la 5-8 iunie la 22-25 mai 2014 (10101/13 + 10396/13 + ADD 1).
Decizia a fost luată în urma avizului favorabil exprimat de Parlamentul European la 21 mai. Principalul obiectiv al devansării perioadei electorale este de a asigura condiţii optime pentru desfăşurarea alegerilor şi, astfel, de a consolida legitimitatea Parlamentului European. Decizia răspunde unei solicitări din 2005 a Parlamentului. La momentul respectiv, Parlamentul a solicitat devansarea datei alegerilor către luna mai, astfel încât să se poată organiza mai bine pentru accelerarea alegerii unui nou preşedinte al Comisiei şi pentru evitarea începutului vacanţei de vară în mai multe state membre.
Pentru mai multe informaţii, a se vedea 10917/13.
DECIZIE ADOPTATĂ PRIN PROCEDURĂ SCRISĂ
OMC - Proprietate intelectuală
La 10 iunie 2013, Consiliul a adoptat o decizie de stabilire a poziţiei care urmează să fie adoptată de UE, în cadrul Consiliului TRIPS1 al OMC, cu privire la o solicitare de prelungire a perioadei de tranziţie pentru ţările cel mai puţin dezvoltate, prin care acestea sunt scutite de la majoritatea obligaţiilor din cadrul TRIPS.
PRESĂ
Rue de la Loi 175 B – 1048 BRUXELLES Tel.: +32 (0)2 281 9442 / 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom
10862/13
RO
Dostları ilə paylaş: |