Cele 9 MAHA VIDYA Eseu despre Marile Puteri Cosmice Feminine
Ediţia a doua, revizuită
SPIRITUS.RO
BUCUREŞTI, 2014
Prima ediţie: Braşov 2011
Colecţia YOGA ŞI SPIRITUALITATE
CELE 9 MAHA VIDYA
eseu de ştiinţă spirituală
CUPRINS
GENERALITĂŢI despre practica spirituală 3
MAHA VIDYA, CELE 9 MAME DIVINE
Introducere în Maha Vidya 5
Cine sunt Marile Puteri Cosmice Feminine? 6
Eliminarea unor confuzii despre Marile Zeiţe 7
Apropierea sufletească de Mama Divină 9
Despre abandonarea voinţei egotice 11
Comuniunea cu toate Zeiţele 13
Metode practice de fuziune cu Mama Divină 14
PREZENTAREA CELOR 9 PUTERI COSMICE
Marea Putere Cosmică TARA 17
Marea Putere Cosmică BAGALAMUKHI 22
Marea Putere Cosmică DHUMAVATI 25
Marea Putere Cosmică TRIPURA SUNDARI 30
Marea Putere Cosmică MATANGI 35
Marea Putere Cosmică BHUVANESHWARI 37
Marea Putere Cosmică KALI 40
Marea Putere Cosmică CHINNAMASTA 44
Marea Putere Cosmică TRIPURA BHAIRAVI 47
Diferenţe între Zeiţe, în antiteză 50
CORESPONDENŢE CU MAHA VIDYA
Maha Vidya şi psihologia 54
Maha Vidya şi eneagrama 56
Maha Vidya şi alte sisteme complexe 60
Maha Vidya şi geometria sacră 63
Încheiere 66
Copyright © Răzvan-Alexandru Petre
GENERALITĂŢI DESPRE PRACTICA SPIRITUALĂ
Deşi Spiritul şi Conştiinţa umană sunt strâns conectate, totuşi între ele există o diferenţă importantă. Din această distanţă rezultă în mod firesc şi procesele care trebuie urmărite de omul doritor să evolueze spiritual:
1. Apropierea Conştiinţei de viziunea globală a Spiritului;
2. Smerirea omului în faţa Inteligenţelor spirituale care guvernează universul şi invocarea ajutorului Acestora.
Putem vorbi despre Spirit la toate cele 3 persoane. Astfel, la persoana I, Spiritul poate fi realizat prin introspecţie meditativă; la persoana a II-a, Spiritul poate fi primit prin comuniunea dintre om şi un Spirit înalt; iar la persoana a III-a, Spiritul poate fi descris în mod obiectiv de către Ştiinţa Spirituală.
În istoria umanităţii se pot distinge două mari variante de căutări spirituale de nivel înalt. Amândouă pot duce, în final, la aceeaşi realizare divină supremă. Iată-le:
1. Varianta internă, introspectivă.
Maeştrii acestei căi consideră că singurul obstacol în calea atingerii Adevărului şi realizării spirituale este mintea. Noi, oamenii, privim realitatea prin filtrul impresiilor subconştiente, nu aşa cum este ea – o colorăm cu prejudecăţi şi emoţii. Scopul spiritual este întoarcerea conştiinţei la sursa ei luminoasă, pentru a percepe realitatea fără prefabricatele mentale distorsionante.
Este o cale directă, cu o teorie foarte simplă, potrivită pentru oamenii care se simt dezamăgiţi de iluzia în care îi menţin simţurile, gândurile şi trecutul lor. Ei se simt dezgustaţi de sclavia omului în faţa condiţiilor exterioare, care îl bombardează senzorial şi îi comandă reacţiile. Singurele noastre momente de pace sunt cele din timpul somnului fără vise. Adeptul încearcă să aducă în câmpul conştiinţei liniştea mentală din acea stare, păstrându-şi însă vigilenţa. Pentru el, discuţiile despre „DUMNEZEU” nu sunt decât un alt obstacol pus de minte în calea realizării autentice. În momentul atingerii Adevărului, percepţia este foarte vie, directă, multidimensională, cu mult peste posibilităţile secvenţiale ale minţii de a o explica. Pe această cale merg, printre alţii, budiştii şi vedanticii (jnana-yoga).
Deşi mintea nărăvaşă este considerată un obstacol, aceeaşi minte, disciplinată şi liniştită, este cea care îi oferă adeptului iluminarea spirituală.
2. Varianta externă, religioasă.
Conţine o multitudine de căi, adecvate oricărui suflet, indiferent de nivelul şi experienţa sa spirituală. În această variantă, sufletul uman, egotic este pus faţă în faţă cu DUMNEZEU, farul suprem, a cărui Lumină o caută adeptul să îl călăuzească în viaţă. Aici omul trebuie să îşi armonizeze gândurile şi intenţiile cu Voinţa Divină Atotştiutoare, Atotputernică şi Atotiubitoare. Se dă o mai puţină importanţă fineţurilor psihologice şi mai multă, comportamentului moral. Religiile şi Ştiinţa Spirituală conţin foarte multe cunoştinţe folositoare despre universul spiritual, unde putem găsi sprijin şi inspiraţie. Fiinţa Supremă, Creatorul lumii, Păstrătorul tainelor, Eliberatorul de suferinţe - DUMNEZEU este invocat şi adorat ca idol şi model, alături de alte personalităţi spirituale (sfinţi, avatari, maeştri, zei, mesageri divini etc).
Oricare om poate prefera una sau cealaltă din cele două variante spirituale. Ele sunt complementare, în sensul că abordează câte o faţetă diferită a realităţii complexe. Pentru că viaţa omului de azi este complicată, putem folosi, pe rând, metodele amândurora, după cum suntem inspiraţi într-un moment ori perioadă de viaţă. Important este să ne păstrăm entuziasmul căutării spirituale, fie că urmăm exclusiv una din căi (de exemplu, într-un ashram sau mânăstire), fie că le combinăm armonios şi înţelept în viaţa modernă (de exemplu, meditaţia contemplativă alături de rugăciunea la biserică).
După cum lesne observăm, societatea actuală nu promovează apropierea omului de spiritul său, elevarea sufletească, ci dimpotrivă, coborârea în animalitate şi robotizarea sa. Ca o contrareacţie firească, astăzi, mai mult ca oricând, numeroase şcoli, din toate colţurile lumii, îşi etalează oferta spirituală. Unele sunt foarte benefice, altele, discutabile. Putem evita înregimentarea într-un anumit cult apelând, pur şi simplu, la informaţiile extrem de generoase din cărţi sau internet, cu care să ne căutăm propria cale personală de autoperfecţionare. Contează aspiraţia noastră sinceră către desăvârşire şi perseverenţa de a scăpa de ceea ce ne trage în jos.
În volumul „Conştiinţa umană, între minte şi spirit” am prezentat o viziune ştiinţifică a primei variante, introspective. În cartea de faţă - „Cele 9 Maha Vidya” - vă veţi familiariza cu o cale minunată din varianta a doua, aparţinând Ştiinţei Spirituale, care este totodată o iniţiere în contactarea unor Spirite foarte înalte.
Răzvan-Alexandru Petre
Braşov, 3 august 2011
Dostları ilə paylaş: |